طعم بد دهان میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که بسیاری از این دلایلی به راحتی قابل حل است.در این مطلب از پارس نیوز با دلایل طعم بد دهان آشنا میشوید.

طعم بد دهان

چرا در دهان خود طعم بدی دارید ؟

هر از گاهی در دهان هر فردی طعم بدی ایجاد می شود که معمولاً پس از مسواک زدن یا شستشوی دهان از بین می رود. در برخی موارد، طعم بد دهان به دلیل یک علت خاصی رخ می دهد. علت هر چه باشد، داشتن طعم بد در دهان می تواند اشتهای شما را خراب کند و احتمالاً منجر به کمبود تغذیه و سایر مشکلات سلامتی شود. اگر طعم بد پس از یک یا دو روز از بین نرفت، با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن را پیدا کنید. همچنین، مطمئن شوید که پزشک خود را از هرگونه تغییر در اشتها یا حس بویایی خود مطلع کرده اید.

مزه بد دهان نشانه چیست ؟

هر تغییری در بدن دلیلی دارد و علامتی است تا شما را متوجه مشکلی در درون بدنتان کند، تغییر مزه ی دهان هم یکی از این دلایل است که نشان از : 

ممکن است عفونت قارچی داشته باشید

هم چنین برفک دهانی نیز نامیده می شود و بر دهان تاثیر می گذارد و لکه های سفید روی گلو و زبان ایجاد می کند، عفونت ناشی از باکتری به نام کاندیدا آلبیکانز است که به طور طبیعی در دهان شما زندگی می کند و توسط سیستم ایمنی تان کنترل می شود، اما اگر سیستم ایمنی شما تضعیف شود، این باکتری می تواند به سرعت باعث عفونت شود، جدا از تکه های سفید روی گلو، یک نشانه دیگر، مزه عجیبی در دهان شما است.

مزه بد دهان ممکن است از نشانه بارداری باشد

به غیر از حالت تهوع و خستگی، تعداد زیادی از زنان باردار از طعم فلزی دهان خود شکایت دارند، این به خاطر تغییرات هورمونی است که بدن شما در هنگام ایجاد زندگی جدید تجربه می کند، هورمون ها می توانند حس بویایی و چشایی شما را تحت تاثیر قرار دهند و باعث شوند که شما از عطر و مزه مورد علاقه تان متنفر شوید، اما نگران نباشید، این معمولاً در سه ماهه سوم از بین می رود.

ممکن است بدنتان به روی بیشتری نیاز داشته باشد

اگر شما یک رژیم غذایی کم زینک داشته باشید یا بدنتان مقدار مناسبی از روی را جذب نکند، ممکن است مزه عجیبی را در دهان خود تجربه کنید و دانشمندان هنوز در تلاش هستند که بدانند چرا، پس از این مطالعه، آن ها بر این باورند به این دلیل است که روی سطح گوستین را بالا می برد، این نوعی پروتئین است که حس چشایی را کنترل می کند.

طعم بد دهان

شاید به خاطر آنفلانزا و یا سرماخوردگی معمولی باشد

اگر مزه تلخی در زبان خود دارید که همراه با آنفولانزا و یا سرماخوردگی است نگران نباشید، این کاملاً طبیعی است، با توجه به گفته دانشمندان هر دو اینها دارای عفونت های شایعی هستند و آماده مقابله با آن ها با تولید پروتیین می باشند، در حالی که این کار ادامه دارد، ممکن است مزه تلخ و شیرین در دهان شما باقی بماند، علاوه بر این، اگر عفونت در بینی یا گلو شما باشد، ممکن است به خاطر باکتری که باعث انفلانزا می شوند مزه عجیبی داشته باشد.

مزه بد دهان می تواند علامت دیابت باشد

اگر بدن شما دچار مشکلاتی برای تنظیم قند خون باشد، ممکن است مزه شیرینی عجیب را در دهان خود تجربه کنید، طبق آنچه در سلامت نمناک گفته شده است تحقیقات نشان می دهند که به همین دلیل است که اگر شما از دیابت رنج می برید، این مسئله را تجربه می کنید، دلیل دیگر این است که برخی اوقات دیابت ممکن است مقدار روی را که جذب می کنید کاهش دهد و باعث می شود دهان شما احساس کند که چیزی تلخ و شیرین خورده است.

در پارس نیوز بخوانید : دیابتی‌ها در چه ساعاتی غذا بخورند ؟

می تواند میوه کاجی باشد که چند روز پیش خورده اید

دانشمندان هنوز در تلاش هستند تا بفهمند چه چیزی باعث "سندروم دانه کاج" می شود که باعث مزه تلخی می شود که چند روز پس از خوردنش ایجاد می شود، این اتفاق می تواند به مدت چند روز تا دو هفته طول بکشد و با هر وعده غذایی یا نوشیدنی که می خورید، بدتر می شود، وقتی آن ها را می خورید ممکن است طعم عجیب نداشته باشند، اما این به این معنا نیست که شما سندروم را دریافت نخواهید کرد و از آن به بعد چیزی برای نگرانی وجود ندارد، غیر از آن، هیچ عارضه جانبی دیگری وجود نخواهد داشت.

شاید سطح استرس شما بسیار بالا باشد

اضطراب می تواند باعث زروستومیا یا دهان خشک شود که ناشی از مقادیر کم بزاق دهان شما است، بزاق نقش مهمی در سلامت ما از شروع هضم برای مبارزه با باکتری های بد در دهان ایفا می کند، بنابراین اگر در مقادیر لازم تولید نشود، مزه عجیبی را تجربه خواهید کرد، وقتی عصبی، نگران یا مضطرب هستید، تمایل دارید بزاق کمتری تولید کنید که توضیح آن مزه عجیب است.

احتمالا به دلیل دارویی است که مصرف می کنید

اگر نوع خاصی از داروها را مصرف می کنید، ممکن است مزه تلخ، شور یا حتی فلزی در دهانتان را تجربه کنید، با این حال، همانطور که مطالعات توضیح می دهند، این اثر جانبی بسیاری از داروها است - مانند آنتی بیوتیک ها، ضد التهاب ها و آن هایی که برای درمان فشار خون و آلرژی به کار می روند، حتی برخی از مولتی ویتامین ها هم می توانند این اثر را داشته باشند، خوشبختانه، تنها زمانی طول می کشد که شما دارو یا مکمل را پردازش کنید.

طعم بد دهان

بهداشت شما ضعیف است

دهان شما خانه بسیاری از انواع باکتری های خوب و بد است، اگر بهداشت دهان مناسب با مسواک زدن دندان هایتان و نخ دندان کشیدن روزانه نداشته باشید، به باکتری های مضر برای تکثیر که منجر به یک مزه مشکوک خواهد شد، کمک خواهید کرد، علاوه بر یک مزه عجیب، دندان ها و لثه های شما ممکن است مشکل داشته باشند که فقط باعث می شود اوضاع بدتر شود، همیشه ایده خوبی است که حداقل هر 6 ماه به دندان پزشک بروید و توصیه های پزشک خود را دنبال کنید. 

سینوزیت و تلخی دهان

اگر سینوزیت داشته باشید، یک پدیده عجیب در بدن تان رخ می دهد. مخاط بینی بسیار حساس است و این مسئله باعث آبریزش بینی می شود. مخاط بینی حاوی پروتئین است و به این ترتیب غذای باکتری های بی هوازی را که در بالا اشاره کردیم فراهم می کند. در نتیجه باکتری ها رشد کرده و چندین برابر می شوند. به این ترتیب دهان بد مزه شده و بوی بدی ایجاد می شود.

طعم بد دهان

دهان خشک

خشکی دهان زمانی رخ می دهد که غدد بزاقی شما بزاق کافی تولید نکنند. این می تواند باعث ایجاد احساس خشکی و چسبندگی در داخل دهان شما شود. بزاق رشد باکتری ها را در دهان کاهش می دهد و به حذف تکه های غذا کمک می کند. زمانی که بزاق کافی ندارید، به دلیل باکتری های اضافی و باقیمانده آن ممکن است طعم بد دهان خود داشته باشید.

عواملی که می تواند باعث خشکی دهان شود، از جمله:

  1. داروهای بدون نسخه (OTC) و تجویزی
  2. سالخوردگی
  3. احتقان بینی که باعث تنفس دهانی می شود.
  4. آسیب عصبی
  5. استفاده از تنباکو
  6. شرایط خود ایمنی
  7. دیابت

اگر خشکی دهان دارید، با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن را پیدا کنید. اکثر افراد مبتلا به خشکی دهان از طریق تغییر شیوه زندگی، تنظیم داروها و دهانشویه یا داروهای تجویزی تسکین می یابند.

برفک در دهان

برفک نوعی عفونت قارچی است که در مناطق گرم و مرطوب از جمله دهان شما رشد می کند. هر کسی ممکن است به برفک دهان مبتلا شود، اما نوزادان، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر به آن مبتلا می شوند.

برفک دهان همچنین می تواند باعث:

  1. غده های سفید
  2. قرمزی، سوزش یا درد
  3. مشکل در بلع
  4. دهان خشک

استفاده منظم از نخ دندان، مسواک زدن و شستشوی دهان می تواند به پیشگیری از برفک دهان کمک کند. همچنین سعی کنید مصرف قند خود را محدود کنید، زیرا مخمر از مواد قندی تغذیه می کنند. اگر لکه های سفید در دهان خود دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.

طعم بد دهان

هپاتیت از دلایل طعم بد دهان

هپاتیت B یک عفونت ویروسی کبد است. یکی از علائم اولیه طعم بد دهان است.

  1. سایر علائم اولیه هپاتیت B عبارتند از :
  2. بوی بد دهان
  3. از دست دادن اشتها
  4. تب درجه پایین
  5. حالت تهوع، استفراغ و اسهال

هپاتیت B یک عفونت جدی است. اگر علائمی دارید یا فکر می کنید در معرض ویروس قرار گرفته اید، با پزشک خود تماس بگیرید.

علاوه بر طعم بد دهان، داروهای هپاتیت نیز می توانند بر حس بویایی شما تأثیر بگذارند. با تمام شدن دارو، طعم آن باید از بین برود.

  1. تغییرات هورمونی
  2. بارداری

نوسانات هورمونی در اوایل بارداری می تواند تغییرات زیادی ایجاد کند. ممکن است هوس غذاهایی داشته باشید که قبلاً هرگز نخواسته‌ اید امتحان کنید یا ناگهان از بوی خاصی متنفر می شوید. بسیاری از زنان گزارش می دهند که طعم بد دهان دارند. اگرچه طعم آن می تواند آزاردهنده باشد، اما معمولاً بی ضرر است و در اواخر بارداری از بین می رود.

طعم بد دهان در دوران یائسگی

افرادی که یائسگی را پشت سر گذاشته اند یا به طور مکرر طعم تلخی را در دهان خود دارند این ها معمولاً به دلیل خشکی دهان است که یکی از علائم رایج یائسگی است. یکی دیگر از دلایل احتمالی طعم تلخ در دهان در دوران یائسگی، سندرم سوزش دهان است. این امر بسیار نادر است، اما خطر ابتلا به آن پس از یائسگی به دلیل سطوح پایین استروژن افزایش می‌یابد. علاوه بر طعم تلخی در دهان، ممکن است احساس سوزش نیز بخصوص در نزدیکی نوک زبان خود داشته باشید. این علائم ممکن است بیایند و از بین بروند.

اگر در حال یائسگی هستید یا طعم بدی در دهان دارید، با پزشک خود در مورد گزینه های درمانی احتمالی صحبت کنید. برای برخی از زنان، هورمون درمانی می تواند مفید باشد.

علل گوارشی از دلایل طعم بد دهان

رفلاکس صفرا و اسید علائم مشابهی دارند و می توانند همزمان اتفاق بیفتند. این مشکلات در اثر صفرا، مایع ساخته شده در کبد که به هضم غذا کمک می کند، یا به دلیل افزایش اسید معده از مری ایجاد می شوند.

هر دو می توانند باعث ایجاد طعم ترش در دهان شوند، به علاوه:

  1. احساس سوزش دردناک در قفسه سینه
  2. درد بالای شکم
  3. تهوع و استفراغ
  4. سرفه و گرفتگی صدا

اگر به طور مکرر علائم رفلاکس صفرا یا اسید معده دارید، به پزشک مراجعه کنید. رفلاکس اسید گاهی اوقات می تواند به یک بیماری مزمن به نام بیماری ریفلاکس معده به مری تبدیل شود. نکات مراقبت در منزل شامل پرهیز از غذاهای محرک سوزش معده، خوردن وعده های غذایی کوچکتر و حفظ وزن مناسب است.

طعم بد دهان

داروها از دلایل طعم بد دهان

ویتامین ها و مکمل های غذایی که باعث طعم بد دهان

بسیاری از ویتامین ها و مکمل ها می توانند باعث ایجاد طعم فلزی در دهان شما شوند، به خصوص اگر از آنها به مقدار زیادی مصرف کنید.

برخی از رایج ترین ویتامین ها و مکمل هایی که می توانند باعث ایجاد طعم فلزی شوند عبارتند از:

  1. کلسیم
  2. کروم
  3. مس
  4. اهن
  5. مولتی ویتامین ها یا ویتامین های دوران بارداری که حاوی فلزات سنگین هستند
  6. ویتامین دی
  7. روی که می تواند باعث تهوع شود
  8. داروها
  9. بسیاری از داروهای OTC و نسخه ای نیز می توانند طعم تلخ یا فلزی را در دهان شما ایجاد کنند.

داروهای OTC که می توانند بر حس چشایی شما تأثیر بگذارند عبارتند از:

  1. ضد التهاب
  2. آنتی هیستامین ها

داروهای تجویزی که می توانند طعم غیرعادی در دهان شما ایجاد کنند عبارتند از:

  1. داروهای قلب
  2. داروهای دیابت
  3. مهارکننده های پروتئاز HIV
  4. داروهای ضد بارداری خوراکی
  5. عوامل ضد تشنج
  6. آنتی بیوتیک ها
  7. داروهای ضد افسردگی
  8. درمان های سرطان

داروهای شیمی درمانی زیادی برای درمان سرطان استفاده می شود. درمان با شیمی درمانی معمولاً شامل ترکیبی از این موارد است و بسیاری از آنها می توانند طعم فلزی یا ترش ایجاد کنند.

پرتودرمانی همچنین می تواند باعث ایجاد طعم فلزی شود، به ویژه هنگامی که برای درمان سرطان سر و گردن استفاده می شود. مزه های غیرمعمول ناشی از شیمی درمانی یا پرتودرمانی معمولاً پس از پایان درمان از بین می روند.

شرایط عصبی از دلایل طعم بد دهان

جوانه های چشایی شما به اعصاب مغز متصل هستند. هر چیزی که بر این اعصاب تأثیر بگذارد می تواند باعث ایجاد طعم بد دهان شما شود.

شرایطی که می تواند بر اعصاب مغز شما تأثیر بگذارد عبارتند از:

  1. گلیوما
  2. زوال عقل
  3. صرع
  4. آسیب به سر

برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان این بیماری‌های عصبی نیز می‌توانند باعث ایجاد طعم بد دهان شوند. این معمولا پس از درمان بیماری های زمینه‌ای از بین می رود.

طعم بد دهان

درمان بدمزگی دهان

  • مری و تلخی دهان

ممکن است که مری بیش از اندازه اسیدی شده و دچار التهاب شود. گوارش غذا به کندی انجام بگیرد و مواد غذایی به سختی هضم شوند. این اسیدیته نیز باعث تغذیه باکتری هایی که روی زبان هستند می شود و در نتیجه مزه دهان ترش می شود.

  • مشکلات کبدی و تلخی دهان

حتما می دانید که کبد یکی از ارگان های حیاتی بدن است. کبد با شکار سموم و دیگر عناصر آسیب رسان باعث تمیزی و پاکسازی بدن می شود. این ارگان همچنین مکانیسم های ضروری دیگری را در متابولیسم آنزیم ها بر عهده دارد. زمانی که کبد دچار مشکل می شود و یا اینکه نیاز به تمیز شدن پیدا می کند، مسئله تلخ شدن دهان در حین بیداری از خواب نیز شروع می شود. در واقع بدمزه شدن دهان می تواند یکی از علائم مشکلات کبدی باشد.

  • یرقان و تلخی دهان

زمانی که بدن قادر به سوخت و ساز بیلی روبین نباشد، یرقان یا زردی بروز می کند. مشکلی که به کبد نیز مربوط می شود. در واقع این مشکل سلامت گلبول های قرمز را نیز به خطر می اندازد که به نوبه خود منشا مشکلات دیگری خواهد شد. مهم ترین علائم ابتلا به یرقان، زرد شدن پوست و همچنین تلخ شدن دهان است که صبح ها بیشتر احساس می شود.

طعم بد دهان

 علت بدمزگی دهان در صبح گاه و روش رفع آن چیست ؟

بهترین روش برای مقابله با مشکل تلخ شدن دهان، مصرف مواد غذایی مناسبی است که به سم زدایی از بدن کمک می کنند. در واقع پیش از هر چیز لازم است بدن تان را از شر سموم خلاص کنید.

صبح تان را با خوردن یک حبه سیر (به صورت ناشتا) آغاز کنید. با مصرف منظم و روزانه سیر، بدن تان به طور طبیعی سم زدایی می شود. در گام بعدی سراغ یک نوشیدنی بروید. کافیست یک نوشیدنی ساده تهیه کرده و به مدت ۸ شب متوالی (هر ماه) میل کنید.

برای این کار نیاز به یک عدد چغندر، یک حبه سیر، آب نصف یک عدد لیموترش، کمی جعفری و یک قاشق چایخوری عسل دارید. ترکیبات ذکر شده را با مقداری آب در مخلوط کن بریزید و هم بزنید تا کاملا یکدست شود.

این نوشیدنی باعث سم زدایی از بدن شده و توکسین ها و باکتری ها را از بین می برد. در نتیجه مسئله تلخی دهان نیز به مرور برطرف می شود.

تلخی دهان می‌تواند در اثر کشیدن سیگار، آسیب‌های وارده به سر، بینی و دهان، بیماری‌ها یا شرایطی باشد که با فرآیند درک مزه ها در دهان تداخل می‌کنند.

تلخی دهان را می‌توان با رفع علت آن مثل تهوع، برطرف کرد. ولی بعضی علل آن مثل مسمومیت شیمیایی، بیماری‌های خودایمنی و بیماری‌های عصبی جدی هستند، یا باعث ایجاد مشکلات طولانی مدتی در درک مزه‌ها می‌شوند.

طعم بد دهان

درمانهای خانگی برای طعم بد دهان

کارهایی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا به تسکین و حتی جلوگیری از طعم تلخ دهان کمک کنید:

  1. مقدار زیادی مایعات بنوشید و آدامس های بدون قند بجوید تا به افزایش تولید بزاق کمک کنید.
  2. بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. به مدت دو دقیقه و دو بار در روز به آرامی مسواک بزنید و هر روز از نخ دندان استفاده کنید. هر شش ماه یکبار برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
  3. در صورت نیاز با کاهش وزن، پرهیز از غذاهای تند یا چرب، عدم استعمال دخانیات، محدود کردن الکل و خوردن وعده‌های غذایی کوچک و مکرر به جای وعده‌های بزرگ، احتمال رفلاکس اسید معده را کاهش دهید.
  4. اگر متوجه شدید که یکی از دارو ها طعم تلخی به شما می دهد از پزشک خود بخواهید که داروهای شما را تغییر دهد.

داشتن طعم تلخ در دهان، حتی زمانی که چیزی تلخ نمی خورید یا نمی نوشید، یک مشکل نسبتاً رایج است. بیشتر علل قابل درمان هستند. هنگامی که شما و پزشکتان تشخیص دادید که چرا طعم تلخی در دهان دارید و درمان را شروع کردید، در بیشتر موارد، جوانه چشایی شما باید به حالت عادی بازگردد و هیچ اثر طولانی مدتی نخواهد داشت.

راه های جلوگیری از طعم بد دهان

اغلب کارهای کمی برای جلوگیری از طعم فلزی در دهان می توانید انجام دهید. اگر انحراف چشایی ناشی از مصرف یک دارو باشد، با پزشک خود در مورد گزینه های جایگزین صحبت کنید. یافتن راه هایی برای درمان طعم بد دهان ممکن است در زمانی که منتظر از بین رفتن آن هستید کمک کند، به خصوص اگر ناشی از شیمی درمانی، بارداری یا سایر درمان ها باشد.

چگونه می توان طعم بد دهان را در اثر کووید درمان کرد ؟

غذاها و نوشیدنی‌های با طعم تند مانند طعم‌های پرتقال، لیمو، لیموترش می‌توانند در متعادل کردن طعم‌های بسیار شیرین مفید باشند. مکیدن شیرینی و نعناع آب پز نیز ممکن است به طراوت دهان شما قبل و بعد از غذا خوردن کمک کند. اگر غذاها طعم بدی دارند، به جای ظروف فلزی از قاشق و چنگال پلاستیکی استفاده کنید و از ظروف شیشه ای استفاده کنید.

آیا اضطراب باعث ایجاد طعم بد دهان می شود ؟

اضطراب می تواند طیف وسیعی از علائم فیزیولوژیکی، از جمله طعم تلخ یا فلزی در دهان را ایجاد کند. تحقیقات نشان داده است که ارتباط مستقیمی بین تغییرات حس چشایی و استرس وجود دارد.

طعم شور در دهان

طعم نمکی یا فلزی در دهان شما ممکن است نشانه خونریزی دهان باشد. این ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد، مانند خوردن غذاهای تند، مانند چیپس، یا مسواک زدن بیش از حد. اگر پس از کشیدن نخ دندان یا مسواک زدن، لثه‌های شما مرتباً خونریزی می‌کنند، ممکن است دچار بیماری لثه شده باشید.

طعم بد دهان

نکات مهم درباره طعم بد دهان 

اگر بدون هیچ دلیل خاصی فرد به طعم بد دهان دچار شده باشد، باید برای بررسی دقیق دلایل احتمالی زمینه‌ای به پزشک مراجعه کند. 

  • در طول ویزیت در مورد این مسائل با پزشک خود صحبت کنید
  • تمام داروها و مکمل‌های مصرفی خود را به پزشک معالج بگویید
  • سایر علایم و نشانه‌ها حتی اگر مربوط به مشکل حال حاضر نباشند مهم هستند و باید با پزشک درمیان گذاشته شوند
  • سایر بیماری‌هایی که پیش از این تشخیص داده شده اند را هم به پزشک بگویید.

تا زمانی که به پزشک مراجعه کنید، برای حل موقتی این مشکل از محلول‌های مخصوص دهان شویه استفاده کنید یا آدامس بجویید.