پايگاه خبري تحليلي «پارس»- ادامه رایزنی‌های وزیر امور خارجه ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیگر اعضای 1+5 به منظور نگارش متن پیش نویس توافق جامع هسته‌ای برای مشورت‌های بیشتر دو طرف همچنان جريان دارد.

دو تحلیلگر ارشد امور ایران در روزنامه نیویورک تایمز می گویند امریکا در پی آن است که ایران در طور گام نهایی چیزی بین 2 تا 5 هزار ماشین سانتریفیوژ را حفظ کند.

دیوید سانگر و استیون ارلانگر روز طی مقاله ای در روزنامه نیویورک تایمز نوشتند: «مذاکره کنندگان ایران و 1+5 به نقطه ای حساس درباره توافق نهایی رسیده اند که همان تصمیم گیری درباره ابعاد و شکل توانایی غنی سازی ایران است که ایران اجازه خواهد یافت آن را حفظ کند».

سانگر  و ارلانگر در ادامه با اشاره به اینکه تا کنون دو طرف درباره این مسئله مذاکره نکرده اند، درباره موضع امریکا در این خصوص نوشته اند: «سوزان رایس مشاور امنیت ملی آمریکا و وندی شرمن مذاکره کننده ارشد آمریکا در سفر هفته گذشته به اسرائیل، تصریح کردند که ایرانی ها قطعا حدی از ظرفیت غنی سازی خود را حفظ خواهند کرد اما آنها افزودند مقامات آمریکایی هرگز درباره میزان دقیق آن بحث نکرده اند. مقامات اسرائیلی می گویند انتظار دارند که این رقم 2000 تا 5000 سانتریفوژ باشد. مقامات آمریکایی می گویند هدف آنها این است که ایران را بیش از یک سال تا رسیدن به توانایی تولید مواد قابل استفاده در سلاح هسته ای دور نگه دارند، اما آنها درباره اینکه بیش از یک سال، دقیقا به چه معنا است، مبهم بوده اند. در چنین شرایطی برای ایران،‌ اینکه آن مواد را به شکلی سلاحی قابل حمل درآورد، به مدت زمان بیشتری نیاز خواهد داشت»

عراقچی: مذاکرات خوب اما سخت و کند است

به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»،معاون وزیر خارجه ایران گفت: روند مذاکرات خوب است، اما این مذاکرات سخت هستند و کند پیش می‌روند.

وی در خصوص اینکه احتمال ادامه مذاکرات در روز شنبه هم وجود دارد یا نه گفت: «بعید می‌دانم».

آقای عراقچی که پس از دیدار جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سخن می‌گفت تصریح کرد که مذاکرات در فضای خوبی پیش می‌روند.

مذاکرات بین ایران و کشورهای 1+5 از روز سه‌شنبه در وین، پایتخت اتریش آغاز شده‌اند. این چهارمین دور مذاکرات دو طرف از زمان اجرای توافق هسته‌ای منعقد شده در سوم آذر ماه سال قبل، موسوم به «توافق ژنو» است.

دو طرف گفته‌اند در این دور از مذاکرات کار را روی پیش‌نویس توافق جامع هسته‌ای آغاز کرده‌اند. گروهی از حقوقدانان برجسته ایرانی در هیئت مذاکره‌کننده آن حضور دارند تا در نگارش پیش‌نویس توافق جامع اتمی، همراهی کنند.

مدت زمان اجرای توافق ژنو اوایل تابستان به پایان می‌رسد. ایران و کشورهای طرف مذاکره درباره دست‌یابی به توافق تا پیش از پایان این تاریخ ابراز خوش‌بینی کرده‌اند اما تأکید کرده‌اند که در صورت طولانی‌شدن مذاکرات، می‌توان توافق ژنو را برای مدت شش ماه تمدید کرد.
این مذاکرات برای حل و فصل آنچه کشورهای غربی به آن «نگرانی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران» می‌گویند انجام می‌شود. این کشورها ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای متهم می‌کنند. جمهوری اسلامی ایران همواره این ادعاها را رد و بر مصارف صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای خود تأکید کرده است.

سنجش نیازهای اساسی ایران در حوزه غنی‌سازی گامی فراتر از یک الزام

حنيف غفاري روزنامه نگار در اين زمينه معتقد است:
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»،مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 همچنان در حال برگزاری است. در حوزه مربوط به "غنی سازی" با مقوله ای به نام نیازهای اساسی  Practical Needs مواجه هستیم. مفهوم و مصادیق مربوط  "نیاز اساسی در مسئله غنی سازی" در راستای تدوین گام نهایی باید مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد.در این میان ثوابت و بدیهیاتی وجود دارد که باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد:

1-مرجع تشخیص نیازهای اساسی ایران:

رویکرد ایران نسبت به موضوع نیازهای اساسی در غنی سازی کاملا مشخص است و این ایران است که نیازهای خود را تشخیص می دهد و آن را تعیین می نماید. این در حالی است که تاکنون ایران در میزان نیازهای عملی برنامه منطقی و روشن ارائه کرده است.به عبارت بهتر، مرجع تشخیص نیازهای اساسی در مسئله غنی سازی خود ایران است. در این میان مرجع دیگری اساسا "حق" و "قدرت" تشخیص چنین نیازهایی را ندارد.

2- لزوم توجه به نیازهای اساسی ایران در مسئله غنی سازی:

زمانی که سخن از لزوم توجه ایران به نیازهای اساسی خود در حوزه غنی سازی به میان می آید، با "چرایی" مسئله مواجه می شویم.تاسیسات اب سنگین اراک و نیروگاه بوشهر از نیازهای اساسی ایران است. از سوی دیگر قرارداد تامین سوخت نیروگاه بوشهر از سوی روس ها تا سال 2021 خاتمه خواهد یافت . اینکه ایران در خصوص نحوه تولید سوخت برای دوره پس از این قرارداد چه تصمیمی خواهد گرفت بیش از اینکه به دیگران مربوط باشد در حوزه تصمیمات ملی ایرانیان قرار دارد و قطعا زمانیکه  ایران توان تولید سوخت مورد نیاز خود  را دارد چه دلیل و منطقی برای صرفنظر از تولید داخلی  و مبادرت به ورود از خارج  وجود دارد.بدیهی است که این معادله و محاسبه کاملا واقع بینانه و برخاسته از دغدغه های اساسی ملت ایران محسوب می‌شود.

واشنگتن: مذاکرات با ایران صریح و جدی بود/ خبر «العربیه» کاملا نادرست است

به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»،«مری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پس از دیدار هیئت این کشور با نمایندگان ایران، مباحث صورت گرفته را «جدی و صریح» توصیف کرد.

هیئت‌های ایران و آمریکا امروز نشستی دو ساعت و نیمه را برگزار کردند. این نشست به ریاست «عباس عراقچی» و «وندی شرمن» معاونین وزرای خارجه ایران و آمریکا برگزار شد.

اندکی پس از پایان این نشست، شبکه «العربیه» به نقل از یک مقام آمریکایی مدعی شد که نشست دوجانبه با شکست مواجه شده است. هارف به این خبر واکنش نشان داد و آن را «به کلی نادرست» و «غلط» خواند.

ایران و گروه 1+5 روز چهارشنبه دور تازه‌ای از مذاکرات هسته‌ای را در شهر وین آغاز کردند. طرفین قرار بود در این دور، بحث بر سر پیش‌نویس توافق جامع را، که باید تا روز 29 تیر به دست آید، آغاز کنند.