جواد افشار کارگردان سرشناس آثار تلویزیونی است که همواره سعی کرده در آثارش دغدغه‌های خود را ترسیم کند. او سال گذشته مجموعه 12 قسمتی «کیمیا» را کارگردانی و از شبکه دوم سیما روی آنتن برد و پس از آن فیلمنامه‌ای از آرش قادری با عنوان «برادر» را مقابل دوربین برد که حاصل این همکاری سریالی است که شب‌های رمضان مخاطبان را پس از افطار پای تلویزیون نگه می‌دارد. به بهانه پخش سریال «برادر» با افشار به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه از نظر می‌گذرد.

* سریال به قسمت‌های پایانی رسیده است؛ پخش آن برای چقدر راضی‌کننده بوده است؟

تا اندازه زیادی نظراتمان تامین شده اما فکر می‌کنم یکسری مشکلاتی وجود دارد که اگر نبود کیفیت بیشتری را در هنگام پخش شاهد بودیم. به طور مثال همزمان با پخش سریال زیرنویسی پخش می‌شود که ظاهرا طرح یک مسابقه است که سئوالات خیلی سطحی را طرح می‌کند و به سریال مربوط نیست. بالاخره هنگام پخش سریال فکر مخاطب از درام جدا می‌شود و این مسائل مخاطب را آزار می‌دهد مگر اینکه این موضوع در اشکال بهتر و حرفه‌ای تر انجام شود.

* با توجه به اینکه «برادر» سومین تجربه رمضانی شما در تلویزیون  محسوب می‌شود، این سریال نسبت با دو مجموعه قبلی چه تفاوت‌هایی دارد؟

به اعتقاد من این مجموعه‌ها در ادامه هم هستند  و به هر حال دغدغه‌های مشترکی از جمله تحکیم روابط خانواده، کسب و رزق حلال و سبک زندگی ایرانی خودمان را به تصویر می‌کشند که من از سریال «پول کثیف» تجربه این دغدغه را تا ساخت «مادرانه» و «کیمیا» و «برادر» همواره به همراه داشتم. فکر می‌کنم «برادر» هم عصاره ای از مجموعه کارهای گذشته من است که خیلی به روز است و قصه‌ای است که عموم جامعه به آن نیاز دارد و باید به آن پرداخته می‌شد، مباحثی مثل قاچاق کاچالا و حمایت از تولید داخلی و سبک زندگی خانواده‌های ایرانی که شرافتمندانه در کنار هم زندگی می‌کنند.

 

سهیلی: «50 کیلو آلبالو» سلیقه من نیست/ فکر نمی‌کردم 13 میلیارد بفروشد!



* چه میزان تحقیقات برای ساخت و پرداخت به موضوع قاچاق کالا داشتید؟

تحقیقات به شدت تنگاتنگی با انجمن‌های مختلف و بازرگانان داشتیم و فیلمنامه این اثر با اشراف کامل نوشته و پرداخته شد.

* چطور شد که از عوامل سریال «کیمیا» برای «برادر» استفاده کردید؟

از بین 400 بازیگر سریال «کیمیا» چهار یا پنج بازیگر برای ساخت «برادر» دعوت شدند که من فکر نمی‌کنم که تعداد قابل توجهى در مقایسه با تعداد مورد نیاز سریال باشد، من تصور می‌کنم این دو مجموعه تا اندازه زیادى  مورد توجه مخاطب قرار گرفته‌اند که این موضوع برای مخاطب جذاب شده است. راستش را بخواهید خیلی از عزیزانی که در سریال «کیمیا» کنارم بودند را دعوت کردم که به هر دلیلی اعم از تداخل کارى و سفر نتوانستند در سریال «برادر» حضور پیدا کنند.

* به نظر شما «برادر» دیده شده؟

خوشبختانه از بازخوردهایی که در دنیای واقعی و مجازی دیدم راضی هستم و کار مورد اقبال قرار گرفته است البته نظرات و سلایق در اقشار و سطوح گوناگون اجتماعی متفاوت است که این‌ها برای ما قابل احترام است. با اینکه پخش سریال ما در این شرایط و همزمان با پخش والیبال و فوتبال قرار گرفته است اما بازخوردها نشان داده که سریال «برادر» مخاطب خود را دارد.

 

سهیلی: «50 کیلو آلبالو» سلیقه من نیست/ فکر نمی‌کردم 13 میلیارد بفروشد!



* از همکاری با محمد علیزاده بگویید.

من احساس کردم که فضای عاشقانه و احساسى بین افراد خانواده در سریال «برادر» با صدای محمد علیزاده هماهنگی بیشتری دارد و همان ابتدا هم که در این باره صحبت کردیم سناریو را خواند و خوشبختانه ترانه‌ای که مهرزاد امیرخانی ارائه داد فوق العاده جذاب و دلنشین است که خیلی به حال و هوای سریال کمک کرد.

* در بین بازیگران «برادر» و «کیمیا» شباهت‌هایی بین ویژگی‌های برخی از آن‌ها از جمله پوریا پورسرخ و گلاره عباسی به چشم می‌خورد آیا این موضوع تعمدی بوده است؟

اگر تفاوت‌های بسیار ریز و دقیقی را که در اجرایشان از  کاراکترهای «برادر» انجام داده‌اند را نادیده بگیریم به نظرم در حق این عزیزان کم لطفی کرده‌ایم. به هرحال قبول کنید که یکسرى ویژگی‌ها مال آدم‌هاست مثل لحن و صورت و فیزیک که مال آن‌هاست و آن را نمی‌توان تغییر داد. به طور مثال در مجموعه «کیمیا» شخصیت فرزانه ویژگی‌هایى داشت که بشدت با نازى قصه «برادر» متفاوت است، در آنجا او عاشق نمی‌شد و فقط قصد انتقام داشت اما شخصیت نازی در سریال «برادر» درگیر یک دوگانگی است که بین انتقام و عشق گیر کرده و گلاره عباسی این نقش را به خوبی اجرا کرده است. تا قسمت‌های اولیه پخش «برادر» کسی فکر نمی‌کرد که شخصیت نازی چنین قصدی داشته باشد.

 

سهیلی: «50 کیلو آلبالو» سلیقه من نیست/ فکر نمی‌کردم 13 میلیارد بفروشد!



* کدام شخصیت سریالتان را بیشتر دوست دارید؟

دو برادر برایم خیلی جالب هستند، عشق و وفادارى در کنار رویارویى و تقابل و تضاد این دو بسیار برایم جذاب است. به هر حال شخصیت برادر بزرگتر می‌تواند بسیار محبوب و جذاب باشد که حسین یاری این کاراکتر را به عنوان یک تکیه‌گاه واقعى برادرانه عالى اجرا کرده است، در کنارش پوریا پورسرخ به عنوان برادر کوچک‌تر با بلند پروازى‌ها و وسوسه‌ها و سرکشى‌هایش در عین احترام به پدر و بزرگانش این کاراکتر را به خوبی به نمایش گذاشته که این دو شخصیت باورپذیر و جذاب شده‌اند. بقیه بازیگران هم بسیار خوب و توانا ظاهر شده‌اند که فکر می‌کنم این امر توانمندى و سابقه آن‌ها را محکم تر از قبل کرد.