محمدباقر قالیباف در یکصد و بیست و پنجمین شورای علنی شهر تهران با ارائه بودجه سال 94 به این شورا، اظهارداشت: براساس ماده 67 قانون شهرداری‌ها، بودجه شهرداری با عنایت به توضیحات ذیل به شورای شهر تقدیم شد.


وی ادامه داد: با توجه به نامگذاری سال جاری با عنوان «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» سالی خاص برای شهرداری به شمار می‌رود که به دلیل کاهش قیمت نفت، کشور شرایط خاصی را می‌گذراند و شاهد رکود در ساخت و ساز هستیم.

قالیباف افزود: در راستای تکالیف برنامه 5 ساله دوم، تلاش‌هایی در راستای تحقق بودجه سال 93 و دستیابی حداکثری به اهداف مقرر در سال اول برنامه صورت گرفته که به تفصیل در گزارش عملکرد 9 ماهه سال اول به آن پرداخته شده است.

قالیباف افزود: درک عمیق از شرایط کلان اقتصاد ملی و پیش‌بینی سناریوهای متحمل برای اقتصاد شهری از یک سو و آسیب‌شناسی فرایندها و رویه‌های پیشین تدوین بودجه، با تداوم، اقدامات و فرایندهای اصولی گذشته، طراحی و اجرای بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در راستای نهادینه‌سازی برنامه عملیاتی شهرداری تهران و تحقق الزامات پیش‌بینی شده در آن و همچنین تحقق شعار زمین پاک، آسمان آبی، سرلوحه اقدامات شهرداری تهران در تهیه و تنظیم بودجه پیشنهادی سال 1394 بوده است.

شهردار تهران بیان داشت: آغاز سال اول برنامه پنج‌ساله دوم شهرداری تهران و توجه جدی به فراهم ساختن الزامات و ترتیبات نهادی مورد نیاز برای اجرای این برنامه، و از سوی دیگر پیش‌بینی ادامه رکود در عرصه ساخت و ساز در شهر تهران و تاثیر آن بر درآمدهای شهرداری تهران و لذا پیش‌بینی عدم تحقق درآمدهای مورد انتظار برای سال دوم برنامه ناشی از رکود شدید در عرصه ساخت و ساز است و به ناچار شرایط خاصی را در شهرداری تهران در اداره امور شهر تحمیل کرده است و فرصتی مغتنم برای افزایش برنامه پذیری، باز آرایی مالی شهرداری در چارچوب رویکرد اقتصاد مقاومتی خواهد بود.

وی گفت: شهرداری تهران در سال جاری علیرغم آنکه تصویب و ابلاغ برنامه تا پایان اردیبهشت‌ماه سال جاری به طول انجامید ولی با توجه به تدابیر و تمهیدات اتخاذ شده توانست بودجه سال 93 خود را بیش از 80 درصد در راستای سال اول برنامه تنظیم و ارائه کند. لازم به توضیح است گزارش عملکرد 9 ماهه برنامه حاکی از آن است که تا به حال نزدیک به 65 درصد از هدف‌گذاری‌های پیش‌بینی شده محقق شده است.

شهردار تهران گفت: تحقق اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری از طریق انعکاس مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی شامل ارتقاء بهره‌وری، صرفه‌جویی و اصلاح الگوی مصرف، بسط عدالت اجتماعی، اصلاح نظام درآمدی، برنامه محوری، هوشمندسازی و مدیریت دانش و جذب مشارکت حداکثری شهروندان در اداره امور شهر در تنظیم بودجه امکان‌پذیر است.

وی درباره اولویت‌های تنظیم بودجه پیشنهادی سال آینده، اظهارداشت: پیش‌بینی اعتبارات بودجه پیشنهادی به ترتیب هزینه‌های اجتناب ناپذیر شامل حقوق و مزایای کارکنان و نگهداشت شهر، دیون پیمانکاران، بازپرداخت اقساط تسهیلاتی داخلی و خارجی، توجه ویژه به توسعه حمل و نقل عمومی و افزایش توسعه خطوط مترو، مدیریت اثربخش منابع موجود با اولویت‌بندی پروژه‌های سرمایه‌ای براساس میزان پیشرفت فیزیکی و تامین اعتبار کامل پروژه‌هایی با قابلیت خاتمه در سال 94 از اولویت‌های تنظیم بودجه پیشنهادی بوده است.

وی در همین راستا اظهارداشت: پیش‌بینی اعتبار مورد نیاز برای هزینه‌های پرسنلی شامل کسری اعتبار موجود به همراه رشد 14 درصد ضریب پایه حقوق، افزایش بیش از 6 برابری اعتبارات پیش‌بینی شده در سال جاری به منظور تسویه دیون پیمانکاران براساس برنامه زمان‌بندی مشخص، رشد 39 درصدی اعتبارات پیش‌بینی شده جهت بازپرداخت اقساط سررسید وام‌های سنوات قبل شامل تسهیلات ارزی مترو، تونل نیایش، بزرگراه صدر و امام علی، تسهیلات ریالی بانک‌های داخلی و بازپرداخت سود اوراق مشارکت و رشد 64 درصدی اعتبار مورد نیاز جهت تملک املاک معارض، تصرفی و برداشت‌های موضوع احکام قضایی صادره از اولویت‌های اساسی پیش‌بینی شده در بودجه پیشنهادی سال 94 شهرداری تهران است.

قالیباف افزود: عدم تناسب رشد درآمدهای پیش‌بینی شده برای سال آتی با نرخ تورم مورد انتظار و ضرورت تامین کسری پرداخت حقوق و مزایای کارکنان شهرداری، سازمانها و شرکت‌ها مطابق تبصره 5 بودجه شرکتی در سال جاری و پیش‌بینی اجتناب ناپذیر حداقل رشد 14 درصدی ضریب پایه حقوق و همچنین لزوم بازپرداخت دیون اشخاص حقیقی و حقوقی و اقساط سر رسید ارزی و ریالی از عوامل اصلی زمینه‌ساز بودجه انقباضی در شهرداری تهران بخصوص در عرصه اعتبارات عمرانی است.

شهردار تهران در جلسه امروز پیشنهاد بودجه سال 94 شهرداری تهران را با اعتباری بالغ بر 174 هزار و 600 میلیارد ریال به شورای اسلامی شهر تهران تقدیم کرد که این مبلغ نسبت به اعتبار مصوب بودجه سال گذشته معادل 10 درصد رشد داشته است.

شهردار تهران بیان داشت: در بودجه امسال 63 درصد نقدی، 33 درصد غیر نقدی و نسبت به سال گذشته بودجه نقدی را به غیر نقدی افزایش داده‌ایم و این موضوع یکی از افتخارات شهرداری تهران است.

وی یادآور شد: بودجه دولت بیش از 70 درصد جاری و هزینه‌ای و 30 درصد برای امور زیرساختی است و شهرداری تهران 70 درصد بودجه در توسعه زیرساخت‌ها و 30 درصد در حوزه نگهداشت شهر است که بر این اساس 10 درصد درآمدهای پایدار را افزایش داده‌ایم.

قالیباف بیان داشت: اگر ساخت و ساز در تهران 100 درصد متوقف شود به شرطی که شهرداری متهم به این نباشد که اشتغال را از بین برده، 5 هزار و 150 میلیارد تومان هزینه شهر می‌شود و درآمدهای ما بدون عوارض ساخت و ساز 7 هزار و 400 میلیارد تومان است که هنوز بیش از 2 هزار میلیارد تومان ظرفیت توسعه داریم.

قالیباف خاطرنشان کرد: اگر شهرداری تک محصولی از حوزه ساخت و ساز است و دولت نیز از نفت درآمدزایی می‌کند، در صورتی که مراجع ذیصلاح ساخت و ساز را تعطیل کنند، با 2 هزار میلیارد تومان شهر تهران را اداره می‌کنیم و این یعنی اقتصاد مقاومتی.

شهردار تهران افزود: آمار و ارقام نشان می‌دهد که همیشه 33 درصد بودجه در طول 50 سال گذشته از سوی دولت تامین شده است اما دریافتی ما از دولت در سال جاری به 3 درصد نیز نرسیده است و این موضوع از این جهت که شهرداری بر روی پای خود ایستاده خوب است.

شهردار تهران گفت: سیر نزولی کمک دولت به شهرداری از دولت نهم آغاز شده و هم‌اکنون نیز ادامه دارد، البته ما می‌دانیم که شرایط دولت در حوزه درآمدهای نفتی خوب نیست اما نمی‌توانیم از حق شهروندان تهرانی چشم‌پوشی کنیم.

وی گفت: در بعضی مواقع از دولت گله‌مندیم چرا که عوارض سوخت و غیره به حساب خزانه واریز می‌شود ولی سهم شهرداری پرداخت نمی‌شود.

قالیباف تاکید کرد: ما حاضر هستیم 100 درصد مطالبات شهرداری را غیرنقدی دریافت کنیم.