به گزارش پارس نیوز ، حبیب رحیمی،  عضو شورای علمی مرکز لرزه‌نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در واکنش به شایعه شکل گرفته در فضای مجازی مبنی بر احتمال فعال شدن گسل‌های تهران در اثر بمباران رژیم صهیونیستی توضیح داد:  این موضوع از نظر علمی  صحت ندارد؛ انرژی لازم برای فعال شدن و گسیختگی گسل‌های بزرگ و رخداد زلزله‌های مخرب، بسیار بیشتر از انرژی حاصل از بمب‌ها یا انفجارهای سطحی است.

 وی تأکید کرد: زلزله‌های طبیعی معمولاً در اعماق ۵ تا ۱۵ کیلومتری زمین و در امتداد گسل‌هایی با ابعاد بسیار بزرگ رخ می‌دهند، در حالی که انرژی بمب‌های سنگین مانند بمب‌های ۱۳ یا ۱۴ تنی فقط توان ایجاد لرزش‌های کوچک و سطحی (حدود ۳ تا ۴ ریشتر) را دارند که اثر آن‌ها محدود به شعاع بسیار کمی در اطراف محل انفجار است.

به گفته حبیبی، انفجارهای سطحی و حتی بمباران‌های سنگین، توانایی تحریک گسل‌های عمیق و فعال را ندارند و نمی‌توانند باعث رخداد زلزله‌های بزرگ شوند. این نوع انفجارها فقط در شرایط بسیار خاص و در نزدیکی گسل‌های آماده به فعالیت، ممکن است زلزله‌های کوچک و محدود ایجاد کنند که آن هم نمی‌تواند تأثیر قابل توجهی بر گسل‌های شهر تهران  داشته باشد.

وی اعلام کرد: در مجموع، نگرانی درباره فعال شدن گسل‌های تهران بر اثر حملات نظامی یا بمباران‌ها، پایه علمی ندارد و صرفاً یک شایعه است. گسل‌های اصلی تهران تنها در اثر فرآیندهای طبیعی و تجمع انرژی در طول سالیان طولانی فعال می‌شوند، نه با انفجارهای سطحی یا بمباران.

حبیبی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان فعال شدن گسل‌های یک منطقه به‌صورت مصنوعی و با تحریک آن‌ها وجود دارد؟  گفت: بله، امکان فعال شدن گسل‌های یک منطقه به صورت مصنوعی و با تحریک آن‌ها وجود دارد. این پدیده در علم زلزله‌شناسی با عنوان «زمین‌لرزه القایی» شناخته می‌شود و موارد متعددی از آن در سراسر جهان گزارش شده است. فعالیت‌های انسانی که باعث تغییرات تنش در پوسته زمین می‌شوند، می‌توانند زمینه‌ساز فعال شدن گسل‌ها و ایجاد زمین‌لرزه باشند. /ایلنا