بازتاب متفاوت سخنان دیروز روحانی

سخنان گلایه آمیز «حسن روحانی» رییس جمهوری در جریان همایش روسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور نسبت به رویکرد کارشکنانه ی برخی در زمینه ی گفت و گوهای هسته یی، بازتاب های متفاوتی در روزنامه ها داشت.
به گزارش پارس به نقل از ایرنا، این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز سه شنبه 21 مرداد 1393 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی کرده است.
*** بازتاب سخنان رییس جمهوری در روزنامه ها
حسن روحانی رییس جمهوری ایران روز گذشته 20 مرداد 1393، در دیدار با سفیران و نمایندگان کشورمان در جریان همایش روسای نمایندگی های جمهوری سلامی ایران در خارج از کشور، از تعبیر تازه یی در توصیف مخالفان روند گفت و گوهای هسته یی کشورمان استفاده کرد. روحانی این مخالفان را «مذاکره هراس» نامید و با انتقاد از رویکرد آنها گفت: «یک عده به ظاهر شعار می دهند ولی بزدل سیاسی هستند و تا حرف مذاکره پیش می آید، می گویند ما می لرزیم. به جهنم؛ بروید یک جای گرم برای خود پیدا کنید.»
این سخنان در روزنامه های صبح امروز بازتاب های گسترده یی داشت. روزنامه ها در یادداشت ها و سرمقاله های خود در این زمینه رویکردهای متفاوتی اتخاذ کردند.
سرمقاله ی روزنامه ی «فرهیختگان» با عنوان «در مقام صبر» به همین موضوع اختصاص داشت.
در این سرمقاله آمده است: سخنان رئیس جمهور محترم در جمع دیپلمات ها، در خود نکته های زیادی نهفته دارد. تنها فردی کارکشته و بهره مند از تجربه سیاسی ناشی از حضور بیش از سه دهه در سطوح عالی تصمیم گیری در حوزه های امنیتی و دیپلماتیک می تواند چنین با اعتمادبه نفس از حضور قدرتمند در مذاکرات از پیروزی سخن بگوید. به همان میزان می توان گفت حسن روحانی دست منتقدان سیاست خارجی اش را تهی از استدلال می بیند و جز این هم نیست. با این همه نقدی به سخنان رئیس جمهوری وارد است که یک ناظر و منتقد منصف به آسانی از کنار آن نمی گذرد. روحانی با شعار و منش اعتدالی و نشان دادن کلید تدبیر توانست از مردمی رای بگیرد که از ادبیات شعاری و سیاست ماجراجویانه دولت قبلی خسته شده بودند و به دنبال کسی بودند که به جای ادعای مدیریت جهان و شاخ و شانه کشیدن برای رقیبان داخلی و دور کردن دوستان و همسایگان از ایران، راه تعامل با جهان و جریان های سیاسی در داخل را پیش گیرد. اما به باور نگارنده اگر ادبیات و منش اعتدال راه پیروزی در انتخاب حسن روحانی را هموار کرد و در این یک سال در کوران مشکلات طاقت فرسا مددکار او بود، همین منش نیز می تواند راه گشای حل مشکلات باقیمانده باشد.
روزنامه ی «آرمان» هم در سرمقاله ی خود با عنوان «لحن سخنرانی رئیس جمهور یازدهم» به قلم «احمد شیرزاد» استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت: پیرامون سخنان روز گذشته رئیس جمهور، باید هر دو وجه ادبیات و لحن کلام و محتوا را مدنظر قرار داد. در خصوص وجه نخست به دلیل نوع ادبیات، رفتار و منش دکتر روحانی، توقع از ایشان بسیار بالاست. همه ما و حامیان ایشان در سراسر ایران دوست داریم چهره محکم، امیدوار و متبسم همراه با رفتار فاخر ایشان را همواره مشاهده کنیم چرا که اطمینان داریم ناسازگاری ها و نابسامانی ها ایشان را به راحتی از کوره به در نخواهد برد اما باید بپذیریم ایشان هم مانند همه ما انسان هستند و طرفداران رئیس جمهور نیز ادعا نمی کنند دکتر روحانی یا هر شخصیت دیگری از عصمت برخوردارند. فشارهای وارد شده به ایشان، بالاست اما با این وجود تصور می شود یک شخصیت سیاسی در آن سطح از مسئولیت باید بیش از اینها از سعه صدر برخوردار بوده و مراقبت کند تا نوع بیان، محتوای کلام را تحت تاثیر قرار ندهد.
«روحانی در مذاکرات تابع منافع ملی است» هم عنوان یادداشت دیگری در روزنامه ی آرمان به قلم «علی بیگدلی» کارشناس مسایل بین الملل در همین ارتباط است.
به نوشته ی بیگدلی، دکتر روحانی به عنوان رئیس جمهوری کشور تابع منافع ملی هستند پس بدیهی است که بخواهند بر تعامل و مذاکرات سازنده تاکید کنند. اظهار نظری که مخالفان مذاکرات انجام می دهند طبعا هیچ نتیجه ای برایشان نخواهد داشت و رفته رفته قدرت و جایگاه خود را نیز از دست می دهند. کما اینکه ایالات متحده نیز این مساله را درک کرده و آگاه است. بنابراین راهی جز حمایت و تلاش برای رسیدن به توافق نداشته و در شرایط کنونی طرفین مذاکرات سعی می کنند به یک تفاهم جامع و نهایی برسند تا از فرصت های بدست آمده بهره کافی را ببرند. بر اساس این گفته ها و نتایج است که می توان سخنان روز گذشته آقای روحانی را طبیعی دانست. مخالفان مذاکرات نیز که هر روز ضعیف تر می شوند باید برای همه بیان کنند که واقعا نگران مردم و ملت هستند یا نگرانی شان بابت منافعشان است.
«آقای روحانی همان یک احمدی نژاد برایمان کافی است!» هم عنوان سرمقاله ی روزنامه ی «ابتکار» در همین چارچوب است.
در این سرمقاله با اشاره به سخنان روز گذشته ی رییس جمهوری در انتقاد از مذاکره هراس ها آمده است: اگر کسی نداند که گوینده این سخنان یک روحانی متین و منطقی به نام دکتر حسن روحانی است، بدون تردید به اشتباه می افتد و فکر می کند محمود احمدی نژاد این سخنان را بر زبان آورده است؛ به خصوص که در حافظه اش تصاویری دارد که در آنها رئیس جمهور سابق در حال گفتن جملاتی مانند: «آب را بریز آنجایی که می سوزد...»، «آن قدر قطعنامه صادر کنید که قطعنامه دانتان پاره شود...»، «یقه شان را می گیریم و سرشان را به سقف می کوبیم...» و ده ها جمله دیگر از این دست است.
به نوشته ی ابتکار اما واقعیت این است که این ها سخنانِ رئیس جمهور حسن روحانی است. از نگاه یک هوادار دولت شاید بتوان توجیه کرد که این سخنان نشان از فشارهای گسترده مخالفانِ پرنفوذِ دولت بر وی و دولت تحت امرش دارد، اما از منظر کسی که می کوشد انصاف را رعایت کند و بارها با سخنان این چنینی احمدی نژاد مخالفت کرده، به هیچ وجه قابل قبول نیست.
در ادامه ی این سرمقاله می خوانیم: آقای رئیس جمهور راه ناهموار و درازی در پیش رو دارید؛ سعی کنید همان حسن روحانی باشید، زیرا همان یک محمود احمدی نژاد برای ما کافی است!
«از کجا به بعد نمی شود گفت به جهنم؟!» نیز عنوان یادداشت روز روزنامه ی «کیهان» در این زمینه است. در این یادداشت آمده است: دولت «اعتدل و تدبیر و امید» در گذر رویدادها و فرصت ها یک ساله شد. واقعیت های این یک ساله در جای خود سنگ محکی برای جدا کردن مرز ذهن گرایی فانتزی از واقع گرایی و سیاستگذاری معطوف به واقعیات است. منطقا رئیس دولت نمی تواند مانند 15-16 ماه قبل سخن بگوید و به واقعیت ها عنایت نداشته باشد.
در ادامه می خوانیم: آقای روحانی را باید فهمید. هم از آن جهت که بار سنگینی بر دوش دولت اوست و نیاز به یاری دارد؛ و هم از آن رو که برخی محاسبات استراتژیک وی در نسبت با گرگ های جهان درست از آب درنیامده است. در عین حال این درک و دریافت نیز باید در دولت پدید آید که شأن دولت پاسخگویی یا عذرآوری و اصلاح روند طی شده است نه خطابه های تبلیغاتی اهانت آمیز یا رجزخوانی های پیش انتخاباتی.
*** سقوط هواپیمای «ایران140» و انتقاد روزنامه ها از ناوگان هوایی کشور
حادثه ی دلخراش سقوط هواپیمای ایران 140 تهران-طبس، وابسته به هواپیمایی سپاهان، بار دیگر از نا امنی ناوگان هوایی کشور پرده برداشت. این حادثه که در روز یکشنبه 19 مرداد 1393 رخ داد و به کشته شدن تعدادی از هموطنانمان منجر شد، همچنان سوژه ی یادداشت های روزنامه ها قرار دارد. روزنامه ها با نگاهی انتقادی نسبت به عملکرد ناوگان هوایی کشور خواستار توجه بیشتر مسوولان به ایمنی پروازها شدند.
«پرواز را به خاطر بسپار» عنوان یادداشت روزنامه ی ابتکار در همین زمینه است.
در این یادداشت آمده است: متأسفانه آمارهای تکان دهنده ی این حوادث در کشور (بدونِ قصدِ تشویشِ اذهان عمومی یا خصوصی!) بر دلشوره ها و تردیدهای ما می افزاید، و بیم، فضا را بر امید تنگ می کند. جالب است که در این گونه حوادث معمولاً میانِ مسؤولان «ز احمد تا احد یک میم فرق است»! و برخلافِ انتظار، تغییر دولت ها هم تأثیر چندانی بر برخی از سوء مدیریت ها و بی تدبیری ها نمی گذارد.به رغمِ تحریم های غیرانسانی غرب و تأکیدِ رسانه های خارجی بر تأثیر بلاواسطه ی تحریم ها در و بر کشور، چیزی از مسؤولیتِ ما کاسته نمی شود. به همین دلیل به نظر می رسد کماکان بی توجهی به نظراتِ کارشناسی و شلم شوربای مدیریتی عامل و حاملِ این دست حوادث باشد.
یادداشت روز روزنامه ی «خراسان» با عنوان «پرواز مرگبار آنتونف 140 و چند نکته» هم به واکاوی دلایل این سقوط اختصاص داشت.
به نوشته ی خراسان، آنتونف 140 تنها 4 دقیقه پس از بلند شدن از زمین در نزدیکی فرودگاه مهرآباد تهران سقوط کرد. حادثه مرگباری که اگر مسئولان ذیربط در مراحل ساخت، تکمیل تمامی مراحل و جزئیات تست پرواز، رعایت استانداردهای بین المللی و دادن اجازه پرواز به این نوع هواپیما تمامی مسئولیت خود را به بهترین شکل و در نهایت دقت ممکن انجام می دادند شاید هیچ وقت شاهد این حادثه تلخ نمی بودیم. اما حالا مردم منتظرند که علت بروز این حادثه تلخ و این پرواز مرگبار که اگر در یکی از نقاط مسکونی تهران یعنی کمی آن طرف تر از جایی که این هواپیما به زمین خورده سقوط می کرد فاجعه ای تلخ تر می آفرید روشن شود و چنان چه خلبان مقصر این حادثه شناخته نشد تمام کسانی که نقش و سهمی در سقوط این هواپیما داشته اند اولاً به مردم معرفی، ثانیاً بر اساس قانون به اشد مجازات محکوم شوند.
روزنامه ی «جهان صنعت» هم امروز در گزارشی با عنوان «چرایی سقوط ایران 140: در انتظار رمزگشایی از جعبه سیاه» نوشت: پرونده «ایران 140» که روزی بنا بود به عنوان کار شاخص مهندسی کشور جانشین هواپیماهایی چون فوکر شود بسته شد هواپیمایی که جز دو سقوط و چهار زمین گیری رویداد دیگری را به ثبت نرساند.این هواپیماها که با هدف تقویت ناوگان حمل ونقل هوایی کشور، انتقال فناوری ساخت هواپیما، تامین نیروهای متخصص و ایجاد اشتغال برای نیروهای با تخصص بالا و جلوگیری از فرار مغزها وارد چرخه تولید شد جز گرفتن جان مردم ارمغان دیگری به همراه نداشت.
روزنامه ی «ایران» نیز در همین زمینه به مصاحبه با نجات یافتگان، خانواده قربانیان و مسوولان پرداخت و کوشید در این گفت و گوها از حادثه ی رخ داده رمز گشایی کند. متن مصاحبه های منتشر شده در روزنامه ی ایران نشان می دهد تاکنون هیچ یک از مسوولان مرتبط، مسوولیت این سانحه ی دلخراش را نپذیرفته اند و بازار فرافکنی در میان آنها گرم است.
در مقدمه ی این گزارش آمده است: سقوط هواپیمای آنتونف ایران 140 هنوز رازگشایی نشده است و گره های کوری در برابر تیم های تحقیق قرار دارد. در حالی که ثانیه هایی پس از سقوط اعلام شد همه سرنشینان و حتی خلبانان ایرانی بوده اند و این هواپیما ساخت ایران و اوکراین بود حالا سعی می شود خلبان، اوکراینی معرفی شده و ساخت هواپیما به گردن اوکراین بیفتد.
*** عراق در آماج تحولات و ناامنی
روز گذشته حزب «هم پیمانی ملی» عراق «حیدر العبادی» را به عنوان نخست وزیر جدید و جانشین «نوری مالکی» نخست وزیر کنونی این کشور معرفی کرد. این اقدام در حالی صورت گرفت که دادگاه عالی عراق نیز که پیشتر گفته شده بود به نفع ائتلاف مالکی برای انتخاب نخست وزیر رای داده، این خبر را تکذیب کرد و گفت ائتلافی می تواند نخست وزیر معرفی کند که بیشترین کرسی را در اختیار دارد.
جنگ قدرت در بغداد در حالی بالا گرفته است که عراق هم اکنون در آشوب، نابسامانی و کشتار ناشی از نفوذ گروهک تروریستی داعش به این کشور به سر می برد و مدیریت این شرایط نیازمند همکاری و ائتلاف همه جانبه ی نیروها در عراق برای مقابله با پدیده ی داعش است.
اهمیت تحولات عراق تا جایی است که مطالب مربوط به آن همه روزه در روزنامه ها چاپ می شود؛ روزنامه های امروز نیز از این قاعده مستثنی نبودند.
روزنامه ی «جام جم» در یادداشتی با عنوان «گام لرزان در تعیین نخست وزیر عراق» به موضوع معرفی نخست وزیر جدید در عراق توجه نشان داد و نوشت: به نظر میرسد اقدام روز گذشته حزب هم پیمانی ملی در معرفی حیدر العبادی به عنوان نخست وزیر جدید عراق و جانشین نوری مالکی بیش از آنکه آرام کننده شرایط باشد، باعث می شود تنش های سیاسی در این کشور بیش از پیش شود.
روزنامه ی «جوان» هم در یادداشتی با عنوان «تمکین بزرگ منشانه مالکی به مصلحت عراق است»، با تاکید بر امتیاز گیری دو جناح کرد و سنی در عراق از مالکی برای همراهی نکردن با داعش نوشت: دو جناح کرد و سنی، در کنار رفتار غیر عادی خود در مسئله داعش، برای همگرایی و همسویی با دولت مرکزی و همراهی برای مقابله با تهدیدات داعش، برشرط غیر منصفانه حذف مالکی در دور سوم حکومتی اصرار کردند. پذیرش کناره گیری مالکی از حق قانونی خود، باعث حذف بهانه های دو جریان بارزانی و نجیفی- سنی و بازگشت آنها به مجموعه حاکمیتی خواهد شد. مضافاً اینکه مالکی با این اقدام ملی کار نامه قابل قبول و تحسین برانگیزی در فعالیت ها و رقابت های ملی از خود به جای می گذارد و زمینه و بهانه های مداخله گری امریکا برای یار گیری به بهانه تهدیدات داعش و موج سواری بر فراز شکاف های درونی سیاسی را از بین می برد.
در گرماگرم تحولات صورت گرفته در ارتباط با قدرت مرکزی در عراق روزنامه ی ایران در یادداشتی با عنوان «دشنه داعش روی گلوی اسلام» بار دیگر در خصوص تهدید داعش و لزوم همکاری برای مقابله با آن گوشزد کرد.
دراین یادداشت آمده است: اخباری که این روزها از عراق می رسد، وحشتناک است. یک بخش تلخ آن مربوط به آدم کشی های یک گروه بی رحم است، گروهی که با ترکیب عقیدتی ولی در خدمت سیاست منطقه ای برخی قدرت ها ظهور یکباره ای در عراق پیدا کرد و با پشتوانه جریانات سیاسی اپوزیسیون دولت عراق به ناگاه بر بخش های مهمی از آن کشور مسلط شد. در داخل عراق هم جنگ قدرت حتی در داخل جریان شیعه که توسط داعشی ها خونشان مباح شده بود، باعث شد که کسی به داد آنها نرسد.
در ادامه آمده است: این یک واقعیت تلخ است. به این اعتبار ضرورت دارد که رهبران دینی مسلمانان همه در بیانی یکپارچه، بیگانگی و جدایی خود را از این فرقه افراطی اعلام کنند تا حداقل اسلام و تاریخ اسلام و مقدسات اسلامی از قربانگاه ذهن مردم جهان نجات یابد.
روزنامه ی «رسالت» هم در یادداشتی با عنوان «فرزندکشی به سبک اوباما» از نسبت واقعی آمریکا و داعش سخن گفت و نوشت: سنجش نسبت واقعی میان ایالات متحده آمریکا و داعش چندان دشوار نیست! در این میان اعترافات هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه سابق ایالات متحده آمریکا مبنی بر تاسیس داعش توسط آمریکا خود نشان دهنده عمق رابطه ای است که میان داعش و ایالات متحده آمریکا به عنوان مولد تروریسم وجود دارد.تروریسم مولد همواره سعی دارد تروریسم مکمل را بهانه حضور خود در دیگر نقاط جهان قرار دهد بنابراین سعی دارد خود را همواره مجزا از تروریسم مکمل جلوه دهد. از این رو اقدام اخیر آمریکا در بمباران برخی مواضع داعش مصداق فرزند کشی آنها محسوب می شود.
*** اردوغان؛ از نخست وزیری تا ریاست جمهوری
هیات عالی انتخابات ترکیه روز گذشته اعلام کرد، «رجب طیب اردوغان» که از 11 سال پیش تاکنون نخست وزیر ترکیه است در نخستین انتخابات ریاست جمهوری این کشور با کسب اکثریت آرا پیروز شده است. این پیروزی یکی از سوژه های اخبار و یادداشت های روزنامه ها بود.
روزنامه ی «مردم سالاری» با اعلام این خبر که نخست وزیر ترکیه حالا به مقام ریاست جمهوری رسیده است، این امر را «تثبیت اقتدار امپراتور عثمانی» توصیف کرد و نوشت: انتخاب اکثریت مردم ترکیه، به مرد قدرتمند حزب عدالت و توسعه این امکان را می دهد که سیاست های خود را برای پنج سال آینده، این بار در مقام ریاست جمهوری به پیش برد.مردی که بارها در میان هوادارانش اعلام کرده است: «من برای برقرار کردن یک ترکیه نوین مصمم هستم.»
روزنامه ی جام جم هم در گزارشی با عنوان «اردوغان در رویای سلطان سلیمان» نوشت: ناظران سیاسی تحولات ترکیه با اشاره به تلاش رجب طیب اردوغان برای افزایش اختیارات رئیس جمهور با تغییر نظام پارلمانی به ریاستی و تسلط همزمان بر پست نخست وزیری پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری درباره آینده سیاسی این کشور و روند دموکراتیک آن هشدار می دهند.
«اردوغان رئیس جمهور شد» هم عنوان یادداشت روزنامه ی «اطلاعات» در همین زمینه بود.
به نوشته ی این روزنامه، اردوغان با بدست آوردن پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، نشان داد که هنوز مورد پذیرش و مقبول مردم ترکیه است. از گذشته سیاستمداری او حداقل در دو دهه گذشته، دو کارنامه کاری و مدیریتی، شاخص است:
اول: اردوغان سه بار نخست وزیر ترکیه شد و توانسته است در این مدت اقتصاد ترکیه را سامان دهد و از بحران های گذشته بخصوص در امر رشد نرخ بیکاری، رکود تولید و سقوط ارزش پول ترکیه رهایی بخشد.
دوم: اردوغان سیاستمداری است که انرژی حضور در صحنه را در برابر سیاستمداران مسن ترکیه و رقیب خود چنان نشان داده است که مردم او را مدیری قوی شناخته اند که کاستی ها را نمی پوشاند اما در مبارزه سیاسی نیز کم نمی آورد.
روزنامه ی فرهیختگان هم در مطلبی با عنوان کلید «چانکایا در دست اردوغان» نوشت: نخست وزیر ترکیه رئیس جمهور شد. مخالفان اردوغان از به قدرت رسیدن او نگرانند و می گویند او فردی قدرت طلب است که می خواهد همواره در قدرت بماند. در ادامه آمده است: پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری نهمین پیروزی متوالی حزب عدالت و توسعه در 12 سال گذشته است و نشان می دهد حزب حاکم با وجود تمام مخالفت ها و اعتراضاتی که در یک سال گذشته علیه اردوغان جریان داشته است، همچنان پایگاه اجتماعی قابل توجهی در ترکیه دارد.
ارسال نظر