پايگاه خبري تحليلي «پارس»- مجيد حسين زاده - عيد نوروز به خاطر ديد و بازديدهاي زيادش و به خاطر مسافرت هاي چند روزه خيلي از خودرو ندارها را به فکر خريد خودرو مي اندازد و متقابلا بعضي خودرودارها را هم به فکر تغيير يا ارتقاي خودرو. اگر شما هم جزو اين افراد هستيد، احتمالا در حال حاضر به اين فکر مي کنيد که آيا روزهاي پاياني سال، زمان مناسبي براي خريد خودرو است يا بهتر است چند ماه ديگر صبر کنيد و سال آينده خودرو بخريد تا از لحاظ مدل و قيمت برايتان بهتر باشد. اگر اين سوال در ذهن شما شکل گرفته، حتما دوست داريد خودروهايي با قيمت هاي مشابه را با يکديگر مقايسه کنيد تا بهترين انتخاب را با توجه به بودجه تان براي خريد خودرو داشته باشيد. در پرونده امروز زندگي سلام تلاش کرده ايم تا حدودي به سوالات و دغدغه هاي شما در اين باره پاسخ دهيم بنابراين از خواندن مطالب اين پرونده غافل نشويد...

پيش بيني قيمت خودرو در سال آينده
در حالي اين روزها آرامش در بازار خودرو حکم فرماست که در روزهاي پاياني سال هاي گذشته اتفاقي ديگر را در بازار شاهد بوديم و قيمت ها روند افزايشي داشت. به گزارش خبرآنلاين، در سال هاي گذشته افزايش قيمت خودروها در روزهاي پاياني سال شدت مي گرفت و چند روز مانده به سال جديد که حجم زيادي از مشتريان شروع به خريد خودرو براي مسافرت و تعطيلات عيد نوروز مي کردند به علت کمبود خودرو در بازار، قيمت ها تا 2 يا 3 ميليون تومان افزايش پيدا مي کرد، اما امسال بازار رفتاري متفاوت از دو، سه سال اخير دارد به نحوي که شاهد ثبات قيمت ها در بازار شب عيد هستيم. با وجود عرضه خودروهاي مدل سال 94 به بازار، اما باز هم قيمت ها با چند هفته قبل تفاوت آن چناني نکرده است و آرامش نسبي نيز در بازار خودرو وجود دارد. البته شنيده هايي که در هفته هاي اخير از سوي مديران شرکت هاي خودروسازي و عوامل وابسته به صنعت خودرو نقل مي شود خبر از افزايش قيمت خودرو در سال آينده دارد، اما با اين حال چشم انداز روشني از بازار سال آينده ديده نمي شود. چرا که در سال هاي اخير بهانه خودروسازان براي گران کردن خودرو، تحريم صنعت خودرو يا افزايش قيمت ارز بوده، اما در حال حاضر برخي تحريم ها از صنعت خودرو برداشته شده و دلار نيز قيمت نسبتا ثابتي در بازار داشته است. بر اين اساس، خودروسازان بهانه اي براي گران کردن خودرو ندارند به جز در موارد خاصي مثل اضافه کردن آپشن، لوازم ايمني و تزييني به خودروها. البته براي اين کار نيز راه حل هايي وجود دارد به نحوي که خودروسازان مي توانند خودروها را با همان شکل و ترکيب ارائه کنند و اگر مشتريان تمايل داشته باشند، آپشن هاي اضافي را برايشان روي خودروها نصب کنند. با وجود اين، فعالان بازار خودرو و نمايشگاه داران، چشم اندازي که براي سال آينده بازار خودرو و قيمت خودرو پيش بيني مي کنند، اين است که قيمت ها تقريبا ثابت بماند چراکه قيمت خودروهاي داخلي در سال هاي اخير به حدي گران شده است که ديگر کشش گراني بيشتر را ندارد و امکان دارد افزايش مجدد قيمت خودرو، ضربه اي به صنعت خودرو وارد کند.

gheymatkhodro
ادامه رکود دو ساله بازار خودرو با طعم گرانی
علی اکبرزاده- روزشمار پایانی ‌سال ٩٣ آغاز شده است و در کمتر از دو هفته مانده به پایان‌سال تمام نگاه‌ها به نوسانات قیمتی در بازارهای مختلف دوخته می‌شود. نوساناتی که براساس یک سنت قدیمی بر بازارهای مختلف ایران در این روزها سایه می‌اندازد. مسئولان کنترل بازار نیز مانند همه ساله در تلاشند تا از زهر گران‌فروشی‌ها و بی‌نظمی‌ها در بازار جلوگیری کنند. اما این‌که میزان موفقیت‌شان در چه حدی بوده است را باید فقط و فقط از نگاه مشتریان و مصرف‌کنندگان ارزیابی کرد. در این گزارش اما در پی بررسی وضع بازار خودروهای داخلی و وارداتی هستیم. کالایی که اگرچه در میان کالاهای ضروری زندگی افراد جای نمی‌گیرند اما درجه اهمیت این کالا پس ازحاشیه‌های بسیار بر سر آزادسازی قیمت آن و جهش یکباره قیمت‌ها در مسیر واقعی‌شدن، برای عموم جامعه اهمیت یافت. درهمین حال خودروهای وارداتی نیز که دولت توانایی در کنترل نوسان قیمتی اولیه آن ندارد نیز با تغییر قانون دستخوش گرانی اندک شد. دراین شرایط واردکنندگان خودروهای وارداتی نیز مکلف شدند ٣‌درصد از قیمت خودرو را به‌عنوان هزینه‌های خدمات پس از فروش (گارانتی و وارانتی) بپردازند. گذشته از این مسائل، تب و تاب بازار شب عید نیز تکانه‌های کوچکی را نصیب فروشندگان خودرو کرده و موجب شده است بازار خودروهای داخلی و وارداتی اندکی داغ شود. البته که داغی اندک این بازار از نگاه فعالان آن نیز مورد تأیید نیست. آنها اعتقاد دارند که حدود ٢سالی است که بازار خودرو، شب عید پر شوری را پشت سر نمی‌گذارد و سیستم ضعیف عرضه خودرو از جانب خودروسازان موجب شده تا بازار همچنان آغشته به رخوت بماند.

درخصوص وضع بازار شب عید خودرو، مشکلات سیستم عرضه محصول و پیش‌بینی قیمت در‌سال آتی با «حسین اردوخانی» رئیس اسبق اتحادیه فروشندگان خودرو و نمایشگاه‌داران به گفت‌وگو نشستیم. او رونق در بازار شب عید خودرو را رد می‌کند و می‌گوید بازار اصلا تب و تاب شب‌های عید را ندارد و مشتریان به دلیل مشکلات سیستم عرضه خودرو از جانب خودروسازان برای خرید اقدام نمی‌کنند. گفت‌وگو با این فعال بازار خودرو را در ادامه بخوانید:   

با توجه به قرارگرفتن در آستانه ‌سال نو، بازار خودرو تحرک لازم را پیداکرده است؟ برآورد شما از وضع فعلی بازار چیست؟
به‌نظرمن هنوز بازار راکد است و حضور مقطعی طرف تقاضا در بازار نمی‌تواند ملاکی برای رونق در بازار باشد. حال آن‌که اکنون دوهفته تا پایان ‌سال باقی مانده و فرصتی هم برای خرید مشتریان و عملیات پلاک‌گذاری خودرو باقی نمانده است، زیرا بسیاری از مشتریان که دیر اقدام به خرید خودرو می‌کنند از تحویل خودروی‌شان در‌سال جاری باز می‌مانند و مجبور می‌شوند در ابتدای‌سال آتی خودروی خود را تحویل بگیرند. در نتیجه بازار خودرو بسیار راکد است و عملا تب‌وتاب خاصی هم ندارد.

چرا  این رکود ادامه دارد؟
ریشه‌یابی این اتفاق درعملکرد خودروسازان نهفته است؛ صنف ما دخالتی در قیمت خودرو ندارد و این خودروسازان هستند که خودروها را به هر نمایندگی که بخواهند تحویل می‌دهند و نمایندگی‌ها هم با قیمت‌های مختلف آن را به بازار عرضه می‌کنند. این زمان است که بر قیمت خودرو افزوده می‌شود و اگر فرض را بر تحرک نسبی بازار در این مقطع بگذاریم نیز این تحرک از سوی خودروسازان ایجاد شده است. در بازار خودروهای وارداتی نیز موضوع به همین شکل است. کار از ریشه ایراد دارد و خودرو به موقع به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد. به واقع سیستم عرضه خودرو درکشور مشکل دارد، البته خودروهای وارداتی مصرف‌کنندگان خودش را دارد و مشکلاتی نظیر اسقاط خودرو (برای واردات خودرو) موجب شده است تا  این بازار نیز از رونق جا بماند. به دلیل تمایل زیاد برای واردات خودرو اکنون قیمت خودروهای اسقاطی بسیار بالا رفته است و تا ٥‌میلیون تومان نیز خرید و فروش می‌شود. حاشیه سود نمایشگاه‌داران بسیار کم شده و با این شکل عوارض و هزینه‌های آب و برق و مالیات، بسیاری از نمایشگاه‌داران درصدد بیرون رفتن از این صنف هستند. همان‌طور که می‌دانید، فاصله قیمتی خودروها از کارخانه تا بازار نیز بسیار کم است و این موجب شده تمایل به خرید از بازار کمتر شود. در کل امسال و ‌سال قبل بازار خرید و فروش خودرو بسیار کساد بوده است.

برخلاف گفته‌های شما، بسیاری از نمایشگاه‌های خودرو در کشور فعال هستند و حتی این روزها تعداد آنها هم به نظر بیشتر شده است. داخل نمایشگاه‌ها حجم زیادی از خودروهای گرانقیمت دیده می‌شود. کجای این مشاهدات نشانه رکود و کسادی بازار است؟
به‌جرأت می‌گویم، ٩٥‌درصد خودروهای داخل یک نمایشگاه به صورت امانت است و صاحب نمایشگاه نیز تنها به‌عنوان حق‌العمل کار انجام وظیفه می‌کند. اکثر نمایشگاه‌ها در خیابان‌های خوب را بانک‌ها خریداری کرده‌اند. بانک‌هایی نظیر گردشگری و اقتصاد نوین ازجمله این موسسات هستند که به دلیل کسب و کار راکد نمایشگاه‌داران محل خرید و فروش خودرو را به بانک تبدیل کرده‌اند و در آینده تعداد بیشتری بانک در برابر کاهش تعداد نمایشگاه‌ها دیده خواهد شد.
نقش فروش‌های اینترنتی، پیش‌فروش نمایندگی‌ها و لیزینگ‌ها در رکود نمایشگاه‌های خودرو چقدر بوده است؟ از نظر ما، خرید و فروش‌های اینترنتی و لیزینگ‌ها مورد تأیید نیستند. به‌خصوص لیزینگ‌ها. حتی برخی لیزینگ‌هایی که از بانک مرکزی مجوز دارند و در روزنامه‌ها آگهی می‌دهند بسیار پیش آمده که از مردم سوءاستفاده کنند و کلاهبرداری‌های میلیاردی را از آنان شاهد بوده‌ایم. این به آن دلیل است که  نظارت لازم بر روی این بخش اعمال نمی‌شود. در ثانی فروش‌های اینترنتی هم تنها برای خودروهای وارداتی زیر ٢٠‌میلیون تومان صورت می‌گیرد و کسی خودروی ٣٠٠ میلیونی را از طریق اینترنت خریداری نمی‌کند.

مردم از وضع موجود ناراضی هستند و صنف فروشندگان خودرو هم که به گفته شما ناراضی هستند! پس این سودها به جیب چه کسانی می‌رود و به نظر شما، راه چاره خروج از این وضع در بازار خودرو چیست؟
به‌نظر من، تا بازارخودرو رقابتی نشود و وضع خدمات پس از فروش در آن اصلاح نگردد، وضع به همین شکل است. برای مثال خودروهای چینی که وارد کشور شده‌اند از لحاظ خدمات پس از فروش وضع بسیار بدی دارند و مشخص نیست زمانی که یک خودرو دچار مشکل شود چطور باید لوازم آن را تأمین کرد. البته این‌که واردکنندگان باید ٣‌درصد قیمت خودرو را به‌عنوان هزینه خدمات پس از فروش بپردازند، بسیار قانون خوبی است که موجب مسئولیت‌پذیری واردکنندگان خواهد شد. از سوی دیگر، شرکت‌های واردکننده خودروهای وارداتی هم قبول مسئولیت نمی‌کنند تا سرمایه خود را برای ارایه خدمات پس از فروش به یک نمایندگی اختصاص دهند و با خودروهای وارداتی به مانند یک اسباب بازی برخورد می‌کنند که هیچ خدمات پس از فروشی ندارد. یکی از دلایل این امر این است که برخی از واردکنندگان خودرو هیچ تخصصی دراین کار ندارند و از مشاغل دیگر به واردات خودرو روی می‌آورند.

یکی دیگر از بحث‌های مهم حوزه خودرو در این ماه‌ها تلاش وزارت صنعت برای کنترل بازار خودروهای وارداتی بود؛ آیا شما این موضوع را قبول دارید که بازار خودروهای وارداتی در انحصار است و تمام شرکت‌های واردکننده خودرو نمی‌توانند در این حوزه فعال باشند؟
بله من با این موضوع موافقم. واردات خودروهای «کیا» و «هیوندایی» را یک خانواده انجام می‌دهد؛ اما حضور این افراد مشکلی ایجاد نکرده و توانسته‌اند با  خدمات پس از فروشی که به مشتریان داده‌اند رضایت نسبی از فعالیت‌هایشان به‌وجود آورند.  در بحث واردات خودروهای خارجی، بحث خدمات بسیار مهم و ضروری است و هر واردکننده‌ای که این موضوع را رعایت کند باید از آن حمایت شود. این افراد اگر مورد حمایت قرار گیرند و در بحث اسقاط خودرو تغییراتی اعمال شود می‌توانند موجب ارتقای خودروهای وارداتی و سیستم عرضه آن شوند. در کنار این بحث خدمات پس از فروش را نیز گسترش می‌دهند تا خریداران به مشکلی برخورد نکنند.

مقايسه خودروهاي پرفروش داخلي در سه گروه قيمتي
خريد خودرو با توجه به تنوع محصولاتي که در بازار خودرو کشور وجود دارد، کار ساده اي نيست به خصوص براي خريداراني که تصميم به خريد خودروهايي با قيمت بين 25 تا 50 ميليون تومان را دارند. جالب است بدانيد که بيش از 96 درصد خودروهاي مردم ايران زير 50 ميليون تومان قيمت دارند. به گزارش ايسنا، خودروهاي در سطح قيمتي بين 25 تا 50 ميليون تومان معادل 58.2 درصد بازار خودروهاي سواري ايران را در اختيار دارند و پس از آن خودروهاي با سطح قيمتي کمتر از 25 ميليون تومان معادل 38.4 درصد بازار را به خود اختصاص مي دهند که البته بازار اين خودروها منحصر به 3 مدل خودروي ام وي ام 110، تيبا و پرايد است. همچنين معادل 3.4 درصد بازار در اختيار خودروهاي با سطح قيمتي بيشتر از 50 ميليون تومان است. با اين حال و در ادامه نکاتي درباره خودروهاي پر فروش هر گروه قيمتي در اختيارتان قرار مي دهيم تا با آگاهي بيشتر، خودروي بهتري بخريد.

*بعضي خودروهاي داخل کشور توسط شرکت هاي اروپايي و آمريکايي تست تصادف شده اند که يکي از اين شرکت ها، شرکت euroncap است نتايج و امتيازدهي مربوط به ايمني خودروها که در جدول ملاحظه کرديد، حاصل گزارش هاي اين شرکت است که باشگاه خبرنگاران آن را منتشر کرده است.

*بر اساس تازه ترين گزارش شرکت بازرسي کيفيت و استاندارد ايران، نمره منفي خودروها با بررسي 4 معيار شامل «فني و عملکردي»، «مونتاژ»، «بدنه» و« رنگ» به خودروها اختصاص داده مي شود. اين نمره از 100 است و طبيعتا هرچه بيشتر باشد، نشان دهنده پايين تر بودن کيفيت آن خودرو است. همچنين ميزان رضايت مشتريان هم بر اساس اطلاعات شرکت بازرسي کيفيت و استاندارد ايران از 1000 به خودروها اختصاص داده شده است که هرچه نمره خودرويي در اين بخش بيشتر باشد، نشان دهنده کسب رضايت بيشتر مشتريان است. سطح کيفي خودروها هم در 4 دسته A+ (بسيار خوب)، A (خوب)، B+ (معمولي) و B (غير استاندارد) تعريف مي شود.

* ميزان مصرف سوخت ذکر شده، در جدول براي هر خودرو بر اساس اطلاعات منتشر شده در سايت هاي رسمي شرکت هاي خودروسازي سايپا و ايران خودرو، براي طي مسافت 100 کيلومتر به صورت ترکيبي يعني در شهر و خارج شهر است.