به گزارش پارس به نقل ازسیب سبز،   به هر حال سرطان سینه از شایع ترین سرطان ها در جهان است و هر ساله مقدار بسیار زیادی از زنان جهان به علت ابتلا به این بیماری فوت می کنند. در هر سال در آمریکای شمالی حدود ۱۸۵ هزار مورد جدید از سرطان سینه گزارش می شود و سالانه هم حدود ۴۰ هزار نفر به علت ابتلا به این بیماری فوت می کنند. به رغم پیشرفت های جدید تکنولوژیک و ابداع روش های جدید در جراحی و شیمی درمانی، هنوز این بیماری سخت و خطرناک جلوه می کند و برای همین است که باید برای یافتن راه هایی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری تلاش بیشتری کرد. در این مطلب به راه های بسیار ساده ای که می توانند مانع از بروز این سرطان شوند و نقش پیشگیری از این بیماری را دارند، اشاره می کنیم.

قرص نجات بخش

آسپیرین روزانه

براساس برخی آمارها، داروی آسپیرین، پرمصرف ترین داروی جهان بوده است. حالا برخی مطالعات نشان می دهد مصرف روزانه یک عدد آسپیرین می تواند موجب کاهش احتمال ابتلا به نوع خاصی از سرطان سینه شود. در مطالعه ای که نتایج آن در ژورنال « تحقیقات روی سرطان سینه» انجام شده نشان می دهد زنانی که حداقل ۳ سال روزانه یک عدد آسپیرین مصرف کرده اند، ۱۶ درصد کمتر به یک نوع از سرطان سینه (سرطان های موسوم به رسپتورهای استروژنی مثبت) مبتلا می شوند. در این مطالعه ۱۲۷ هزار زن بین سنین، ۵ تا ۷۳ سال مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شد که میزان ابتلا به این نوع سرطان در زنان با مصرف روزانه آسپیرین بسیار پایین تر است.

جالب اینکه آسپیرین در گروه کلی داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDS) جای می گیرد اما سایر داروهای این گروه فاقد این خاصیت آسپیرین هستند.

سالاد کلم و انگور بخورید

غذاهایی که با سرطان مبارزه می کنند، بخورید

مطالعات جدید نشان داده است، ارتباط مستقیمی میان ابتلا به سرطان سینه و رژیم غذایی وجود دارد. خوردن سبزیجات به شکل گل دار (مثل گل کلم، کلم بروکلی، کاهو پیچ و… ) از غذاهایی هستند که به نظر می رسد می توانند باعث کاهش ابتلا به این بیماری شوند. نتایج تحقیقی که در نشریه ژورنال بین المللی تغذیه بالینی به چاپ رسیده است این موضوع را تایید می کند.

در مطالعه ای که در آن ۶ هزار زن مورد بررسی قرار گرفتند، مشخص شد زنانی که گروه سبزیجات به شکل گل را به طور منظم و تقریباً هر روزه مصرف می کنند، بسیار کمتر از زنانی که فقط هفته ای یک یا دو بار این گروه از سبزیجات را می خورند به سرطان سینه مبتلا می شوند. جالب است که این مطالعه نشان داد گروهی از زنان که از لحاظ ژنتیک نسخه ژنی دارند که احتمال ابتلای آنها به سرطان سینه را بیشتر می کند از خوردن این گروه سبزیجات بیشتر سود می برند. در واقع زنانی هستند که به طور ژنتیک مستعد ابتلا به این سرطان هستند می توانند با افزودن این گروه از سبزیجات به رژیم غذایی خود احتمال ابتلای خود به سرطان را بسیار پایین بیاورند. مطالعاتی که توسط گروه پزشکی بیمارستان « لانگ آیلند» انجام گرفته و نتایج آن در نشریه پزشکی « مطالعات پیشگیری از سرطان» به چاپ رسیده است نشان می دهد، احتمالاً این گروه از سبزیجات حاوی مواد هستند که با جلوگیری از رشد سلول های غیر طبیعی (که در واقع سلول های اولیه سرطانی هستند) احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهند.

رابطه سبک زندگی و سلامت

تناسب اندام داشته باشید

به هر حال بخشی از احتمال ابتلای شما به سرطان سینه ناشی از ژنتیک شماست که نمی توانید هیچ کاری درباره آن انجام دهید. اگر شما نسخه ژنتیک خاصی داشته باشید احتمال ابتلای شما به سرطان سینه بیشتر می شود، شاید در این مورد شما نقشی نداشته باشید اما بدانید که با طراحی یک شیوه زندگی سالم و مناسب، می توانید احتمال ابتلای تان به سرطان را به طرز قابل توجهی کاهش دهید. برای مثال ثابت شده داشتن یک برنامه ورزشی منظم و هدفمند و داشتن یک وزن مناسب باعث کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و نیز بیماری دیابت می شود. همین ترکیب می تواند احتمال ابتلای شما به سرطان سینه را هم کاهش دهد. این یادتان باشد که اضافه وزن در دوران بعد از یائسگی احتمال ابتلا به سرطان سینه را به شدت افزایش می دهد و برای همین این گروه از زنان حتماً باید یک برنامه غذایی مناسب داشته باشند.

نتیجه تحقیقات گروه فیزیولوژی ورزشی در دانشگاه « جان هاپکینز» هم نشان داده ورزش منظم با شدت نسبتاً بالا به مدت یک ساعت، سه بار در هفته، می تواند پس از ۵ سال، احتمال ابتلا به سرطان سینه را تا ۲۰ درصد کاهش دهد.

بهتر تشخیص بده

پیشرفت در شیوه های تصویربرداری

به هر حال تشخیص بهتر بیماری ها را هم می توان در پیشگیری از ابتلا به آنها دانست. به تازگی پیشرفت های چشمگیری در تکنیک های تصویربرداری از سینه زنان اتفاق افتاده است. برای مثال شیوه استریوماموگرافی (یا ماموگرافی ۳D) ابداع شده است که می تواند در زنانی که دارای بافت سینه ای سخت هستند توده های سرطانی را با دقت بیشتری تشخیص دهد (نیمی از زنان زیر ۵۰ سال و یک سوم از زنان بالای ۵۰ سال، دارای بافت سینه ای سخت هستند) .

در مطالعاتی که به تازگی توسط انجمن رادیولوژی کانادا طی ۳ سال انجام گرفت مشخص شد که در مراحل اولیه شکل گیری توده های سرطانی در زنان با بافت سینه سخت دقت تشخیصی دستگاه های ماموگرافی سنتی حدود ۵۷ درصد و دقت تشخیصی دستگاه های ماموگرافی ۳D ۷۹ درصد بوده است. شیوه بسیار جدیدی که اخیراً توسط مرکز پزشکی مایوکلینیک ابداع شده، ترکیبی از شیوه تصویربرداری ماموگرافی ۳D و جذب مواد رادیواکتیو توسط سلول های سرطانی است که مطالعات نشان داده دقت این شیوه در تشخیص توده های سرطانی کوچک و در مراحل اولیه حدود ۲۰ درصد بیشتر است. جالب است که در مطالعه ای یک ساله در مایوکلینیک تعداد زنان دارای توده های اولیه سرطانی کشف شده توسط این شیوه ترکیبی حدود سه برابر تعداد زنان تشخیص داده شده با شیوه ماموگرافی کلاسیک و سنتی بود.

نکته:

هرگونه تماس با هورمون استروژن، با فرآورده های آن، احتمال ابتلا به سرطان سینه را بیشتر می کند. برای همین استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری و نیز هورمون تراپی در زنان یائسه، احتمال این بیماری را افزایش می دهد. برای همین اگر این بیماری در فامیل درجه اول افراد وجود داشته باشد، توصیه می شود که آنها از قرص برای پیشگیری از بارداری استفاده نکنند و در زمان هورمون تراپی پس از یائسگی هم کمترین دوز دارو برای آنها در نظر گرفته شود.

انگور و آب انگور از گروه خوردنی هایی هستند که احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهند. مطالعات جدید نشان داده این فایده انگور ناشی از اثر ضداستروژنی آن است، در واقع انگور دارای آنزیم هایی است که مانع از اثرگذاری هورمون استروژن روی رشته های ژنتیک (DNA) می شوند و این باعث جلوگیری از شکل گرفتن سلول های با DNA متفاوت (سلول های پیش سرطانی) می شود.