محمد سرگزی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با پارس نیوز، از پیشرفت‌های مهم در اجرای قانون «الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» خبر داد و گفت: یکی از مهم‌ترین تکالیف سازمان ثبت اسناد، طبق تبصره (۲) ماده (۳) این قانون، فراهم‌سازی امکان دسترسی دلالان معاملات املاک و اشخاص حقیقی و حقوقی به سامانه ثبت الکترونیک اسناد است. این اقدام با هدف استعلام و ثبت اعمال حقوقی در قالب قراردادهای یکسان و استاندارد دنبال می‌شود.

وی افزود: بر اساس ماده (۲) قانون، دفاتر اسناد رسمی مکلف هستند قراردادهای خصوصی مرتبط با اموال غیرمنقول، مانند قولنامه، تعهد به بیع و مبایعه‌نامه را تنظیم و ثبت کنند. در همین راستا، سه نمونه قرارداد رسمی توسط معاونت حقوقی قوه قضائیه تدوین و از تیرماه ۱۴۰۳ در سامانه ثبت الکترونیک اسناد پیاده‌سازی خواهد شد. از این تاریخ، کلیه دفاتر اسناد رسمی کشور موظف به استفاده از این قالب‌های قرارداد خواهند بود.

سرگزی همچنین از اتصال گسترده مشاوران املاک به سامانه ثبت الکترونیک اسناد خبر داد و گفت: زیرساخت لازم برای این اقدام از ۱۵ مرداد ۱۴۰۳ فراهم شده و تاکنون ۱۱۹۸۲۰ مشاور املاک دارای پروانه کسب معتبر، معادل ۸۱ درصد از مجموع ۱۴۷۵۳۴ مشاور، به سامانه متصل شده‌اند. بر اساس آمار، تا کنون بیش از ۴۹۲ هزار پیش‌نویس قرارداد از سوی این مشاوران در سامانه ثبت شده است.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با اشاره به الزامات آیین‌نامه اجرایی ماده (۳) گفت: قراردادهای یکسان و استاندارد باید دارای شروط ثابتی باشند؛ از جمله وجود سند رسمی برای ملک، احراز هویت الکترونیکی طرفین با همکاری وزارت صمت، ثبت دو شاهد از طریق تصدیق الکترونیکی با همکاری وزارت ارتباطات، استعلام برخط از دستگاه‌های مسئول، تأیید مرتهن در صورت رهن بودن ملک، اعلام برخط هزینه‌های دولتی و مالیاتی با همکاری وزارت اقتصاد، و ایجاد حساب امانی برای انتقال وجوه مرتبط با قرارداد با نظارت بانک مرکزی.

انتهای پیام/