به گزارش پارس نیوز، 

این روزها انتصاب جان بولتون به سمت مشاور امنیت ملی ترامپ بحثهای گوناگونی را در خصوص امکان خروج آمریکا از برجام برانگیخته است. سئوالی که در ذهن همه دور می زند این است که در صورت خروج آمریکا از برجام پاسخ ایران به این اقدام آمریکایی ها چه خواهد بود.

پاسخ ایران در حوزه فنی می‌تواند قوی‌تر از پاسخ به چنین اقدامی باشد و اهل فن می‌دانند که داستان در اینجا بسیار فراتر از بحث هایی نظیر آماده شدن برای تولید سوخت کشتی‌ها و زیردریایی هاست. در حوزه فنی ایران موظف به برچیده شدن برخی از زیرساخت‌های هسته‌ای خود نظیر فردو، نظنز و رآکتور آب سنگین اراک شده است. طبیعی است که اولین پاسخ ایران در این حوزه بازگشت به شرایط پیش از برجام است، بماند اینکه برخی از پیش‌بینی‌های بدبینانه حاکی از این است که بازگشت ایران به شرایط عادی نزدیک به یک سال به طول می‌انجامد و این همان پیش بینی‌ای است که مقامات امریکایی نیز آن را عنوان کرده‌اند.

هم اکنون در سایت غنی‌سازی فردو هزارو44 سانتریفیوژ نسل اول قرار گرفته که همگی آماده تزریق گاز UF6 با غنای طبیعی هستند، حتی دو آبشار از این تعداد در دو سال گذشته به چرخش خود بدون تزریق گاز اورانیوم ادامه می‌دادند. موضوع رسیدن فردو به غنی‌سازی 20درصد جزو آن دسته فعالیت‌های بازگشت پذیری سریع به حساب می‌آید، حتی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز قول بازگشت به آن را در کمتر از سه روز داده است.

از سوی دیگر موقعیت فردو به گونه‌ای است که امکان تخریب آن با حملات متعارف امکانپذیر نخواهد بود. با این حال به دلایل مختلف این سایت نطنز است که در صورت بدعهدی‌های امریکا قرار است، به سرعت به برنامه غنی‌سازی ایران شتاب دوباره بدهد که در کمتر از شش ماه در حوزه راهبردی ایران به شرایط قبل از آغاز برجام باز گردد. در حوزه اقدامات میان مدت که ممکن است دو تا سه ماه به طول بینجامد می‌توان به افزایش ظرفیت غنی‌سازی در نطنز اشاره کرد.

سطح بازرسی از سایت‌های هسته‌ای ایران باید به شرایط پیش از برجام باز گردد، چراکه ادامه دادن این تعهدات با خروج امریکا از برجام هیچ معنایی ندارد وبدون شک این بار نیز آمریکایی ها از عهد شکنی خود علیه  ایران پشیمان خواهند شد

بر اساس محدودیت‌های مندرج در برجام، در سایت غنی‌سازی نطنز 5هزارو60 ماشین غنی‌سازی تا 67/3 درصد غنی‌سازی می‌کنند اما همان طور که در گذشته نیز مقامات کشورمان به ویژه صاحبنظران سازمان انرژی اتمی تأکید کرده‌اند برگشت پذیری در نطنز با ماشین‌های قدیمی نخواهد بود. هم اکنون حدود هزار ماشین از نوع IR2M در سالن B نطنز انبار شده که این ماشین‌ها مراحل تست خود را نیز پیموده‌اند و می‌توانند پس از نصب، پنج برابر ماشین‌های فعلی غنی‌سازی کنند یعنی با نصب هزار ماشین نسل دوم عملاً ظرفیت غنی‌سازی ایران در نطنز دو برابر و بیشتر از میزان قبل از برجام خواهد شد اما این پایان داستان نیست زیرا ما حداقل یک زنجیره تست شده از ماشین هایIR4 داریم و آماده تولید انبوه این ماشین نیز هستیم. این سانتریفیوژها پنج برابر ماشین نسل اول توان غنی‌سازی دارند و نصب‌شان می‌تواند ایران را به حدود 11هزار سو ظرفیت غنی‌سازی در نطنز برساند که حدود 2هزار سو بیش از بهار94 خواهد بود.

شاید افزایش سطح غنی‌سازی در ایران نیز مسئله دیگری است که باید مورد توجه قرار بگیرد، البته کسی شک ندارد که این افزایش سطح فعالیت‌های هسته‌ای ایران با در نظر گرفتن دیدگاه‌های راهبردی نظام در حوزه برنامه هسته‌ای همگام شود.

در نهایت اینکه سطح بازرسی از سایت‌های هسته‌ای ایران باید به شرایط پیش از برجام باز گردد، چراکه ادامه دادن این تعهدات با خروج امریکا از برجام هیچ معنایی ندارد وبدون شک این بار نیز آمریکایی ها از عهد شکنی خود علیه  ایران پشیمان خواهند شد.