به گزارش پارس، معصومه ابتکار روز چهارشنبه پس از پایان جلسه هیات دولت در نشست خبری سخنگوی دولت حاضر شد و به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.

خبرنگار مهر دراین نشست خبری پرسید دولت اعلام کرده که عرضه بنزین پتروشیمی از اردیبهشت ماه متوقف شده است اما برخی از نمایندگان گزارش داشته‌اند که این بنزین تا مهر ماه توزیع می‌شده است. همچنین اعلام شده که ایرادات به بنزین داخلی به دلیل رانتی است که در واردات بنزین به وجود آمده و سازمان محیط زیست متهم به سیاسی‌کاری شده است، نظر شما چیست؟

ابتکار گفت: سازمان حفاظت محیط زیست مسئولیت سنجش و پایش مستمر وضعیت هوا در کلان شهرها را بر عهده دارد و ما بر اساس آمار و گزارش‌هایی که در ابتدای دولت یازدهم دریافت کردیم، متوجه وضعیت بسیار ناگوار شاخص‌های مختلف آلودگی هوا شدیم.

وی افزود: علاوه بر این از گزارش‌هایی که از دیگر مراجع از جمله شهرداری و دانشگاه‌های مستقل به ما رسید، به این جمع‌بندی رسیدیم که کیفیت بنزین کیفیت بسیار نامطلوبی است و ما این موضوع را در اواخر سال ۹۲ رسما به وزارت نفت اعلام کردیم. طبق بررسی‌هایی که داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که نوع بنزینی که در گذشته عرضه می‌شد، از جمله بنزین پتروشیمی و بنزین پیرولیز مغایرت‌های جدی با استانداردها مخصوصا در موضوع ترکیبات حلقوی و بَنزَن داشت و از این جهت اعلام کردیم که فورا توزیع این بنزین‌ها باید متوقف شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: وزارت نفت بر اساس تعهدات و مصوبات سال گذشته هیات دولت در جهت ارتقای کیفیت هوا ، باید بنزین استاندارد یورو۴ را عرضه می‌کرد و نیز وزارت صنایع در جهت اجرای استاندارد یورو۴ در خودروها و استانداردهایی که حدود هشت سال پیش باید محقق می‌شد، اقدام می‌کردند که در این زمینه وزارت نفت همکاری‌های خوبی با سازمان محیط زیست در جهت توزیع بنزین یورو ۴ انجام داد.

ابتکار با بیان اینکه سازمان محیط زیست به مقوله واردات بنزین ورودی ندارد، گفت: ورود ما در سنجش کیفیت هوا ست و در بعضی مواقع نیز کیفیت سوخت را اندازه‌گیری، کنترل و پایش می‌کنیم.

وی با بیان اینکه بنزین پتروشیمی کاملا از چرخه عرضه حذف شده است، گفت: عده‌ای از دوستان می‌خواستند تلقی کنند چون عرضه این بنزین در دولت گذشته صورت می‌گرفته، این اقدام سازمان محیط زیست سیاسی است یا بگویند که رانتی در این کار بوده است؛ چنین چیزی حقیقت ندارد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: برای هیچ فرد حقیقی چه از نزدیکان من باشد و چه از نزدیکان دیگر اعضای هیات دولت، واردات بنزین در شرایطی که قیمت‌های جهانی بنزین سه تا چهار برابر قیمت بنزین در داخل کشور است، رانتی ندارد. هیچ واردکننده خصوصی نمی‌تواند بنزین ۴۰۰۰-۲۰۰۰ تومان را بیرون از کشور خریداری کند و بیاید داخل کشور هزار تومان عرضه کند. بنابراین این کار دست دولت است.

وی با اشاره به تلاش های وزارت نفت برای ارتقای بنزین پالایشگاه‌ها، گفت: بخشی از این تلاش‌ها در دولت نهم و دهم صورت گرفته که ما از آنها نیز تشکر می‌کنیم ولی رسیدن به تولید بنزین یورو ۴ در ماه‌های آخر سال ۹۲ و ابتدای ۹۳ دارد محقق می‌شود و شهر به شهر همه شهرها دارند بنزین یورو۴ را دریافت می‌کنند که اصفهان آخرین شهر بوده است و مشهد نیز در نوبت است و این اقدام موجب ارتقای کیفیت هوای شهرهای بزرگ ما نسبت به سال‌های گذشته شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به آمارها و شاخص‌های کیفیت هوا در سال ۹۳ نسبت به سال‌های گذشته، گفت: در شهر تهران شاخص آلودگی هوا تا شانزدهم دی ماه یعنی دیروز در مقایسه با سال قبل ۱۰ روز هوای پاک در تهران داشتیم در حالی که در سال ۹۲ تا ۱۶ دی ماه تنها سه روز هوای پاک داشتیم.

ابتکار افزود: شاخص هوای سالم تا ۱۶ دی ماه در سال جاری ۱۹۳ روز بوده است که سال گذشته تا ۱۶ دی ماه ۱۷۵ روز هوای سالم داشته‌ایم و هوای ناسالم تا ۱۶ دی ماه ۸۶ روز بوده است در حالی که در سال قبل ۱۱۷ روز ناسالم داشتیم و در مجموع هوا در سال ۹۳ نسبت به سال قبل ۴۱ روز سالم‌تر بوده است.

وی با بیان اینکه همه شاخص‌ها از جمله مونوکسید کربن، ازون، ترکیبات ازت و گوگرد برای ارزیابی هوای سالم یا ناسالم در نظر گرفته می‌شود، گفت: تنها شاخصی که هوای تهران در آن مشکل جدی دارد، بحث ذرات ۲.۵ میکرون است و این نسبت به سال‌های گذشته تحول خوبی است. البته مشکل آلودگی هوا به طور کامل رفع نشده و ما باید همچنان اقدامات خود را انجام دهیم تا این مشکلات ذرات ۲.۵ میکرون نیز حل شود. اما میزان بَنزَن در تهران بسیار کاهش پیدا کرده و نزدیک به استاندارد رسیده است.

ابتکار همچنین در بخشی از سخنان خود با اشاره به مصوبات امروز هیات دولت، گفت: در مصوبه امروز هیات دولت تعیین مصادیق مصرف اعتبارات بودجه ۹۳ برای استقرار مدیریت سبز در دستگاه‌های دولتی در بحث مدیریت انرژی، آب، کاغذ و مواد زائد در ساختمان‌ها و خودروهای دولتی را به تصویب رساندیم که شامل محورهایی از جمله بهینه‌سازی مصرف آب، بهینه‌سازی مصرف انرژی، بهینه‌سازی مصرف کاغذ و پسماند می‌شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: معاینه فنی، اصلاح سوخت خودرو و جایگزین کردن خودروهای گازی نیز بر طبق این مصوبه به تصویب رسید.

وی با اشاره به ساختمان سبز، گفت: اصلاح در ساختمان‌ها به حدی که هدر رفتن انرژی به حداقل برسد و آسیب‌های زیست محیطی کمتر شود. همچنین ارتقای آموزش کارکنان و اطلاع‌رسانی از جمله محورهای این مصوبه بوده است.

ابتکار با اشاره به موضوع استاندارد شدن خودروهای تولید داخل، گفت: الان استانداردهای یورو ۴ در کلیه خودروهای تولید داخل اعمال می‌شود و مرتب تست‌های تائید نوع، همزایی تولید، TA و COP را در مجموعه آزمایشگاه‌های معتبر انجام می‌دهیم و بر همین اساس هم پنج خودرو اخیرا مجوز شماره‌گذاری خود را از دست دادند که علت آن عدم انطباق با استانداردهای دولت بوده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: حرکت و دستاوردهای دولت در این زمینه بسیار خوب بوده است اما مشارکت مردم در این موضوع کلیدی است. در همه شهرها و کلانشهرها الگوی حمل و نقل‌شان، حمل و نقل عمومی است. لذا توسعه حمل و نقل عمومی مساله مهمی است که باید به آن توجه شود که شورای اقتصاد نیز در این زمینه مصوبات خوبی داشته است تا انشاءالله بتوانیم مشکل آلودگی هوا را به طور کامل برطرف کنیم.

وی با بیان اینکه امسال شرایطی نداشتیم که به تعطیلی برسد، گفت: یک بار کمیته اضطرار تشکیل شد آن هم برای پیش‌بینی شرایط احتمالی ناسالم هوا بود که آن هم اتفاق نیفتاد و این نشان‌دهنده این است که اتفاقات خوبی دارد رخ می‌دهد اما باید کار کنیم.

ابتکار همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا سازمان محیط زیست نسبت به اقداماتی که در دولت گذشته انجام داده و منجر به آلودگی هوا شده، شکایت کرده است، گفت: ما وظیفه‌ای در ارتباط با پیگیری قضایی نداریم اما ظاهرا شکایتی سه وزیر خصوصی انجام دادند و ما هم تمام اطلاعات و گزارشات کامل و لازم در اختیار آنها قرار دادیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به نامه مشترک وزیر نفت، وزیر بهداشت، رئیس سازمان استاندارد و سازمان محیط زیست در مورد موضوع بنزین پتروشیمی، گفت: این نامه به امضای آقای زنگنه، آقای قاضی‌زاده هاشمی، نیره پیروزبخت و بنده رسیده است و توضیحات کاملی در مورد بنزین پتروشیمی ارائه داده‌ایم و مساله کاملا شفاف است و خوشبختانه نتیجه داده است.

وی همچنین با اشاره به پارک پردیسان، این پارک را یک اکو پارک نامید و گفت: پارک پردیسان متعلق به دولت و سازمان حفاظت محیط زیست است و هیچ بحث واگذاری وجود ندارد.

ابتکار در مورد تغییر مسیر جاده پارک ملی گلستان، گفت: دولت هشتم کلیات این طرح را به تصویب رسانده بود و سازمان محیط زیست به همراه وزارت راه یک نامه مشترکی به رئیس‌جمهور ارائه کردند.

وی با بیان اینکه یک همگرایی در دولت در جهت تغییر مسیر جاده پارک ملی گلستان وجود دارد، گفت: مسیر جایگزین مورد تائید سازمان محیط زیست و وزارت راه قرار گرفته و تنها مساله تامین اعتبار وجود دارد که امیدواریم اعتبارات لازم انجام بگیرد و جاده کنونی نیز به یک جاده اکو توریستی که از آتش‌سوزی‌ها نیز می‌تواند جلوگیری کند، تبدیل خواهد شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مورد احیای دریاچه ارومیه نیز تصریح کرد: اخیرا کارگروه تخصصی که برای نجات دریاچه ارومیه تشکیل شده بود، جلسات خود را تشکیل داده و ۷۵۰ میلیارد تومان برای آن اعتبار مشخص شده که این اعتبارات به صورت دقیق و کارشناسی شده به تمام دستگاه‌های مربوطه توزیع شده است و کارها در دست اجراست.

وی با اشاره به طرح‌های انتقال آب، گفت: هر گونه انتقال آب به مبدا یا رودخانه‌ها بخواهد لطمه بزند یقینا مورد قبول سازمان حفاظت محیط زیست نیست و تمام این طرح‌ها باید مبتنی بر استانداردهای زیست محیطی صورت بگیرد.

ابتکار در مورد انتقال آب خوزستان نیز گفت: امروز در جلسه هیات دولت موضوع آب خوزستان مطرح شد و بر لزوم حفاظت کیفی و حق‌آبه رودخانه کارون مورد تاکید قرار گرفت. تمام طرح‌هایی که برای تامین آب شرب ارائه می‌شود، با لحاظ همه شرایط، ضوابط و مقررات انجام می‌گیرد.