به گزارش پارس به نقل از برق نیوز، وزیر نیرو در برنامه نگاه یک که دیشب از شبکه یک سیما پخش شد گفت: در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری نشانه های پیروزی کشور نشان داده شده است و اجرای بندهای ان می تواند تاثیرات بسیار جدی در آینده اقتصاد داشته باشد.

چیت چیان افزود: برخی تصور می کنند اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصاد ریاضتی و یا اینکه ما یک حصاری دور خود بکشیم و با دنیا ارتباطی نداشته باشیم. اینها برداشتهای غلطی است که اگر کسی یک بار این سیاست ها را بخواند متوجه می شود که اقتصاد مقاومتی به معنی اقتصادی است که آسیب پذیری را کاهش می دهد و مولفه هایی که مقام معظم رهبری در این سیاست ها نشان داده اند ، مسایل بسیار اساسی است.

وی ادامه داد: ما ۴۲ برنامه اجرایی تهیه کرده ایم که یکی از مهمترین آنها افزایش تولید داخلی است.

خوداتکایی در اغلب بخش های صنعت برق

چیت چیان گفت: وزارت نیرو و صنعت آب و برق یکی از بخش های موفق و پیش رو در امر خود اتکایی است . شاید تا ۲۰ - ۳۰ سال پیش برای ساخت یک سد یا نیروگاه کوچک یا یک خط۴۰۰ کیلو ولت نیازمند حضور پیمانکاران و سازندگان خارجی بودیم، امروز الحمدالله در ساخت نیروگاههای بادی، حرارتی، آبی و همچنین پست های بزرگ برق ، شبکه های انتقال و توزیع ، حساسترین تجهیزات و سیستم های کنترل همه اینها به دست صنعت گران داخلی و بدست پیمانکاران داخلی اجرا و ساخته می شود و نه تنها برای مصرف داخل که بسیاری از این خدمات را به دیگر کشورها صادر کرده ایم .

وی افزود: در همین یکی دو سال اخیر هم کارهای خوبی کرده ایم. یک سال و نیم پیش از این قادر نبودیم توربین های دو و نیم مگا واتی بادی را در کشور بسازیم ، بخشی از توربین های ۶۶۰ واتی بادی امکان ساختنش در کشور نبود ، امروز همه تجهیزاتش به طور کامل در داخل ساخته می شود.

وزیر نیرو گفت: قادر نبودیم توربین های گازی ۲۵ مگا واتی را به صورت کامل بسازیم ، اما الان ساخته می شود و این باعث افتخار است که در همه این حوزه ها صادرات داریم.

حمایت از شرکت های دانش بنیان و اقتصاد دانش بنیان

چیت چیان افزود: مطلب دیگر مساله اقتصاد دانش بنیان و تولید و صادرات محصولات دانش بنیان است. ما در یک سال و نیمی که دولت جدید مشغول به کار شده است ۲۵ رشته فناوری که مورد نیاز حال و آینده صنعت آب و برق است ، مشخص کرده ایم .

وی تصریح کرد: مثلا سیستم های انتقال HVDC ، یا HVAC که شبکه های برق فشار قوی بیشتر از ۴۰۰ کیلوولت ، موتورهای الکتریکی پیشرفته ، خودروهای برقی ، پیل سوختی ، توربین های گازی ، توربین های بادی ، ذخیره سازی برق، سیستم های سرمایشی پیشرفته ، سیستم های فتوولتاییک ، نیروگاه های حرارتی خورشیدی، شبکه هوشمند برق، میکرو توربین ها و غیره.

وزیر نیرو اظهارداشت: مساله دیگر رشد بهره وری و تقویت رقابت پذیری اقتصاد است که مورد تاکید رهبری هست. در این زمینه اقدامات خوبی را انجام داده، برنامه جهادی طراحی کرده ایم که از مهر امسال تا مهر آینده میزان تلفات شبکه انتقال و توزیع را به زیر ده درصد در برق برسانیم.

صادرات برق و کالا و خدمات مهندسی در ۲۷ کشور دنیا

وزیر نیرو گفت: دیگر مورد مهم صادرات برق و نیز کالا و تجهیزات است. شبکه برق به شبکه برق ۷ کشور منطقه متصل است که به ۴ کشور ترکیه ، عراق ، پاکستان و افغانستان ما صادر کننده خالص هستیم .از کشور جمهوری آذربایجان و ترکمنستان واردات برق داریم و در مورد کشور ارمنستان مبادله برق داریم.مجموعا در سال حدود ۱۲ میلیارد کیلو وات ساعت برق صادر می کنیم که این در کل کشورهای منطقه منحصر به فرد است.

چیت چیان ادامه داد: در مورد صادرات کالاها و خدمات فنی مهندسی باید گفت که شرکت های ما که عمدتا خصوصی هم هستند ، ۲۳۶ پروژه در ۲۷ کشور دنیا اجرا کرده اند که ارزش انها یک میلیارد و ششصد میلیون دلار بوده است. ۹۰ پروژه هم الان در حال مذاکره داریم که ارزش انها بیش از دو میلیاردو چهارصد میلیون دلار خواهد شد .

هزینه تولید برق در ایران ۲۰۰ تومان است

وزیر نیرو در ادامه سخنانش در برنامه نگاه یک که دیشب پخش شدگفت: درهیچ یک از کشورهایی که رشد سریعی دارند دیده نمی شود که برای برق یارانه پرداخت کنند و متقابلا یکی از کشورهایی هم که یارانه برای مصرف برق پرداخت می کنند دیده نمی شود که رشد مطلوبی داشته باشند.

چیت چیان افزود: هزینه تولید برق شامل چهار مولفه است قیمت سوخت،هزینه تبدیل انرژی، هزینه انتقال و توزیع که اگر هزینه سوخت را کنار بگذاریم به ازای تولید هر کیلو وات ساعت وزارت نیرو امسال حدود ۸۰ تومان هزینه کرده است . اگر ما بخواهیم هزینه سوخت نیروگاهی را برابر با هزینه گازی که در اختیار صنایع پتروشیمی قرار می گیرد در نظر بگیریم و فرض هم بکنیم که اصلا سوخت گازوییل که بسیار گران قیمت هم هست اصلا استفاده نکنیم ، ما با هر متر مکعب گاز حدود سه کیلو وات ساعت برق می توانیم تولید بکنیم و به دست مصرف کننده برسانیم و با همان کمترین قیمت گاز حدودا به ازای هر سه کیلو وات ساعت ۱۲۰ تومان خواهد شد .

وی گفت: این ۱۲۰ تومان به اضافه هشتاد تومان هزینه هایی که هزینه های داخلی وزارت نیرو است ۲۰۰ تومان می شود. ما این ۲۰۰تومان را امسال متوسط حدود ۵۰ تومان به مشترکین خانگی فروخته ایم. بنابر این می ببینیم اگر کسی که کم مصرف می کند مثلا ۲۰۰ کیلو وات ساعت مصرف می کند این شخص ۲۰۰ ضرب در ۱۵۰ تومان یارانه دریافت می کند اما کسی که هزار کیلو وات ساعت مصرف می کند آن شخص هزار ضرب در ۱۵۰ تومان یارانه دریافت می کند پس این سیستم دریافت یارانه اول از همه باعث بی عدالتی می شود.

شکاف درآمدی وزارت نیرو و انباشت بدهی

چیت چیان ادامه داد: دومین مساله این است که وزارت نیرو که از دولت پولی بابت تولید ، انتقال و توزیع برق پولی دریافت نمی کند. حالا اگر قیمت سوخت را هم کنار بگذاریم این بنگاهی که برق تولید می کند چگونه مابه التفاوت بین ۸۰ تومان مبلغ تولید برق و ۵۰ تومان دریافتی از مشترک را که می شود ۳۰ تومان را جبران کند؟

وزیر نیرو افزود: این باعث می شود که دائما بدهی های وزارت نیرو به تولید کنندگان برق، به افرادی که از آنها تجهیزات خریده تا شبکه برق را توسعه دهد دائما افزایش پیدا کند. ما در بخش برق حدود ۲۴ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته داریم و با این شرایط سرمایه گذاری هم در این بخش کم می شود. ما در سالهای قبل حدود ۷، ۸ ، ۹ درصد در هر سال افزایش ظرفیت تولید داشتیم، چرا که مصرف برق در کشور ما هر سال حدود ۶ ، ۷ درصد افزایش پیدا می کند.

وی گفت: بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و بر خلاف این قانون که اشاره کرده بود که ظرف ۵ سال باید قیمت حامل های انرژی به قیمت های واقعی اقتصادی برسد در حالیکه در سال ۸۹ یک بار این قیمت جهشی بالا رفت و بعد از آن دیگر متوقف شد . قیمت ثابت ماند، در شرایطی که هزینه بنگاه های برق دائم همراه با این تورم در حال افزایش است. این شرایط کار را به جایی رسانده که رشد ظرفیت تولید برق از ۷ ، ۸ درصد به دو درصد برسد و با این وضعیت سال بعد به ۱/۲ درصد برسد و حتی این نگرانی را به وجود بیاورد که در سالهای آینده خاموشی داشته باشیم.

عدم مدیریت مصرف برق با برق یارانه ای

چیت چیان افزود: مطلب سوم این است که وقتی قیمت برق یارانه ای شد، کسی در مصرف برق مدیریت نمی کند. متوسط مصرف برق در کشور ما بسیار بیشتر از دیگر نقاط دنیاست . مثلا بیش از ۵۰ درصد مشترکان ما قبضهای کمتر از ۶ هزار تومان دریافت می کنند ، در حالی که همان مشترک برای گوشی موبایلش ممکن است ۶۰ هزار تومان پرداخت کند. خب وقتی اینگونه باشد مشترکین نسبت به صرفه جویی در مصرف برق بی اعتنا می شوند .

وی تاکید کرد: باید نظام صحیح تعرفه گذاری در مصرف برق و حتی آب تدوین شود تا طی آن به کسانی که حتی پایین تر از الگوی مصرف ، مصرف می کنند حتی تشویق هم بکنیم ، اما برای افرادی که بیش از الگوی مصرف، مصرف می کنند چه دلیل دارد که یارانه پرداخت شود. ما زمانی می توانیم اقتصاد قوی در بخش آب و برق داشته باشیم که این بخش برای هزینه هایش متکی به درآمدهای خود باشد.

وزیر نیرو گفت: درهیچ کشوری چه پر درآمد و چه کم درآمد، تعرفه برق اینقدر پایین نیست.