به گزارش پارس به نقل از فارس، شاهین شایان آرانی درباره عوامل ورود نقدینگی های سرگردان به بازار سرمایه و راهکارهای کنترل آن اظهار داشت: طی چند وقت گذشته، سیاست های غلطی از سوی دولت قبل در خصوص تعیین دستوری نرخ سود بانکی اعمال شده است، چرا که میزان تورم موجود در کشور با نرخ های بانکی مطابقت ندارد.

وی با طرح این سؤال که ملاک نرخ ۲۰ درصدی سود بانکی چیست، گفت: اگر تصمیمات با واقعیت های روزانه مطابقت نداشته باشد موجب عدم تعادل در اقتصاد خواهد شد در شرایط فعلی با تعیین دستوری نرخ سود بانکی یک نوع عدم تعادل در اقتصاد ایجاد شود.

آرانی افزود: اگر نرخ سود بانکی اصلاح شود، منابع به طور بهینه تخصیص خواهد یافت و یک نوع رغبت برای سرمایه گذاران بدون ریسک جهت گرفتن بازدهی مناسب ایجاد می شود.

این کارشناس ارشد اقتصادی با اشاره به اینکه نقدینگی ها در کشور همواره به دنبال مکانی برای کسب بازدهی بیشتر هستند، گفت: یکی از عوامل ایجاد نقدینگی سرگردان، تعیین نرخ سود بانکی به صورت دستوری بوده است؛ این نقدینگی های سرگردان عمدتا در دولت قبل به واسطه سیاست های غلط ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه دولت جدید در تلاش است نقدینگی سرگردان را مهار کند، گفت: پس از روی کار آمدن دولت جدید و مهار بازارهایی همچون ارز و سکه، نقدینگی ها برای کسب بازدهی های بیشتر وارد بورس شدند.

آرانی بورس را بهترین محل برای سرمایه گذاری در شرایط فعلی عنوان کرد و گفت: از عوامل وجود نقدینگی به بازار سرمایه تعیین دستوری نرخ سود بانکی، مهار رشد کاذب قیمت های ارز و سکه بوده است.

وی با تاکید بر اینکه با خروج نقدینگی از نظام بانکی و ورود آن به بازار سرمایه یک نوع عدم تعادل در اقتصاد به وجود آمده است گفت: در این زمینه نقدینگی ها باید به صورت متعادل در بخش های مختلف اقتصادی توزیع شوند.

آرانی ورود نقدینگی ها به بازار سرمایه را به بازار عجیب توصیف کرد و گفت: اکنون با ورود حجم نقدینگی بالا به بورس، این بازار به سمت حبابی شدن حرکت می کند، بسیاری از مردم به ناچار برای حفظ قدرت خرید وارد بازار سرمایه شدند.

این کارشناس ارشد اقتصادی با تاکید بر اینکه بازدهی معقول بورس با تورم ۴۰ درصد باید بین ۵۰ تا ۷۰ درصد باشد گفت: بازدهی بیش از ۱۱۰ درصدی بورس طی ۹ ماهه ابتدای سال جاری نشان از عدم تعادل در اقتصاد است، چرا که باید در حالت نرمال بازدهی منطقی داشته باشد.

آرانی در توصیه ای به سرمایه گذاران تأکید کرد که حتماً با مطالعه، آگاهی و هوشیارانه وارد بازار سرمایه شوند چرا که تضمینی برای بازدهی ۱۱۰ درصدی در آینده وجود ندارد.

وی گفت: سرمایه گذاران در صورت نگاه میان مدت و بلند مدت در بازار سرمایه می توانند طی ۴ تا ۵ سال آینده بازدهی منطقی کسب کنند.

وی با بیان اینکه بازار سرمایه فرصت سرمایه گذاری بسیار در خود دارد، گفت: معتقدم بدون مطالعه با آگاهی از سطح شرکت ها نمی توان انتظار بازدهی بالایی از بازار سرمایه داشت.

آرانی سرمایه گذاری در فعالیت های صنعتی و تجاری از طریق بازار سرمایه را مورد تحسین قرار داد و گفت: این بازار دارای فراز و نشیب های بسیاری است که سرمایه گذاران در صورت مدنظر قرار ندادن این فراز و نشیب ها در بلند مدت بازدهی منطقی در مشارکت سرمایه گذاری کسب می کند.

وی با بیان اینکه طیف بسیاری از سرمایه گذاران بدون آگاهی وارد بازار سهام شده اند، گفت: این امر موجب خروج بورس از تعادل شده و در صورت اصلاح نرخ های سود بانکی، نقدینگی ها از این بازار خارج خواهد شد.

وی همچنین درباره چگونگی تعیین نرخ سود بانکی تاکید کرد: سود بانکی باید به تدریج و در بلند مدت باید اصلاح و تعدیل شود چرا که نباید بازار سرمایه از تصمیمات اقتصادی تحت تاثیر منفی قرار بگیرد، در این شرایط تعادل در تمام بازارهای اقتصادی ایجاد شده و بازدهی های متعادل نصیب سرمایه گذاران خواهد شد.

این کارشناس ارشد اقتصادی مدیریت بازار سرمایه در شرایط فعلی را قابل تحسین خواند و گفت: در این شرایط با وجود نقدینگی های که وارد بازار سرمایه شده، کنترل و مدیریت آن کار بسیار دشواری است که در این زمینه مدیریت این حجم از نقدینگی ها قابل تحسین است.