به گزارش پارس ، به نقل ازباشگاه خبرنگاران، وزیر کشور در جلسه ستاد انتخابات که روز گذشته برگزار شد، با اشاره به پایان یافتن زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا گفت: زمان تبلیغات تمام کاندیداها در هر دو انتخابات رسما از ساعت ۸ صبح پنج شنبه - (۹۲/۳/۲۳) به پایان می رسد.

ساز و کار قانون جدید انتخابات ریاست جمهوری در زمینه تبلیغات به شرح زیر است:

طبق ماده ۶۲_ به منظور تضمین برخورداری یکسان نامزدهای ریاست جمهوری از امکانات دولتی کمیسیونی به نام کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات زیر نظر هیأت اجرائی مرکزی انتخابات و بنا به دعوت وزیر کشور تشکیل می گردد. [۳۷]

ماده ۶۳_ اعضاء کمیسیون بررسی تبلیغات ریاست جمهوری عبارتند از:

۱_ دادستان کل کشور یا نماینده تام الاختیار او

۲_ وزیر کشور یا نماینده تام الاختیار او

۳_ دبیر هیأت اجرائی مرکزی انتخابات

۴_ رئیس شورا یا یکی از اعضای شورای نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به انتخاب شورا

۵_ رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران یا نماینده تام الاختیار او [۳۸]

تبصره_ شورای نگهبان می تواند یک نفر از میان اعضای خود یا از خارج را به منظور نظارت بر کار کمیسیون مزبور تعیین نماید.

ماده ۶۴_ چنانچه به تشخیص کمیسیون بررسی تبلیغات برنامه های تبلیغاتی ضبط شده نامزدها در صدا و سیما در برگیرنده مطالب توهین آمیز یا هتک حرمت سایر نامزدها یا دیگر افراد و یا مغایر با قوانین باشد، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف به حذف آن مطالب است و درصورتی که ضمن پخش برنامه زنده ای موارد مذکور از سوی هر یک از نامزدهای انتخابات یا نماینده آن ها واقع شود، سازمان موظف است با تشخیص کمیسیون بررسی تبلیغات به میزان مناسب و به صورت ضبط شده فرصت احقاق حق بدهد. [۳۹]

ماده ۶۵_ نامزدهای ریاست جمهوری که صلاحیت آنان توسط شورای نگهبان تأیید و اسامی آن ها از طرف وزارت کشور اعلام می گردد هر یک حق دارند به طور مساوی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برای معرفی و ارائه برنامه های خود استفاده نمایند.

ترتیب و تنظیم برنامه تبلیغات نامزدهای انتخاباتی از طریق صدا و سیما به عهده کمیسیون بررسی تبلیغات می باشد.

ماده ۶۶_ فعالیت های انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری رسماً از تاریخ اعلام اسامی آنان به وسیله وزارت کشور آغاز و تا بیست و چهار ساعت قبل از شروع اخذ رأی خاتمه می پذیرد.

ماده ۶۷_ فعالیت انتخاباتی در مرحله دوم از تاریخ اعلام رسمی نتایج قطعی آراء مرحله اول شروع و تا بیست و چهار ساعت قبل از آغاز اخذ رأی مرحله دوم ادامه خواهد یافت.

ماده ۶۸_ انجام هر گونه فعالیت تبلیغاتی از تاریخ اعلام رسمی اسامی نامزدها له یا علیه نامزدهای ریاست جمهوری از میز خطابه نماز جمعه و یا هر وسیله دیگری که جنبه رسمی و دولتی دارد و فعالیت کارمندان در ساعات اداری و همچنین استفاده از وسایل و سایر امکانات وزارتخانه ها و ادارات، شرکت های دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و نهادها و مؤسساتی که از بودجه عمومی (به هر مقدار) استفاده می کنند و همچنین در اختیار گذاشتن وسایل و امکانات مزبور ممنوع بوده و مرتکب، مجرم شناخته می شود.

تبصره ۱_ مؤسسات و نهادهایی که دارایی آنان از اموال عمومی است، همانند بنیاد مستضعفان، مشمول ماده فوق می باشند.

تبصره ۲_ ادارات و سازمان ها و ارگان های دولتی و نهادها و اعضای آن ها با ذکر سمت خود حق ندارند له یا علیه هیچ یک از نامزدهای انتخاباتی اعلامیه، اطلاعیه، پلاکارد بدهند.

ماده ۶۹_ الصاق اعلامیه، عکس، پوستر، هر گونه آگهی تبلیغاتی بر روی علائم راهنمایی و رانندگی، تابلوی بیمارستان ها، تابلوی مدارس و سایر مؤسسات آموزشی دولتی و وابسته به دولت ممنوع بوده و مأمورین انتظامی در صورت مشاهده چنین مواردی متخلفین را جلب و به منظور تعقیب قانونی به مقامات قضایی تحویل می نمایند. شهرداری ها و بخشداری ها نیز باید نسبت به امحاء چنین اوراق اقدام نمایند.

ماده ۷۰_ هیچ کس حق ندارد آگهی یا پوسترهای تبلیغاتی نامزدهای انتخاباتی را که در محل های مجاز الصاق گردیده در مدت و زمان قانونی تبلیغات پاره و یا محو نماید و عمل مرتکب جرم محسوب می شود.

ماده ۷۱_ داوطلبان ریاست جمهوری و طرفداران آنان در تبلیغات انتخاباتی به هیچ وجه مجاز به هتک حرمت و حیثیت نامزدهای انتخاباتی نمی باشند و متخلفین طبق مقررات مجازات خواهند شد.

ماده ۷۲_ هر گونه آگهی و آثار تبلیغاتی باید قبل از شروع اخذ رأی از محل شعبه ثبت نام و اخذ رأی توسط اعضاء شعبه محو گردد.

ماده ۷۳_ مقامات اجرائی و نظارت انتخابات حق تبلیغ له یا علیه هیچ یک از داوطلبان انتخاباتی را نخواهند داشت. تخلف از این قانون جرم محسوب می شود.

ماده ۷۴_ کلیه رسانه های دیداری و شنیداری و مکتوب و الکترونیک و سایر شبکه های مجازی، حق ندارند آگهی یا مطلبی علیه نامزدهای انتخاباتی درج کنند و یا مطالبی بنویسند که دال بر انصراف گروه یا اشخاصی از نامزدهای معین باشد. در صورت وقوع این تخلف، نامزدهای مزبور حق دارند پاسخ خود را ظرف هجده ساعت پس از انتشار، به وسیله وزارت کشور به رسانه مزبور بدهند و رسانه مزبور مکلف به نشر فوری آن در اولین زمان ممکن است.

درصورتی که رسانه مزبور قبل از ساعات ممنوعیت تبلیغاتی اطلاع رسانی نکند یا منتشر نشود، مدیر مسئول آن باید با هزینه خود پاسخ نامزد را به روزنامه یا مجله هم طرازی که قبل از ممنوعیت تبلیغات چاپ می شود، ارسال نماید و آن نشریه مکلف به درج آن در اولین چاپ نشریه است. [۴۰]

ماده ۷۵_ در صورت درخواست کتبی و رسمی اشخاص حقیقی و حقوقی، چاپخانه آگهی تبلیغاتی انتخاباتی را چاپ خواهد نمود.

ماده ۷۶_ ذیل آگهی های تبلیغاتی چاپی باید نام و نشانی دقیق چاپخانه و تاریخ چاپ درج شده باشد.

ماده ۷۷_ مسئولان چاپخانه ها موظفند چهار نسخه از هر یک از اوراق تبلیغاتی انتخاباتی را بلافاصله پس از چاپ همراه با یک نسخه از درخواست رسمی تقاضاکنندگان جهت ضبط در پرونده سریعاً به وزارت کشور و شورای نگهبان ارسال دارند.

تبصره_ وزارت ارشاد اسلامی موظف است مفاد مواد (۷۴) و (۷۵) و (۷۶) را به چاپخانه های کشور بخشنامه نموده و در مورد متخلفین با توجه به ماده (۲۶) آیین نامه تأسیس چاپخانه و گراور سازی مصوب ۲۷/۱۲/۱۳۵۸ شورای انقلاب تصمیم مقتضی اتخاذ نماید.

و اما در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ که باید طبق قانون جدید برگزار شود کمیسیونی با قوانین مورد تصویب خود که به آن در انتها اشاره خوایم داشت به تصویب رسیده است.

با توجه به سخنان امروز وزیر کشور و طبق جدول زمانبندی انتخابات که پیش تر اعلام شد پس از پایان زمان تبلیغات کاندیداهای انتخابات ریاست جهوری و شوارهای اسلامی شهر و روستا هیچکدام از کاندیداها نباید در ۲۴ ساعت قبل از برگزاری انتخابات هیچگونه فعالیتی در راستای تبلیغات در کشور داشته باشند که در این مورد عناوین مجرمانه ای از شورای نگهبان به عنوان هئیت نظارت بر انتخابات برای برخور مشخص با کاندیداها در این زمان اعلام شد که به ترتیب زیر به آن اشاره شده است.

عناوین مجرمانه در انتخابات ریاست جمهوری

۱- خرید و فروش رای مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱ و ماده ۷۵ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۲- تهدید یا تطمیع در امر انتخابات مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۳ و ماده ۷۵ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۳- رای دادن با شناسنامه جعلی مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۴ و ماده ۷۵ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۴- رای دادن با شناسنامه دیگری مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۵ و ماده ۷۵ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۵- رای دادن بیش از یک بار مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۶ و ماده ۷۵ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۶- اخلال در امر انتخابات مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۸ و ماده ۷۵ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۷- کم و زیاد کردن آرا و تعرفه ها مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند۹ و ماده ۷۶

۸- تقلب در رای گیری و شمارش آرا مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند۱۰ و ماده ۲۶ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۹- تقلب در برگ رای یا اوراق تعرفه مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۱ و ماده ۷۶ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۷۵ آیین نامه

۱۰- دخالت نیروهای نظامی در امر انتخابات مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۱۶ مستند قانونی در انتخابات خبرگان ماده ۴۹ آیین نامه

۱۱- توصیه به انتخاب نامزد عین در محل صندوق مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۷ و ۱۲ و ماده ۷۵ و ۲۶

۱۲- تغییر یا تبدیل یا جعل یا ربودن یا معدوم کردن اوراق انتخاباتی مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۳ و ماده ۷۶

۱۳- باز کردن یا شکستن لاک و مهر صندوق مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۴ و ماده ۷۶

۱۴- جابجایی و دخل و تصرف در اوراق انتخاباتی مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۵ و ماده ۷۶

۱۵- ایجاد رعب و وحشت در صندوق مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۶ و ماده ۷۷

۱۶- دخالت در امر انتخابات به نحو غیر قانونی مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۷ و ماده ۷۸

۱۷- هتک حرمت نامزدهای انتخاباتی مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۵ و ماده ۸۵

۱۸- انتقال صندوق رای به غیر از محل آگهی شده مستند قانونی در انتخابات مجلس ماده ۶۶ بند ۱۸ و ماده ۷۶

فهرست جرایم مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری در فضای مجازی که توسط کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که بر اساس قانون جرایم رایانه ای، قانون انتخابات ریاست جمهوری و اصلاحیه اخیر آن (مصوب بیست و ششم دی ماه ۱۳۹۱) ، قانون مجازات اسلامی، قانون مطبوعات و سایر قوانین اعلام شده، به شرح ذیل است:

بند" ط" - مصادیق محتوای مجرمانه مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری:

انتشار هرگونه محتوا به منظور ترغیب و تشویق مردم به تحریم و یا کاهش مشارکت در انتخابات، تجمع اعتراض آمیز بدون مجوز، اعتصاب، تحصن، ادعای غیرواقع مبنی بر توقف انتخابات و یا هر اقدامی که به نحوی موجب اخلال در امر انتخابات ریاست جمهوری گردد. (بند ۷ ماده ۳۳ قانون انتخابات ریاست جمهوری و بند۵ ماده ۶ و ۲۵ قانون مطبوعات) :

۱- تشویش اذهان عمومی، سیاه نمایی و بیان مطالب خلاف واقع علیه کشور، ایجاد اختلافات مابین اقشار جامعه بویژه از طریق طرح مسائل قومی و نژادی، انتشارهرگونه نتایج نظرسازی و نظرسنجی کاذب در خصوص انتخابات و نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری (بند۷ مادة ۳۳ قانون انتخابات ریاست جمهوری مواد۵۰۰ و ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی بند ۴ مادة ۶ قانون مطبوعات- مصوبه شورایعالی امنیت ملی) :

۲- انتشار و تبلیغ علائم تحریم انتخابات (ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی) .

۳- انتشار هجو یا هجویه و یا هر گونه محتوای توهین آمیز یا تخریب در فضای مجازی علیه انتخابات و نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری (ماده ۷۰۰ قانون مجازات اسلامی) .

۴- انتشار هرگونه مطلب از سه روز قبل شروع اخذ رأی تا پایان رأی گیری علیه نامزدهای انتخاباتی و یا انتشارمطالبی خلاف واقع دال بر انصراف گروه یا نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری (مواد ۷۴ و ۹۱ قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی) .

۵- استفاده غیرمجاز از سایت ها و وبلاگ های متعلق به دستگاه های دولتی و مؤسسات و نهادهایی که تمام یا بخشی از دارایی و بودجه آنها از اموال عمومی است، به منظور تبلیغ له یا علیه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری (مواد۶۲،۶۸ و ۸۸ قانون انتخابات ریاست جمهوری) .

۶- انتشار محتوای تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری در فضای مجازی خارج از مدت زمان مقرر برای فعالیت انتخاباتی (مواد ۶۶ و ۶۷ قانون انتخابات ریاست جمهوری) .

۷- انتشار هرگونه محتوا در جهت تحریک، ترغیب، تطمیع و یا تهدید افراد به خرید و فروش آراء، رأی دادن با شناسنامه جعلی و شناسنامه دیگری، جعل اوراق تعرفه، رأی دادن بیش از یک بار، تقلب در رأی گیری و شمارش آراء (ماده ۳۳ قانون انتخابات ریاست جمهوری و ماده ۴۳ قانون مجازات اسلامی) .

۸- انتشار هرگونه محتوا به منظور ایجاد رعب و وحشت برای رأی دهندگان یا اعضاء شعب (بند ۱۶ ماده ۳۳ قانون انتخابات ریاست جمهوری و آئین نامه اجرایی آن) .

۹- استفاده ابزاری از تصاویر اشخاص برای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری (بند ۱۰ ماده ۶ قانون مطبوعات) .

۱۰- انتشار هرگونه محتوا مشتمل بر توهین، افترا و نشر اکاذیب علیه نظام، قوای سه گانه، سازمان های حکومتی و نهادهای اجرایی و نظارتی انتخابات ریاست جمهوری (مواد ۵۰۰،۶۱۸ و ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی و بند ۸ ماده ۶ قانون مطبوعات و ماده ۱۸ قانون جرایم رایانه ای) .

۱۱- انتشار هرگونه محتوای دارای طبقه بندی (محرمانه و سّری)

۱۲- مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری (تبصره ۴ ماده ۸۰ قانون انتخابات ریاست جمهوری، ماده ۳ قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سّری دولتی و ماده ۳ قانون جرایم رایانه ای و بند ۶ ماده ۶ قانون مطبوعات) .

۱۳- انتشار محتوای خلاف واقع در ارتباط با نتایج بررسی صلاحیت ها، شمارش آراء، نتایج انتخابات. (مواد ۶۹۷ و ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی و بند ۷ماده ۳۳ و ۸۰ و ۸۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری)

۱۴- انتشار محتوا با هدف دخالت در امر انتخابات با سمت یا سند مجعول یا به هر نحو غیر قانونی در فضای مجازی (بند ۱۵ و ۱۷ ماده ۳۳ و ۸۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری) .

۱۵- انتشار و توزیع هرگونه محتوای تبلیغاتی از سوی کارکنان ادارات، سازمان ها، ارگان های دولتی و نهادها با ذکر سمت خود، له یا علیه هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری درفضای مجازی (مواد ۶۸و ۸۸ قانون انتخابات ریاست جمهوری) .

۱۶- انتشار و توزیع هرگونه محتوای تبلیغاتی از سوی مقامات اجرایی و نظارتی انتخابات له یا علیه هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری درفضای مجازی (ماده ۷۳ قانون انتخابات ریاست جمهوری) .

مصادیقی که نیاز به شکایت خصوصی دارند

۱- انتشار ادعاهای کذب و غیرواقعی توسط نامزدها در خصوص دارای بودن سابقه مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی و مدرک تحصیلی (ماده ۵۵۵قانون مجازات اسلامی و قانون مجازات استفاده غیرمجاز از عناوین علمی مصوب (۶/۱۲/۸۸) ) .

۲- انتشار هرگونه محتوا در جهت هتک حرمت و حیثیت و نشر اکاذیب علیه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری (ماده ۷۱ و ۹۲ قانون انتخابات ریاست جمهوری و ماده ۶۹۸ و ۷۰۰ قانون مجازات اسلامی و ماده ۳۰ قانون مطبوعات) .

۳- انتشار صوت، تصویر یا فیلم خصوصی و خانوادگی و یا اسرار شخصی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری بدون رضایت آنها به نحوی که موجب ضرر یا هتک حیثیت آنان گردد.

۴- ایجاد هرگونه تغییر و یا تحریف فیلم، صوت یا تصویر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به نحوی که عرفاً موجب هتک حرمت و حیثیت او شود. (ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه ای)

۵- هرگونه دسترسی غیرمجاز، شنود، تخریب، تغییر، محو، متوقف کردن و سرقت اطلاعات محتوای تارنماها و پست الکترونیکی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و سامانه های رایانه ای مرتبط با انتخابات بند ج ماده ۲۵ قانون جرایم رایانه ای)

۶- انتشار اسامی متهمان تخلفات انتخابات ریاست جمهوری قبل از رسیدگی به اتهامات آنها در مراجع قضایی و قطعیت رأی. (تبصره یک ماده ۱۸۸ قانون آیین دادرسی کیفری و ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی)

۷- انتشار علت رد صلاحیت داوطلبان بدون رضایت آنها در صورتی که موجب افشای اسرار و یا هتک حیثیت آنها شود. (ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه ای، ماده ۳۱ قانون مطبوعات و ماده واحده لزوم رسیدگی دقیق به شکایات داوطلبین رد صلاحیت شده در انتخابات مصوبه ۲۲/۸/۷۸مجمع تشخیص مصلحت نظام)

۸ متهم نمودن داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری بدون دلیل و مدرک و با اغراض شخصی. (تبصره ۳ ماده ۸۰ قانون انتخابات ریاست جمهوری)