به گزارش پارس به نقل از خورشید، از وقتی که انسان پی به فعالیت پیچیده و توانایی های بالای مغز برد همواره برای رسیدن به قدرت هوشی بالاتر در تلاش بوده است. در این میان تلاش دانشمندان، مردم عادی را از قافله عقب نگه نداشته به گونه ای که بعضی ها با مصرف موادغذایی به خصوص بعضی گیاهان سعی در افزایش حافظه دارند. بعضی دیگر از داروهای مصنوعی برای افزایش حافظه و توانایی مغز استفاده می کنند. شاید شما هم در شب های امتحان از این داروها مصرف کرده باشید یا حداقل کسانی را می شناسید که قبل از امتحان برای تقویت قوای فکری خود دارو مصرف می کنند.

  اما تحقیقات نشان داده دانش آموزانی که از داروهای افزایش حافظه استفاده کردند حتی نمره های پایین تری نسبت به همکلاسان خود کسب می کنند. اغلب آنها به تصور تأثیر این داروها برهوش دست به مصرف بی رویه آن می زنند. این مسئله تا جایی ادامه پیدا کرده که مسئولان از وجود این قرص ها در بین دانش آموزان و دانشجویان ابراز نگرانی کرده و هشدارهای زیادی داده اند. مدیرکل درمان و حمایت های اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر درخصوص سوء مصرف مواد محرک و ریتالین با توجه به فصل امتحانات هشدار داد وگفت: فریب اطلاعات غلط در مورد ریتالین را نخورید. دکتر محمدباقر صابری زفرقندی با بیان این مطلب گفت: برخی از افراد به خصوص دانشجویان و دانش آموزان برای موفقیت در امتحانات اقدام به مصرف مواد آمفتامینی ازجمله قرص ریتالین می کنند.

وی افزود: ریتالین دارویی است که در دسته داروهای محرک قرار دارد و فقط در موارد نادر از جمله در مورد بیش فعالی کودکان با تجویز و زیر نظر روانپزشک کاربرد دارد بنابراین هرگونه استفاده غیرمجاز از آن به شدت آسیب زاست و باعث وابستگی جسمی و روانی می شود. مدیرکل درمان و حمایت های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر بیان کرد: بسیاری از افرادی که گرفتار اعتیاد به مواد محرک شده اند براساس باورهای غلط و ناآگاهانه بوده است. وی تصریح کرد: اطلاعات غلطی که در مورد احتمال افزایش موفقیت در امتحانات در دانش آموزان یا تناسب اندام در زنان با مصرف این گونه داروها شایع شده کاملا فاقد مبنای علمی بوده و متأسفانه این انتخاب غلط که بیشتر تحت تأثیر القای دوستان یا افراد سودجو اتخاذ می شود، دریچه ای برای اعتیاد مواد محرک در کشور ما شده است. داروهایی که برای افزایش حافظه مورد استفاده قرار می گیرند از ویژگی های اصلی داروهای محرک (مانند کوکائین، افدرین و آمفتامین هایی چون ریتالین) توانایی آنها در افزایش انرژی مغز و تمرکز است.

آنها تمرکز روی کار و درس خواندن برای مدت طولانی را افزایش می دهند. ریتالین دارویی است که برای درمان بیش فعالی در کودکان استفاده می شود؛ اما افراد سالم از آن برای افزایش تمرکز و دقت استفاده می کنند. بیشتر این افراد دوست دارند به جای آنکه تلاش بیشتری برای درس خواندن کنند با مصرف قرص راحت تر درس بخوانند. دانشمندان همواره در مورد استفاده غیرپزشکی از این داروها هشدار می دهند و عنوان می کنند که عوارض جانبی داروهای افزایش توان وحافظه آنقدر مهم است که نباید بدون دلیل از آنها استفاده کرد. ریتالین و سایر داروهای محرکی چون متادات، استراترا و… برای درمان اختلال کمبود توجه در کودکان مورد استفاده قرار می گیرند؛ اما این داروها توسط ۱۵ تا۳۰ درصد دانشجویان دانشگاه برای پیشرفت تحصیلی استفاده می شود که البته همه این داروهای محرک می توانند موجب واکنش های روانی شوند. به عنوان مثال توهم، جنون، سوءظن و فقدان بصیرت (پارانویا) ، هذیان و افکار آشفته از مصرف این داروها به وجود می آید.

همچنین فرد مصرف کننده دچار واکنش های روانی به صورت توهم های بینایی و حسی به صورت احساس حرکت حشره، مار و کرم می شوند. هشدارهای پزشکی را جدی بگیرید احتمال وابستگی و سوءاستفاده از این نوع دارو بسیار زیاد است. اگرچه وابستگی جسمانی به ریتالین همانند موادمخدری نظیر تریاک و شبه مرفین ها گزارش نشده است؛ اما پزشکان بر وابستگی روانی و نیاز به افزایش میزان مصرف آن که پدیده تحمل (Tolerance) نامیده می شود، اتفاق نظر دارند. از علائم ترک جسمانی و روانی این قرص می توان به دردهای عضلانی، خواب آلودگی و افسردگی اشاره کرد. مصرف با تجویز پزشک این دارو برای بیمارانی با واکنش حاد استرس نباید تجویز شود. در مصرف طولانی مدت آن، بهتر است آزمایش های منظم شمارش سلول های خونی، شمارش افتراقی و شمارش پلاکت ها نیز انجام گیرد. در صورت عدم بهبودی پس از یک ماه مصرف، باید دارو را قطع کرد. این دارو نباید برای درمان حالت های خستگی مفرط طبیعی، افسردگی و سایکوزها استفاده شود. افزایش درجه حرارت بدن، بی نظمی در ضربان قلب، سردرد و تهوع، افزایش فشارخون و تشنج از عوارض مصرف بیش از اندازه ریتالین است.