پايگاه خبري تحليلي «پارس»- اتفاقات حاشیه‌ای در شهرستان «مهاباد» استان آذربایجان غربی به دنبال حادثه فوت «فریناز خسروانی» کارمند یکی از هتل‌های این شهرستان، بهانه‌ای شده است برای برخی رسانه‌ها و گروه‌های مخالف نظام که مناطق کردنشین را ناامن جلوه دهند.

انتشار اطلاعات از سوی مقامات محلی و مسئولان قضایی، اظهارات خانواده متوفی و مدیر هتل حکایت از آن دارد که فوت نامبرده، یک اتفاق بوده و برخلاف فضاسازی‌های برخی گروه‌های خارج از کشور، نه قصد تجاوز و تعرضی در کار بوده و نه پای هیچ مسئول دولتی در میان بوده است. آنچنان که محمدقسیم عثمانی، عضو مجمع نمایندگان استان آذربایجان غربی و نماینده بوکان در مجلس به خبرنگار «ایران» گفت: «متهم به هیچ وجه ارتباطی با مراکز دولتی نداشته و برای مشاوره جهت ارتقای سطح استاندارد هتل در آنجا مستقر بوده است.»

این نماینده مجلس افزود: «این یک اتفاقی است که ممکن است در هر جایی و در هر شهری بیفتد اما رسانه‌های بیگانه و کسانی که مخالف نظام هستند با روایت وارونه این اتفاق، فعال بخش خصوصی را کارمند دولتی معرفی و القا کردند که این خانم از دست او فرار و خودکشی کرده است. آنها با دست گذاشتن روی مسائل حساس همچون تجاوز و دولتی بودن فرد خاطی از مردم برای تجمع دعوت کردند.»

+دختبر+پریناز+خسروی+(2)

این نماینده کرد و اهل سنت مجلس تأکید دارد که مخالفان می‌خواستند یک موضوع اخلاقی را به یک مسأله قومیتی و امنیتی بدل کنند حال آن که هشیاری مردم و همکاری معتمدان و بزرگان مهاباد اجازه چنین بهره‌برداری را به مخالفان نداد.

مهاباد در مسیر توسعه
عثمان احمدی، نماینده مهاباد در مجلس نیز تأکید دارد «موضوع به هیچ وجه امنیتی و سیاسی نبوده است.» او به خبرنگار «ایران» گفت: «از روز پنجشنبه جلسات متعددی را در شورای تأمین شهرستان و با همه عزیزانی که می‌توانستند در این خصوص همکاری کنند، داشته‌ایم و موضوع را با حساسیت دنبال می‌کنیم.» به گفته وی، اتفاقات خوبی به لحاظ زیرساخت‌های توسعه در مهاباد افتاده است و این شهرستان در حال حاضر از گمرک، راه‌آهن، کارخانه پتروشیمی و... برخوردار است و ایجاد منطقه ویژه اقتصادی و تجاری هم مطرح است. به همین خاطر برخی بدخواهان چشم ندارند این اتفاقات خوب را ببینند و تمایل دارند اوضاع این شهرستان را ناامن جلوه دهند.» احمدی بر همین اساس از رسانه‌ها خواست «در گزارش‌ها و خبرهای خود به گونه‌ای عمل نکنند که اوضاع مهاباد آشفته و به هم ریخته جلوه کند.»

انتقاد از نحوه اطلاع‌رسانی مسئولان محلی
رسول خضری، دیگر نماینده استان آذربایجان غربی است که در گفت‌وگو با «ایران» تأکید دارد اوضاع استان برخلاف جوسازی‌های بیگانگان آرام است. نماینده پیرانشهر و سردشت البته از کیفیت اطلاع‌رسانی مسئولان محلی در این حادثه انتقاد کرد و گفت: «سوء اطلاع‌رسانی، به اندازه سوء تغذیه کشنده است. در چنین مواقعی است که نقش رسانه‌ها در تهییج یا اقناع افکار عمومی روشن می‌شود. مسئولان استانی و مقامات مهاباد باید در برابر خبرسازی‌های رسانه‌های خارجی سریع‌تر اقدام و مردم را از اصل ماجرا مطلع می‌کردند. رسانه‌های محلی و بخصوص صدا و سیما محل خوبی بود برای اینکه توضیحات مدیر هتل، شاهدان عینی و خانواده آن مرحوم برای مردم پخش شود تا فضا برای مانور بدخواهان مهیا نشود.»

به اعتقاد خضری، برخی از حاشیه‌های ایجاد شده ناشی از نبود شفافیت‌ها و اطلاع‌رسانی‌های نادرست بوده است چون مردم استان و همچنین مهاباد مردم قانونمداری هستند.

گزارش شوک از هرآنچه که اتفاق افتاد
ماجرای حادثه مهاباد که در آن مرگ دختر میهمانداری در سقوط از هتل جنجال‌ساز شده بود، به صورت ویژه و فوق‌العاده از سوی مقامات قضایی و پلیسی تحت رسیدگی است. نه تنها مسئولان بلکه خانواده این دختر جوان و مرد هتلدار عنوان می‌کنند که راهی جز قانون در موشکافی این حادثه نیست و همه بر این باورند که تیم‌های پلیس آگاهی و دادسرای مهاباد بخوبی در حال انجام تحقیقات و افشای جزئیات آن هستند.

شاید اگر در روزهای نخست این حادثه مسئولان در رسانه‌های تصویری و مکتوب به بازگویی آنچه اتفاق افتاده است، می‌پرداختند و زمان را از دست نمی‌دادند، شاهد چنین حواشی‌ای نمی‌شدیم. روز یکشنبه هفته گذشته 13 اردیبهشت ماه دختری 25 ساله به نام «فریناز» در حادثه مرموزی از هتل «تارا»ی مهاباد سقوط کرد و جان باخت. این حادثه تا روز چهارشنبه در داخل کشور رسانه‌ای نشد و رسانه‌های خارجی شروع به جوسازی و تحریک اهالی مهاباد کردند و وقتی ماجرا وارد فضای امنیتی شد، تازه مسئولان قضایی و دولتی در استان آذربایجان غربی احساس کردند که باید اطلاع‌رسانی داشته باشند و همین سوخت زمان، جنجال و حاشیه‌های زیادی بر جای گذاشت.

5 روز بعد
شاید رئیس دادگستری آذربایجان غربی تنها مقام رسمی‌ای بود که توضیحات کاملتری داد. وی با قاطعیت به تکذیب ارتباط متهم پرونده مهاباد با نهادهای امنیتی کشور پرداخت و با استناد به معاینات پزشکی قانونی «هرگونه شایعه در مورد تجاوز به دختر جوان» را رد کرد.

+دختبر+پریناز+خسروی+(3)

توکل حیدری، رئیس دادگستری در آذربایجان غربی، تأکید کرد که «رابطه‌‌ای در این حد بین متوفی و متهم وجود نداشته است». در همین حال بر اساس گزارش‌ها، شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی روز پنجشنبه ۱۷ اردیبهشت، شاهد ناآرامی بوده و  خساراتی از سوی  معترضان  به هتل «تارا»  وارد  شده است. جعفر کتانی، فرماندار مهاباد نیز از دستگیری متهم حادثه مهاباد خبر داد و گفت که متهم «بازرس یا ناظر هیچ نهادی نبوده است». در همین حال رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی نیز گفت که متهم این حادثه «یک مهندس طراحی داخلی است و حتی هیچ سابقه همکاری با هیچ دستگاه دولتی را ندارد؛ چه برسد به اینکه مأمور امنیتی باشد».

توکل حیدری تأکید کرد که فعالیت متهم «در زمینه ارتقای استاندارد هتلداری» بوده و به همین دلیل در هتل تارای مهاباد حضور داشته است.

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی در بخشی از سخنان خود همچنین با اشاره به بررسی «۲۵ پیامک رد و بدل شده بین متهم و متوفی» تأکید کرد که «متهم دختر جوان را به اتاقش دعوت کرده است».

 وی اضافه کرد: «متهم اعلام کرده که چند دقیقه پس از حضور دختر جوان در اتاق و گفت‌وگوی آن دو با هم، رئیس هتل... تلفنی ماجرا را به مادر وی اطلاع داده و مادرش نیز به دخترش زنگ می‌زند که رئیس هتل دنبال تو می‌گردد.»حیدری با اشاره به تماس تلفنی میهماندار هتل با یکی از همکارانش افزود: «بر اساس گفته‌‌های متهم، همکار این دختر به وی اطلاع می‌‌دهد که رئیس هتل مشغول کنترل دوربین‌های مداربسته است.»وی اضافه کرد: «دختر جوان تصمیم می‌گیرد اتاق را ترک کند. چند بالکن کناری را که هر یک حدود ۸۰ سانتی‌متر با یکدیگر فاصله داشته‌اند پشت‌سر می‌گذارد و پس از آن تصمیم می‌‌گیرد که از طریق بالکن به طبقه پایین‌‌تر بپرد که پس از آویزان شدن از بالکن موفق به این کار نشده و به پایین پرت می‌شود.»

درگیری‌ها کشته نداشت
در همین حال علیرضا رادفر، معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان غربی گفت: «هیچ تیراندازی» توسط پلیس انجام نشده ومأمورین انتظامی فقط با «روش‌های ضد اغتشاش و با خویشتنداری کامل» سعی در متفرق کردن تجمع‌کنندگان داشتند.  

اظهار نظر پلیس
معاون اجتماعی ناجا نیز اظهار کرد: متأسفانه اتفاقاتی که در مهاباد افتاد به وسیله شبکه‌های معاند بزرگنمایی شده است و آنها تلاش کرده‌اند که جو را متشنج کنند اما خوشبختانه با خویشتنداری مأموران نیروی انتظامی غائله خاتمه پیدا کرد. وی افزود: در این حادثه تعدادی مجروح شده‌اند اما هیچ کشته‌ای وجود نداشته است. وی در مورد آتش سوزی هتل در مهاباد گفت: به دلیل جو ایجاد شده و اعتراض مردم نسبت به رئیس هتل، این هتل به آتش کشیده شد. البته در این خصوص نیز عده‌ای دستگیر شده‌اند. حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی‌اژه‌ای، معاون اول رئیس قوه قضائیه در‌خصوص حادثه مهاباد ابتدا به گلایه از رسانه‌ها پرداخت، سپس گفت: در این قضیه فردی به جهاتی این اتفاق برایش افتاده یا خودش برای خودش پیش آورده است.

 بعد یک فرد نااهل دیگر آمده کاری کرده و الان هم در حال بررسی است. این اصلاً جا نداشت که این قضیه را به این شکل طرح کنند و به آن بپردازند.

محسنی‌اژه‌ای افزود: اگر اجازه می‌دادند از همان ابتدا درست رسیدگی می‌شد، شاید مشکلات کمتر بود. نیروی انتظامی و دستگاه قضایی وارد قضیه شده‌اند و افرادی که در این زمینه لازم بوده احضار و بازداشت شده‌اند.

وی با بیان اینکه این پرونده در حال رسیدگی است، گفت: وقتی مسائل روشن‌تر شد من یا دیگران آن را مطرح خواهیم کرد.

محسنی اژه‌ای در پاسخ به این سؤال که اعتراف متهم این پرونده که معاون اجتماعی ناجا از آن خبر داده چه بوده است؟ گفت: اجمالاً اینکه تقصیر دارد، در این قضیه روشن است، ولی فعلاً باید اجازه بدهیم موضوع رسیدگی و جزئیات روشن شود.

-حادثه-مهاباد-و-فریناز-خسروانی

تنها یک متهم در پرونده
دادستان کل کشور نیز در‌خصوص این حادثه گفت: حادثه‌ای که در مهاباد اتفاق افتاد، یک متهم داشته و چند نفر باید تحت تعقیب قرار گیرند.
حجت‌الاسلام والمسلمین «سیدابراهیم رئیسی» افزود: حادثه‌ای در مهاباد اتفاق افتاده که دشمنان در فضای مجازی در این خصوص دمیده‌اند. وی ادامه داد: این حادثه به بحران شهری تبدیل شد و وضعیت مطلوب این است که باید اقدامات پیشگیرانه انجام شود و مرگ یک دختر پس از سقوط از طبقه چهارم هتل تارای شهر مهاباد در هفته گذشته، واکنش‌هایی از سوی مردم این شهر به دنبال داشت.

متهم کیست؟!
«جعفر کتانی» فرماندار مهاباد گفت: متهم پرونده حادثه هتل تارا ساکن مهاباد نیست.

وی افزود: این متهم که در بازداشت به سر می‌برد با نام مخفف «س. م. ه» کارمند شرکت... در تهران است.

گفته‌های برادر فریناز و مدیر هتل تارا
خانواده فریناز و یکی از مدیران هتل تارا به بیان جزئیات ماجرای مرگ کارمند این هتل در مهاباد پرداختند.

از سویی سلیمان برادر فریناز درخصوص روایت واقعی مرگ خواهرش می‌گوید: پرونده در حال حاضر در دادسرا است و در حال طی شدن مراحل قضایی است. ما منتظر نتیجه هستیم. تا این افراد بازجویی نشوند و حقایق مشخص نشود چه چیزی می‌توانیم بگوییم؟ در روز حادثه تنها تماسی که با ما گرفته شده است درخصوص حادثه بود و تماس دیگری نداشتیم که نشان دهد خواهرم رابطه‌ای با ارزیاب اعتبار هتل تارا داشته است. وی افزود: فریناز از حدود یک سال پیش در این هتل کار می‌کرد و در این یک سال هیچ مشکلی با صاحب هتل و کارکنان آن نداشته است.

برادر قربانی حادثه مهاباد ادامه داد: هنوز لزومی برای واگذاری پرونده به وکیل ندیده‌ایم. چون فرماندار و رئیس دادگستری به ما قول مساعد داده‌اند که به صورت ویژه این پرونده پیگیری شود.

+دختبر+پریناز+خسروی+(1)

باید بگویم به هر حال جز قانون هیچ راه دیگری برای رسیدگی به این پرونده وجود ندارد. تا الان که خوب پیش رفته است. باید منتظر ماند و دید نتیجه تحقیقات و پرونده به کجا ختم خواهد شد. ما به عنوان خانواده که در دل این رویداد هستیم می‌گوییم برخی از این شایعات اساس ندارد. ما نمی‌توانیم تا روشن شدن جزئیات توضیح دیگری بدهیم. سلیمان گفت: تماس‌هایی از سوی همکاران و خدمه هتل با خواهرم وجود داشته است اما ما فعلاً در جریان آن نیستیم. اداره آگاهی در حال بررسی و تحلیل این تماس‌ها است تا بعد از حادثه ما هیچ حرفی از خواهرم مبنی بر آشنایی‌اش با متهم نشنیده‌ایم و ما از این مرد شکایت کرده‌ایم.

ما انسان‌های غیرمنطقی نیستیم. مایلیم این موضوع از کانال قانونی به نتیجه برسد. ناصر مولودی، از مدیران هتل تارا نیز گفت: متهم پرونده همان روز اول حادثه و در مراحل اولیه دستگیر شد، اما متأسفانه کسی تابع قانون نبود. برخی احساسات مردم را علیه ما به اشتباه تحریک کردند. ریختند و هتل ما را سوزاندند . وی افزود: تجمع ابتدا مسالمت‌آمیز بود اما  مخالفان سیاسی، از طریق تلویزیون‌های خود، با توسل به دروغ مردم را تحریک کردند؛ جوانان احساسی را جمع کردند. حدود ساعت پنج عصر تعدادی جوان مقابل پاساژی روبه‌روی هتل جمع شدند. به ندرت به تعداد آنها افزوده شد. حدود ساعت پنج و نیم به هتل نزدیک شدند. ما افرادی را فرستادیم و خواهش کردیم اگر اعتراضی دارند نماینده‌شان را بفرستند داخل هتل تا با آنها حرف بزنیم. گفتیم ما مستندات داریم. فیلم داریم. بیایید ببینید و نگذارید فضا متشنج شود و خساراتی وارد شود. اما متأسفانه به حرف ما گوش ندادند. شعار مرگ بر سرمایه دار سر دادند. ما هم که دفاعی نداشتیم. چون تعداد زیاد بود و ما تعدادمان کم بود. به اتاق‌های هتل پناه بردیم. بعد با سنگ به سمت شیشه‌ها حمله کردند. ابتدا تأثیری نداشت اما به محض اینکه یکی از شیشه‌ها شکسته شد، به داخل هتل هجوم بردند طوری که ما مجبور شدیم از راه‌های دیگر هتل را ترک کنیم و از محل دور شویم.

مولودی ادامه داد: ما خوشبختانه پیشتر به علت وضعیت بحرانی، همه خدمه هتل را مرخص کردیم. اما به دلیل اینکه خانه و زندگی ما آنجا بود، ماندیم و نشستیم که حداقل با زبان و گفت‌و‌گو با معترضان حرف بزنیم. اما متأسفانه این‌طور نشد و هر چه خواستند انجام دادند. وقتی پلیس و نیروهای دولتی آمدند برای اینکه کسی کشته یا زخمی نشود بخوبی از هتل حفاظت نکردند.

وی درخصوص فیلمی از روز حادثه گفت: اما روز اول که ماجرا اتفاق افتاد، برادر من به عنوان صاحب هتل به خانواده فریناز زنگ زد و همه فیلم‌های مربوط را به آنها نشان داد. اما گویا بعد از فرار ما از هتل سی‌دی و مستنداتی که در دست ما بود منتشر شده است. ما به عنوان مدیریت هتل قبول می‌کنیم که در کنترل دوربین‌ها سهل‌انگاری کرده‌ایم.

همان روز مادر این زن به هتل زنگ زده و به برادر من گفته که دخترش به خانه برنگشته است. مادر او گفته: «دخترم گفته است که من تا سه ساعت دیگر هتل هستم.» بعد برادرم مشکوک شده و زنگ زده تا ببیند بالاخره فریناز به خانه برگشته است یا نه. بعد از اینکه فریناز متوجه می‌شود که خانواده و مدیریت هتل از جریان اطلاع پیداکرده‌اند، دستپاچه می‌شود. ابتدا به صورت افقی و از طریق بالکن در چهار اتاق جابه جا شده است. بعد خواسته به کمک یکی از خدمه از طبقه سوم به صورت عمودی پایین برود که در این فاصله متأسفانه سقوط می‌کند. متهم گفته که حتی در جابه‌جایی ابتدایی به فریناز کمک کرده است. ما از کل ماجرا متأسفیم. ما دلسوز این شهر بودیم، مهاباد را زیبا کردیم. من خود یک هتل دیگر در مهاباد ساخته بودم که قرار بود بزودی افتتاح شود.

مولودی گفت: برادر من که صاحب هتل است موضوع رابطه را به خانواده اطلاع داد. او در هتل به هر دو نفر میهمان و کارمند مشکوک شده بود. متهم هم بعداً با شکایت ما بازداشت شد. خواستند او را آزاد کنند اما برادر من به عنوان شاکی اصلی مانع از آزادی او شد.

وی درخصوص شغل متهم گفت: ‌این مرد 35 ساله مسئول یک سازمان خصوصی جهانگردی است. اینها در جهت استانداردسازی هتل‌ها و در این رابطه به همه هتل‌ها سرکشی می‌کنند.

در جریان رفت و آمد به هتل، این فرد با کارمند ما آشنا شده و یک رابطه ساده برقرار کرده‌اند. این فرد مسئول یک شرکت خصوصی است و هیچ ارتباطی با دولت ندارد. مولودی در پایان گفت: مسئولان به بهترین شیوه دارند این پرونده را بررسی می‌کنند. به غیر از متهم، شماری از معترضان راهم بازداشت کرده‌اند. با وجود همه این خساراتی که به ما وارد شد، ما داغدار مرگ فریناز هستیم. ما هم ضرر کردیم، زندگیمان به خطر افتاد.