به گزارش پارس به نقل از فارس، علیرضا استقامتی، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران امروز در نخستین همایش سالانه دیابت تعداد افراد مبتلا به دیابت را در ایران حدود ۱۰ درصد کل جمعیت کشور معادل ۵ میلیون نفر اعلام کرد.

وی افزود: دیابت بیماری پرعارضه‌ای است و معمولاً افراد مبتلا به مشکلات قلبی و عروقی، قطع عضو ندام، آلزایمر و مشکلات عصبی دچار می‌شوند. وی ادامه داد: به تازگی مشخص شده که این بیماری نه تنها باعث مشکلات قلبی می‌شود بلکه سیستم عصبی و مغز را درگیر کرده و در مواردی باعث ابتلای بیمار به آلزایمر نیز می‌شود.

دکتر استقامتی با بیان اینکه بیماری آلزایمز بسیار پرهزینه‌ است گفت: بیماری دیابت کیفیت زندگی را تحت‌الشعاع قرار داده و عمر افراد را کاهش می‌دهد. وی افزود: بیماری دیابت و عوارض ناشی از آن همچون بیماری‌های قلبی در خانم‌ها عموما بیشتر است زیرا این افراد به لحاظ فعالیت فیزیکی کمتر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

وی درباره هزینه‌های بیماری دیابت گفت: نه تنها هزینه‌های درمان بیماری دیابت زیاد است، بلکه با توجه به اینکه دیابت بیماری پرعارضه‌ای است، اگر بیمار به مشکلات قلبی یا مغزی مثل سکته دچار شود، وسایل و امکانات مورد نیاز آنها بیشتر می‌شود و حتماً باید در بخش‌های ویژه مثل CCU و ICU بستری شود یا اگر مشکل کلیوی پیدا کند لازم است تحت دیالیز قرار گیرد که هر کدام هزینه‌های بسیار بالایی دارند.

وی درباره پیشگیری از این بیماری گفت: بیش از اینکه دولت بتواند در راستای پیشگیری از این بیماری موثر باشد، عزم ملی موثر خواهد بود. دولت با مدیریت و رسانه‌ها با آگاه‌سازی می‌توانند به ترویج پیشگیری از این بیماری موثر باشند اما مردم نقش اصلی را ایفا می‌کنند و با ورزش و مشارکت در پروژه‌های ملی می‌توانند این بیماری را مهار کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر سرو غذاهای استاندارد در رستوران‌ها، کاهش اندازه و مقدار غذا، کاهش میزان نشاسته در غذاها و افزایش سبزیجات در وعده‌های غذایی در پیشگیری و درمان بیماری دیابت موثر خواهد بود. وی گفت: سال ۲۰۱۱، ۳۰ هزار و ۴۷۵ نفر از ایرانیان بزرگسال بر اثر عارضه دیابت جان خود را از دست دادند که به طور میانگین در هر روز ۱۰۳ نفر جان خود را از دست دادند.

ساسان شرقی متخصص غدد نیز در این همایش گفت: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی جمعیت افراد مبتلا به دیابت هم‌اکنون به سرعت در حال افزایش است به طوری که پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ نرخ رشد افراد مبتلا به این بیماری با ۷۸ درصد افزایش روبه‌رو شود. وی گفت: در سال ۲۰۰۵ حدود ۵ درصد از افراد به این بیماری مبتلا بودند اما هم‌اکنون این رقم به ۱۰ درصد افزایش یافته است.

شرقی افزود: در تهران شیوع این بیماری بین افرادی با میانگین سنی ۲۰ تا ۶۵ سال بیشتر به این بیماری مبتلا هستند و سالانه حدود ۳۰۰ هزار نفر به تعداد افراد دیابتی افزوده می‌شوند و این رقم برای شهر تهران سالانه حدود ۱۰۰ هزار نفر برآورد شده است. وی گفت: با رشد شدید تعداد افرادی که به دیابت مبتلا می‌شوند، انتظار می‌رود که پزشکان حتی از عهده ویزیت این بیماران برنیایند و از تیم‌های دیگر برای ویزیت و درمان این بیماران استفاده شود.

وی درباره راهکارهای پیشگیری از دیابت گفت: با جلوگیری از چاقی و آموزشی می‌توان تا حدودی این بیماری را مهار کرد. مثلاً ترویج ورزش و تحرک بدنی می‌تواند در پیشگیری و مهار این بیماری موثر باشد. وی افزود: تغذیه ناسالم مثل استفاده مفرط از غذاهای فست‌فود، زندگی شهرنشینی، بازی‌های کامپیوتری، کم‌تحرکی، زندگی آپارتمانی همه اینها در افزایش بیماری دیابت موثر هستند. فرهنگ سازی، ایجاد محدودیت در مصرف غذاهای ناسالم، تبلیغات از طریق رسانه‌های جمعی و فراهم کردن ابزارهای آموزشی و ورزشی از طریق مشارکت وزارت ورزش و شهرداری در پیشگیری و مهار این بیماری موثر خوهد بود

وی گفت: در گذشته معمولاً افرادی که کمتر از ۳۰ سال سن داشتند به دیابت نوع یک و افراد بالای ۳۰ سال به دیابت نوع ۲ مبتلا بودند اما بر اساس آماری که به تازگی گرفته شده، دیابت نوع ۲ در کودکان و افرادی که کمتر از ۲۰ سال سن دارند افزایش یافته است.

شرقی درباره هزینه‌های درمان این بیماری گفت: هم‌اکنون به طور میانگین در کشورهای مختلف هزینه درمان دیابت ۵ تا ۱۰ درصد کل هزینه‌ها را شامل می‌شود و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ این رقم به ۴۰ درصد افزایش یابد. وی گفت: افراد مبتلا به بیماری دیابت معمولاً به طور میانگین ۵ تا ۱۰ سال کمتر از سایر افراد عمر می‌کنند.