در اکثر موارد تغذیه سالم و اصولی باعث می‌شود که کمبود ویتامین در بدن اتفاق نیفتد. اما گاهی با وجود داشتن یک رژیم غذایی سالم به دلایلی مثل مصرف برخی داروها یا وجود بعضی اختلالات در بدن باز هم کمبود ویتامین یا مواد معدنی مشاهده می‌شود. توصیه نخست برای تامین مواد مغذی در بدن، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متنوع است اما زمانی که کمبود ویتامین‌ها به وجود می‌آید، به منظور درمان معمولا خرید مکمل‌های غذایی مثل مولتی ویتامین توصیه می‌شود. در این مقاله به شایع‌ترین کمبودهای ویتامین‌ها و مواد معدنی و سپس راهکار برای درمان آنها می‌پردازیم.

کمبود ویتامین D

در میان انواع ویتامین‌ها یکی از ویتامین‌هایی که کمبود آن در سراسر جهان به ویژه ایران شایع به حساب می‎‌آید، ویتامین D است. کمبود این ویتامین به ویژه در میان زنان و کودکان شایع بوده و عوارض نامطلوبی را به دنبال دارد. ویتامین دی یک ویتامین محلول در چربی است که با قرار گرفتن در برابر نور خورشید، در بدن انسان ساخته می‌شود. همچنین با خوردن برخی مواد غذایی مثل ماهی‌های چرب می‌توان مقادیری از ویتامین D را برای بدن تامین کرد.

درمان کمبود ویتامین D

به منظور درمان کمبود ویتامین D علاوه بر بیشتر قرار گرفتن در معرض نور خورشید و مصرف بیشتر منابع ویتامین دی می‌توان برای خرید قرص ویتامین دی از داروخانه اقدام کرد. این ویتامین در دوزهای مختلفی عرضه می‌شود که بهترین دوز برای هر فرد توسط پزشک باید تعیین شود. اگرچه با خرید مولتی ویتامین حاوی ویتامین D تا حدودی می‌توانید کمبود این ویتامین در بدن را جبران کنید اما به منظور درمان کمبود، مصرف قرص ویتامین دی بیش از مولتی ویتامین توصیه می‌شود.

کمبود زینک

زینک (روی) یک ماده معدنی است که بدن انسان قابلیت ساخت آن را ندارد؛ بنابراین از طریق مصرف مواد غذایی باید برای بدن تامین شود. گوشت، حبوبات، آجیل، تخم مرغ، غلات کامل و شکلات تلخ منابع غنی از زینک هستند. کمبود زینک باعث ضعف سیستم ایمنی، ریزش مو، شکننده شدن ناخن‌ها، اختلال در متابولیسم، اختلال در قدرت چشایی و بویایی و ... می‌شود.

درمان کمبود زینک

برای درمان کمبود زینک جهت خرید زینک در قالب مکمل اقدام کنید. قرص زینک حاوی ماده معدنی روی بوده و ذخیره آن را در بدن افزایش می‌دهد. یک راه دیگر برای تامین زینک، خرید زینک پلاس است. زینک پلاس مکملی است که در آن عنصر روی به عنوان ترکیب اصلی در نظر گرفته شده و سپس ویتامین‌های B یا C به آن اضافه می‌شوند. بسیاری از افراد به جای قرص زینک، ترجیح می‌دهند قرص زینک پلاس را مورد استفاده قرار دهند.

منابع زینک

کمبود بیوتین

بیوتین همان ویتامین B7 است. بیشتر مردم کمبود بیوتین را مساوی با ریزش مو می‌دانند. اما کمبود این ویتامین عوارض دیگری هم دارد، مثل شکننده شدن ناخن‌ها و بثورات پوستی در اطراف چشم، بینی و دهان. همچنین ممکن است در نتیجه کمبود بیوتین، تنظیم متابولیسم در بدن نیز بر هم بخورد. تخم مرغ، ماهی سالمون، موز، آووکادو، کلم بروکلی و قارچ از بهترین منابع تامین بیوتین در بدن هستند.

درمان کمبود بیوتین

برای جبران کمبود بیوتین در بدن می‌توانید از قرص بیوتین استفاده کنید. این قرص در دوزهای مختلف در داروخانه‌ها یافت می‌شود. قرص بیوتین معمولا برای درمان ریزش مو توصیه می‌شود. در مواردی که نشانه‌های کمبود بیوتین در بدن شدید است، به جای قرص، پزشکان آمپول بیوتین را تجویز می‌کنند.

کمبود ویتامین C

ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است که مهم‌ترین نتیجه کمبود آن در بدن تضعیف سیستم ایمنی است. افرادی که در رژیم غذایی خود از ویتامین سی به اندازه کافی استفاده نمی‌کنند، معمولا زودبه‌زود دچار سرماخوردگی و عفونت می‌شوند. ویتامین سی در تولید کلاژن در بدن نقش مهمی داشته و سبب افزایش تولید این پروتئین در بدن می‌شود.

کلاژن، فراوان‌ترین پروتئین موجود در بدن است که کاهش آن سبب افزایش چین و چروک در پوست و افتادگی پوست خواهد شد. پس اگر می‌خواهید از پیری زودرس در امان باشید، لازم است که ذخایر ویتامین C را در بدن خود افزایش دهید. همچنین برای افزایش ذخایر کلاژن در بدن می‌توانید از قرص کلاژن استفاده کنید. قیمت کلاژن بسته به برند و کیفیت آن متفاوت است.

ویتامین سی

درمان کمبود ویتامین C

برای درمان کمبود ویتامین C می‌توانید علاوه بر مصرف منابع ویتامین سی مثل مرکبات از قرص ویتامین C استفاده کنید. این قرص می‌تواند به صورت قرص معمولی، قرص جوشان، قرص جویدنی و ... باشد. از آنجایی که ویتامین سی محلول در آب است، مازاد آن معمولا به راحتی از بدن دفع می‌شود. با این حال نباید بیش از مقدار توصیه شده از ویتامین سی استفاده کنید.

کمبود امگا 3

بسیاری از افراد در حالی‌که احتمالا خودشان اصلا اطلاع ندارند، به کمبود امگا 3 مبتلا هستند. اسیدهای چرب امگا 3 نه ویتامین هستند و نه ماده معدنی. به ویژه افرادی که در رژیم غذایی خود از ماهی‌های چرب به اندازه کافی نمی‌کنند، کمبود امگا 3 دارند. خشکی لب، خشکی پوست، ریزش مو، ضعف ایمنی، اختلال در خواب و ... از علائم کمبود امگا 3 در بدن است.

درمان کمبود امگا 3

به منظور درمان کمبود امگا 3 باید حداقل 2 بار در هفته از ماهی‌های چرب مثل سالمون و ساردین در رژیم غذایی خود استفاده کنید. همچنین می‌توانید قرص امگا 3 را از داروخانه تهیه کرده و مورد مصرف قرار دهید. امگا 3 در قالب شربت هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان در داروخانه‌ها عرضه می‌شود.

قرص امگا 3

کمبود آهن

یکی دیگر از شایع‌ترین کمبود مواد معدنی در بدن کمبود آهن است که منجر به کم‌خونی می‌شود. آمار کمبود آهن در زنان بیش از مردان شایع است. به منظور تامین آهن مورد نیاز بدن، شما باید به اندازه کافی منابع پروتئینی مثل گوشت گوسفند، گوشت گاو، مرغ، ماهی و حبوبات استفاده کنید. کمبود آهن کم‌خونی را به دنبال دارد و با علائمی مثل رنگ پریدگی، ریزش مو، خستگی، سردرد و سرگیجه و تنگی نفس همراه است.

درمان کمبود آهن در بدن

برای درمان کمبود آهن در بدن باید از قرص آهن استفاده کنید. دوز این مکمل و همچنین طول دوره درمان توسط پزشک باید تعیین شود. برای اینکه جذب آهن در بدن شما افزایش یابد می‌توانید همزمان از منابع ویتامین سی یا قرص ویتامین C استفاده کنید. دقت داشته باشید که اگر کمبود آهن در بدن شما جبران نشود، عوارض ناگواری را به دنبال خواهد داشت. با یک آزمایش خون ساده می‌توانید متوجه شوید که آیا ماده معدنی آهن در بدن شما به مقدار کافی وجود دارد یا نه.

کمبود کلسیم

کمبود کلسیم نیز از شایع‌ترین کمبود مواد معدنی در بدن به شمار می‌آید و حتی در میان کودکان هم ممکن است دیده شود. برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن لازم است از لبنیاتی مثل شیر و ماست به اندازه کافی در رژیم غذایی خود استفاده نمایید. مصرف ویتامین دی می‌تواند جذب کلسیم در بدن را افزایش دهد. کمبود کلسیم به ویژه در میان زنان یائسه مشاهده شده و سبب پوکی استخوان می‌شود. پوکی استخوان، فرد را در معرض شکستگی استخوان قرار داده و مشکلات فراوانی را ایجاد می‌کند.

منابع کلسیم

درمان کمبود کلسیم

برای درمان کمبود کلسیم لازم است که فرد حتما از قرص کلسیم استفاده کند. قرص کلسیم یکی از پرفروش‌ترین مکمل‌های غذایی در داروخانه است. این قرص اغلب به صورت کلسیم کربنات یا کلسیم سیترات عرضه می‌شود. با مصرف قرص کلسیم می‌توانید از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و استخوان‌ها و مفاصل سالم داشته باشید. از علائم کمبود کلسیم می‌توان به اسپاسم عضلانی و سوزن سوزن شدن دست و پا اشاره کرد. در صورت مشاهده این علائم برای خرید قرص کلسیم حتما اقدام کنید.

کمبود منیزیم

به کمبود منیزیم اغلب خیلی توجه نمی‌شود. منیزیم یک ماده معدنی مهم است که در بسیاری از واکنش‌های شیمیایی بدن نقش دارد. عوارض کمبود منیزیم شامل گرفتگی عضلانی، اختلال در خواب و فشار خون بالا است. جهت تامین منیزیم مورد نیاز بدن می‌توانید از سبزیجات برگ دار تیره مثل اسفناج استفاده کنید یا حبوبات، آجیل و غلات کامل را مورد استفاده قرار دهید.

درمان کمبود منیزیم

به منظور کمبود منیزیم می‌توانید برای خرید قرص منیزیم اقدام کنید. بیش از همه ورزشکاران و افرادی که از میگرن رنج می‌برند، قرص منیزیم استفاده می‌کنند. منیزیم به ورزشکاران کمک می‌کند تا دردهای عضلانی را کاهش دهند. اگر علائم کمبود منیزیم را دارید، حتما مکمل منیزیم را از داروخانه تهیه نمایید.

کلام آخر در مورد کمبود ویتامین‌های مختلف در بدن

برای درمان کمبود ویتامین‌های مختلف در بدن در گام نخست باید تغذیه سالم و اصولی داشته باشید و بعد در صورتی که کمبود همچنان وجود داشته باشد، به سراغ خرید مولتی ویتامین یا مکمل‌های غذایی حاوی آن ویتامین یا ماده معدنی بروید. بهتر است قبل از اقدام برای خرید هر نوع ویتامین با پزشک مشورت کنید تا عوارض یا تداخل دارویی برای شما به وجود نیاید. همچنین در مورد طول دوره مصرف حتما با یک پزشک مجرب مشورت نمایید.

منبع: https://mosbatesabz.com/mag/