به گزارش پارس ، به نقل از فارس، امام خمینی (ره) جایگاه ویژه ای در بین مسلمانان به خصوص ملت مسلمان افغانستان دارد.

سخنان شخصیت ها و عالمان برجسته افغانستان درباره معمار کبیر انقلاب اسلامی، نشان از علاقه و محبت بی شمار مردم افغانستان به امام خمینی (ره) دارد.

پیرامون شخصیت امام خمینی (ره) سخنان فراوانی تاکنون از اندیشمندان، عالمان دینی و چهره های فرهنگی شیعه و سنی افغانستان که از اقوام مختلف نیز هستند منتشر شده است که در ایام سالروز رحلت آن پیر فرزانه گزیده ای از این سخنان را مرور می کنیم.

« آیت الله محسنی» از رهبران جهادی و از شخصیت های برجسته مذهبی در افغانستان:

حضرت امام خمینی (قدس الله نفسه الزکیه) در بین بزرگان و دانشمندان مسلمان کم نظیر است، او متدینی بود که به مستحبات و واجبات عمل می کرد و به همه مسائل جزئی و کلی دین اسلام مقید بود.

او مرد شجاع و نترسی بود که طاغوت های زمان در نظرش خوار و ذلیل بود و جز خدا از کسی نمی ترسید.

او به آنچه می گفت اعتقاد داشت و سخت به آن پایبند بود.

وی آنچه را که می خواست برای خدا می خواست و خدا هم محبت او را در دل ها جای داد، وعده خداوند چنین است:

« إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا»

(آنانیکه ایمان آورده اند و اعمال شایسته انجام داده اند محبت آنان را در جان ها قرار می دهیم. )

امام خمینی (ره) نمرده است و نخواهد مرد و یاد و خاطره او در جریده جهان معنویت و تقوا باقی خواهد ماند.

« شهید برهان الدین ربانی» از رهبران جهادی افغانستان:

وفات سید روح الله امام خمینی (ره) بزرگ مرد تاریخ معاصر جهان اسلام، ضایعه ای است جبران ناپذیر و حادثه ای است دردناک که مسلمانان متعهد را در نقاط جهان اسلام سخت تکان داد.

شخصیت های بزرگ مذهبی و سیاسی در جهان اسلام در حدود مرزهای جغرافیایی کشور و زادگاه خویش محدود باقی نمی مانند، آنها مربوط به کل جهان اسلام هستند.

امام خمینی (ره) کاپیتالیسم و کمونیسم، را مردود خواند و راه نجات بشریت را تنها در پیروی از تعالیم والای اسلام می دانست.

او در برابر مستکبران شرق و غرب، قوی و مقاوم ایستاد و با هر نوع فساد و توطئه پنجه نرم کرد و آزاد و سر بلند زیست و با روحی آرام و مطمئن قضاء الهی را لبیک گفت.

« مرحوم مولوی نصرالله منصور» از رهبران جهادی افغانستان:

امام خمینی (ره) الگویی برای ایجاد اتحاد بین مسلمین است که با آگاهی بخشیدن به جوامع اسلامی، مسلمین را متحد کرد.

« محمد اکرم اندیشمند» نویسنده و محقق افغان:

وفات امام خمینی (ره) ، شخصیت عظیم عالم اسلام در زمان موجود مایه تأثر و تأسف همه مسلمین به خصوص آنهایی می گردد که بصیرت عمیق و وسعت نظر و اخلاص راستین بر سرنوشت یک میلیارد مسلمان جهان بدون در نظر داشت اختلافات گروهی و مذهبی و بدون داشتن افکار جاهلانه، می اندیشند و استکبار شوروی و آمریکا را به عنوان خطرناک ترین و سازش ناپذیرترین دشمن اسلام و مسلمانان تشخیص می دهند.

وقتی ما به شخصیت امام خمینی (ره) با چنین دید و نگرشی نظر بیفکنیم به حق او را بزرگ ترین شخصیت دنیای اسلام در عصر موجود می یابیم.

« محمد باقر مصباح زاده» مورخ و پژوهشگر افغان:

امام خمینی به عنوان یکی از مراجع تقلید شیعیان جهان سال ها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در بین شیعیان افغانستان مقلدین زیادی داشت که از ایشان پیروی می کردند.

خط امام در افغانستان محدود به قشر روشنفکر و تحصیل یافته نبود‍ ، بلکه به دلیل نفوذ اجتماعی علما و روحانیون مروّج مرجعیت آن حضرت، در بین طبقات و اقشار مختلف اجتماعی نفوذ داشت.

پیروان خط امام به شکل حلقه های فرهنگی و تبلیغی در داخل و خارج از کشور فعالیت می کردند و به علت بی تجربگی و عدم شناخت لازم از افراد، عناصر و جریان های سیاسی و فکری مختلف، نسل جوان و روشنفکران پیرو خط امام بعضاً گرفتار التقاط و انحراف شدند، اما محور اجتماعی خط که علما و روحانیون برجسته بودند، پرچم این خط را حداقل از نظر فکری سالم و استوار نگه داشتند.

پس از کودتای هفتم ثور (اردیبهشت) اکثر علما و روحانیون پیرو خط امام توسط کمونیست ها دستگیر شده و به شهادت رسیدند.

بنابراین خط مذکور که در گذشته هم از انسجام و هماهنگی برخوردار نبود، محور اجتماعی و فکری خود را که امکان داشت خط امام را در دوران جهاد بهتر سازماندهی و رهبری کند از دست داد.

پیروان قدیم و جدید خط امام، بعد از کودتای هفتم ثور به عضویت دسته ها و گروه های مختلف در آمدند اما به مرور زمان از گروه های مختلف ناسازگار با خط امام بیرون آمده و منشعب شدند.

« سید عبدالحمید معصومی» محقق و پژوهشگر علوم دینی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد:

امتیازاتی که امام خمینی (ره) داشت، نمی توان در فرد دیگری یافت و یکی از ویژگی های امام (ره) علم ایشان بود که صدها و شاید هزاران دانشجوی بلند رتبه حوزه از محضر تدریس و تحقیق ایشان استفاده می کردند که شاگردان و کتاب های ایشان شاهدی بر این مدعا هستند.

علم و عالم جایگاه ویژه و حرمت خاصی در وجدان اخلاقی انسان ها دارد که امام (ره) از چنین جایگاهی برخوردار بود.

امام در عرفان، تهذیب اخلاق و تزکیه باطن از افراد سرآمد روزگار بود و بطور یقین مادیات، ظواهر زندگی و ثروت ذره ای بر ایشان تسلط نداشتند.

امام خمینی (ره) به آزادی و آزادگی کامل رسیده بود و بهترین مدرک و سند در این زمینه شیوه زندگی ایشان از اوایل جوانی تا مراحل کهولت و پیری بود که در کمال آزادگی و حریت از وابستگی ها به سر می برد.

کسی که در میان دنیایی از ثروت قرار داشت، حتی به اندازه یک دینار و دلار مال نیندوخت و در برابر مردم و مؤمنان متواضع اما در برابر زورگویان با صلابت و قاطعیت رفتار می کرد.

امام با جرأتی بیشتر از شیر، « رضا خان» را قلدر و آمریکا را ام الفساد قرن خواند و به راحتی اعلام کرد که آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند.

« مولوی عنایت الله بلیغ» مشاور دینی حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان:

امام خمینی (ره) در زمان حیات خود از مردم افغانستان به عنوان ملت مسلمان و قهرمان یاد کرد که برای بقای دین خود قیام کردند و امام خمینی (ره) فرموده بودند که هجرت، صلابت دینی می خواهد و این نعمت الهی برای افرادی میسر خواهد شد که در این مسیر مصمم باشند.

امام خمینی (ره) در برابر ملی گرایی و قومیت گرایی ایستادگی کرده و به صراحت اعلام کرد که اسلام مرز ندارد. اگر کشورهای اسلامی و همسایه های افغانستان می خواهند پیمان های استرات‍ ‍ ژیک با کشور غربی در کشور ما به امضا نرسد، باید برای وحدت و یکپارچگی مردم افغانستان تلاش کنند.

ما باید در مقابل دسیسه های دشمنان اسلام که باعث ایجاد اختلاف در بین مسلمانان می شود از قرآن پیروی کرده و با آگاهی کامل در مقابل طراحان اصلی آن مبارزه کنیم.

« شیخ عزیز الله نجفی» عضو شورای ولایتی هرات و از چهره های جهادی افغانستان:

جهانی سخن می گفت و جهانی نگاه می کرد، حرکت های امام امروزه باید برای تمام مسلمانان، به خصوص مسلمانان افغانستان الگو باشد، چرا که امام جامعه اسلامی را از دست دشمنان اسلام نجات داد و ما نیز باید ویژگی های امام را سر لوحه زندگی قرار دهیم.

آنچه که بیش از همه برای امام مطرح بود، اسلام عزیز بود و امام با پیروی از قرآن، همیشه در سخنان خود می گفت که ملاک برای ما در تمام زمینه ها اسلام است.

« محمد کاظم کاظمی» شاعر و پژوهشگر افغان:

شب اول « گنگره شعر حوزه» در مشهد بود و در جریان برگزاری مراسم بودیم که خبر رسید: حال جسمی امام مساعد نیست و این خبر حال همه را منقلب کرد.

با شنیدن این خبر به همراه اعضای حاضر در کنگره به صورت دسته جمعی به حرم مطهر امام رضا (ع) رفتیم و برای سلامتی امام دعا کردیم.

صبح روز دوم گنگره بود که آن خبر جان سوز منتشر شد، وضعیت عجیبی در میان شاعران به وجود آمد و در همان ساعات اولیه درگذشت ایشان، بسیاری از شاعران در فراق ایشان شعر گفتند.

قرار شد مسئولان گنگره را تعطیل کنند، اما وقتی مسئولان فضا را این گونه دیدند، قرار بر آن شد که گنگره شعر به کار خود ادامه دهد.

آن شب برنامه ویژه ای با نام « در سوگ آفتاب» برگزار شد و بسیاری از شاعران مطرح ایران و من به نمایندگی از شاعران مهاجر افغان در ایران در آن شب، شعر خواندیم.

آن شب وقتی شاعران شعر می خواندند همه گریه می کردند، شعر علی معلم همه را منقلب کرد و همه حضار را به گریه انداخت.

من هم در همان ساعت اولیه که خبر رحلت امام را شنیدم شعری در سوگ امام سرودم، آن شب وقتی در کنگره شعر خواندم، فضای خاصی در مراسم به وجود آمد، شاعران و شرکت کنندگان با صدای بلند گریه می کردند.