پايگاه خبري تحليلي «پارس»- معاون جهاد خودكفايي نيروي دريايي ارتش گفت: امكان ساخت زيردريايي‌هاي فوق سنگين در كشور وجود دارد.

امير دريادار علي غلامزاده، معاون جهاد خودكفايي نيروي دريايي ارتش در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «پارس» اظهار داشت: در خصوص ساخت زيردريايي‌هاي فوق سنگين مطالعاتي داشته‌ايم. اين موضوع در حالي است كه ما تعميرات اين زير‌دريايي‌ها را خودمان انجام مي‌دهيم و تجربيات بسيار خوبي در اين خصوص داريم.

وي افزود: مي‌توان گفت كه امكان ساخت آن در داخل كشور وجود دارد و اگر از سوي مقامات بالا دستور ساخت آن ابلاغ شود، ساخت آن را شروع خواهيم كرد.

وي با اشاره به ساخت تسليحات بومي در كشور گفت: ما هم اكنون شناورهاي بالگردبر بزرگ‌ تر از جماران داريم و داراي وضعيت مطلوبي در اين حوزه هستيم. 

وي افزود: ما ناوهايي داريم كه قابليت حمل تجهيزات سنگين مثل تانك را دارند و همزمان بالگردهاي بسيار بزرگ‌تري از بالگردهايي كه روي جماران مي‌نشينند، مي‌توانند روي آن بنشينند.

معاون جهاد خودكفايي نيروي دريايي ارتش با اشاره به توليد زير‌سطحي‌ها در كشور گفت: زير‌سطحي‌ها جز سلاح‌هاي راهبردي نيروها در تمام كشورها هستند. نيروي دريايي ارتش نيز در توليد زير‌دريايي سبك به خودكفايي كامل رسيده است. 

وي افزود: در بخش زير‌دريايي فوق سنگين، زير‌دريايي‌هاي ما بازسازي اساسي شده و تغييرات بسيار خوبي نيز در آنها اعمال شده است و ما قابليت ساخت آنها را نيز داريم. در بخش زير دريايي‌هاي نيمه سنگين، ما زير‌دريايي كلاس فاتح را داريم كه با تعامل وزارت دفاع، دانشگاه‌ها و مراكز صنعتي خوشبختانه دوران تست خود را سپري مي‌كند تا به پارامترهاي عملياتي برسد. دانش ساخت اين نوع زير‌دريايي در داخل كشور است. 

امير غلامزاده اضافه كرد: به محض توليد اولين نمونه و رفع عيوب و گذر از آزمايش‌هاي ما توليد انبوه آن شروع خواهد شد. مقام معظم رهبري نيز فرموده‌اند كه مبادا تا رفع عيب يك جنس توليد انبوه شود.

معاون جهاد خودكفايي نيروي دريايي ارتش با اشاره به مراحل ساخت ناوشكن دماوند گفت: دوره ساخت ناوشكن دماوند كمتر از جماران بود. نكته مهم در اين خصوص آن است كه مقام معظم رهبري در مراسم بهره برداري از ناوشكن جماران فرمودند پروژه موج 2 بايد بهتر از يك باشد و موج 3 بهتر از 2 و به همين ترتيب پيشرفت داشته باشيم. 

امير غلامزاده افزود: هم اكنون ناوشكن سهند ما 9 ماهه ساخته شد. طبيعتاً در پروژه اول نياز به زيرساخت و دانش فني بود و حالا اين زيرساخت و دانش در كشور به وجود آمده و زمان ساخت پروژه‌ها به شدت كاهش پيدا كرده است. 

وي تصريح كرد: با توجه به نهادينه شدن دانش ساخت ناوشكن‌ها در داخل كشور، تعداد مراكزي كه در حال ساخت اين نوع ناوشكن متناسب با دانش روز هستند و بر اساس دستور مقامات بالاتر و نياز نيرو، بيشتر شده است.

 دماوند1

معاون جهاد خودكفايي نيروي دريايي ارتش با تاكيد بر اينكه نيروي دريايي، يك نيروي پوياست و اين پويايي به خاطر پيشرفت تكنولوژي است گفت: اين پيشرفت ايجاب مي‌كند كه با توجه به حضور ناوگان كشورمان در آب‌هاي آزاد و حضور ناوگان ديگر كشورها در كنار ناوگان ما، همواره متناسب با تكنولوژي پيش برويم. 

وي افزود: ما بايد ناوگان و سلاح‌هاي خود را متناسب با تكنولوژي روز بسازيم. بنابراين ناوشكن دماوند، نسبت به ناوشكن جماران ارتقا پيدا كرده است، البته ما همين تغييرات را در ناوشكن جماران نيز اعمال كرده‌ايم. 

امير غلامزاده اضافه كرد: به طور مثال ناوشكن دماوند مجهز به يك رادار آرايه فازي سه بعدي است كه روي جماران نيز نصب شده است. همچنين داراي سيستم كنترل و فرماندهي پيشرفته است كه با تجميع سنسورها قابليت تصميم‌گيري سريع و هوشمند را براي فرمانده فراهم مي‌كند. سيستم رانش نيز تغييراتي كرده كه قابليت مانور بالايي دارد و سرعت نيز تغيير كرده است. اماكن و جانمايي دستگاه‌ها نيز تغيير كرده تا اپراتورها بتوانند راحت‌تر از آن استفاده كنند. در خصوص سهند نيز ما قابليت رادار گريزي را افزايش داده‌ايم. همچنين برد مأموريتي نيز افزايش پيدا كرده است. در مجموع متناسب با نوع تهديدات و تكنولوژي روز اين تغييرات اعمال شده و در نمونه‌هاي قبلي نيز اين تغييرات صورت خواهد گرفت.

معاون جهاد خودكفايي نيروي دريايي ارتش خاطرنشان ساخت: ناوشكن دماوند و ناوشكن كلاس موج، اصولاً ناوشكن‌هاي سه منظوره هستند. يعني اين ناوشكن‌ها در حوزه سطحي، زير‌سطحي و هوايي هم قابليت تهاجم و هم قابليت پدافند را دارند. البته تغييراتي در جانمايي و تعداد سلاح‌ها ممكن است وجود داشته باشد، اما قطعاً اين سه منظوره بودن قابليت‌هاي حفظ شده است.

ناوشکن پیشرفته «دماوند» را بیشتر بشناسید

ناوشکن دماوند دارای ویژگی‌های اساسی در مقایسه با جماران یک است،‌ نخستین ویژگی آن است که این ناوشکن از نظر ساختار دارای سازه‌ای متفاوت بوده به‌صورتی که از آخرین فناوری محاسبات و قدرت ساخت و سازه برخوردار است.

دومین ویژگی سرعت و قدرت تحرک و مانورپذیری ناوشکن جماران2 است، این ناوشکن به‌خاطر مکانیزم و مشخصات فنی در سامانه رانش، دارای سرعت و قدرت مانور بیشتر است.

ویژگی سوم آن است که این ناوشکن به فناوری روز مجهز و تمام سیستم‌های آن دیجیتالی است و سیستم دفاع و مراقبت از خود را با توجه به سیستم‌های راداری پیشرفته داراست که در نوع خود بی‌نظیر است، به‌صورتی که دارای پایداری، برد و قدرت کشف و شناسایی اهداف بالاتر است.

 دماوند
ویژگی چهارم‌ مجهز‌شدن آن به سامانه مدیریت نبرد است، در اتاق عملیات این شناور کل منطقه از زیر سطح و اعماق دریا، در آسمان حوزه مأموریت و محیط سطح آب، شعاع عملیاتی آن قابل مشاهده است؛ این سیستم نرم افزاری و سخت افزاری کاملاً پیشرفته به سیستم فرماندهی ناو کمک می‌کند تا بتواند اهداف مشخصی را شناسایی و در مواردی که نیاز باشد از آن استفاده کند، سیستم سلاح و مراقبت دیدبانی به‌صورت تجمیعی نمایش داده می‌شود و به فرمانده کمک می‌کند تا بتواند بهترین تصمیم را برای اقدام در آن واحد اتخاذ کند.

پنجمین ویژگی هم بومی و به‌روز بودن اکثر سامانه‌های سلاح، ناوبری، مخابراتی و سیستم‌های دیدبانی و مراقبتی این شناور است.

مقام معظم رهبری در بهمن ماه 89 که ناوشکن جماران1 به آب انداخته شد، فرمودند: "ان‌شاءالله جماران 2 و 3 و 4 بهتر و باکیفیت‌تر‌ خواهند بود و زودتر به آب انداخته خواهند شد".

این ناوشکن از تجهیزات و قابلیت‌های افزون‌تری نسبت به جماران برخوردار بوده و در رده ناوشکن (ناومحافظ) طبقه بندی شده و قابلیت درگیری با اهداف سطحی، زیرسطحی و هوایی را با سامانه‌های توپخانه‌ای، موشک‌ها و اژدر داشته و توانایی پذیرش بالگرد را در عرشه اصلی خود دارد.

ناوشکن دماوند نسبت به نمونه مشابه که همان ناوشکن جماران است، طول بیشتر ولی در عین حال وزن کمتر و قابلیت‌های بیشتری در حوزه تجهیزات و تسلیحات، حمل نفرات و قدرت مانور و چالاکی بالایی دارد.

این شناور با قابلیت تدافع، تهاجم و رهگیری همزمان اهداف هوایی، سطحی و زیرسطحی، مسلح به سامانه موشکی کروز، اژدرافکن، سامانه‌های توپ 76 و 40 میلی‌متری، سامانه‌های پردازش راداری و رادارهای تاکتیکی سطحی و هوایی است.

این ناوشکن همچنین مجهز به سامانه جامع مدیریت نبرد و جنگ الکترونیک بوده و قابلیت حمل بالگرد را همچون جماران1 داراست.

به‌کارگیری رادار کنترل آتش با قابلیت ردیابی جنگنده‌ها و موشک‌های کروز، به‌کارگیری سامانه کنترل مانیتورینگ به‌منظور کنترل و هماهنگی عملیاتی فی‌مابین موتور، شافت، پروانه و ناوبری و به‌کارگیری سیستم رانش با توان بالا جهت تأمین سرعت بهینه شناور از نقاط برجسته این شناور است که نسبت به پروژه مشابه قبلی ارتقا یافته و بهینه‌سازی شده است.

بومی‌سازی تجهیزاتی مانند رادار هوایی، سونار فعال و غیرفعال، رادار کنترل آتش، سامانه‌های مخابرات داخلی  و تعدادی دیگر از تجهیزات از دیگر ویژگی‌های ناوشکن دماوند اعلام شده است که مجموعه این تجهیزات به‌صورت بومی در سازمان‌های تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تولید شده است.

ناوشکن پیشرفته جماران2 حدود 100 متر طول و بیش از 1300 تن وزن دارد و از کاربردی‌ترین ناوشکن‌های موجود در دنیا به شمار می‌آید، همچنین این ناوشکن مجهزترین ناوشکن جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر بوده که قابلیت حمل بالگرد را نیز دارد.

یکی از مهمترین تجهیزات نصب‌شده روی این ناوشکن، رادار عصر است. رادار عصر، نخستین رادار سه‌بُعدی آرایه فازی ایران است, این رادار قادر است اهداف را تا شعاع 200 کیلومتری کشف کند. از مهمترین ویژگی‌های این رادار، قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی،‌ توانایی رهگیری 100 هدف به‌صورت همزمان و مقابله با جنگ الکترونیک است.

این رادار که توسط متخصصان کشورمان و به‌صورت کاملاً بومی تولید شده است، پیشتر و در سال 92 رسماً رونمایی شده بود. نصب این رادار روی ناوشکن دماوند، یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد دماوند است.

ناوشکن دماوند توسط کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و با همکاری حدود 400 دانشگاه، مرکز تحقیقاتی و تولید کنندگان و صنایع ایرانی ساخته شده است، نمونه نخست این کلاس از ناوشکن در جنوب ایران با عنوان ناوشکن جماران به ناوگان آب‌های نیلگون خلیج فارس پیوسته است.

افزوده شدن این ناو قدرتمند با به‌روزترین سامانه‌های بومی به سه ناوچه رده پیکان در ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نقش بسیار مهمی در ارتقای توان رزمی و البته بازدارندگی چندمنظوره این نیرو در آبهای بزرگترین دریاچه جهان دارد.

معدود کشورهایی در جهان از توانایی ساخت تجهیزات دریایی برخوردار هستند اما جمهوری اسلامی ایران، پتانسیل خوبی را در ساخت تجهیزات دریایی به دست آورده است.