خواص اسپند دود کردن از نظر اسلام را بدانید! بسیاری از افراد بر این باورند که اسپند دود کردن باعث دفع چشم زخم و میکروب ها می شود. در این مقاله از پارس نیوز به بررسی نظر متخصصان و اسلام در این باره پرداخته ایم.

خواص اسپند دود کردن از دیدگاه طب سنتی و اسلام

بر اساس دیدگاه طب سنتی نیز اسپند به نام های سپند و اسفند معروف است است و علاوه بر خاصیت های درمانی و ضد عفونی کنندگی هوای تنفسی برای بعضی از مشکلات و بیماری ها توصیه شده است.

اسپند - خواص اسپند دود کردن

از همان سالهای گذشته در بعضی از نقاط دنیا بالاخص در بین ایرانیان مرسوم بوده و هست که برای دفع بلا یادو شدن از بعضی از "چشم ها" از دود گیاه اسفند یا اسپند استفاده شود و انجام آن نزد عوام جامعه مورد تاکید خاصی واقع شده است.

البته باید بگوییم این کار در بعضی از نقاط ایران همچون مناطق شمالی تنها منحصر به گیاه اسفند نیست و مردمان این منطقه از بوته گلپر که دارای خواص بسیار بالایی از نظر پزشکی می باشد نیز استفاده خوراکی و دارویی می کنند و از دود آن همچنین برای رفع بلا و ضد عفونی کردن محیط به کار می برند.

اسفند در مفاتیح الجنان

در مفاتیح الجنان نیز در مورد دود کردن اسپند مطالبی مشهود نیست اما روایات نقل شده حاکی از آن است که دانه آن را شفای 70 درد و برطرف کننده سحر معرفی کرده است. هرچند صدور این روایات از معصومین صددرصد ثابت نیست اما به صرف استبعاد عقلی هم رد آن درست نیست. از لحاظ عقلی چه اشکالی دارد که از اسفند به عنوان مصرف دارویی برای درمان بعضی از دردها و مرض ها استفاده شود و یا اینکه ریشه و شاخه آن دفع سحر و بلا شود.

اسپند دود کردن و درمان چشم زخم

علم و عقل بشری برای درک بعضی از واقعیت ها و حقایق زندگی ناتوان است. یکی از پدیده هایی که تا به امروز علم بشری قادر به اثبات آن نبوده است چشم زخم می باشد که همچنان هیچ دلیلی برای رد و تکذیب آن پیدا نکرده است.از دیدگاه برخی بو دادن دانه های اسپند از چشم زخم جلوگیری می کند.

فواید دود اسپند - خواص اسپند دود کردن

در روایات آمده است که اسپند شیاطین را دور کرده و حافظ خانه و اهل آن از شر شیطان و چشم زخم می باشد. از امام صادق علیه السلام درباره اسپند و کندر پرسش و که در پاسخ فرمودند:هیچ ریشه ای از گیاه در زمین نمیجنبد و هیچ شاخه ای در آسمان بالا نمیرود مگر آنکه خداوند فرشته ای را ماموریت داده تا آن را به قطعات خرد شده تبدیل کند یا به سرنوشتی که دارد برساند و شیطان (میکروب) از هفتاد خانه ای میگریزد که در نزدیکی خانه ای باشد که در آن اسپند است و شفا از هفتاد بیماری در اسپند است که آسان ترین آن خوره است، پس دود کردن اسپند را از یاد نبرید.اما کندر منتخب و برگزیده پیامبران سابق است و حضرت مریم(ع) از آن، کم گرفت و هیچ دودی سریع تر از دود کندر به آسمان بالا نمی رود. دود کندر میکروب ها را دفع و آفات و بلاها را طرد میکند پس دود کردن کندر را از یاد نبرید.

از امام علی علیه السلام نیز نقل شده است:ریشه اسپند، مایه علاج دیوانگی است و شاخه آن، درمان هفتاد و دو نوع بیماری است.

خواص اسپند از نظر علم

اسپند، رفع کننده شپش‌های سر

بسیاری از افراد هر ساله به شپش سر مبتلا می‌شوند که از بین بردن آن برایشان بسیار دشوار است. برای رهایی از شپش‌ها می‌توان ریشه‌های اسپند را خمیر مانند کرد و آن را به همراه روغن خردل بر روی سر مالش داد. این کار منجر به کشته شدن شپش‌ها شده که بسیار مورد استفاده مردم قرار گرفته است.

درمان تب و ضدعفونی کردن محیط با اسپند

اسپندها با خاصیت ضدعفونی کننده، بسیاری از التهابات و عفونت‌ها را کاهش می‌دهند. بسیاری از تب‌ها و دردها که ناشی از عفونت هستند به وسیله این دانه‌ها درمان می‌شوند. برای رفع تورم‌ها و التهابات، محلول جوشانده دانه‌های این گیاه استفاده می‌شود.

همچنین هنگامی که فرد با تب‌های نامنظمی رو به رو است، بهترین کار استفاده از پودر گیاه اسپند است. علاوه بر آن، این گیاه در درمان بیماری مالاریا نیز بسیار کاربردی و مؤثر است. این خاصیت ضدعفونی کنندگی اسپندها باعث می‌شود که افراد دچار زکام با مصرف دود آن، بهبود پیدا کنند و در کاهش آبریزش بینی مؤثر واقع شود. این گیاه در تسکین حساسیت‌ها و رفع خارش‌ها نیز مفید است.

اسپند، درمان کننده صرع و رفع بی حسی

گیاه اسپند دارای طبع گرم است که برای سیستم‌های عصبی و بهبود کارکرد اعضای بدن بسیار مفید هستند. آسیاب کردن اسپندها و مصرف آن به همراه آب در درمان رعشه و بی حسی مؤثر است. همچنین در رفع فلج و حتی صرع می‌توان با مرهمی از این گیاه به درمان مؤثر اقدام کرد.

گیاه اسپند - خواص اسپند دود کردن

تسکین درد دندان‌ها و گوش‌ها با دود اسپند

اگر صداها را کم می‌شنوید یا گوشتان سنگینی می‌کنند، در مقداری روغن زیتون و آب ترب، اسپندها را بجوشانید و ۲ الی ۳ قطره از آن را در گوش خود بریزید تا میزان تأثیر این دانه‌ها را در درمان و تسکین این درد خود ملاحظه کنید. همچنین با دود کردن و استشمام دانه‌های اسپند می‌توانید درد دندان‌های خود را هم تسکین دهید.

اسپند، درمان ناراحتی سینه، سرفه و تنگی نفس

مصرف اسپند با عسل و روغن کنجد برای رفع تنگی نفس بسیار کاربردی است. همچنین مصرف مساوی اسپند و تخم کتان به طور همزمان و مخلوط شده با کمی عسل باعث می‌شود که افراد مبتلا به تنگی نفس و سرفه به بهبودی نزدیک شوند.

لاغری با اسپند

این روزها که استفاده از داروهای لاغری و ورزش‌ها در کنار انواع رژیم‌ها شیوع پیدا کرده است باید توجه داشت که یکی از گیاهان ساده و پر کاربرد هرروزه در دسترس ماست و به دلیل عدم اطلاع از کاربردهای آن، مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

گیاه اسپند یکی از همین گیاهان دارویی شناخته شده است که در درمان لاغری بسیار مؤثر است. دود این گیاه علاوه بر آن که در ضدعفونی کردن محیط بسیار کاربردی است، در آب کردن چربی‌های شکم نیز کاربرد دارد.

خوردن اسپند - خواص اسپند دود کردن

طرز استفاده از اسپند و تأثیر آن در چشم زخم ؛ خواص اسپند دود کردن

از رایج‌ترین و کاربردی‌ترین موارد اسپند، دود کردن این گیاه است که ابتدا اسپند دود کن را روی شعله گاز قرار می‌دهید و سپس بعد از داغ شدن، مقداری از دانه‌های اسپند را روی آن می‌ریزید و دود ناشی از آن، دود مدنظر ماست که در ضدعفونی کردن و همچنین رفع چشم زخم بسیار استفاده می‌شود. در واقع این دانه‌ها با خوش بو کردن محیط و همچنین گرم کردن سر و ایجاد آرامش، انرژی‌ها و نگاه‌های منفی را از محیط دور می‌کند.

عوارض و مضرات مصرف اسپند

افراد با مزاج گرم بهتر است از مصرف اسپند به دلیل عوارض ناشی از آن پرهیز کنند. بهتر است که پس از استفاده اسپند به مصرف سکنجبین اقدام کنید چرا که از دیگر عوارض اسپند، ایجاد تهوع و استفراغ است. در خوردن اسپند باید دانه‌های سیاهی که دود می‌شوند را میل کنید، درواقع ظاهر دانه‌ها باید مطابق همان دانه‌ها باشد.

نکته مهم دیگر در مصرف اسپند، پرهیز از جویدن دانه‌های اسپند است. این دانه‌ها سمی دارد که هنگام جویدن فعال می‌شود. علاوه بر تمام این موارد، مصرف زیر ۵ گرم اسپند قابل قبول است و در صورت افراط در مصرف ممکن است با مسمومیت ناشی از آن مواجه شوید.

تذکر مهم

  • اسفند برای گرم مزاجان مضر است سبب درد دل بهم خوردگی و استفراق می شود که برای رفع آن می توان میوه های ترش و سکنجبین میل کرد
  • مقدا مصرف اسفند5-10 گرم بوده و زیاده بر این سمی می باشد
  • از جویدن دانه های اسفند اکیدا خوداری کنید چرا که حاوی مواد سمی است
  • منظور از خوردن دانه های اسفند که برای درمان بیماری گفته شد همان دانه های سیاه رنگی است که دود می کنید.

خواص اسپند - خواص اسپند دود کردن

خواص دود کردن اسپند از نظر متخصصان

با وجود اینکه اسپند فواید بسیار زیادی دارد اما دود کردن آن هرچند از گذشتگان به ما به ارث رسیده است هنوز متخصصان در مورد این روش نظر قطعی ارائه نکرده اند اما متخصصان طب سنتی دود کردن اسپند را همچنان یکی از قوی ترین راههای ضدعفونی کردن هوای خانه یا .. می دانند چراکه معتقدند این روش را بوعلی سینا توصیه کرده است و توصیه های او موثر است پس نمیتوان در اینکه دود کردن اسپند خاصیت دارد شکی داشت . 

بر اساس دیدگاه طب سنتی نیز اسپند به نام های سپند و اسفند معروف است است و علاوه بر خاصیت های درمانی و ضد عفونی کنندگی هوای تنفسی برای بعضی از مشکلات و بیماری ها توصیه شده است.

از همان سالهای گذشته در بعضی از نقاط دنیا بالاخص در بین ایرانیان مرسوم بوده و هست که برای دفع بلا یادو شدن از بعضی از "چشم ها" از دود گیاه اسفند یا اسپند استفاده شود و انجام آن نزد عوام جامعه مورد تاکید خاصی واقع شده است.

 

البته باید بگوییم این کار در بعضی از نقاط ایران همچون مناطق شمالی تنها منحصر به گیاه اسفند نیست و مردمان این منطقه از بوته گلپر که دارای خواص بسیار بالایی از نظر پزشکی می باشد نیز استفاده خوراکی و دارویی می کنند و از دود آن همچنین برای رفع بلا و ضد عفونی کردن محیط به کار می برند.

جا اسپندی - خواص اسپند دود کردن

به علت وجود خاصیت های طبی در گیاه اسفند در درمان بسیاری از بیماری ها به کار می رود و برخلاف اینکه در مورد دود کردن آن حدیثی یافت نشده است روایاتی از رویاندن اسفند و خواص آن وجود دارد. در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله آمده است:از اسفند درخت یا برگ یا میوه ‌ای نمی روید، مگر آن که فرشته‌ای بر آن گماشته شده است تا آن را به آن که باید برساند، یا خشک شود، و در ریشه و ساقه‌اش شفا است، و در دانه آن داروی 72 بیماری.. نیز از محمد بن حکم نقل شده است:پیغمبری به خداوند از ترسویی امتش شکایت کرد، خداوند به وی وحی فرمود:دستور ده امتت اسفند بخورند که شجاعت را زیاد می‌کند.

بیشتر مواقع از گیاه اسفند به عنوان یک خوشبو کننده هوا به کار می برند و کمتر از لحاظ مصرف خوراکی مورد استفاده قرار میگیرد چرا که به خاطر مصرف ناصحیح آن عوارض بدی همچون سکسکه ، تشنج ، بیش از حد بزاق ، تهوع وضعیف شدن اعصاب مرکزی بروز می کند.

در طب سنتی و اسلامی برای افزایش ترشح شیر ، دفع ترشح شیر ، درمان روماتیسم ، افزایش قدرت جنسی ، درد معده از عصاره های گیاهی اسپند استفاده می شود.

طبق تحقیقات آزمایشگاهی انجام شده از خواص اسپند دود کردن و از عصاره اسپند جهت نابود کردن میکروب ها استفاده میشود.عصاره های حاصل از کالوس خواص ضد میکروبی در برابر میکروب هایی نظیر استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولی و کاندیدا آلبیکانس را نشان داده است.