به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان،جنگ‌های منطقه‌ای بازار خوبی برای آمریکایی‌ها در زمینه فروش تسلیحات برپا کرده است. ایالات متحده آمریکا از ایجاد کردن جنگ‎‌های منطقه‌ای در غرب آسیا با یک تیر چندین هدف را نشانه رفته است. 

 
تضعیف و از بین بردن محور مقاومت، ساقط کردن حکومت مردمی بشار اسد، تجزیه عراق و سوریه، پیگیری پروژه آمریکایی - صهیونیستی اسلام ‌هراسی و فروش تسلیحات به طرفین درگیر در این جنگ‌ها از اهداف مهم آمریکایی‌ها از آشوب‌های منطقه‌ای است. 
 
اخیرا منابع خبری اعلام کردند که عراق برای تقویت نیروی هوایی خود اقدام به خرید جنگنده اف 16 کرده است.
 
 
شاهین مبارز در آسمان بغداد
 
اف-۱۶ فایتینگ فالکن به معنای شاهین مبارز، جنگنده سبُک، کوچک و بسیار چابک آمریکایی است که شرکت جنرال داینامیکس به سفارش دولت ایالات متحده امریکا ساخته است. نقش اصلی این هواپیما، پشتیبانی جنگنده‌های بزرگ‌تر مانند اف-۱۵ در درگیری‌های هوایی و حملات زمینی است. 
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
اف-۱۶ به‌عنوان یک جنگنده سبک و ساده و ارزان برای نیروی هوایی آمریکا طراحی شده که بتوان تعداد زیادی از آن را در اختیار داشته و از این طریق برتری هوایی را به دست آورد. تاکنون بیش از ۴۵۰۰ فروند از این هواپیما تولید شده و آخرین خریدار آن نیز عراق است که ۱۸ فروند اف-۱۶سفارش داده است. در مجموع ۲۵ کشور از این هواپیما استفاده می‌کنند و مدل‌هائی از آن در ژاپن و ترکیه هم تولید می‌شود. در سال ۲۰۰۹ در مجموع ۲۳۰۹ فروند اف-۱۶ در کشورهای مختلف دنیا عملیاتی بوده‌اند که این رقم بیشتر از هر هواپیمای جنگی دیگر است و به این معناست که ۱۵ درصد از کل هواپیماهای جنگی دنیا را اف-۱۶ها تشکیل می‌دهند.
 
۲۴ کشور از این هواپیما استفاده می‌کنند و مدل‌هائی از آن در ژاپن و ترکیه ساخته می‌شود. این جنگنده مدرن، با انواع فناوری‌های منحصر به فرد خود، نقش به‌سزایی در برتری هوایی نیروهای جنگنده ایفا می‌کند. از جمله اینکه این جنگنده از نظر تعمیرات و آماده شدن برای عملیات، بسیار سریع و ساده است.
 
تاریخچه ساخت
 
طی دهه ۱۹۶۰، نیروی هوایی و دریایی آمریکا دریافتند که به جنگنده‌ای نیاز دارند که بتواند با موشک‌های دقیق و پیشرفته، از پس ماموریت‌های سخت برآید. آنها نیازمند جنگنده‌ای سریع، دارای میدان پروازی زیاد و مجهز به سیستم رادار بسیار قوی بودند. تا آن زمان این دو نیرو از جنگنده‌های جنرال داینمیکس اف-۱۱۱ و اف-۴ فانتوم برای ماموریت‌های دوربرد و میان‌برد خویش استفاده می‌کردند. تجربیات جنگ ویتنام به آنها نشان داد که نمی‌توانند با سیستم‌های موشکی قدیم چندان موفق باشند.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
برتری های اف-16 نسبت به سایر جنگنده‌ها
 
سیستم پرواز با سیم (FLY BY WIRE) 
 
سیستم پرواز با سیم، یک موفقیت روشن به شمار می‏‌رفت. امروز این سیستم در همه جنگنده‏‌ و تمام هواپیماهای تجاری به کار گرفته می‎شود. 
 
ثبات منفی (NEGATIVE STABILITY) 
 
ثبات منفی یا به حداقل‏‌رسانی ثبات مثبت (انتقال مرکز ثقل از مرکز به پشت هواپیما)، بدون مشکل کار می‏‌کند – تاکنون هیچ جنگندهء F-16 ای به این دلیل در آسمان متلاشی نشده است – و استفاده از این سیستم روز به روز در حال افزایش است. 
 
تحمل فشار ثقل بالا (HIGH G LOADS) 
 
استاندار تحمل فشار ثقل 9 برابر (9G) که به وسیلهء F-16 پایه‏‎گذاری شد، امروزه در طراحی تمام جنگنده‌‏ها مورد استفاده قرار می‏‌گیرد، هرچند برخی خلبانان به سختی، توانسته‌‏اند به مقادیر بیشتری نیز دست یابند. خواص داشتن زاویهء 30 درجهء حمله، هنوز به روشنی محرز نگردیده است و بسیاری از خلبانان اعتقاد دارند که با افزایش یا کاهش زاویهء حمله، در هنگام انجام مانورهای سنگین، کنترل ساعت 6 (پشت هواپیما) بسیار دشوار می‌‎شود. بنابراین بسیاری از طرح‏‌های جدید در توسعهء صندلی و جایگاه خلبان، از چنین روشی الگو نمی‏‌گیرند. 
 
یک بحث طولانی وجود دارد در مورد اینکه آیا سیستم کنترل (پرواز با سیم) میتواند طوری برنامه‌ریزی شده باشد که بتواند F-16 را از کنترل عادی خارج شده و فشار بیش از حد ثقل به آن وارد می‏‌شود تحت کنترل درآورده و شتاب وارده را به 9G محدود کند، یا اینکه فشارهای وارده بیش از 9G در شرایط اضطراری مجاز هستند و به هواپیما و خلبان صدمه‏‌ای وارد نمی‏ کنند. 
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
دید خلبان (PILOT VISION) 
 
خلبانان F-16، طرح کاناپی (شیشه بالای سر خلبان) را بسیار دوست دارند، زیرا برای دیدن اطراف، نیازی به خم شدن ندارند. یک اشکال وارده این است که جهت جلوگیری از دید مغشوش اطراف در کابین حبابی‏‌شکل، از ترکیبات معمول ضخیم پلی‏‌کربنات برای قسمت مقابل کاناپی استفاده می‏‌شود و این به دلیل ایجاد مقاومت در هنگام برخورد پرندگان با شیشه مقابل خلبان است و از ترکیبات نازک‌‏تر پلی‏‌کربنات نمی‌‏توان برای طراحی کاناپی استفاده کرد.از آنجا که در طراحی کل کاناپی F-16 از ترکیبات ضخیم پلی‏‌کربنات استفاده شده است، هنگام استفاده از صندلی‏‌پران یا همان eject (جهت مواقع اضطراری خروج خلبان از هواپیما) صندلی خلبان به تنهایی نمی‌تواند شیشه کاناپی را خرد کرده و صندلی را به بیرون برساند. بدین جهت، در هنگام خروج اضطراری، به علت نیاز به خرد کردن کاناپی به وسیله خرج‏‌های انفجاری، زمان خروج اضطراری، اندکی افزایش می‏‌یابد.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
اگر بخواهیم عادلانه قضاوت کنیم، باید اذعان کنیم که طرح کلی کاناپی استفاده شده در F-16، بسیار موفقیت‏‌آمیز بوده است و استفاده از این طرح در F-22 نیز ادامه یافته است. اما از طرفی دیگر، در طرح «جنگنده ضربتی مشترک» (F-35) نیازی به استفاده از دید 360 درجه اطراف احساس نشده و بنابراین از طرح کاناپی با خم‏‌شدگی بیشتر (به جای حبابی‏‌شکل) استفاده شده است. 
 
محدودیت در رشد (GROWTH PREVENTION) 
 
مفهوم اولیه یک جنگنده کوچک، مخصوص عملیات در روز و هوا به هوا، قبل از ساخت اولین نمونه، از دست رفته تلقی می‏‌شد. دماغه هواپیما آن قدر کشیده طراحی شده بود که طول مدل یک نفره به اندازه طول مدل دو نفره به نظر می‏‌رسید، ضمن اینکه قابلیت عملیات‌های «هوا به زمین»نیز بدان افزون گشته بود. با پیشرفت برنامه تولید، F-16 به طور فزاینده‏ای بزرگ‌تر و سنگین‌‏تر شد و قادر شد توانایی‏‌های بیشتری داشته باشد؛ حمل و پرتاب موشک‌های هدایت‏‌شونده راداری آمرام، پرتاب کننده‏‏های Chaff و Flare (گمراه‏‎‌کننده موشک‌های ضدهوایی) و جایگاه های خارجی بسیاری برای حمل و پرتاب انواع تسلیحات. 
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
با تمام این تفاصیل، وزن افزوده شده، بابت قابلیت‌های اضافی هواپیما، هنوز در حدود نصف پاوند در روز باقی مانده بود و بنابراین نظرات اولیهء طراحان هواپیما، به هدر نرفته بود. (استاندارد افزایش قابلیتهای رزمی یک جنگنده با امکانات جدید و به روز، بر اساس افزایش یک پاوند در روز، از زمان به خدمت گرفته شدن جنگنده، درنظر گرفته می‎شود) 
 
شعاع عمل رزمی و برد پروازی (COMBAT RADIUS AND PERSISTENCE) 
 
F-16 با بدنه آیرودینامیکی یک تکه (blended)، بسیار عالی عمل می‏‌کرد هر چند که چنین طرحی در اغلب طرح‏‌های جدید، تقلید و به کار گرفته نشد. 
 
رادار یکپارچه‏‌سازی شده (RADAR INTEGRATION) 
 
یکپارچه‏‌سازی رادار با سیستم‌‏های بصری، بسیار موفقیت ‏آمیز از کار درآمد و اکنون به استانداردی در طراحی جنگنده‏‌ها، تبدیل شده است. 
 
کشورهای استفاده‌کننده از F16
 
بحرین، بلژیک، شیلی، دانمارک، مصر، یونان، اندونزی، عراق، رژیم صهیونیستی، اردن، مراکش، هلند، نروژ، عمان، پاکستان، لهستان، پرتغال، جمهوری چین، سنگاپور، کره جنوبی، تایلند، ترکیه، امارات متحده عربی، ایالات متحده آمریکا، ونزوئلا و  عربستان سعودی از جمله کشورهای دارای جنگنده F16 هستند.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
 
مشخصات
 
خدمه: ۱ نفر
طول: ۱۵/۰۶ متر (49ft 5in)
پهنای بال: ۹٫۹۶ متر (32ft 8in)
ارتفاع: ۴٫۸۸ متر (16ft)
بال: مساحت ۲۷٫۸۷ مترمربع (300ft²)
وزن خالی: ۸٬۵۷۰ کیلوگرم (18,900lb)
وزن بارگیری: ۱۲٬۰۰۰ کیلوگرم (26,500lb)
بیشینه وزن برخاست: ۱۹٬۲۰۰ کیلوگرم (42,300lb)
پیشرانه: ۱× F110-GE-100 توربوفن پس سوز
نیرو ی خشک: ۷۶٫۳ کیلو نیوتن (17,155lbf) 
 
 
عراق از ایالات متحده آمریکا F16 می‌خرد
 
فرمانده نیروی هوایی عراق از تحویل تعدادی هواپیمای اف 16 تا چند ماه آینده به کشورش خبر داد. این هواپیماها به محض ورود به کشور، در عملیات نظامی علیه گروه تروریستی داعش به کار گرفته خواهند شد. فرمانده نیروی هوایی عراق، به تعداد دقیق این هواپیماهای ساخت آمریکا اشاره ای نکرده است. این مقام نظامی در حالی از تحویل این هواپیماها در چند ماه آینده خبر داده است که رییس کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق، بارها و بارها از دولت کشورش خواست برای بازگرداندن پول هواپیماهای اف 16 خریداری شده از آمریکا اقدام کند.
 
عراق هم اکنون با گروه های تروریستی افراط گرا در حال جنگ است که سلاح پیشرفته در اختیار دارند؛ به همین دلیل در این جنگ به تسلیحات از جمله هواپیماهای مدرن نیاز دارد. عراقی ها پول این هواپیماها را در دولت قبل خود بطور کامل پرداخت کرده اند. آنها با توجه به رفتار آمریکایی ها در جنگ با داعش، به این جمع بندی رسیده اند که واشنگتن تمایلی به از بین رفتن داعش در عراق ندارد.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
فروش F16 به عراق برای بار دوم
 
 چندی قبل خبر تحویل جنگنده های اف 16 به عراق توسط ایالات متحده منتشر شد. جنگنده هایی که در نگاه اول بسیار پیشرفته به نظر می آیند اما با دقیق تر شدن در جزییات خرید نیروی هوایی عراق می توان به نکات بسیار جالبی پی برد چراکه اف 16 های عراقی از ضعف های عجیبی خصوصا در بخش تسلیحات رنج می برند.
 
مدل سفارش داده شده توسط کشور عراق که به عنوان مدل IQ شناخته می شوند این گونه از اف 16 در حال حاضر پر طرفداران تریم مدل از این جنگنده محسوب شده و بسیاری از کشورها از این ترکیب برای تجهیز ناوگان هوایی خود استفاده می کنند. 
 
 مشکل اف 16 های عراقی چه بود
 
اما مشکل و تفاوت اصلی در بخش تسلیحات نمود پیدا می‌کند. در بخش تسلیحات هوا به سطح، بمب‌های هدایت ماهواره‌ای سری JDAM به عراق تحویل داده نشده است و فعلا توانایی حمل این بمب‌ها نیز برای اف 16 های عراقی ممکن نیست. در عین حال انواع موشک‌های ضد رادار و کروز هوا پرتاب مثل موشک هارم و JSOW نیز که قابلیت حمل ان توسط این مدل از اف 16 وجود دارد به عراقی‌ها تحویل داده نشده است.
 
رادار نصب شده بر روی این هواپیما مدل APG-68(V)9 ساخت شرکت نورث روپ گرومن است. در بخش موتور هم دو محصول از شرکت های پرات اند ویتنی و جنرال الکتریک به عراقی ها تحویل داده شده است که با گونه های تحویلی با سایر کشورها تفاوتی ندارد.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
در حال حاضر ترکیبی از موشک های هوا به سطح Maverick ، بمب های هدایت لیزری سری PAVEWAY 2 و 3 سلاح های عمده هوا به سطح اف 16 های عراقی را تشکیل می دهند. این ترکیب تسلیحاتی گذاشته شده در اختیار عراق کاملا هدفمند صورت گرفته بدین صورت که جنگنده های عراقیرا از قابلیت نبرد از راه دور ناتوان می کند و آن ها را وادار به نزدیک شدن به هدف می کند. در عین حال در بحث حمایت از نیروهای زمینی و مبارزه علیه گروه هایی مثل داعش هم وجود مهمات هدایت ماهواره ای که از دقت فوق العاده بالایی برخوردار بوده و بر خلاف بمب های هدایت لیزری در شرایط بد جوی دچار مشکل نمی شوند، بسیار مهم و حیاتی به حساب می آید که ناوگان اف 16 عراقی از این قابلیت بی بهره هستند اما در حال حاضر مصر و ترکیه از جمله دارندگان این بمب ها به شمار می روند.
 
در بخش تسلیحات هوا به هوا و در بحث دفاع در برابر تهدیدات هوا پایه نیز، سلاح های عمدتا قدیمی به عراقی ها تحویل داده شده است. موشک هوا به هوای اسپارو با هدایت راداری نیمه فعال و موشک سایدوایندر مدل ال و ام با هدایت گرمایی هم دیگر موشک هوا به هوای اف 16 های عراقی است که با این حساب، "قابلیت شلیک کن – فراموش کن" برای جنگنده های عراق وجود ندارد.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
 
تفاوت های مهم اف 16 های عراقی و ارتش صهیونیستی
 
کاربر مهم دیگر اف 16 در منطقه، رژیم صهیونیستی است که از دهه 1980 از جمله دارندگان این هواپیما به شمار می آید. از ابتدای کار اف 16 های اسراییلی، به دلیل روابط ویژه آمریکا با اشغالگران قدس، این جنگنده به شکل کامل مسلح می شد. در نهایت و در سال 2004 تحویل جنگنده های F-16I به اسراییل آغاز شد که در طی آن، اسراییل 50 درصد از سلاح ها و قطعات الکترونیک این مدل از اف 16 را که بر پایه مدل دی بلوک 52 قرار دارد به صورت بومی تامین کرد. 
 
بر اساس اخبار اعلام شده همین وضعیت درباره جنگنده های پنهانکار اف 35 اسراییلی نیز حاکم خواهد بود و بخش هایی از قطعات آن توسط اسراییل تامین و نصب می شود.
 
بررسی جزء به جزء اف 16 های عراقی، این پیام مهم را مسجل خواهد کرد که این جنگنده های صرف هواپیماهایی برای پشتیبانی نزدیک از ارتش عراق ضد داعش بوده و به هیچ عنوان قابل قیاس با سایر اف 16 های حاضر در جهان نیستند و هرچند از نظر فنی، قابلیت ارتقاء و نصب برخی از سلاح های جدید ذکر شده در بالا بر روی اف 16 های عراقی نیز وجود دارد اما این کار مستلزم دریافت مجوز، صرف زمان و پرداخت هزینه دوباره از طرف عراق به پیمانکاران آمریکایی است که با توجه به شیوه تحویل این جنگنده ها به عراق - چه از نظر تاخیرهای طولانی و چه از نظر عدم تحویل سلاح های مدرن- نمی توان امیدی به آن داشت.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
 
شروط آمریکایی برای تحویل F16
 
1. دولت آمریکا همچنان شرط و شروط سنگینی برای تحویل جت‌های اف-16 وضع می‌کند که از جمله آن دور نگاه داشتن این تسلیحات از فرماندهان شیعی در دستگاه امنیتی و بسیج مردمی عراق است. 2.از دیگر شروط آمریکا این است که جنگنده‌های اف-16 در پایگاه بلد در استان صلاح الدین که محل استقرار مستشاران نظامی آمریکاست، باقی بمانند و دیگر اینکه سیستم‌های مربوط به صدا و حرکت در داخل این هواپیما با یکی از پایگاه‌های آمریکا در کویت در ارتباط است؛ طرف آمریکایی اهداف دشمن را تعیین می‌کند و همچنین هویت خلبانان و مکان نشست و برخاست هواپیماها را مستشاران آمریکایی مشخص می‌کنند. 3. مدیریت این جنگنده‌ها محدود به آمریکا باقی خواهد ماند و عراقی‌ها هیچ حق دخالتی در تعیین اهداف و حملات آن ندارند و خلبانان آن هم از بین نظامیان کرد یا مسیحی عراق انتخاب می‌شوند.
 
آیا اف16 های آمریکا؛ داعش را در عراق زمین‌گیر می‌کنند
 
کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق ضمن تاکید بر توطئه آمریکایی سعودی برای عراق در چارچوب معاملات تسلیحاتی، خواستار فسخ این قرارداد و تامین سلاح از روسیه شد.
 
 
کمک رسانی هوایی آمریکا به داعش در عراق بارها اثبات شده است؛ ضمن آنکه نیروی هوایی آمریکا بارها مواضع ارتش عراق را بمباران کرده که آخرین مورد آن در شهر البغدادی در استان الانبار به کشته شدن 50 تن از نیروهای عراقی منجر شد. آمریکایی ها هربار ادعا کرده اند که این بمبارانها اشتباهی رخ داده است.
 
حال باید دید که آیا اف 16 های عراقی به ارتش عراق کمک می‌کنند یا اتفاقات دیگری هم‌چون ارسال مهمات با چتر نجات برای داعش رقم می‌خورد. زمان همه چیز را مشخص می‌کند...