به گزارش پارس نیوز، پژوهشی جدید که حاصل همکاری محققان دانشگاه های ام آی تی آمریکا، امپریال کالج بریتانیا و توئنته هلند است و در نشریه توسعه پایدار نیچر (Nature Sustainability)  به چاپ رسیده، نشان می دهد که استفاده از توپ های پلاستیکی لزوما روشی مناسب برای کاهش تبخیر از مخازن سدها نیست.  

 بر اساس نتایج بدست آمده، در طول مدت یک سال و نیم استفاده از این توپ ها در مخزن سد لوی آنجلس و در شرایط خشکسالی کالیفرنیا، مقدار ۱.۷ میلیون مترمکعب آب بواسطه کاهش تبخیر از مخزن سد ذخیره شده است. اما در مقابل، میزان آبی که برای تولید مجموع توپ های مورد استفاده می تواند تا ۲.۹ میلیون مترمکعب بوده باشد.  

اگرچه رها ساختن توپ ها بر روی مخزن به مدت طولانی تر (خارج از دوره خشکسالی) می تواند در نهای به کاهش قابل توجه تبخیر منجر شود، مرطوب تر شدن هوا در خارج از دوره خشکسالی،  بازدهی توپ ها برای کاهش تبخیر از سطح مخزن را کاهش می دهد به گونه ای که در شرایط سرمای زیاد حتی وجود توپ ها میتواند منجر به افزایش تبخیر از سطح آب شود (در مقایسه با مخزن بدون سطح پوشش).

 با توجه به نتایج به دست آمده و با در نظر گرفتن اثرات احتمالی این توپ ها بر روی زندگی موجودات داخل آب (عدم انتقال اکسیژن و نور کافی)، استفاده طولانی مدت از توپ ها در دوره هایی که ذخیره آب با هزینه بالا ضرورت ندارد، توصیه نمی شود.

این پژوهش یادآور می شود که با اینکه در کوتاه مدت میزان تبخیر آب از حجم آب استفاده شده در فرآیند تولید توپ ها کمتر است،  استفاده دراز مدت از توپ ها در شرایط خشکسالی طولانی می تواند منجر به کاهش اتلاف میزان قابل توجهی از آب شود.

این امر، در کنار مزایای استفاده از توپ ها برای کنترل کیفیت مخزن آب سدهای مورد استفاده برای تأمین آب شرب،  می تواند هزینه های اقتصادی بالای تأمین و استفاده از توپ ها و حتی هزینه آب مورد نیاز برای تولید آنها را توجیه پذیر کند به خصوص اگر تولید توپ ها در مناطق پرآب جهان صورت گیرد و به مخزن سد منتقل شود.

 اما در نهایت به عقیده نویسندگان این مقاله، اثرات زیست محیطی تولید توپ ها (نظیر میزان گازهای گلخانه ای رها شده در فرآیند تولید توپ ها) و همچنین اثرات دراز مدت توپ ها بر اکولوژی مخزن سد نیاز به مطالعه بیشتر دارد تا بتوان به طور قطعی در مورد مطلوبیت استفاده از این توپ ها نظر داد.