بهمن ماه امسال در حالی به نیمه رسیده است که تهران همواره در این ماه در تعطیلی به سر برده است، حالا این تعطیلی یا به دلیل بارش برف در تهران و بسته شدن راه‌های عبور و مرور بوده و یا اینکه آلودگی هوا به میزانی زیاد شده است که اعلام شد از سفرهای ضروری در شهر خودداری شود.

با گذشت پنج روز متوالی از آلوده بودن هوای تهران مسئولان شهری هیچ راهکاری برای بهبود این امر جز تعطیل کردن مدارس و مهدکودک‌ها و پیش‌دبستانی‌ها ندارند و منتظرند تا بحرانی جای بحران دیگر را بگیرد، این در حالی است که با توجه به توسعه حمل و نقل عمومی و نوسازی خودروهای فرسوده یکی از راهکارهای اساسی برای بهبود وضعیت هوای آلوده تهران است.

در این شرایط با وجود اینکه توسعه حمل و نقل عمومی در کلانشهر تهران یکی از اولویت‌های اولیه و فوری شهر است، علی امام، مدیر عامل متروی تهران با بیان اینکه حمایت از مترو از اولویت مسئولان خارج شده است، گفت: حمایت از حمل و نقل درون شهری از اولویت مسئولان دولتی خارج شده است.

وی با بیان اینکه اینکه مدیران و کارشناسان مسائل شهری بارها تاکید کردند که موثرترین راهکار کاهش ترافیک و آلودگی هوا، توسعه حمل و نقل عمومی و به‌خصوص مترو است، گفت: متاسفانه آنچه امروز شاهد هستیم آن است که این مهم کمتر مورد اهمیت و حساسیت مسئولان کشوری قرار می‌گیرد.

وی اظهار کرد: نیم نگاهی به بودجه محقق شده مترو در کلانشهرها در سال جاری و همچنین پیشنهادات بودجه‌ای دولت و مجلس برای سال ۹۷ گواه آن است که عملا پروژه توسعه قطار شهری در کلانشهرها برای سال پیش رو با اما و اگرهای فراوانی همراه خواهد بود و بدون بازنگری در لوایح مالی مربوطه، امکان توسعه کمی و کیفی مترو با سرعتی که نیاز امروز است، فراهم نمی‌شود.

امام تصریح کرد:  در بحث بودجه های دولتی، وضعیت بودجه‌ای متروی تهران را مثال می‌زنم که در سال جاری، کلا 108 میلیارد تومان برای کمک به شرکت مترو به تصویب رسیده بود که تا این لحظه فقط 48 میلیارد آن (حدود 45 درصد) محقق شده و نکته جالب این است که بودجه مد نظر دولت برای توسعه متروی کلانشهرها در سال 1397 به طور میانگین، 50 درصد نسبت به سال جاری کاهش را نشان می‌دهد و این امر یعنی اینکه عملاً حمایت از حمل و نقل درون شهری از اولویت مسئولان دولتی خارج شده است.

مدیرعامل متروی تهران اظهار کرد: این رقم با توجه به طرح‌های توسعه‌ای خط 6 و ایمن سازی خط 7 عملا بسیار ناچیز به نظر رسیده و مجالی برای فکر کردن به احداث خطوط اکسپرس و ایجاد خطوط مصوب دیگر در طرح های جامع حمل و نقلی باقی نمی‌گذارد. البته شهرداری تهران با توجه به منابع محدود مالی و کاهش چشمگیر برخی درآمدها، بیش از این امکان تزریق پول به مترو در سال جاری را نداشته و در چنین حالتی انتظار می رود حداقل برای سال آتی و در بودجه‌های مصوب مجلس، سهم دولت از توسعه متروی کلانشهرها به شکل جدی‌تری دیده شود و حمایت از حمل و نقل پاک، ارزان قیمت و ایمن بیشتر مد نظر قرار گیرد.

این در حالی است که امروز حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان در سخنرانی خود هیچ اشاره‌ای به توسعه مترو نکرده است و تنها وعده داده است که وام‌های مناسب به صاحبان خودروهای فرسوده داده شود.

وی با بیان اینکه مردم در شرایط آلودگی با سختی‌های بسیاری مواجه می‌شوند و نمی‌توانند زندگی عادی خود را دنبال کنند و ما نمی‌توانیم در برابر این مشکلات بی‌تفاوت باشیم، اظهارداشت: امروز در دنیا کشورهایی هستند که در شرایط آلودگی چند روز اجازه تردد خودرو نمی‌دهند، اگر در کشور ما ناوگان حمل و نقل عمومی شرایط لازم و امکانات مناسب را برای ارایه سرویس قابل قبول داشته باشد، می‌توانیم به جای آنکه مدارس را تعطیل کنیم، تردد خودروها را محدود نماییم.

طرح‌های فضایی و رویایی مبنی بر محدود کردن ورود خودروها به خیابان از سوی رئیس‌جمهور در حالی مطرح شده است که با توسعه مترو و رواج خودروهای هیبریدی و برقی می‌توان از آلودگی هوا جلوگیری کرد، امری که به نظر می‌رسد عزمی برای آن در مسئولان وجود ندارد و بیشتر در مقوله توسعه حمل و نقل شهری رویابافی می‌کنند تا اینکه بخواهند کاری از پیش برده و مساله را حل کنند.