دهانه رحم به مهبل متصل است و در پایین رحم است.زمانی که سلول های سرطانی به بافت رحم می رسند و آن را درگیر میکنند تبدیل به سرطان می شوند.

در مراحل اولیه این بیماری علائم مشخصی ندارد به همین دلیل به انجام منظم تست های پاپ اسمیر بسیار تاکید شده است تا قبل از نفوذ سلول های سرطانی، تشخیص و درمان به موقع صورت گیرد.

برخی از علائم سرطان دهانه رحم شامل خونریزی نامنظم و ترشحات غیر طبیعی از واژن می باشد.

اچ پی وی عامل سرطان دهانه رحم

ویروس پاپیلوم انسانی HPV یا زگیل تناسلی یک بیماری جنسی بسیار شایع می باشد که معمولا به صورت برجستگی های گوشتی در ناحیه تناسلی ایجاد می شوند. عامل این بیماری ویروس اچ پی وی یا همان پاپیلومای انسانی می باشد. شایع ترین راه انتقال آن رابطه جنسی می باشد.

بیش از 40 تیپ از اچ پی وی از این طریق منتقل می شود اما فقط چند نوع از این ویروس علائمی دارند که مشخص و قابل دیدن است.

این زائده های گوشتی معمولا به رنگ پوست و یا کمی تیره تر از آن هستند و می توانند باعث درد و ناراحتی شوند.

تقریبا تمام افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، در زندگی شان حداقل به یک نوع از ویروس اچ پی وی آلوده می شوند.

زگیل تناسلی هم در مردان و هم در زنان ایجاد می شود اما احتمال ابتلا به آن، در مردان بیشتر است.

فقط دو نوع 16 و 18 از این ویروس عامل ایجاد سرطان هایی که با اچ پی وی مرتبط است، می باشند.

با توجه به اینکه زگیل تناسلی زنان احتمال ابتلا آنان به سرطان رحم را افزایش می دهد، خطر بیشتری متوجه آنهاست. بنابراین ما در اینجا به بررسی علائم، تشخیص ، درمان و علت زگیل تناسلی در زنان می پردازیم.

b1

علائم زگیل تناسلی در زنان

هر فردی ممکن است به این ویروس آلوده شود. زگیل تناسلی زنان معمولا در این قسمت ها ظاهر میشود:

  • واژن
  • دهانه رحم
  • مقعد
  • کشاله ران
  • قسمت بیرونی دستگاه تناسلی یا vulva

همچنین به دلیل اینکه این ویروس از طریق رابطه جنسی دهانی هم منتقل می شود پس زگیل ها می توانند بر روی لب، دهان و یا گلو هم ظاهر شوند.

این زگیل ها اغلب به شکل برجستگی های کوچک و گوشتی به رنگ پوست و یا کمی تیره ترهستند.برخی به شکل تک زگیل هستند و بعضی هم به شکل خوشه ای روی پوست ایجاد می شوند که شبیه گل کلم می باشند.

معمولا زگیل تناسلی علائم خاصی ندارد و شاید فرد تا مدت ها متوجه نباشد که به این ویروس مبتلا شده است. با این حال برخی علائم زگیل تناسلی در زنان شامل موارد زیر است:

  • سوزش
  • خارش
  • درد
  • حساس شدن به لمس
  • خونریزی

علت زگیل تناسلی در زنان

زگیل تناسلی در اثر ویروس hpv ایجاد می شود که یک عفونت منتقل شده از راه جنسی می باشد، پس اچ پی وی ویروس مقاربتی می باشد.

علت ظاهر شدن این زائده ها در ناحیه تناسلی زنان معمولا این موارد می باشد:

  • رابطه جنسی (واژنی، دهانی، مقعدی)
  • تماس تناسلی پوست به پوست
  • زایمان

نکته مهمی که باید بدان توجه داشت این است که اگر فردی آلوده به این ویروس شود، بلافاصله زگیل تناسلی در او ظاهر نمی شود، بلکه ممکن است این ویروس ماه ها در بدن او نهفته باقی بماند.

فاکتورهای خطر در زنان

به طور کلی هر فردی که فعالیت جنسی منظم داشته باشد در معرض خطر این ویروس می باشد اما برخی عوامل زیر به عنوان عامل خطر زگیل تناسلی زنان شناخته شده است:

  • زیر 30 سال
  • کشیدن سیگار
  • سیستم ایمنی ضعیف

تشخیص زگیل تناسلی در زنان

زگیل تناسلی زنان معمولا با معاینه جسمی توسط متخصص تشخیص داده می شود در برخی موارد که زگیل ها بسیار ریز هستند و یا با چشم دیده نمی شوند ممکن است پزشک یک محلول حاوی سرکه یا اسید مخصوص را روی ناحیه تناسلی بمالد تا زگیل ها سفید شوند و یا ممکن است توسط یک وسیله و دوربین مخصوص به نام کولپوسکوپ زگیل ها را مشاهده کند.

در خانم ها آزمایش پاپ اسمیر باید به طور منظم انجام شود تا از طریق این آزمایش تغییرات واژنی و یا علائم ابتدایی ابتلا به سرطان رحم که در اثر زگیل تناسلی ایجاد می شود، مشخص شود.

در طی این آزمایش پزشک از سلول های دهانه رحم یک نمونه کوچکی می گیرد و سپس برای آزمایش اچ پی وی به آزمایشگاه می فرستد.

درمان زگیل تناسلی زنان

با توجه به این که زگیل ها عوارضی مانند درد و خارش و یا سوزش دارند و از نظر ظاهری هم مشکل ساز هستند فرد مبتلا باید هرچه سریعتر روند درمان و از بین بردن این زائده ها را شروع کند. پزشک یا با دارو و یا با جراحی درمان شما را آغاز می کند.

در هر حال بعد از درمان هم احتمال بازگشت زگیل ها وجود دارد چون خود ویروس از بین نمی رود و هنوز درمانی ندارد.

درمان دارویی

راه درمان دارویی زگیل تناسلی زنان می تواند با تجویز دارو باشد و یا با استفاده پماد بر روی سطح پوست. درمان زگیل تناسلی در زنان با دارو شامل موارد زیر است:

  • پماد آلدرا: این پماد سیستم ایمنی بدن شما را در برابر زگیل تقویت می کند و دارای عوارضی مانند قرمزی و یا خارش و تاول می باشد.
  • پودوفیلوکس و یا پودوفیلین: پودوفیلین محلولی است که حاوی ماده گیاهی می باشد و بافت زگیل را نابود میکند. پودوفیلین را شما نمی توانید خودتان استفاده کنید و باید توسط پزشک انجام شود. پودوفیلوکس هم حاوی ماده ای مشابه پودوفیلین می باشد با این تفاوت که پودوفیلوکس را شما خودتان هم میتوانید استفاده کنید.اما برای زگیل های نواحی داخلی دستگاه تناسلی هرگز از این محلول استفاده نکنید. همچنین استفاده از این دارو در دوران بارداری هم ممنوع است.
  • تری کلرو استیک اسید یا TCA: داروی شیمیایی می باشد که زگیل های تناسلی را خشک می کند و برای زگیل های داخلی هم استفاده می شود.
  • پماد Sinecatechins: برای درمان زگیل های اطراف مقعد و زگیل های خارجی

نکته

هیچ وقت زگیل تناسلی را با این داروها به صورت خودسر درمان نکنید. زیرا این داروها حاوی ترکیباتی هستند که ممکن است با پوست حساس ناحیه تناسلی شما سازگار نباشد و به جای درمان مشکلات بیشتری مانند قرمزی و یا خارش ایجاد کند.

روش جراحی

ممکن است که برخی زگیل ها با دارو از بین نرود و یا فرد مبتلا باردار باشد، در این صورت برای جلوگیری از آلوده شدن نوزاد به ویروس، از روش های جراحی مانند انجماد با نیتروژن مایع یا کرایوتراپی، استفاده از جریان الکتریکی، لیزر و برداشتن زگیل به روش جراحی استفاده می شود.

هیچ کدام این درمان های به عنوان درمان قطعی برای این ویروس نمی تواند کاملآً بدن شما را از ویروس پاک کند بلکه این روش ها فقط زگیل و زائده ها را از سطح پوست محو میکنند و روشی برای کنترل زگیل هستند. اما در میان این روش ها درمان زگیل تناسلی با لیزر نسبت به سایر روش ها بیشتر نتیجه بخش بوده و در مواردی لیزر می تواند ریشه زگیل را هم خشک کرده و بسوزاند.

پیشگیری از زگیل تناسلی در زنان

b2

با توجه به اینکه گفتیم زگیل تناسلی در زنان به دلیل قرار گرفتن در معرض سرطان دهانه رحم بسیار خطرناک تر از مردان می باشد پس رعایت نکات مهم و روش های پیشگیری از این ویروس بسیار لازم و ضروری است.

زگیل تناسلی شایع ترین بیماری جنسی می باشد که علت عمده آن رابطه جنسی و تماس پوست با پوست است. استفاده از کاندوم در رابطه جنسی از انتقال این ویروس جلوگیری می کند اما بهتر است زنان برای پیشگیری از زگیل تناسلی در سن 9 تا 45 سالگی واکسن اچ پی وی یا همان گارداسیل را دریافت کنند.

زنانی که در رحم خود به تغییرات پیش سرطانی یا دیسپلازی دچار می شوند لازم است که تست پاپ اسمیر و آزمایش های غربالگری خود را به طور منظم انجام دهند تا در صورت باردار بودن از انتقال این ویروس به نوزاد خود جلوگیری کنند، زیرا ویروس اچ پی وی هنگام زایمان از مادر به نوزاد منتقل می شود.

ویروس اچ پی وی در نتایج آزمایش پاپ اسمیر مشخص می شود و اگر نتیجه غیر طبیعی باشد آزمایش های پیشرفته تری انجام می دهند.