پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- (گروه ترجمه)- نشریه معتبر انگلیسی زبان «بلومبرگ» در گزارشی جالب نوشت: ایران حدود هشتاد میلیون نفر جمعیت دارد، بازاری دست نخورده برای تجارت به شما می رود. اما سرمایه گذاران بین المللی برای تجارت با ایران ناگزیرند با موانع دست و پا گیر از جمله کنترل دولت بر 70 درصد اقتصاد کشور و نرخ دوگانه ارز و فرهنگی که با چانه زنی شدید همراه است، کنار بیایند. 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «پارس»، وقتی مهدی یزدی زاده خواست نوعی روبات برای استفاده در انبارداری به ایران وارد کند، متوجه شد که برای دریافت مجوزهای لازم باید از این اداره به آن اداره در تهران برود و به انبوهی از پرسش ها پاسخ دهد. 

یزدی زاده که مدیر یکی از شرکت های عمده وارد کننده کالا در ایران است گوید: گمرک ایران دستور العمل ثابت و یکسانی برای واردات کالا ندارد و به همین علت کارکنان گمرک شما را به یکدیگر پاس می دهند چون پیش از این با کالایی که شما قصد وارد کردن آن را دارید برخورد نکرده اند و شما ناگزیر می شوید که تقریباً به آن ها آموزش دهید.

اظهارات وی در واقع هشداری برای شرکت هایی همچون آلستوم فرانسه، آر دبلیو ئی آلمان و شرکت های دیگری است که به سرمایه گذاری در ایران در پی لغو تحریم ها بر اساس مفاد موافقتنامه تاریخی هسته ای علاقه نشان داده اند. 

میشل مکینسکی، مدیر آگرومیز اینترنشنال که یک موسسه مشاوره فرانسوی مستقر در پاریس که به شرکت هایی که قصد تجارت با ایران را دارند رهنمود ارایه می دهد می گوید در ایران با بازیگران چندگانه دولتی روبرو هستیم و فرهنگ چانه زدن برای پیشبرد کارها باعث شده است تا بازار ایران بسیار پیچیده شود. 

از زمان امضاء توافق هسته ای در 14 ژوئیه تا کنون، ایران پذیرای 15 هیئت تجاری از جمله از آلمان، ژاپن، فرانسه و لهستان بوده است که برای فراهم آوردن زمینه توافق های تجاری با ایران پس از لغو تحریم ها از این کشور نفت خیز به تهران سفر کردند. انتظار می رود که درسه ماه نخست سال 2016 تحریم ها علیه ایران برداشته شود. 

آقای حسن روحانی، رئیس جمهور ایران که تلاش می کند تا وعده انتخاباتی خود درباره بهبود روابط ایران با کشورهای غربی را برآورده کند می گوید از مشارکت شرکت های خارجی برای آورن سرمایه و فن آوری به ایران حمایت می کند. کانال عمده برای این کار: سرمایه گذاری مشترک با شرکت های ایرانی است. محسن جلال پور، رئیس اطاق بازرگانی و صنایع ایران می گوید هدف از این سیاست ایجاد اشتغال در ایران و در عین حال رقابتی ساختن شرکت های ایرانی است. 

جلال پور در مصاحبه ای دردفتر کارش در تهران گفت توصیه ما به شرکت های اروپایی آن است که اگر می خواهند حضور پایدار در ایران داشته باشند بهتر است با شرکت های ایرانی در بخش خصوصی همراه شوند. دفتر کار جلال پور در نزدیکی ساختمان وزارت نفت و بانک های عمده ایران و همچنین مجتمعی بزرگ قرار دارد که زمانی سفارت آمریکا بود.

برای برخی از سرمایه گذاران، خطر سیاسی فعالیت در ایران همچنان مسئله است به ویژه هنگامی که تضمین سرمایه آن ها مطرح است. در توافق هسته ای بند ویژه ای به نام از سرگیری تحریم ها وجود دارد تا چنانچه ایران به تعهدات خود عمل نکرد، تحریم های لغو شده دوباره برقرار شوند. 

چالرز هولیس، دیپلمات پیشین و مدیر شرکت مشاوره اِف تی آی در سخنرانی خود در 24 سپتامبر در همایش مربوط به سرمایه گذاری در ایران به سرمایه گذاران گفت حتماً سعی کنید تا در قرار دادهایی که با ایران منعقد می کنید بند مربوط به ازسرگیری تحریم ها را لحاظ کنید. 

مقامات ایران به اعضای هیئت های بازرگانی که از ایران دیدن کرده اند تآکید کردند که مقررات دولتی در ایران به گونه ای تنظیم شده اند که سرمایه های خارجی از هر گونه آسیبی در امان بمانند چون بانک مرکزی ایران سرمایه های خارجی را تضمین می کند. اما مسئله اصلی، اختیارات دستگاه قضایی و چگونگی رسیدگی به اختلافاتی است که ممکن است بین موسسات تجاری و دولت ایران بروز کند. 

پیروزان پرواین، یکی از شرکای موسسه حقوقی دنتونز که به شرکت فرانسوی اکور در ساختن هتل در ایران مشورت داده است می گوید مسئله مهم در ایران این است که هنگام مذاکرات برای سرمایه گذاری رسم و رسوم ایرانی ها را رعایت کنید. 

وی گفت باید دید در روی میز مذاکره با مقامات ایران چه چیزهایی وجود دارد؟ چای، قهوه، کیک، میوه و به احتمال اندکی کباب و بعد یک قهوه دیگر. وی که در کنفرانسی در سوئیس برای صدها نفر از مقامات شرکت های اروپایی سخنرانی می کرد گفت در داد و ستد با ایران باید به خاطر داشته باشیم که معاملات از طریق واسطه ها انجام می شود. 

آیت الله خامنه ای، رهبر معظم ایران که در امور مملکتی حرف آخر را می زند خواستار تقویت تولید داخلی و رقابت پذیری و کارایی بیشتر شرکت ها ایرانی شده است. این رهنمود پوشش سیاسی لازم را برای شکل گیری سیاست های اقتصادی لیبرال آقای روحانی هموار می کند 

جولیو هاس، سفیر سوئیس در ایران در سخنرانی خود در همایشی که در هتل کمپینسکی در کنار دریاچه ژنو برپا شده بود گفت در برخورد با ایرانی ها باید احتیاط به خرج داد. اما ایرانی کشوری است که می خواهد توسعه پیدا کند. ایران سرزمین گروهی تبهکار نیست بلکه در راه تبدیل شدن به یکی از کشورهای موسوم به بریک BRIC (برزیل، روسیه، هند و چین) است.