به گزارش پارس نیوز، 

آش خشکبار یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که حاوی انواع ویتامین‌های A، C، D، E، گروه ویتامین‌های B مانند B۱، B۲، B۳، B۶، B۱۲، سدیم، پتاسیم، پروتئین، کلسیم، آهن، منیزیم، کولین، فسفر، روی و اسید چرب امگا ۳ است.

برای بررسی خواص آش خشکبار و اینکه مصرف این آش برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت‌وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.

 

مهم‌ترین خواص آش خشکبار

حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره مهم‌ترین خواص آش خشکبار اظهار کرد: این آش به علت داشتن ویتامین B۱۲، آهن، اسیدفولیک، سایر ویتامین‌ها و املاح معدنی به تشکیل گلبول‌های قرمز و خونسازی بدن کمک شایانی می‌کند؛ آش خشکبار پروتئین بالایی دارد بنابراین انرژی بدن را افزایش می‌دهد و موجب عضله‌سازی در بدن می‌شود.

 

آش خشکبار سیستم عصبی بدن را تقویت می‌کند؛ این آش به علت وجود اسید چرب امگا ۳ و سایر املاح معدنی نقش مؤثری در تقویت سیستم قلبی و عروقی دارد و از بروز سکته‌های قلبی و مغزی در افراد جلوگیری می‌کند

وی درباره خواص دیگر آش خشکبار بیان کرد: این آش به علت وجود ویتامین‌های A، C، E، کولین و سلنیوم خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماری‌های مختلف، انواع سرطان‌ها و تومورهای بدخیم محافظت می‌کند؛ آش خشکبار به علت داشتن کلسیم، فسفر، منیزیم و ویتامین D نقش مؤثری در تقویت استخوان‌ها، مفاصل و دندان‌ها دارد و از بروز پوکی استخوان در افراد هم جلوگیری می‌کند.

این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: آش خشکبار به علت داشتن ویتامین‌های A، C، D، E و گروه ویتامین‌های B تأثیر چشمگیری در جوان‌سازی، زیبایی و شادابی پوست و مو دارد؛ این آش چین و چروک را رفع و به تقویت و رشد موها هم کمک شایانی می‌کند.

عظمایی تأکید کرد: آش خشکبار سیستم عصبی بدن را تقویت می‌کند؛ این آش به علت وجود اسید چرب امگا ۳ و سایر املاح معدنی نقش مؤثری در تقویت سیستم قلبی و عروقی دارد و از بروز سکته‌های قلبی و مغزی در افراد جلوگیری می‌کند.

وی تصریح کرد: آش خشکبار شادی و نشاط را در افراد ایجاد و استرس، اضطراب و افسردگی را رفع می‌کند؛ این آش به علت داشتن ویتامین‌ها و املاح معدنی برای زنان باردار بسیار مفید است.

این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: آش خشکبار به علت وجود فیبر بالا تأثیر چشمگیری در عملکرد بهتر روده‌ها و رفع یبوست دارد؛ این آش سوخت و ساز بدن را هم افزایش می‌دهد.

عظمایی یادآور شد: آش خشکبار سموم بدن را از طریق روده‌ها دفع می‌کند؛ این آش به تقویت بینایی و پیشگیری از ابتلا به تباهی (از بین رفتن) لکه زرد هم کمک شایانی می‌کند.

 

 

مواد لازم برای تهیه آش خشکبار (چهار تا پنج نفر)

سبزی آش (جعفری، گشنیز، برگ چغندر یا اسفناج) یا تره کوهی ۵۰۰ گرم

عدس نصف پیمانه

نخود یک پیمانه

گوشت گوسفندی با استخوان ۲۰۰ گرم

برنج سه قاشق غذاخوری

پیاز یک عدد

برگه زردآلو نصف پیمانه

برگه هلو نصف پیمانه

آلبالوی خشک شده نصف پیمانه

آلوی ترش خشک شده نصف پیمانه

رشته آش یک بسته کوچک

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم

سرکه سیب ۲ تا سه قاشق غذاخوری

لوبیا یک پیمانه

شیره انگور به مقدار لازم

روغن زیتون به مقدار لازم

پیاز، نعناع و سیر داغ به مقدار لازم برای تزئین

 

طرز تهیه آش خشکبار

نخست حبوبات را از شب قبل خیس کنید.

خشکبار را هم جداگانه خیس کنید.

گوشت، حبوبات و پیاز خُرد شده را بپزید سپس نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به آن‌ها اضافه کنید؛ در ۲۰ دقیقه آخر پختن، خشکبار، سبزی آش یا تره کوهی، رشته آش و برنج را به مواد بیفزایید.

در انتها سرکه سیب را با شیره انگور مخلوط و به سایر مواد اضافه کنید.

آش را پس از آماده شدن داخل ظرف‌ها بکشید و با مخلوط روغن زیتون، پیاز، نعناع و سیر داغ روی آن را تزئین کنید.