به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، «گراند هتل» قزوین از جمله بناهایی است که هیأت وزیران اجازه واگذاری آن به بخش خصوصی را به صندوق حفظ و احیا داده است، بنایی تاریخی در شرق خیابان پیغمبریه و در قسمت غربی ارگ «صفویه» که به گفته مسئولان صندوق احیا، اصلا وضعیت مناسبی ندارد.

محمدرضا پوینده، مدیرعامل صندوق احیا و بهره‌برداری از آثار تاریخی در گفت‌وگو با خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، درباره‌ی این هتل به عنوان یکی از نمونه‌های هتل به شیوه مدرن و اروپایی که در سال‌های پایانی دوره قاجاری ساخته شد گفت: من از این هتل دیدن کرده‌ام. بنایی که در زمینی به مساحت سه هزار متر مربع ساخته شده و از جانب خیابان دارای دو طبقه و از سمت حیاط سه طبقه بوده است. اما متأسفانه این بنا امروز در وضعیت مناسبی نیست و نیاز فوری دارد تا روکش چوبی، ستون‌های مدور با سر ستون‌های گلدانی، سقف چوبی، گچ‌بری و آجرکاری و اتاق‌های آن مرمت فوری شود.

او با تاکید بر این‌که این بنا در اختیار صندوق حفظ و احیا و تحت نظارت کامل اداره‌کل میراث فرهنگی استان قزوین است، ادامه داد: شرایطی برای این مزایده از جانب سازمان در نظر گرفته شده که برآورد هزینه مرمت آن 90 میلیارد ریال و مدت قرارداد 30 سال و اجاره ماهانه 50 میلیون ریال است که زمان پرداخت اجاره از زمان پایان مرمت و بهره‌برداری دو سال توقف دارد و پس از دو سال اجاره بها دریافت می‌شود. زمان پایان مرمت این بنا نیز از 9 تا 12 ماه برآورد شده است.

مدیرعامل صندوق حفظ و احیا با اشاره به ضرورت توجه به بناهای تاریخی که معمولاً از وضعیت خوبی نیز برخوردار نیستند، هدف از سرمایه‌گذاری در «گراند هتل قزوین» را راه‌اندازی یک واحد اقامتی و پذیرایی دانست و افزود: این اتفاق نیازمند الحاق یک مطبخ و تعدادی اتاق‌های اقامتی است. اما تمام توجه در امر مرمت باید در چارچوب کمترین مداخله در بدنه و نمای بیرونی بنا باشد.

وی درباره اینکه «این بنا جزئی از دولت‌خانه صفوی است و احتمال وجود آثار در زیر بنا وجود دارد، بنابراین آیا پیش از واگذاری کاوش‌های باستان‌شناسی در آن انجام می‌شود تا بر اساس آن نوع کاربری تعیین شود؟ بیان کرد: معاونت میراث فرهنگی و اداره کل قزوین قطعاً بررسی‌، مطالعات و پژوهش‌های لازم را انجام داده‌اند.

پوینده همچنین درباره این موضوع که میراث فرهنگی قزوین اظهار کرده اگر قرار باشد گراند هتل احیا شود، زمین‌ِ کناری آن نیز که جزئی از دولت‌خانه است، به این کار اختصاص داده و در آن ساخت و ساز می‌کنند، اظهار کرد: با توجه به مبلغ مرمتی که یک شخص حقیقی و حقوقی باید برای مرمت این بخش هزینه کند، به نظر می‌رسد برای توجیه اقتصادی آن نیاز است تا ملک همجوار نیز در مزایده واگذار شود تا سود اقتصادی به همراه داشته باشد.

گراند هتل قزوین

گراند هتل می‌تواند رونق بگیرد

محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز درباره این موضوع که آیا بررسی‌های لازم برای تعیین کاربری این بنا با توجه به قرار گرفتن احتمالی آن روی آثار دوره صفوی انجام شده است، گفت: همه صاحب‌نظران قزوین از این بنا به عنوان یک هتل یاد می‌کنند، اما اینکه آیا زیر آن آثاری وجود دارد یا خیر، من مطلع نیستم؛ اما حتماً کارشناسان قزوین به این موضوعات توجه لازم را کرده‌اند. این بنا هتلی است که همچنان بقایای آن پابرجا مانده و اگر کمکی برسد، می‌تواند کار خودش را از سر بگیرد و رونق پیدا کند.

مسئولی که معتقد بود گراندهتل باید از بین برود

 شاید یکی از اتفاقات جالب توجه برای این بنای تاریخی اظهارات «کلهر»، مشاور فرهنگی و رسانه‌ای در دولت قبل باشد که در سال 86 درباره گراند هتل قزوین گفت: مجموعه «گراند هتل» به دلیل هزینه‌بر بودن در نگهداری، بهتر است به‌ طور کلی از بین برود! در سراسر دنیا هم همین‌کار را می‌کنند.

وی در آن زمان اظهار کرد: «حفظ هر اثری باید با دلایل همراه باشد و در خصوص بناهای تاریخی، قدمت تنها به عنوان یکی از فاکتورها موردنظر است، بنابراین هر اثر قدیمی را نباید نگاه‌داری کرد.»

 

از روی گراندهتل تاریخ می‌نویسند

اما خوشبختانه محمد بهرام‌زاده، رییس وقت اداره‌کل میراث فرهنگی استان قزوین در واکنش به ادعاهای مطرح شده درباره مرمت مجموعه گراندهتل در آن زمان اعلام کرد: «گراندهتل بخشی از تاریخ است، حتی تاریخ را از روی آن می‌نویسند.»

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین

 

گراند هتل قزوین