به گزارش پارس نیوز، 

 شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه اکتبر نسبت به همین ماه در سال گذشته میلادی ۲/ ۲۵ درصد افزایش یافت. آخرین تجربه نرخ تورم در این سطح به بیش از ۱۵ سال و ۴ ماه قبل بازمی‌گردد؛ یعنی دوران عبور از بحران سال ۲۰۰۱ میلادی و تثبیت اصلاحات اقتصادی گسترده در ترکیه.

فاصله ۶۷/ ۲ درصدی تورم کنونی با نرخ ۵/ ۲۴ درصدی ماه گذشته و رشد ۳۵/ ۱۰ درصدی نسبت به ابتدای سال ۲۰۱۸ نشانگر خطر خروج تورم از مدار کنترل است. تنها امید به مهار افسار قیمت‌های روبه صعود، رشد دوباره نرخ بهره از سوی بانک مرکزی این کشور خواهد بود. نرخ رشد شاخص قیمت تولیدکننده با اینکه از ۲/ ۴۶ درصد ماه پیشین کمتر گزارش شد؛ اما همچنان بالای سطح ۴۵ درصدی قرار دارد. «مورات‌ستین‌کایا»، رئیس‌کل بانک مرکزی ترکیه پیش‌تر در سخنرانی خود اعلام کرده بود که ارزیابی‌های این نهاد از رشد تورم سالانه این کشور حکایت دارد. نهاد پولی احتمال رسیدن نرخ تورم سال‌جاری میلادی به ۵/ ۲۳ درصد را پیش‌بینی کرده که نسبت به ارزیابی قبلی آن  ۱۰ درصد بیشتر شده است. ارزیابی بانک مرکزی نسبت به رشد اقتصادی که در سه ماه دوم سال‌جاری کاهش یافته بود، ثبت همین وضعیت برای سه ماه سوم و چهارم گزارش شد. گزارش تورمی دیگری که با انتشار نرخ رشد قیمت تولیدکننده منتشر شد نیز به‌عنوان رکوردشکنی دیگری برای پارامترهای مربوط به سطوح قیمت در ترکیه به ثبت رسید. این نرخ از ابتدای سال ۲۰۰۳ که پس از اصلاحات اقتصادی دوران «کمال درویش» نخستین بار در پایگاه داده‌های بانک مرکزی ترکیه منتشر می‌شد، تا ماه گذشته هرگز بالاتر از ۴۵ درصد ثبت نشده بود. باتوجه به داده‌های منتشرشده از سوی بانک مرکزی ترکیه، دومین ماه متوالی با نرخ بالاتر از این سطح رقم خورده است. این شاخص ماه گذشته نرخ ۲/ ۴۶ درصدی داشت و در گزارش اخیر نیز ۴۵ درصد رشد کرد. همان‌طور که پیش‌بینی ماه گذشته «دنیای اقتصاد» از تداوم ثبت نرخ تورم بالای ۲۰ درصد در ترکیه به تحقق پیوست، تداوم این روند با توجه به شتاب دو شاخصتولیدکننده و مصرف‌کننده ادامه خواهد یافت.

انتخابات آمریکا و چشم‌انداز وال‌استریت

ظرف هفته جاری برگزاری انتخابات کنگره در آمریکا از اهمیت خاصی برای بازارهای جهانی برخوردار است. پیروزی جمهوری‌خواهان در این انتخابات چشم‌انداز مثبت درخصوص وضعیت وال‌استریت را تقویت خواهد کرد. همان‌طور که بسته‌های محرک ترامپ از جمله کاهش مالیات‌ها و مقررات‌زدایی پیش‌تر نیز همین اثر را بر روند بازار سهام داشتند. در مقابل، پیروزی دموکرات‌ها چنین رویکردی نخواهد داشت. البته پیروزی رقبای ترامپ با شوک منفی برای بازارها همراه نمی‌شود؛ چراکه سقوط هفته‌های گذشته بازار احتمال کاهش مجدد را پایین آورده است.

جشن دیوالی: این جشن روز هفتم نوامبر برگزار خواهد شد و روند بازارهای هند به مناسبت برگزاری این جشن بر آینده کوتاه مدت طلا اثرگذار خواهد بود. در روزهای دیوالی برگزاری مراسم ازدواج رواج زیادی دارد که به تبع آن تقاضا برای طلا در بازار فیزیکی افزایش خواهد یافت. از آنجا که هند یکی از بزرگ‌ترین بازارهای مصرف فلز زرد در دنیا محسوب می‌شود، رشد تقاضا می‌تواند حمایت‌کننده قیمت طلا باشد. نشست آتی فدرال رزرو آمریکا هرچند با تغییر نرخ بهره همراه نخواهد بود، اما بیانیه این نهاد برای فعالان بازار ارز و فلزات قیمتی از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

 

13-01