به گزارش پارس ،

چگونه می توانم فرزندم را به خوردن سبزیجات علاقه مند کنم؟
خانم اسدی می پرسد: " دختر من از خوردن سبزیجات اجتناب می کند. چگونه می توانم مطمئن شوم او به اندازه ی کافی مواد مغذی دریافت می کند؟ "
برای ساخت یک الگوی خوب، از خودتان شروع کنید و یک رژیم مغذی و پر از سبزیجات و میوه ها را برای خود مهیا کنید. بعضی از سبزیجات مانند هویج و یا کدوی سبز را خرد کنید و داخل غذاها، کلوچه ها، پنکیک ها و یا سوس های خانگی بریزید. سبزیجات را با چیزهایی که فرزندتان می پسندد تزیین کنید. مثلا به کلم بروکلی پنیر بزنید و یا کرفس را با کره ی بادام زمینی سرو کنید.
بعضی مواقع تنها کافی است کمی سرگرمی را چاشنی کارتان کنید. بشقابی را پر از سبزیجات کوچک کنید (مانند هویج های ریز و یا گوجه فرنگی های کوچک) و یا با آنها صورتک بسازید. از نخود فرنگی به جای چشم، هویج به جای بینی و جوانه های گندم به جای موها استفاده کنید. فقط مطمئن شوید که تکه ها زیاد بزرگ نباشند.
اگر در مورد تغذیه فرزندتان نگرانید با دکتر او و یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

فرزندم سوء تغذیه دارد. چه کنم؟
آقای احمدی می پرسد: " دیروز شنیدم دخترم از وزنش شکایت می کند و می گوید که چاق شده. او از میز غذا دوری می کند و مدام می گوید که گرسنه نیست. من ناراحتم که او ازاین سن شروع به شکایت از وزنش کرده و نگرانم که سوء تغذیه بگیرد. چگونه می توانم بفهمم که مشکل کجاست و این که برای بهبود او چه باید بکنم؟ "
نگرانی در مورد شکل ظاهری و کمی خجالتی بودن در مورد وزن، برای نوجوانان امری طبیعی است. در طول بلوغ، بدن آنها شروع به تغییرات شدید می کند و آنها با فشار های اجتماعی زیادی از طرف دوستان و پیدا کردن جایگاه خود، دست و پنجه نرم می کنند. ولی اگر این نگرانی ها تبدیل به وسواس شوند و در رفتار های شخص تاثیر بد بگذارند و تصور ذهنی آنها را از بدن خود وغذاها منفی کنند، سوء تغذیه پیش می آید.
کسانی که دست به کارهایی برای کاهش وزن می زنند که به آنها آسیب های روحی و جسمی وارد می کند، مشکل دارند. دیگر نشانه های این اختلال غذایی عبارتند از لاغر شدن، ترس از چاقی، بازی با غذا به جای خوردن آن، ورزش کردن های شدید و غیر منطقی، کاهش مدت زمان قاعدگی و صحبت مدام از وزن. بعضی از این افراد حتی با نوشیدن الکل زیاد خود را وادار به استفراغ می کنند و یا از ملین ها استفاده می کنند.
اگر نگرانید که دخترتان از سوء تغذیه رنج می برد، ضروری است که هر چه سریع تر به او کمک کنید. به او بفهمانید که رفتارهایش شما را نگران کرده است. اختلال در خورد و خوراک، می تواند بسیار خطرناک باشد و سلامت فرزندتان را در اعضای مختلف بدن، به خطر بیاندازد.

آیا خوردن آب میوه ی زیاد باعث بدرنگی دندان ها می شود؟
خانم کاظمیان می پرسد: " پسر من زیاد اهل شکلات نیست ولی روزانه مقدار زیادی آب میوه مصرف می کند. دندان های جلویی او در حال زرد شدن هستند. آیا همین آب میوه باعث این مشکل شده است؟ "
بله، مصرف آب میوه می تواند رنگ دندان ها را خراب کند. مطالعات نشان می دهند که شکر داخل آب میوه ها باعث خوردگی مینای دندان ها می شود؛ مخصوصا زمانی که به کودکان اجازه داده می شود به صورت پشت سر هم از بطری ها و یا پاکت های آب میوه در طول روز استفاده کنند.
پوسیدگی وقتی رخ می دهد که این مواد لای دندان ها برای مدت های طولانی می مانند. کودکانی که هنگام خواب شیر می خورند نیز به این نوع پوسیدگی دچار می شوند.
بهترین کار این است که مصرف این گونه نوشیدنی های شکر دار را محدود کنیم و نگذاریم آنها بطری در دست بخوابند. ایده آل آن است که کودکان را پس از یک سالگی به نزد دندان پزشک جهت معاینه، ببریم.

چگونه می توانم عادت های غذایی فرزندم را بهبود بخشم؟
خانم حقیقی می پرسد: " من می خواهم عادت های ناسالم غذایی دخترم را تغییر دهم. ولی میترسم با ممنوع کردنم هله هوله های پرچرب و غذاهای پر کالری، دخترم را به سمت سوء تغذیه سوق دهم. می خواهم که او در سلامت کامل باشد ولی از طرفی هم نمی خواهم او احساس بدی نسبت به خود پیدا کند. چگونه با این مسئله کنار بیایم؟ "
مهمترین چیز در ایجاد عادت های جدید رعایت تعادل است. به دخترتان آموزش دهید در بیشتر مواقع از غذاهای سالم استفاده کند و خوردن هله هوله های چاق کننده را برای مناسبت های خاص نگهدارد. نباید در این مناسبت ها به او سخت بگیرید، وگرنه اوضاع بدتر هم می شود!
عادت های سالم را با تشکیل وعده های خانوادگی و پر کردن یخجال با غذاهای مغذی و متنوع تشویق کنید. سه وعده غذایی را حتما داشته باشبد و عصرانه ها و میان وعده های مفید نیز فراموش نشود. به تقویت اعتماد به نفس دخترتان کمک کنید. از او تعریف کنید و تشویقش کنید از خود ونگرانی هایش برایتان صحبت کند.
منبع: مجله پزشکی مادر