به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، دلار افت روز دوشنبه را جبران کرد و سکه نیز در حدود ۲۵ هزار تومان افزایش قیمت داشت. برخی از فعالان بازار معتقدند: نرخ تعادلی دلار بالاتر از سطوح ثبت شده در روز های گذشته بود، به همین دلیل افزایش قیمت دیروز این ارز را باید بازگشت به نقطه تعادل توصیف کرد.

به اعتقاد این گروه، ورود دلار به کانال قیمتی ۲۹۰۰ تومان تحت تاثیر اخبار ژنو بود و با کمرنگ شدن اثرات روانی این خبر، بازار به سطح تعادل خود بازگشت. در مقابل این گروه دیدگاهی دیگر نیز وجود دارد که روند بازار در میان مدت را نزولی توصیف می کند. به اعتقاد این گروه، با آزاد شدن بخشی از منابع ارزی حاصل از فروش نفت، زمینه برای افت تدریجی نرخ دلار فراهم می شود. کارشناسان با اشاره به توافق ایران و غرب آینده بازار ارز را در گرو راهبرد بانک مرکزی عنوان می کنند. بر اساس این دیدگاه با تقویت منابع در دسترس بانک مرکزی، اثر عوامل روانی کمرنگ می شود و روند ارز براساس واقعیت اقتصادی قابل ترسیم است.

بازار ارز و سکه متعادل شد
گزارش بازار- افت دلار آمریکا در بازار تهران متوقف شد. قیمت فروش هر دلار آمریکا دیروز در بازار داخلی ۲۹۵۰ تومان بود. در ابتدای کار بازار عمده صرافان خرید و فروش دلار را متوقف کرده بودند تا دلار به قیمت تعادلی اش باز گردد. در روزهای گذشته قیمت دلار با کاهش چشمگیرش قدم بزرگی به سوی کانال ۲۸۰۰ برداشت، رقمی که برخی آن را قیمت تعادلی برای دلار می دانستند.

صرافانی که به این اعتقاد پایبندند کمتر به خرید وفروش دلار دست می زدند و منتظر حصول اطمینان شدند. در مقابل این گروه دسته دیگری قرار داشتند که قیمت ها را بازگشت پذیر و تحت تاثیر اخبار ژنو می دانستند. ادامه کار بازار نشان داد افت روزهای گذشته تا حدودی جبران شد. روز گذشته قیمت سکه بهار آزادی نیز با ۱۴ هزار تومان افزایش به ۸۶۰ هزار تومان رسید و سکه پس از چند روز تجربه کاهش قیمت تغییر جهت داد. اخبار و تحلیل های مربوط به بازار جهانی نیز حکایت از افت بهای اونس دارد. پایگاه اینترنتی 

 

« بیزینس لاین» گزارش داد، قیمت جهانی طلا پایین ترین سطوح خود را تجربه می کند. البته برخی خبرها از رشد فزاینده تقاضای این فلز گرانبها در بازار چین خبر می دهد. میزان خرید طلا در بورس شانگهای روز گذشته به بالاترین حد خود در ۲ هفته اخیر رسیده بود. بر اساس پیش بینی شورای جهانی طلا، چین امسال با پشت سر گذاشتن هند به بزرگ ترین بازار طلای جهان تبدیل شده و تقاضای طلای این کشور به بیش از ۱۰۰۰ تن خواهد رسید.  

 

البته این افزایش تقاضا منجر به تغییر روند قیمتی نشد. بر اساس گزارش ها، به رغم افزایش تقاضای طلا در بازار چین کاهش ذخایر طلا در صندوق « اس پی دی آر» فشار زیادی را بر قیمت این فلز گرانبها وارد کرد و مانع از صعودی شدن بهای اونس شد. در واقع عرضه این صندوق تقاضای طلا در چین را خنثی کرده است.  

 

میزان ذخایر طلای این صندوق روز گذشته به کمتر از ۸۴۸ تن رسیده است که پایین ترین رقم از فوریه ۲۰۰۹ میلادی به شمار می رود.  

 

تپش قیمت در بازار تهران

 

هفته جاری همراه با افت قیمت ها بوده است، این روند گرچه دیروز تا حدودی تعدیل شد، اما تفاسیر این روند متفاوت است. برخی کاهش نرخ ارز در بلند مدت را برای اقتصاد ایران مفید می دانند، اما برخی کاهش هیجانی نرخ ارز را برای اقتصاد و تجارت کشور دارای پیامد های منفی می بینند. البته نگاه بازار نیز به آینده متفاوت است. برخی از تداوم کاهش سخن می گویند، اما برخی از بازگشت به نقطه اولیه پس از تخلیه هیجان خبر می دهند.  

 

تعدیل تحریم ها و بازار

 

ناظران بازار نیز جهت گیری بازار را در گرو عملی شدن توافق های اخیر و راهبرد بانک مرکزی می دانند. از قرار برخی از منابع بلوکه شده ایران در دیگر کشورها آزاد می شود با این حساب منابع در دست بانک مرکزی افزایش خواهد یافت. به همین دلیل طراحی بانک مرکزی در تنظیم بازار ارز بیش از گذشته اهمیت پیدا خواهد کرد. بر اساس شنیده ها در حداقل ۱۰۰ روز گذشته بانک مرکزی دخالت مستقیمی در بازار ارز نداشته است و این انتظارات بوده که جهت بازار را تعیین می کرده است، اما اکنون با تعدیل تحریم برخی از اتفاقات واقعی نیز می تواند سهم تعیین کننده ای در بازار داشته باشد. به عنوان مثال آزاد شدن هشت میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ایران کمک بزرگی به واردات پیش از عید نوروزخواهد کرد و از دید بعضی کارشناسان به گشایشی در اقتصاد ایران تعبیر می شود.  

 

اتفاق های دیگر به برداشتن محدودیت های ایران برای واردات فلزات گرانبها از جمله طلا مربوط می شود. بر اساس اعلام دبیر کل اتاق تهران، ایران خواهد توانست دارایی های بلوکه شده خود را از طریق طلا باز پس گیرد از این رو بازار داخلی از مذاکرات ژنو به طور کلی تاثیر مثبتی گرفته است. چنانچه این وعده ها عملی شود بازار طلای تهران روزهای خوشی نیز بعد از این همه تنش به خود خواهد دید. پیش فروش سکه بهار آزادی دارایی های طلای ایران را تضعیف کرد و نگرانی ها و اظهار نظرهای متنوعی را موجب شد. آزاد شدن دارای های بلوکه شده ایران در همین سطح از نظر کارشناسان می تواند به گشایشی برای اقتصاد ایران بدل شود. برخی اخبار نیز از آزاد شدن منابع حاصل از فروش نفت ایران در هند خبر می دهد. این خبر به اضافه ثابت ماندن فروش نفت ایران می تواند، به دولت امکان دهد برای مصارف ارزی برنامه ریزی میان مدت داشته باشد.  

 

سایت طلا نیز به نقل از پایگاه اینترنتی « شارپس پیکسلی» گزارش داد: مهم ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت جهانی طلا در شرایط کنونی نگرانی نسبت به متوقف شدن سیاست های محرک پولی از سوی فدرال رزرو آمریکا است. بر اساس این گزارش نگرانی ها نسبت به متوقف شدن محرک پولی ۸۵ میلیارد دلاری فدرال رزرو فشار زیادی را بر قیمت جهانی طلا وارد کرده است. تحلیل تکنیکال شارپس پیکسلی نشان می دهد که ناکامی طلا در رسیدن به سطح قیمتی ۱۲۵۱ دلاری موجب می شود، تا قیمت این فلز گرانبها طی هفته جاری نیز کاهش یابد. احتمال متوقف شدن سیاست های محرک پولی فدرال رزرو نیز تاثیر زیادی بر افزایش فروش طلا در بازارهای جهانی داشته است. اگر قیمت طلا نتواند سطح حمایتی ۱۲۲۰ دلاری را حفظ کند به زودی قیمت طلا به کمتر از ۱۱۰۰ دلار در هر اونس کاهش خواهد یافت. قیمت جهانی طلا پس از رشد متوالی در ۱۲ سال گذشته از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۲۶ درصد کاهش یافته است.  

 

یک پیش بینی درباره طلا

 

بیش از ۷۴ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی اخیر سی ان بی سی اعلام کردند که قیمت جهانی طلا در روزهای آینده با کاهش روبه رو خواهد شد.  

 

بر اساس این گزارش ۱۵ درصد تحلیلگران اقتصادی و فعالان بازار طلا نیز پیش بینی کردند که قیمت طلا در سطح کنونی باقی خواهد ماند و تغییر چندانی نخواهد داشت و ۱۱ درصد کارشناسان اقتصادی نیز به افزایش قیمت طلا در روزهای آینده رای داده اند. قیمت جهانی طلا از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۲۵ درصد کاهش داشته است. نگرانی سرمایه گذاران بین المللی نسبت به متوقف شدن محرک پولی فدرال رزرو تاثیر زیادی بر افت شدید قیمت طلا داشته است.  

 

  تام اسای کارشناس ارشد اقتصادی تاکید کرد، اگر فدرال رزرو آمریکا اجرای محرک پولی را متوقف کند، قیمت طلا به زیر ۱۲۰۰ دلار در هر اونس کاهش خواهد یافت. بانک مرکزی سوئیس نیز پیش بینی کرد، در صورت ادامه روند نزولی قیمت طلا میزان ذخایر صندوق اس پی دی آر طی ۱۲ ماه آینده بیش از ۳۰۰ تن دیگر کاهش خواهد یافت.  

 

  کارمزد تسهیلات طلای بانک کارگشایی ۶ درصد افزایش یافت

 

خبرهای دیگر نیز حکایت از افزایش کارمزد تسهیلات طلای بانک کارگشایی دارد. به گزارش خبرگزاری مهر، براساس بخشنامه جدید بانک کارگشایی، در مجموع سقف کارمزد تسهیلات اعطایی این بانک در قبال طلا آلات از ابتدای آذر ماه سال جاری به ۱۳ درصد افزایش یافته، این در حالی است که پیش از این مبلغ این کارمزد ۷ درصد بوده و با افزایش ۶ درصدی مواجه شده است. کارمندان بانک کارگشایی به مشتریانی که برای دریافت تسهیلات مراجعه می کنند، اعلام می کند که این نرخ افزایش یافته است.
 
این بانک براساس خدماتی که در بخش اعطای تسهیلات تا سقف ۲۰ میلیون ریال به هر متقاضی در قبال سپرده گذاری طلا می پردازد، کارمزدی شامل کارمزد تسهیلات پرداختی و حق الحفاظه دریافت می کند. بر اساس آخرین تعرفه خدمات تسهیلات و کارمزدهای این بانک، هر گرم طلای ۱۷ و ۱۸ عیار، مبلغ ۳۰۰ هزار ریال ارزیابی شده و یک سوم آن؛ یعنی ۱۰۰ هزار ریال تسهیلات پرداخت می شود.
 
سقف تسهیلات فردی قرض الحسنه ۲۰ میلیون ریال در قالب حداقل دو فقره قرارداد و در ازای ۲۰۰ گرم طلای ۱۷ یا ۱۸ عیار است، همچنین مدت قرارداد یک سال و یک بار نیز قابل تجدید است، تعرفه کارمزدها نیز پیش از این شامل کارمزد تسهیلات پرداختی چهار درصد و حق الحفاظه دریافتی نیز معادل سه درصد کل مبلغ ارزیابی بوده است. تسهیلات پرداختی بعد از انقضای قرارداد در صورت عدم تسویه، ماهانه مشمول یک درصد به عنوان خسارت تاخیر تادیه نیز می گردد.