آش توهین سفارت آلمان به مردم آن‌قدر شور شده که بخشی از مردم دست‌به‌کار شده و طوماری را خطاب به سفیر آلمان در ایران امضا کرده و خواستار توقف بی‌احترامی ژرمن‌ها شده‌اند. البته دکتر مهدی گلشنی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفت‌وگو با «صبح نو» می‌گوید که این بی‌احترامی شامل حال چهره‌های علمی ایرانی نیز شده و رییس‌جمهور در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی وعده پیگیری این موضوع را از سوی وزارت خارجه   صادر کرده است.

«جناب آقای فون اونگرن اشترنبرگ/ سالیان متمادی است که اعضا خانواده ما ایرانیان مقیم کشور آلمان، برای به دست آوردن ویزای سفر به آلمان و دیدار با عزیزانشان با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند. از در نظر نگرفته شدن یک اتاق انتظار با امکانات هرچند محدود برای پدران و مادران پیر و بعضاً بیمار ما در ساختمان بزرگ سفارت آلمان در تهران گرفته تا رفتار توهین‌آمیز کارمندان سفارت شما با مراجعه‌کنندگان خویش که تا به آنجا پیش می‌روند که در یک برنامه زنده تلویزیونی با میلیون‌ها بیننده در شبکه بی‌بی‌سی فارسی، مراجعه‌کنندگان را افرادی خسته کننده و بی‌ملاحظه خطاب می‌کنند که مزاحم وقت کارمندان سفارت می‌شوند.» این فقط بخشی از نامه مراجعه‌کنندگان به سفارت آلمان برای اخذ ویزاست؛ نامه‌ای خطاب به سفیر آلمان در تهران. آنها که از وضعیت موجود و برخورد کارکنان این سفارت به ستوه آمده‌اند، حالا دست به دامن سفیر آلمان و راه‌اندازی کمپینی برای امضای نامه شده‌اند و با راه‌اندازی کمپینی در فضای مجازی به دنبال رساندن صدای خودشان به مسوولان مربوط‌اند.

ماجرا چه بود؟

وقتی فردی می‌خواهد برای ادامه تحصیل یا دیدار خویشاوندان یا حتی تفریح به کشور دیگری سفر کند، باید از سفارت کشور مقصد وقت مصاحبه برای ویزا بگیرد و برود. کاری که در گذشته حضوری انجام می‌شد و به هر حال وقت‌گیر هم بود؛ اما پدیده‌ای که مدتی است رونق تازه‌ای به بساط دلالان داده و اعصاب خردی‌اش مانده برای کسی که می‌خواهد سفر کند، تعیین وقت قبلی در سایت سفارت مربوطه است.

این موضوع چند ماهی است در سفارت آلمان بدل به یکی از بزرگ‌ترین مشکلات مراجعه‌کنندگان به این سفارتخانه شده و بسیاری از افراد حتی فرصت نمی‌کنند وارد صفحه مربوط شده و وقت بگیرند و همه وقت‌ها خیلی زود پر می‌شود.

سفارت آلمان فقط روزهای یک‌شنبه از ساعت 2 ظهر تا ساعت هشت بعدازظهر به بازکردن فایل وقت‌گیری برای صدور ویزا اقدام می‌کند؛ همچنین مشکل دیگری که برای وقت‌گیری وجود دارد این است که اگر تمامی مراحل را در سایت بگذرانید، آن‌وقت اگر  روزی که مشخص کرده‌اید ظرفیت تکمیل باشد باید مجدداً همه مراحل را بگذرانید که این موضوع وقت زیادی از کاربران تلف می‌کند. همین موضوع باعث شده کسانی که می‌خواهند وقت مصاحبه بگیرند، هفته‌ها و ماه‌ها تلاش کنند که البته ممکن است باز هم به نتیجه نرسند.

با دلالان «وقت» آشنا شوید!

سفارت آلمان در خیابان فردوسی قرار گرفته و در نزدیکی آن شرکت‌های خدمات مسافربری وجود دارند که در میان خدمات‌شان «فروش تعیین وقت» هم دیده می‌شود. تعیین وقت برای مصاحبه در سفارت آلمان به قیمت‌هایی که از ۲۰۰ هزار تومان شروع می‌شود و حتی در مواردی به یک میلیون تومان هم می‌رسد! خودشان به اینکه دلالی می‌کنند، اعتقادی ندارند و می‌گویند چون نسبت به استفاده از خدمات سایت آگاهی دارند، می‌توانند کار کنند. آنها پیش از این جریانات هم وقت می فروختند، اما از زمانی‌که سایت سفارت باعث به وجود آمدن اختلال‌هایی در روند کار شده، بازار آنها شکل دیگری گرفته و مثلاً به جای اینکه در یک هفته 100 نوبت بدهند، حالا ۱۰ نوبت می‌دهند و طبیعی است که قیمت آن را هم بالا ببرند.

بی‌احترامی ژرمن‌ها به استادان ایرانی

اما مشکل محدود به مردم عادی نیست و چهره‌های علمی و دانشگاهی نیز با بی‌ادبی از سوی آلمانی‌ها روبه‌رو شده‌اند. دکتر مهدی گلشنی نظریه‌پرداز ایرانی، استاد دانشگاه صنعتی شریف و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی است که انتقادات جدی به نحوه برخورد سفارتخانه‌های خارجی با استادان دانشگاهی دارد. دکتر گلشنی در این‌باره به خبرنگار ‌«صبح نو» می‌گوید: «متأسفانه بعد از برجام توقع این بود که برخورد خارجی‌ها بهتر شود ولی در چند وقت اخیر شاهد بی‌احترامی سفارتخانه‌های خارجی به‌ ویژه آلمانی‌ها به استادان ایرانی هستیم. ماجرا محدود به یک نفر هم نیست و با همه استادان این‌گونه برخورد می‌شود.»

دکتر گلشنی به چند نمونه از برخورد سفارتخانه‌ها با استادان ایرانی اشاره‌ کرده و به ماجرای طرح این مشکل در شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره می‌کند: «به‌طور مثال استاد سرشناس و موجه برای یک اجلاس علمی نزدیک به چند هفته از سوی آلمانی‌ها معطل شد و درنهایت نتوانست در اجلاس علمی هامبورگ شرکت کند. بنده در آخرین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را به رییس‌جمهور تذکر دادم و تأکید کردم شما مدعی هستید که بعد از برجام رابطه‌تان با این کشورها خوب شده است؛ چرا باید با چهره دانشگاهی ایران این‌گونه برخورد شود؟ مردم هم با این مشکل درگیرند و باید حل شود. بعد از سخنان من رییس‌جمهور وعده داد تا از طریق دکتر ظریف ماجرای توهین سفارتخانه آلمان به شهروندان ایرانی به‌ویژه استادان دانشگاهی را پیگیری کند.»

کدام نهاد باید پیگیری کند؟

در این میان انتظار می‌رود وزارت امور خارجه این موضوع را پیگیری کند و حتی به سفارت آلمان تذکر دهد. احتمالاً اگر در این‌باره با سفارت‌خانه صحبت کنیم، با این حرف‌ها روبه‌رو می‌شویم که درخواست‌ها برای سفارتخانه زیاد است و مخصوصاً در تابستان به سقف خودش می‌رسد، تعداد زیادی از افراد هم از طریق سایت توانسته‌اند وقت بگیرند و کارشان را انجام داده‌اند و حتی سفارتخانه افزایش نیرو داشته تا بتواند خدمت بهتری را ارائه دهد و درنهایت هم همان‌طور که در وب‌سایت سفارت آلمان نوشته شده که ارتباطی میان سفارتخانه و دلالانی که وقت فروشی می‌کنند، وجود ندارد؛ قضیه تمام می‌شود. اما وقتی در میان مردم می‌روی اوضاع شکل دیگری است و در کنار این هزینه‌های هنگفت که فقط برای وقت مصاحبه خرج می‌شود، رفتارهای ناشایستی هم صورت می‌گیرد و حتی مواردی وجود داشته که به دلیل لج‌بازی یکی از کارمندان با مراجعان به دلیل اعتراض، مانع اخذ ویزا شده‌اند و همه تلاش‌های فرد هم بی‌نتیجه مانده است. این برخوردهای ناشایست صدای بسیاری از مراجعه‌کنندگان را در آورده. بی تردید کارمندی که می‌داند اهرم فشاری در دست دارد که با آن می‌توانند شرایط کاری و زندگی فردی را تغییر دهد، حق ندارد از آن در جهت اذیت و آزار استفاده کند. به نظر می‌رسد در این میان وزارت امور خارجه باید دست‌به‌کار شود و با اعمال فشار بر سفارتخانه‌هایی چون آلمان - که البته گزارش‌هایی مبنی بر برخوردهای ناشایست و تکرار همین اعمال در برخی سفارتخانه‌های دیگر نیز وجود دارد- چنین مشکلاتی را ساماندهی و همچنین مسیر را برای گرفتن وقت و ویزا کمی هموار کند.