به گزارش پارس نیوز، 

روزنامه ترکیه در گزارشی در تحلیل علت انتخاب مجدد رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری نوشت: اردوغان در انتخابات چند روز پیش مخالفان خود را هم اقناع کرد و حتی رای کسانی را که خواهان تغییرات قانون اساسی نبودند، به دست آورد.

روزنامه ترکیه با انتشار گزارشی تحت عنوان 'اردوغان، صاحبان رای ـ نه ـ به همه پرسی تغییرات قانون اساسی را اقناع کرد' نوشت: سال گذشته میلادی، مردم شهرهای آنکارا، استانبول، آنتالیا، اسکی شهیر، مرسین، آدانا، حاتای، دنیزلی، مانیسا و بالیکسیر به همه پرسی تغییر قانون اساسی رای منفی داده بودند اما بررسی نتایج انتخابات ریاست جمهوری اخیر نشان می دهد که اردوغان با بیان مواضعی حساب شده و دقیق، توانست اکثریت آرای شرکت کنندگان در این شهرها را به خود اختصاص دهد.

به نوشته این رسانه، درصد رای منفی به همه پرسی تغییر قانون اساسی در شهرهای ازمیر، موغلا و آیدین بسیار بالا بود اما در انتخابات اخیر اگر چه نامزد حزب جمهوری خواه خلق اکثریت آراء را در این شهرها کسب کرد، اما درصد آراء به مانند رای منفی به همه پرسی بالا نبود.

روزنامه ترکیه اضافه کرد: اردوغان در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری در 61 استان کشور اکثریت آراء شرکت کنندگان را به دست آورد و کمترین آراء وی در استان تونجالی با 18 درصد آراء رقم خورد.

شورای عالی انتخابات ترکیه طی بیانیه ای اعلام کرد: در انتخابات روز 24 ژوئن 2018(سوم تیرماه 1397) از میان تعداد 59 میلیون و 354 هزار نفر واجد شرایط در داخل و خارج از این کشور 51 میلیون و 183 هزار و 729 نفر پای صندوق های رای رفته اند و میزان مشارکت در این انتخابات 86.2 درصد بوده است.

بنا به این بیانیه، در این انتخابات رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی و نامزد حزب عدالت و توسعه با کسب 26 میلیون و 325 هزار و 188 رای که معادل 52.59 درصد مجموع آرای انتخاباتی بود، به عنوان رییس جمهوری جدید ترکیه انتخاب شد.

همچنین بر اساس همین بیانیه، نزدیک ترین رقیب وی محرم اینجه با کسب 15 میلیون و 336 هزار و 861 هزار رای معادل 30.64 درصد مجموع آرا نتوانست اردوغان را شکست بدهد.

بر اساس نتایج اعلام شده در انتخابات مجلس ترکیه نیز، ائتلاف 'جمهور' متشکل از حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری اردوغان و حزب حرکت ملی به رهبری دولت باغچه لی در قالب ائتلافی 53.66 درصد آرای انتخابات را کسب کرده و این ائتلاف 344 کرسی مجلس 600 نفره ترکیه را در اختیار خواهد داشت.

بر اساس این نتایج، در این انتخابات حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان رییس جمهوری کنونی و نامزد پیروز ریاست جمهوری که در قالب ائتلاف جمهور حضور داشت، با کسب 42.56 درصد مجموع آرا و با به دست آوردن 295 کرسی، به عنوان حزب پیشتاز رقابت انتخابات مجلس ترکیه بود ولی نتوانست به تنهایی حائز اکثریت در مجلس 600 نفره ترکیه شود.

حزب حاکم عدالت و توسعه در انتخابات گذشته ترکیه 317 کرسی مجلس ترکیه را کسب کرده بود.

حزب حرکت ملی به رهبری دولت باغچه لی دیگر تشکیلات حاضر در ائتلاف جمهور نیز در این انتخابات با کسب 11.1 درصد مجموع آرا و با به دست آوردن 49 کرسی، به عنوان حزب متفق در کنار حزب حاکم عدالت و توسعه قرار گرفت.

این حزب در انتخابات گذشته مجلس ملی ترکیه توانسته بود 41 کرسی از مجموع 550 کرسی مجلس ترکیه را به دست آورد.

حزب جمهوری خواه خلق، حزب سعادت و حزب نیک به عنوان احزاب مخالف دولت و حزب حاکم ترکیه با تجربه چند بار شکست قبلی خود به اجماع نظر رسیده و برای انتخابات دو روز پیش، در قالب ائتلاف 'ملت' به رقابت پرداختند ولی نتوانستند اکثریت پارلمان ترکیه را کسب کنند.

ائتلاف ملت در انتخابات دو روز پیش ترکیه توانست با کسب 33.94 درصد مجموع آرا، 189 کرسی نهاد قانون گذاری این کشور را به دست آورد.

در این انتخابات، حزب جمهوری خواه خلق ترکیه به رهبری کمال قلیچدار اوغلو به عنوان قدیمی ترین حزب حاضر در مجلس ترکیه 22.64 درصد آرای مردمی را کسب کرده و 146 کرسی مجلس را به دست آورد.

این حزب مخالف، در انتخابات پیشین مجلس ترکیه 134 کرسی نهاد قانون گذاری را در اختیار گرفت و بزرگترین حزب رقیب و منتقد جدی حزب حاکم عدالت و توسعه و مخالف سیاست های رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه به شمار می رود.

حزب تازه تاسیس نیک به رهبری خانم مرال آکشنر که پس از انشعاب از حزب حرکت ملی و بعد از انتخابات مجلس پیشین ترکیه تشکیل شده، در مجلس کنونی این کشور پنج نماینده دارد.

این حزب در انتخابات دو روز پیش در قالب ائتلاف ملت، با کسب 9.96 درصد مجموع آرا، توانست 43 کرسی مجلس ترکیه را کسب کند. 

حزب سعادت به رهبری تمل کاراملا اوغلو که در مجلس کنونی ترکیه حضور ندارد، در قالب ائتلاف ملت در انتخابات اخیر ترکیه شرکت کرد و با کسب 1.3 درصد آرا، نتوانست نماینده ای را به پارلمان ترکیه بفرستد.

بر اساس نتایج اعلام شده، در این انتخابات، حزب کُردی دموکراتیک خلق های ترکیه به رهبری مشترک سزایی تملی و پروین بولدان که به صورت غیرائتلافی و مستقل در انتخابات شرکت کرده بود، با کسب 11.7 درصد مجموع آرا، 67 کرسی مجلس 600 نفره ترکیه را در اختیار خواهد داشت.

این حزب در دوره گذشته انتخابات مجلس ملی ترکیه 59 نماینده راهی مجلس این کشور کرد و پس از حزب حاکم عدالت و توسعه و جمهوری خواه خلق، سومین حزب بزرگ حاضر در پارلمان ترکیه به شمار می رود. 

در پی دستگیری و اخراج فیگن یوکسک داغ و صلاح الدین دمیرتاش رهبران مشترک و سابق این تشکیلات سیاسی و 9 نفر دیگر از نمایندگان آنها، تعداد کرسی های این حزب در مجلس کنونی ترکیه به 49 کرسی کاهش یافته است.

حزب کُردی هدا پار دیگر تشکیلات سیاسی که در رقابت انتخاباتی مجلس ترکیه حضور داشت، با کسب 0.3 درصد آرای مردمی، نتوانست در مجلس ترکیه کرسی نمایندگی کسب کند.

همچنین حزب وطن به رهبری دوغو پرینچک به عنوان دیگر حزب حاضر در انتخابات مجلس ترکیه تنها توانست 0.2 درصد مجموع آرای مردمی را کسب کند و در کسب کرسی مجلس ناکام ماند.