پایگاه خبری تحلیلی « پارس»- علیرضا زاکانی در نطق میان دستور خود با اشاره به اینکه بزرگترین رویداد فرهنگی کشور یعنی نمایشگاه بین المللی کتاب در حال برگزاری است، گفت: حوزه نشر در کشور ما از دیرباز به عنوان ستون فقرات اشاعه فکر و فرهنگ شناخته شده است پس باید با مراقبت حرکت فرهنگی کشور رشد بیشتری یابد. وي با نقل قولی از امام (ره) در مورد ضرورت نظارت بر محتوای کتاب ها قبل از انتشار گفت: آقای روحانی! کشور را به کدام جهت هدایت می کنید؟ چرا اینگونه خلاف مصالح ملی عمل می کنید؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی « پارس»، متن كامل نطق میان دستور علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و دبير كل جمعيت رهويان انقلاب اسلامي به اين شرح است:

ن وَ الْقَلَمِ وَ ما يَسْطُرُونَ
سالگرد شهادت آیه الله مطهری را بزرگ می شماریم و به معلمین و کارگران هزاران درود و سلام می فرستیم.

این ایامی را که نمایشگاه کتاب در تهران برگزار می شود، به نظر بنده باید بهار کتاب نامید.( مقام معظم رهبری، بازدید از نهمین نمایشگاه کتاب تهران 22/2/75)

بزرگترین رویداد فرهنگی کشور یعنی بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در حال برگزاری است به همین مناسبت نکاتی را در مورد کتاب که می توان آن را کالای فرهنگی جمهوری اسلامی نامید بیان می کنم.

1-    حوزه نشر در کشور ما که دارای فرهنگ و تمدنی عمیق، ارزش مدار و کهن است از دیرباز به عنوان ستون فقرات اشاعة فکر و فرهنگ شناخته شده. بنابراین لازم است با مراقبت مداوم و پیگیری حل مشکلات آن، حرکت عظیم ملت را شتاب بیشتری بخشید. امروز طبق آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از 60 هزار عنوان کتاب جدید در سال منتشر می شود که خود افتخاری برای نظام مقدس جمهوری اسلامی است. گرچه عناوین منتشر شده از نظر کمیت و کیفیت، تا نقطة مطلوب فاصله بسیاری دارد.
2-    
2- ریاست محترم جمهوری در دیدار فعالان حوزه نشر بیان داشتند (نباید ناشر نگران ممیزی و خودسانسوری ناشی از آن باشد)، همچنین جناب آقای روحانی در مراسم افتتاح کتاب با رد ممیزی کتب قبل از انتشار بیان نمودند که(هیچ کس در ممیزی، بالاتر از وجدان عمومی نیست، آنها می دانند به استقبال چه کتابی بروند و چه کتابی را در انزوا قرار دهند. صاحبان فرهنگ ما نیاز به ارشاد و گشت ارشاد ندارند.  ) اما نظر بنیانگزار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی ره خلاف نظر رییس جمهور محترم است(نوشته هایی که می خواهد طبع بشود، یک یا چند نفری که می دانید، یقین دارید که آنها آدمهایی هستند که مستقیم هستند و در راه مسیر ملت و کشور هستندو وابستگی به هیچ جا ندارند، آنها نوشته ها را مطالعه کنند، درست دقت کنند در آن، و بعد از این که دقت کردنددر روزنامه و در مجله نوشته بشود. این طور نباشد که یک وقت بنویسند و منتشر بشود ، بعد بفهمند که این نوشته برخلاف بوده است، این یک چیزی است که لازم است. باید کتابهایی که نوشته می شودو همین طور چیزهایی که منتشر می شود اینها باید درست توجه بشود. افراد مطلع و مدبر و کسانی که از مکتبها اطلاع دارند و مسیر آنها را می دانند ، اینها توجه بکنند و کتابها را مطالعه کنند قبل از انتشار، این هم صلاح خود شماست و هم صلاح ملت است. صحیفه حضرت امام ، جلد 13، صفحه 474  ).
 جناب آقای روحانی کشور را به کدامین جهت و با چه سیاستی هدایت و مدیریت می کنید، امروز ماه هاست که از دوره تبلیغات انتخابات گذشته است و طبق قانون اساسی حضرتعالی قسم یاد کرده اید پس چرا اینگونه برخلاف مصالح اسلام و ملت ارایه نظر می فرمایید.
کسی در دنیا شک ندارد که غذای روح بشر نیز مانند غذای جسم او باید استانداردهای لازم را داشته باشد. اما متاسفانه مشاهده شد که قبل و بعد از روی کار آمدن دولت جدید برخی تلاش کردند با ارائة آدرسهای غلط مسائل اصلی این حوزه را کنار زده و موضوعاتی فرعی مانند ممیزی را به عنوان مشکل اصلی صنعت نشر کشور جلوه دهند. اینجا از تریبون مجلس شورای اسلامی اعلام می کنم که نظارت بر محتوای آثار که امروز پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در حکم قانون است برای تمامی دستگاه ها خصوصاً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لازم الاجراست. بهتر است آقایان به جای اینکه برای خوشآمد عده ای خاص و معدود که معلوم است از کجا تغذیه می شوند دائما بر طبل حذف ممیزی بکوبند، مطابق شعارهایی که قبلا داده اند قانون را اجرا کرده و تلاش خود را معطوف به جلوگیری از اعمال سلیقه های فردی در مسیر اجرای قانون کنند. 

3- آقایان بدانید - که می دانید- در همه جای دنیا ممیزی هست. در همین جاهایی که به غلط معروفند به کشورهای آزاد، ممیزی به شدیدترین شکل ممکن اجرا می شود. برای مثال چند صفحه از کتابی به نام «درسهای دیپلماسی» که توسط یک دیپلمات با سابقه آمریکایی و در سال 2006 در واشنگتن دی سی منتشر شده است را مشاهده کنید. از حذف یک کلمه تا یک جمله و یک پاراگراف به صورت صریح در این کتاب مشهود است. 
مصداق دیگر مهد آزادی و دمکراسی در غرب یعنی فرانسه است که بیش از سیصد سال راهی را طی کرده که آمال و آرزوی عده ای در داخل کشور ماست، یادمان نرفته است که در سال 1995 میلادی یعنی 19 سال پیش کتابی را بخاطر چاپ احکام اسلام در خصوص ضرورت حجاب جمع آوری نمودند و وزیر این کشور با صراحت در رسانه ها اعلام کرد که حجاب بعلت مخالفت با اصول لایسیته حق انتشار ندارد و یا همگان بیاد داریم که در غرب که با شعار آزادی و حقوق بشر تبلیغات دروغین خود را استوار ساخته است اگر کسی پیرامون هولوکاست تحقیق هم بنماید باید تحمل برخورد و رفتن زندان را به جان بخرد و یا مثالهای دیگر که خود شما بهتر آشنایید با آن. امروز شما ملاحظه کنید در فضای مجازی، در شبکه های اجتماعی یا موتورهای جستجو، با محتواهایی که به نفعشان نیست چگونه برخورد حذفی می کنند. گرچه، نظام اسلامی از ابتدا با آن گونه ممیزی و حذف، که مدعیان آزادی دست به آن می زنند موافق نبوده و همواره معتقد بوده که باید فضای تضارب آراء و اندیشه ها را فراهم کرد و این مهم در فرمایشات رهبری هم در زمینه لزوم راه اندازی کرسی های آزاد اندیشی مشهود است.

4- امروز از هر ناشری که می پرسیم مسئله شما در صنعت نشر چیست، هیچ کدام از «اصلِ ممیزی» به عنوان مسئله یاد نمی کنند. مسئله امروز صنعت نشر شمارگان کتاب، شبکة توزیع، تعداد کم ویترین های اختصاص یافته به کتاب در کشور، سرانة مطالعه، تولید آثار مفید و گریبانگیرتر از همه قیمت کاغذ است. آقایان خودتان را به ممیزی مشغول نکنید. چرا از راه اندازی و تأمین منابع کارخانه های کاغذسازی داخلی حرفی نمی زنید که هم کمک به اشتغال کشور است و هم حل بخشی از مشکلات صنعت نشر.
5- از همین آمار 60 هزار عنوانی که وزیر محترم اعلام کردند در سال منتشر می شود، تنها حدود 2 هزار عنوان مورد ممیزی قرار می گیرند آن هم عمدتا مشروط به اصلاحات می شوند و نه غیرقابل چاپ. کدام عقل سلیمی حاضر می شود که سازمان استاندارد را حذف و کالای بی کیفیت به مردم عرضه کند که شما تلاش می کنید نظارت و استاندارد محتوایی کشور را با سوال مواجه کنید؟ آیا حاضرید خانواده هایتان هر غذایی را مصرف کنند؟ ملت را خانوادة خود بدانید.

6- در فرمایشات حکیمانة امام و رهبری دائما از وظیفة حکومت اسلامی برای صیانت از مرزهای اعتقادی و فکری جامعه سخن رفته است. چطور دَم از پیروی خط امام می زنید و فرمایشات امام را نادیده می گیرید؟
7- از یک طرف می گوید باید محتوای آثار را به قضاوت وجدان عمومی گذاشت و از طرف دیگر به یک مستند تاریخی که مبتنی بر خاطرات مکتوب و در دسترس همگان است هجمه می برید؟ فکر نمی کنید این دوگانه عمل کردن است؟ بگذارید، وجدان عمومی قضاوت خواهد کرد.

8- نکته پایانی این که جناب آقای روحانی امروز با نام دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی منصوبان جنابعالی مانع از آزادی بیان و گفتن حداقلی از حقایق رخ داده در جامعه و در حوزه داخل و سیاست خارجی می شوند و به بهانه های مختلف حتی حق و حقوق و آزادی نمایندگان مجلس را نیز تحدید می نمایند، براستی چرا نباید از فجایع و خیانت های رخ داده در قراردادهای نفتی بویژه فساد نورچشمی ها طلبکار امروز صحبت کرد، چرا در خصوص دلنگرانی ها و نکات حساسیت برانگیز در مذاکرات هسته ای نمایندگان از اظهار نظر منع می شوند و یا بدتر از آن توجه به تحولات داخلی در صنعت هسته ای بخصوص در حوزه غنی سازی و به اعتقاد بنده خیانت های آشکار و پنهان در داخل کشور پیگیری نمی شود و مسوولان مربوطه با قسم دروغ افکار عمومی را اغوا می نمایند که در صورت ادامه بی توجهی ان شاء الله در آینده پیرامون آن با ملت رشید ایران سخن خواهم گفت، البته امیدوارم کار به سخن گفتن با ملت نکشد و دولت خود به اصلاح امور بپردازد. 

9_ در خاتمه لازم است گفته شود همانگونه که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم به جبرئیل می فرمود که مرا موعظه کن ( نَزَلَ جَبْرَئِيلُ‏ ع عَلَى النَّبِيِّ ص فَقَالَ لَهُ يَا جَبْرَئِيلُ عِظْنِي‏/  من لا يحضره الفقيه، ج‏1، ص: 471)همة ما از مسئولان گرفته تا آحاد مردم چه اصحاب قلم و چه خوانندگان به ارشاد و موعظه نیازمندیم.

خداوند عاقبت همه ما را ختم به خیر گرداند ان شاءالله.