به گزارش پارس به نقل از ایسنا، علی اسلامی بیدگلی- مدیراولین صندوق قابل معامله در فرابورس- به راه اندازی اولین صندوق قابل معامله اشاره کرد و گفت: به دلیل بانک پایه بودن اقتصاد کشور سهم بازار سرمایه از پس اندازهای مردم بسیار پایین است و مردم علاقمندند که سرمایه خود را در بازار پول، مسکن و طلا سرمایه گذاری کنند. به طوری که این روزها علیرغم تلاش ها و توسعه بازار سرمایه، کمتر از ۱۰ درصد مردم کشور درگیر این بازار هستند.

وی افزود: با توجه به جذب اندک مردم به بازار سرمایه به این نتیجه رسیدیم که افراد به این دلیل به سمت بازار سرمایه جذب نمی شوند که آشنایی کامل با این بازار نداشته و در مقایسه با کسانی که حرفه ای این بازار هستند از فرصت های معامله و قدرت تحلیل یکسانی برخوردار نیستند.

وی ادامه داد: بسیاری از مردم بازار سرمایه را به صورت مستقیم تجربه کردند و چون تجربه موفقی نداشتند سرمایه گذاری آنها در بازار سرمایه تداوم نداشته است؛ لذا در این راستا نیاز به تدوین ابزارهای مالی جدید احساس شد تا افراد به بازار سرمایه جذب شوند.

مدیر شرکت سرمایه گذاری آرمان آتی خاطرنشان کرد: بر این اساس صندوق های سرمایه گذاری با همکاری سازمان بورس راه اندازی شد به طوری که در حال حاضر۱۰۰ صندوق از انواع مختلف در بازار سرمایه تشکیل شده است که سه هزار میلیارد تومان دارایی تحت تملک دارد ولی این میزان کافی نیست برای اینکه عنوان کنیم منابع زیادی وارد بازار سرمایه شده است.

این فعال بازار سرمایه به اشکالات صندوق سرمایه گذاری مشترک اشاره کرد وافزود: صندوق های سرمایه گذاری مشترک نتوانسته اند منابع قابل توجهی را جذب کنند زیرا دسترسی جفرافیایی زیادی در سراسر کشور برای خریداری این صندوق ها وجود ندارد اما صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله توسط تمامی شرکت های کارگزاری در سراسر کشور قابل معامله شدن هستند و امکان معاملات بر خط آن ها نیز فراهم شده است.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از نقص های سرمایه گذاری مستقیم مردم در بازار سرمایه این است که بعضا سرمایه گذاران در زمان تبدیل کردن سهم به وجه نقد با توقف نماد و یا صف فروش مواجه می شوند اما صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله حد نوسان نداشته و از طریق بازارگردان نقد شوندگی مردم را تضمین می کند.

به گفته اسلامی، ریسک نقدشوندگی باعث می شود تا افراد به بازار پول رجوع کنند اما اگر ابزاری تعریف شود که این ریسک را پوشش دهد مردم می توانند به بازار سرمایه جذب شوند که در حال حاضر در صندوق های سرمایه گذاری مشترک و قابل معامله به دلیل ضامن نقدشوندگی این ریسک برداشته شده و هر زمان که مردم اراده کنند می توانند وجوه خود را نقد کنند.

مدیر شرکت سرمایه گذاری آرمان آتی ادامه داد: این مزیت باعث شده است که در دنیا مردم به طور مستقیم در بورس سرمایه گذاری نکرده و از طریق نهاده های واسط وارد این بازار شوند. به طوری که در سال ۲۰۱۲،۱۵ هزار میلیارد دلار دارایی، تحت مدیریت صندوق سرمایه گذاری مشترک و صندوق قابله معامله در بورس بود.

وی ادامه داد: صندوق سرمایه گذاری قابل معامله ساختار حقوقی مسنجم تری داشته و مردم می توانند به قیمت های بیشتر و یا کمتر از NAV آن را معامله کنند. همچنین امکان دیگر این صندوق این است که در یک بستر تسویه وجوه معامله می شود و بستر آن با تسویه وجوه در سهام متفاوت است.

اسلامی افزود: بنابراین این بستر در فرابورس و سپرده گذاری مرکزی فراهم شده تا مردم هر زمان که بخواهند بتوانند واحدهای صندوق را خرید و فروش کنند و قدرت بهتری در استفاده از منابع خود داشته باشند.

وی عنوان کرد: این مزایا باعث شد تا با فراهم کردن بسترهای لازم، صندوق های قابل معامله را تاسیس کرده و توسعه دهیم که با تلاش فرابورس و سازمان بورس مقدمات راه اندازی این صندوق ها فراهم شد.

وی عنوان کرد: مردم به دنبال کشف فرصت های سرمایه گذاری هستند و بازار سرمایه می تواند فرصت مناسبی را برای این کار فراهم کرده و به افزایش اشتغال در کشور کمک کند.

به گفته اسلامی، صندوق های قابل معامله ریسک بسیار پایین تر از سرمایه گذاری مستقیم دارند و مردم از طریق خریداری آن می توانند بازدهی بالاتری از تورم بدست بیاورند.