شرکت آرمان نو اندیشان بهسان با نام تجاری بهسان ، تولیدکننده تجهیزات و دستگاه های آزمایشگاهی از جمله انواع سانتریفیوژ ، انکوباتور ، شیکر و همزن های آزمایشگاهی ، انواع شیرآلات و دوش و چشم شوی های اضطراری ، انواع هود و سینک های آزمایشگاهی می باشد.

ما در راستای افزایش دانش و آشنایی بیشتر با تجهیزات آزمایشگاهی، در این مقاله قصد داریم به معرفی برخی از مهمترین و پر کاربردترین این تجهیزات بپردازیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره فنی با شماره های 02166174276 و 09378500550 تماس گرفته و کارشناسان آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.

انکوباتور آزمایشگاهی

انکوباتور آزمایشگاهی یک کابین عایق گرم است که برای رشد و نگهداری کشت های میکروبیولوژیکی یا سلولی استفاده می شود. انکوباتور آزمایشگاهی دمای مطلوب، رطوبت و محتوای گازی اتمسفر داخل را حفظ می کند. بسیاری از انکوباتورهای آزمایشگاهی دارای یک تایمر قابل برنامه ریزی هستند که ممکن است در دماها و سطوح مختلف رطوبت تنظیم شود. اندازه انکوباتورهای آزمایشگاهی از واحدهای رومیزی گرفته تا سیستم های بزرگ به اندازه یک کمد متفاوت است.

انواع مختلف انکوباتور آزمایشگاهی

انواع مختلفی از انکوباتورهای آزمایشگاهی وجود دارد، از جمله انکوباتورهای حمام خشک با بلوک های تک یا دوتایی، واحدهای نیاز اکسیژن بیولوژیکی (BOD) ایده آل برای مطالعات حشرات یا گیاهان، انکوباتورهای تکان دهنده، کوره های هیبریداسیون، بیو راکتورها و طیف گسترده ای از محفظه های نمونه آزمایشگاهی.

موارد استفاده از دستگاه انکوباتور

انکوباتورها کاربردهای گسترده ای در زمینه های مختلف از جمله کشت سلولی، مطالعات دارویی، مطالعات هماتولوژیک و مطالعات بیوشیمیایی دارند که برخی در زیر آورده شده است:

  • از انکوباتورها برای رشد کشت میکروبی یا کشت سلولی استفاده می شود. همچنین می توان از انکوباتورها برای حفظ و نگهداری کشت میکروبی استفاده کرد تا بعداً مورد استفاده قرار گیرند.
  • برخی از دستگاه های انکوباتور برای افزایش سرعت رشد موجودات استفاده می شود که دارای سرعت رشد طولانی در محیط طبیعی هستند.
  • انکوباتورهای خاص برای تولید مثل کلونی های میکروبی و در نتیجه تعیین نیاز اکسیژن بیوشیمیایی استفاده می شود.
  • انکوباتورها همچنین برای پرورش حشرات و جوجه کشی تخم ها در جانورشناسی استفاده می شوند.
  • انکوباتورها همچنین شرایط کنترل شده ای را برای نگهداری نمونه ها قبل از پردازش در آزمایشگاه ها فراهم می کنند.

فور یا آون آزمایشگاهی

فور یا آون آزمایشگاهی از سری دستگاه ها و تجهیزات استانداردی هستند که در اکثر آزمایشگاه های بالینی، پزشکی قانونی، الکترونیک، پردازش مواد و تحقیقاتی یافت می شوند. آون های آزمایشگاهی دمای یکنواخت و کنترل دقیق دما را برای گرم کردن، پخت، تبخیر، استریل کردن و سایر عملکردهای آزمایشگاهی صنعتی فراهم می کنند. دمای آون از دمای محیط تا بالای 300 درجه سانتی گراد متغیر است.

انواع آون آزمایشگاهی

  • آون دیجیتال استاندارد : ساخته شده برای فرآیند گرمایش و خشک کردن، کنترل دقت دما و ایمنی را ارائه می دهد.
  • آون سنگین : معمولاً در کاربردهای صنعتی برای آزمایش خاک/دانه ها و خشک کردن نمونه های بیولوژیکی استفاده می شود.
  • آون با دمای بالا : آون های سفارشی ساخته شده با دمای بالاتر از 500 درجه سانتیگراد و دارای عایق اضافی دیوارها و درب ها.
  • آون خلاء : این نوع از آون که به آن آون های خشک کن نیز می گویند برای حذف رطوبت از اشیاء ، بدون پختن آنها استفاده می شود. گرما از دیواره های جانبی تولید می شود و به پمپ خلاء خارجی نیاز دارد تا محیطی با فشار کم ایجاد کند که اکسیداسیون را در طول خشک شدن به حداقل می رساند.
  • آون همرفت با هوای اجباری : این نوع از آون که به آن آون های همرفت مکانیکی نیز می گویند، با کمک فن دمنده، هوای گرم در اطراف محفظه آون رانده می شود. این باعث ایجاد توزیع یکنواخت هوای گرم و گرم شدن سریع و زمان بازیابی می شود. نکته قابل توجه این است که گرمایش همرفت می تواند به دلیل نیروی فن باعث خشک شدن بیش از حد شود.
  • آون جابجایی گرانشی : هوای گرم به طور طبیعی زمانی که منبسط می شود بالا می رود و نسبت به هوای اطراف خود چگالی کمتری دارد. این آون ها جایگزین کم هزینه ای برای آون های همرفتی اجباری هستند.

آیا می توان از فر یا آون به عنوان انکوباتور آزمایشگاهی استفاده کرد؟

از آنجایی که هر دو این محصولات گرما تولید می کنند، اغلب به اشتباه آون و انکوباتور آزمایشگاهی را یکسان فرض می کنند یا سعی می کنند برای یک عملکرد استفاده شوند. با این حال، تفاوت این است که یک آون یا فر معمولاً دمایی بین 93.3 تا 316 درجه سانتیگراد تولید می کند، در حالی که دمای یک انکوباتور آزمایشگاهی معمولاً از 15.6 تا 48.9 درجه سانتیگراد متغیر است.

بنابراین نمیتوان از آون آزمایشگاهی به عنوان انکوباتور آزمایشگاهی استفاده کرد، زیرا اکثر آون ها دمای پایین به اندازه کافی ندارند که برای استفاده به عنوان انکوباتور مناسب باشد.

 

همزن مکانیکی یا میکسر میله ای آزمایشگاهی

همزن مکانیکی یا میکسر میله ای یکی از کاربردی ترین وسیله های آزمایشگاه شیمی است که جهت مخلوط کردن، امولسیون کردن، همگن سازی، تجزیه و انحلال نمونه های آزمایشگاهی مختلف استفاده می شود.

امروزه انواع میکسرهای میله ای در مدل های مختلف تولید می شوند که هر کدام به روش های متفاوت مایعات مختلف را هم زده و به منظور استفاده در آزمایش ها مخلوط می کنند.

ویژگی های همزن مکانیکی

از صنایع گوناگونی که دستگاه های میکسر در آن ها به فراوانی کاربرد دارند، می توان به صنایع دارویی، لوازم آرایشی، الکترونیکی، مواد غذایی و… اشاره کرد.

یکی از مهم ترین ویژگی های این دستگاه آزمایشگاهی ، قابل تنظیم بودن فرایندهای مختلف آن ها می باشد. همزن باید قابلیت تنظیم سرعت و کنترل تعداد دورهای مختلف چرخش را دارا باشند و ارتفاع سینی آن ها قابل تنظیم باشد.

همزن ها از لحاظ ارگونومی ، طراحی مناسبی برای استفاده مفید توسط کاربرها دارند. این دستگاه ها با توجه به نوع کاربرد و برای هماهنگی بیشتر و بهتر دارای قابلیت استفاده از پروانه های مختلف می باشند. میکسرهای مکانیکی نیز به جهت تعمیر آسان تر در مواقع مورد نیاز، به چند قسمت قابل تقسیم هستند.

کاربرد میکسر در صنایع مختلف

از مهم ترین صنایعی که همزن مکانیکی آزمایشگاهی و صنعتی در آن مورد استفاده قرار می گیرند و تأثیر زیادی روی زندگی و سلامت بشر دارد، صنعت داروسازی می باشد. داروهایی که برای درمان بیماری های مختلف کاربرد دارند، از مخلوط شدن مواد مختلف به دست می آیند که این عمل مخلوط شدن توسط همزن ها انجام می پذیرد.

همچنین برای مخلوط کردن مواد مختلف از جمله به منظور ساخت مواد شوینده در صنعت تولید مواد شوینده، برای رسیدن به مخلوط یکنواخت از مواد آرایشی در صنایع تولید این مواد، در صنایع آبمیوه گیری، فراوری مواد غذایی و سایر صنایع نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

شیکر آزمایشگاهی

شیکر آزمایشگاهی از سری دستگاههای آزمایشگاهی است که برای مخلوط کردن، ترکیب کردن یا هم زدن مواد در یک لوله یا فلاسک با تکان دادن آنها استفاده میشود. شیکر آزمایشگاهی عمدتا در زمینه های شیمی و زیست شناسی استفاده میشود. یک شیکر حاوی یک تخته نوسانی است که برای قرار دادن فلاسک ها، لیوان ها یا لوله های آزمایش استفاده میشود. شیکر آزمایشگاهی در هنگام مواجهه با مواد با حجم زیاد یا زمانی که به هم زدن همزمان نیاز است، انتخاب ارجح است.

انواع حرکات شیکرهای آزمایشگاهی

حرکات شیکرهای آزمایشگاهی شامل حرکت های دورانی، رفت و برگشتی، چرخشی، الاکلنگی و زاویه دار و لرزشی هستند. شیکر ها در ابعاد گوناگونی جهت قرار گرفتن ارلن، بالن، پلیت یا میکروپلیت را دارند. در آزمایشگاهها معمولا از چندین دستگاه شیکر با قابلیت های متفاوت استفاده می شود. انواع خاصی از شیکرها قدرت گرمادهی تا دمای خاصی را دارند. در برخی آزمایشات دما اهمیت فراوانی می یابد و باید تا درجه خاصی سرد و یا گرم شوند.

انواع مختلف شیکر آزمایشگاهی

  • شیکر ورتکس : شیکر ورتکس یا شیکر لوله یک دستگاه معمولا کوچک است که برای تکان دادن یا مخلوط کردن نمونه های داخل لوله و ویال های کوچک استفاده می شود. شیکر ورتکس از نظر تنظیم سرعت بسیار متغیر است، زیرا سرعت تکان دادن را میتوان با چرخاندن یک سوئیچ به طور مداوم در حین تکان تغییر داد.
  • شیکر صفحه ای : شیکر صفحه ای دارای یک تخته میز است که به صورت افقی نوسان می کند. مایعاتی که قرار است هم زده شوند در لیوان‌ها، شیشه‌ها یا فلاسک‌های ارلن که روی میز قرار می‌گیرند یا گاهی در لوله‌های آزمایش یا ویال‌هایی که در سوراخ‌هایی در صفحه قرار می‌گیرند، نگهداری می‌شوند.
  • شیکر اوربیتالی : شیکر اوربیتالی دارای حرکت تکان دهنده دایره ای با سرعت آهسته (25-500 دور در دقیقه) است. این محصول در آزمایشگاه های میکروبی جهت تهیه محیط کشت مناسب است. برخی از ویژگی های آن این است که لرزش ایجاد نمیکند و در مقایسه با سایر انواع شیکر حرارت کم تولید می کند که آن را برای کشت میکروب ها ایده آل می کند.
  • شیکر انکوباتور : شیکر انکوباتور (یا شیکر حرارتی) را میتوان ترکیبی از انکوباتور و شیکر در نظر گرفت. شیکر انکوباتور توانایی تکان دادن و در عین حال شرایط بهینه را برای انکوباتور میکروب ها یا تکثیر DNA حفظ میکند. این مدل شیکر بسیار مفید است، زیرا برای رشد یک سلول، به اکسیژن و مواد مغذی نیاز است که نیاز به تکان دادن دارند تا بتوانند به طور مساوی در محیط کشت توزیع شوند.
  • شیکر خورشیدی یا روتو شیکر : شیکر خورشیدی یا روتوشیکر به دلیل قابلیت چرخش صفحه با زاویه های متفاوت نسبت به خط افق یکی از پرکاربرد ترین شیکرهای آزمایشگاهی است.

 

سانتریفیوژ آزمایشگاهی

سانتریفیوژ آزمایشگاهی برای جداسازی سیالات، گازها یا مایعات بر اساس چگالی استفاده می شود. در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی و بالینی، سانتریفیوژها اغلب برای خالص‌سازی سلول، اندامک، ویروس، پروتئین و اسید نوکلئیک استفاده می‌شوند. این کار با اعمال نیرویی عمود بر محور اسپین انجام می شود. این نیرو می تواند بسیار قوی باشد. در حالی که انواع مختلفی از سانتریفیوژها وجود دارد، اما همه آنها بر اساس اصل ته نشینی عمل می کنند.

انواع مختلف سانتریفیوژها چگونه کار می کنند؟

در آزمایشگاه‌ها از سانتریفیوژها برای جداسازی دو ماده با چگالی مشابه یا زمانی که ذرات نامحلول در محلول وجود دارند، استفاده می‌شود. همانطور که در قبل گفته شد، همه انواع سانتریفیوژها بر اساس اصل ته نشینی عمل می کنند، جایی که شتاب روتور باعث می شود نیروی گریز از مرکز بر روتور و لوله های سانتریفیوژ وارد شود. به دلیل این عمل، مواد متراکم تر در لوله ها مجبور می شوند در جهت دایره ای به بیرون بروند، در حالی که ذرات سبک تر به سمت مرکز حرکت می کنند.

گاهی اوقات چندین ذره به انتهای لوله های سانتریفیوژ می چسبند. این ذرات پلت نامیده می شوند و محلول شفاف به عنوان مایع رویی شناخته می شود.

به طور معمول یک سانتریفیوژ آزمایشگاهی طوری تنظیم می شود که با تعداد دور معینی در دقیقه (rpm) یا سرعت دورانی بچرخد. با این حال، دو روتور میتوانند با وجود قطرهای متفاوت، سرعت چرخش یکسانی داشته باشند. شتاب چنین روتورهایی نیز به دلیل شعاع های متفاوت و تکانه های زاویه ای متفاوت خواهد بود. همچنین اندازه روتور نیز تاثیرگذار است. به همین دلیل است که نیروی گریز از مرکز نسبی (RCF) به عنوان واحد استاندارد پذیرفته شده است.

در ادامه انواع مختلفی از سانتریفیوژها آورده شده اند که معمولاً در آزمایشگاه ها استفاده می شوند.

میکروسانتریفیوژ

همانطور که از نام آن پیداست، اینها از نظر طراحی بسیار جمع و جور هستند که فضای کمی را روی میز کار اشغال می کند. میکروسانتریفیوژها برای استفاده با لوله های کوچک مناسب هستند و اغلب در کاربردهای بیولوژیکی استفاده می شوند. برخی از میکروسانتریفیوژها دارای روتور یا آداپتورهای روتور متفاوتی هستند که می توانند لوله هایی با اندازه های مختلف را در خود جای دهند.

میکروسانتریفیوژ برای نگهداری اسیدهای نوکلئیک پلت شده و برای پلت کردن پروتئین ها از محلول ها و همچنین میکروفیلتراسیون نمونه های آبی جزئی استفاده می شوند.

سانتریفیوژ میکرو هماتوکریت

سانتریفیوژ میکروهماتوکریت برای تعیین کسر حجمی گلبول‌های قرمز خون و جداسازی ریز حجم‌های خون و محلول‌ها استفاده می‌شود که این مقادیر هماتوکریت (HCT) را برای آزمایش در بیوشیمی، ایمنی، ژنتیک، جداسازی خون و برای آزمایش‌های کلینیکی فراهم می‌کند.

سانتریفیوژهای میکرو هماتوکریت برای تشخیص از دست دادن خون، پلی سیتمی (افزایش تعداد گلبول های قرمز به سطوح بالاتر از حد طبیعی)، کم خونی، نارسایی مغز استخوان، لوسمی و مولتیپل میلوما بسیار رایج هستند.

سانتریفیوژهای یخچال دار

سانتریفیوژ یخچالدار برای نمونه هایی استفاده می شود که باید در دمای ثابت نگهداری شوند. مهم است که این سانتریفیوژها با حداکثر سرعت کار کنند و در عین حال دمای ثابتی داشته باشند. محدوده دمایی سانتریفیوژهای یخچالی بین 20- تا 40+ درجه سانتیگراد است که آنها را برای آنالیز DNA، RNA، PCR و آنتی بادی ها عالی می کند. محفظه های سانتریفیوژهای یخچالی در صورت نیاز توسط مواد مهر و موم می شوند. آنها را می توان در پیکربندی های مختلفی مانند سطل چرخش، زاویه ثابت یا هر دو یافت.

سانتریفیوژهای یخچالی با ظرفیت کوچک و بزرگ کاربردهای متفاوتی دارند. آنها معمولاً برای جمع آوری موادی که به سرعت رسوب می کنند مانند سلول های مخمر، کلروپلاست و غیره استفاده می شوند.

در میان انواع مختلف سانتریفیوژها، سانتریفیوژهای یخچالی با سرعت بالا می توانند نیروی قابل توجهی برای جمع آوری زباله های سلولی، میکروارگانیسم ها، اندامک های سلولی بزرگتر و پروتئین ها تولید کنند. این نوع از سانتریفیوژها در مجموعه ای از اندازه ها و ظرفیت های نگهداری موجود هستند.

اولتراسانتریفیوژها

اولتراسانتریفیوژ یک سانتریفیوژ پیچیده و پیشرفته است که با سرعت بسیار بالایی عمل می کند و مولکول های کوچکتری را که نمی توان از سانتریفیوژهای سنتی جدا کرد، جدا می کند. سرعت روتورها در اولتراسانتریفیوژ می تواند از 60000 دور در دقیقه تا 150000 دور در دقیقه باشد. آنها از نظر اندازه بزرگتر هستند و می توانند نمونه ها را به صورت دسته ای یا به عنوان یک سیستم جریان پیوسته کار کنند. اکثر اولتراسانتریفیوژها به منظور کنترل گرمایی که ممکن است به دلیل سرعت بیش از حد تولید شود، در یخچال نگهداری می‌شوند.

دو نوع اولتراسانتریفیوژ وجود دارد:

اولتراسانتریفیوژ آماده سازی

اینها معمولاً برای جداسازی ذرات بر اساس چگالی آنها، جداسازی ذرات متراکم تر برای جمع آوری و همچنین شفاف کردن سوسپانسیون هایی که حاوی ذرات هستند استفاده می شود. آنها به جداسازی ماکرومولکول ها و عناصر لیپوپروتئین از پلاسما و همچنین انجام پروتون زدایی مایعات فیزیولوژیکی برای مطالعه اسیدهای آمینه کمک می کنند.

یک اولتراسانتریفیوژ آماده‌سازی می‌تواند با انواع مختلفی از روتورها ارائه شود که نمونه‌های متعددی را در زوایا و سرعت‌های مختلف می‌چرخانند.

اولتراسانتریفیوژ تحلیلی

اینها دارای یک سیستم تشخیص نوری مبتنی بر نور هستند که امکان نظارت بر زمان واقعی نمونه ها را در حین چرخش آنها فراهم می کند. کاربران در واقع می توانند فرآیند ته نشینی را ببینند. آنها می توانند به نمونه نگاه کنند که با افزایش نیروی گریز از مرکز متمرکز می شود.

سیتوسانتریفیوژ

سیتوسانتریفیوژ که گاهی به آن سیتو اسپین یا سانتریفیوژ سیتولوژی نیز می‌گویند، نوعی سانتریفیوژ آزمایشگاهی تخصصی است که برای متمرکز کردن سلول‌ها در نمونه‌های مایع بر روی یک لام میکروسکوپ استفاده می‌شود تا بتوان آنها را رنگ‌آمیزی و بررسی کرد. سیتوسانتریفیوژها در بخش‌های مختلف آزمایشگاه بالینی مانند سیتوپاتولوژی، هماتولوژی و میکروبیولوژی و همچنین در تحقیقات بیولوژیکی استفاده می‌شوند. این روش را می توان در انواع مختلفی از نمونه ها، از جمله آسپیراسیون با سوزن ظریف، مایع مغزی نخاعی، مایع سروزی و سینوویال و ادرار استفاده کرد.

سینک آزمایشگاهی

سینک آزمایشگاهی سینکی است که به طور خاص برای استفاده در آزمایشگاه طراحی شده است. سینک های آزمایشگاهی اغلب از مواد باکیفیت ساخته می شوند، بنابراین می توانند در برابر مواد شیمیایی شدید و محلول های تمیز کننده ای که در آزمایشگاه ها استفاده می شود مقاومت کنند. آنها همچنین اغلب دارای ویژگی های اضافی مانند سیستم های داخلی دفع زباله هستند که آنها را برای کار در این تنظیمات عالی می کنند.

کاربرد سینک آزمایشگاهی

سینک های آزمایشگاهی جزء ضروری زیرساخت های ایمنی هر آزمایشگاه هستند و مکانی امن و راحت برای شستن دست ها، شستشوی تجهیزات و دفع مواد خطرناک فراهم می کنند. آنها نقش مهمی در آزمایشگاه شیمیایی دارند و به جلوگیری از حوادث و محافظت از سلامت کارکنان آزمایشگاه کمک می کنند.

انواع سینک های آزمایشگاهی

امروزه انواع مختلفی از سینک های آزمایشگاهی در بازار موجود است. برخی از آنها از استیل یا فولاد ضد زنگ و برخی دیگر از رزین اپوکسی و پلی پروپیلن ساخته شده اند. هر نوع سینک مزایا و معایب خود را دارد.

سینک استیل آزمایشگاهی

سینک استیل آزمایشگاهی محبوب ترین نوع سینک جهت استفاده در محیط آزمایشگاه هستند. آنها بادوام هستند و به راحتی تمیز می شوند. با این حال، آنها گران ترین نوع سینک نیز هستند.

این سینک ها در برابر خوردگی در محیط های آبی، گازی و با دمای بالا مقاومت می کنند و در همه دماها خاصیت مکانیکی خود را حفظ می کنند و ویژگی ارزش بلند مدت آنها، موجب صرفه جویی قابل توجهی در هزینه می شود. سینک استیل آزمایشگاهی بهسان، یک انتخاب خوب برای آزمایشگاه هایی است که از مواد خورنده و اسید ها به کرات استفاده می کنند.

سینک رزین اپوکسی آزمایشگاهی

سینک رزین اپوکسی آزمایشگاهی ، سینکی است که از رزین اپوکسی ساخته شده و در برابر بسیاری از اسیدها، حلالها و سایر مواد شیمیایی بی‌اثر مقاوم است.

سینک های رزین اپوکسی دارای مزایایی مانند مقاومت در برابر خوردگی و لکه شدن هستند. با این حال، برخی از معایب سینک های رزین اپوکسی این است که به نور UV حساس هستند و می توانند با گذشت زمان تغییر رنگ دهند. آنها همچنین می توانند مستعد ترک خوردن و خرد شدن باشند.

سینک پلی پروپیلن آزمایشگاهی

سینک پلی پروپیلن آزمایشگاهی برای شستشوی زباله های شیمیایی خشن و خورنده و ظروف شیشه ای در آزمایشگاه هایی که بصورت مرتب از اسیدهای غلیظ مانند نیتریک، هیدروکلریک، پرکلریک و هیدروفلوریک استفاده می کنند، به شما پیشنهاد می گردد.

سینک های پلی پروپیلن دارای مزایایی مانند مقاومت در برابر اسیدها، قلیاها و حرارت هستند. با این حال، برخی از معایب سینک های پلی پروپیلن این است که بسیار قابل اشتعال هستند و در معرض حرارت ذوب می شوند. آنها همچنین دارای ضریب انبساط حرارتی بالایی هستند که کاربردهای آنها را در دمای بالا محدود می کند. پلی پروپیلن اغلب تحت تأثیر اشعه ماوراء بنفش مورد تخریب قرار می گیرد، بنابراین برای استفاده در ارتفاعات بالا یا مکان هایی که UV وجود دارد مناسب نیست.

چگونه بهترین سینک آزمایشگاهی را برای نیازهای خود انتخاب کنید؟

هنگام انتخاب سینک آزمایشگاهی باید چندین فاکتور را در نظر گرفت. در ادامه چند نکته وجود دارد که به شما کمک می کند تا بهترین را برای نیازهای خود انتخاب کنید:

  • جنس: فولاد ضد زنگ (استیل) و اپوکسی رایج ترین سینک های آزمایشگاهی هستند. فولاد ضد زنگ اغلب محبوب‌ترین انتخاب برای مراقبت آسان است، زیرا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی زیاد می‌تواند به مرور زمان باعث خوردگی و زنگ زدگی مواد دیگر شود. اپوکسی گزینه ارزان‌تری است و بهترین مقاومت را در برابر بسیاری از مواد شیمیایی خشن مورد استفاده در آزمایشگاه ارائه می‌کند.
  • نصب: می‌توانید سینک آزمایشگاهی خود را به روش‌های روکار و توکار نصب کنید که با توجه به طراحی یونیت شستشوی شما انتخاب صورت می گیرد.
  • اندازه: اندازه سینک آزمایشگاهی شما به نیازهای خاص شما بستگی دارد. در نظر بگیرید که چقدر فضای موجود در آزمایشگاه دارید و سینک شما چقدر استفاده می شود.

بهترین سینک آزمایشگاهی برای نیازهای شما به اندازه و مشخصات سطح کار شما، ظروف و ابزاری که استفاده می کنید و نوع ماده ای که به بهترین وجه در برابر مواد شیمیایی مورد استفاده شما مقاومت می کند بستگی دارد.

هود آزمایشگاهی

هود آزمایشگاهی یکی از تجهیزات پرکاربرد و ضروری آزمایشگاه است که وظیفه تهویه هوا ، تخلیه گاز و بخارات سمی ناشی از آزمایشات برای حفظ سلامت تکنسین ها و محیط آزمایشگاه را بر عهده دارد. حفظ محیط آزمایشگاه به مفهوم حفاظت در برابر نشت مواد شیمیایی، مواد اشتعال زا و سایر مواد خطرناک برای محیط زیست می باشد.

در سیستم عملکرد انواع مختلف هود آزمایشگاهی ، هوای آلوده از طریق مجراهای خروجی تعبیه شده و متصل به سیستم تخلیه مرکزی به خارج از ساختمان انتقال داده و یا اینکه با استفاده از فیلتر کربن اکتیو تصفیه و مجددا به محیط آزمایشگاه باز گردانده می شود.

انواع هود آزمایشگاهی

هود آزمایشگاهی بر اساس کاربرد و نوع آزمایشگاهی که هود در آن مورد استفاده قرار می گیرد به انواع مختلفی مانند شیمیایی ، لامینار ، کانوپی یا سقفی ، بازویی یا مفصلی ، PCRو پاتولوژی تقسیم می شوند که در ادامه به شرح برخی از آنها خواهیم پرداخت.

هود شیمیایی یا شیمی

هود شیمیایی یا شیمی که مهمترین رکن یک آزمایشگاه استاندارد شیمی است ، وظیفه حفاظت از کارکنان آزمایشگاه در برابر گازهای سمی و بخارات شیمیایی را بر عهده دارد. هود شیمیایی با استفاده از فن مکنده سانتریفیوژ و کشیدن گازهای سمی اسیدی ، قلیایی و حلال ها و تخلیه آنها به بیرون محیط آزمایشگاه و یا با فیلتر و بازگشت دوباره آنها ، یک محیط امن و به دور از آلودگی را در آزمایشگاه فراهم می آورد. این امر موجب می شود پرسنل در محیط بدون آلودگی فعالیت نموده و به آنها آسیبی نرسد.

از دیگر کاربردهای هود شیمیایی میتوان به محافظت از محصول در برابر فاسد و تجزیه شدن ، نشت مواد شیمیایی ، آتش سوزی و واکنش های ناخواسته اشاره کرد.

هودهای شیمیایی به مدلهای کانالدار و بدون کانال و تک جداره و دو جداره تقسیم می گردند.

مشخصات فنی هود شیمیایی تولیدی بهسان

  • اسکلت از جنس پروفیل 30×30 ، با پوشش رنگ الکترواستاتیک
  • بدنه از جنس MDF یا فلزی
  • کف از جنس سنگ گرانیت و یا سرامیک ضد حلال های اسیدی با زیر سازی MDF دارای درب پلکسی گلس یا شیشه به ضخامت 6 میلیمتر به همراه وزنه تعادلی
  • دارای شیر کنترل آب و شیر کنترل گاز از نوع ایرانی طرح BH ایتالیا به همراه نازل مربوطه
  • دارای کاپ سینک پلیمری ضد اسید به ابعاد 15×30 سانتیمتر
  • دارای سیستم روشنایی به همراه کلید و پریز
  • قابلیت تولید در عرض های 80 ، 100 ، 120 ، 150 سانتیمتر
  • دستگاه در دو مدل دارای فن ساده و یا فن سانتریفیوژی تولید و عرضه می گردد.

 

هود لامینار یا میکروبی

هود لامینار یا میکروبی که با عناوین بیولوژی و یا میکروبیولوژی نیز شناخته می شود ، در آزمایشگاه های کشت سلولی و میکروبیولوژی و در مقابله با عوامل بیماریزا از جمله باکتری، ویروس، انگلها و غیره و همچنین در برابر سایر ذرات آلودگی و گرد و غبار کاربرد دارد. از دیگر موارد کاربرد هود لامینار میتوان به آزمایشگاه های کشاورزی اشاره نمود که در کوتاه کردن زمان رشد و تکثیر گیاهان و جلوگیری از رشد آفتهای کشاورزی کمک می نمایند.

نحوه عملکرد هود میکروبی بر مبنای تصفیه هوا با استفاده از فیلتر کربن اکتیو هپا (ذرات با راندمان بالا) و انتقال جریان هوای یک جهته و پاک به محیط کاری می باشد.

هودهای لامینار بر اساس اصول ایمنی کار و سطح محافظت از کاربر و نمونه آزمایشگاهی به سه کلاس مختلف I , II , III تقسیم می شوند.

  • در هود کلاس I فقط از پرسنل و محیط آزمایشگاه حفاظت صورت می گیرد.
  • در هود کلاس II , III علاوه بر حفاظت از پرسنل و محیط آزمایشگاه از میکروارگانیسم مورد مطالعه نیز در برابر آلودگی محافظت صورت می گیرد.

مشخصات فنی هود لامینار تولیدی بهسان

  • اسکلت از جنس پروفیل 50×30 با پوشش رنگ الکترواستاتیک
  • بدنه و جداره خارجی از جنس ورق فولادی با پوشش رنگ الکترواستاتیک
  • سطح کار از جنس استنلس استیل که در قسمت جلو و عقب به صورت مشبک می باشد.
  • دارای لگن استیل در زیر صفحه ، دارای درب پلکسی گلس به ضخامت 6 میلیمتر به همراه وزنه تعادلی
  • مجهز به ساعت ، جهت نشان دادن میزان کارکرد دستگاه و فیلتر
  • مجهز به فیلتر اصلی از نوع هپا برای جذب ذرات تا 0.3 میکرون و راندمان 99.99 درصد
  • مجهز به فیتلر اگزاز به ابعاد 30×30
  • مجهز به روشنایی و UV با کلید مربوطه
  • مجهز به برد الکترونیکی
  • امکان تولید در عرض های 80 ، 90 و 130 سانتیمتر

تفاوت هود لامینار با هود شیمیایی

هودهای لامینار برای آزمایشگاه های میکروبیولوژی که با میکروب ، ویروس و باکتری و سایر عوامل بیماریزا در ارتباط هستند، کاربرد دارند، اما هود شیمیایی در آزمایشگاه هایی که دارای بخارهای سمی و شیمیایی است استفاده میگردد. لازم به ذکر است هودهای شیمیایی به هیچ وجه جهت انجام فعالیتهای میکروبیولوژی مناسب نبوده و استفاده از آنها باعث به خطر افتادن سلامت کارکنان خواهد شد.

 

دوش و چشم شوی اضطراری

دوش و چشم شوی اضطراری از جمله تجهیزات ضروری برای هر آزمایشگاهی است که در آن مواد شیمیایی و خطرناک استفاده میگردد. ایستگاههای دوش ایمنی و شستشوی اضطراری چشم با هدف کاهش آسیب در محل کار و دور نگهداشتن کارگران از خطرات احتمالی استفاده میگردند.

انواع دوش و چشم شوی اضطراری

انواع مختلفی از ایستگاههای دوش و چشم شوی اضطراری از جمله دوش‌ اضطراری، چشم شوی اضطراری، دوش و چشم شوی اضطراری ، شلنگ‌های آبکشی، واحدهای ترکیبی و بطری‌های چشم‌شوی وجود دارند که در ادامه آورده شده است.

دوش اضطراری

دوش اضطراری واحدی است که برای شستن سر و بدن فردی که با مواد شیمیایی خطرناک در تماس بوده، طراحی شده است. در این دوش از حجم زیادی از آب استفاده میشود و کاربر ممکن است نیاز باشد تا هر لباسی که به مواد شیمیایی خطرناک آلوده شده است را در بیاورد. دوش ایمنی را نمیتوان برای شستشوی چشم افراد استفاده کرد، زیرا فشار زیاد آب دوش میتواند به چشم کاربر آسیب برساند، مگر اینکه دوش با چشم شوی استاندارد همراه باشد.

چشم شوی اضطراری

ایستگاه شستشوی چشم یا چشم شوی اضطراری ، واحدی برای شستن مواد شیمیایی و آزمایشگاهی است که به چشمان فرد پاشیده شده است. طبق استاندارد کاربر باید چشمان خود را حداقل به مدت 15 دقیقه بشوید.

شلنگ آبکشی

شلنگ آبکشی تجهیزاتی است که می تواند آب را به نقطه خاصی از بدن شخص که در تماس با مواد شیمیایی بوده، اسپری کند. مزیت شلنگ آبکشی این است که میتوان آن را برای افرادی که نمیتوانند به یک ایستگاه شستشوی چشم یا دوش برسند یا در مواقعی که ایستگاه شستشوی چشم و دوش در دسترس نیست، استفاده کرد.

واحد ترکیبی

واحد ترکیبی جایی است که واحدهای دیگر مانند ایستگاه دوش، ایستگاه شستشوی چشم و شلنگ آبکشی با لوله‌کشی آب یکسان موجود واقع شده اند. این واحد در آزمایشگاهی که از مواد شیمیایی خطرناک با خواص مختلف استفاده میشود کاربرد دارد.

مشخصات، الزامات و استاندارهای مورد نیاز دوش و چشم شوی های اضطراری

در اداره ایمنی و بهداشت شغلی امریکا، مقرراتی در مورد شستشوی چشم و ایستگاه شستشوی اضطراری موجود است که مقرر میکند: در مواردی که چشم یا بدن فرد در معرض مواد خورنده مضر قرار گرفته، بایستی امکانات مناسب برای خیس کردن سریع یا شستشوی چشم‌ها و بدن در محل کار برای استفاده اضطراری فراهم شود. با این حال در این مقررات مشخص نگردیده است که چه امکاناتی مورد نیاز است. به همین دلیل موسسه ملی استاندارد آمریکا، استانداردی برای ایستگاههای شستشوی چشم و دوش اضطراری، از جمله طراحی چنین ایستگاه هایی ایجاد کرده است.

استاندارد دوش اضطراری

  • مسیر از موقعیت خطر تا دوش ایمنی باید عاری از موانع و خطرات زمین خوردن باشد.
  • منبع آب باید به اندازه ای باشد که حداقل20 گالن در دقیقه آب به مدت 15 دقیقه تامین کند.
  • شیر آزاد دستی باید بتواند ظرف یک ثانیه باز شود و تا زمانی که به صورت دستی بسته نشده باز بماند.
  • سطح بالای دوش آب نباید کمتر از 210 سانتیمتر و بیشتر از 240 سانتیمتر بالاتر از سطحی باشد که کاربر روی آن ایستاده است.
  • مرکز و اهرم لوله آب باید حداقل 40 سانتیمتر از هرگونه مانع دور باشد.
  • اهرم شیر آب باید به راحتی در دسترس باشد و نباید بیش از 173 سانتیمتر بالاتر از سطحی که کاربر روی آن ایستاده است باشد.
  • در 152 سانتیمتر بالاتر از کف، الگوی پاشش آب باید 51 سانتیمتر قطر داشته باشد.
  • اگر محفظه ای برای دوش تهیه شده باشد. باید 86 سانتیمتر فضای بدون مانع فراهم کند.
  • دمای آب ایستگاه دوش ایمنی باید بین 16 تا 38 درجه سانتیگراد باشد.
  • ایستگاه های دوش ایمنی باید دارای علائم قابل مشاهده و واضح باشند.

استاندارد چشم شوی اضطراری

  • مسیر از محل خطر تا محل چشم شوی اضطراری باید عاری از انسداد و خطرات زمین خوردن باشد.
  • ایستگاه شستشوی چشم باید هر دو چشم را به طور همزمان طبق دستورالعملها شستشو دهد.
  • حین شستشوی چشم یا چشم/صورت باید جریان کنترل شده ای از آب را فراهم کرد که به کاربر آسیبی نرساند.
  • شستشوی چشم باید 0.4 گالن در دقیقه به مدت 15 دقیقه و شستشوی چشم/صورت باید 3 گالن در دقیقه به مدت 15 دقیقه باشد.
  • سطح بالای جریان آب شستشوی چشم یا چشم/صورت نباید کمتر از 84 سانتیمتر باشد و نمیتواند بیش از 135 سانتیمتر از کف سطح که کاربر روی آن ایستاده است باشد.
  • چشم شوی ها باید15.3 سانتیمتر از هرگونه انسداد دور باشد.
  • شیر باید پس از 1 ثانیه عمل کرده و بدون استفاده از دست اپراتور باز بماند تا زمانیکه عمدا بسته شود.
  • اهرم شیر باید به راحتی مکانیابی شوند و به راحتی برای کاربر قابل دسترسی باشند.
  • دمای آب ایستگاه شستشوی چشم یا چشم/صورت باید بین 16 تا 38 درجه سانتیگراد باشد.
  • ایستگاههای شستشوی چشم باید دارای علائم قابل مشاهده و روشن باشند.

محل قرارگیری دوش و چشم شوی اضطراری

دوشهای ایمنی و ایستگاههای شستشوی چشم باید در فاصله10 ثانیه پیاده روی یا 15 متر از محل خطر و در سطح برابر با محل خطر قرار داشته باشند، بنابراین فرد مجبور نباشد هنگام تصادف از پله ها بالا یا پایین برود. علاوه بر این مسیر رسیدن به ایستگاه باید روشن و عاری از موانع باشد.