مواضع حمله كنندگان؛ مبتنی بر اباحهگری

به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»، دکتر شهید شاطریپور (عضو هیات علمی دانشگاه آزاد نراق) در كافه حقوق نوشت:
وقوع رویدادهای تاثر برانگیزی که موجب آسیبهای گسترده جانی و جسمی نسبت به آمران به معروف و ناهیان از منکر گردید سبب شد تا مجلس شورای اسلامی حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را در دستور کار خود قرار دهد. اولین ویژگی این طرح این است که برای اولین بار به تعریف معروف و منکر و هم چنین امر به معروف و نهی ازمنکر پرداخته و حدود آن را به عنوان یک شیوه تعامل و نظارت متقابل اجتماعی تعیین کرده است.
۱- امر به معروف و نهی از منکر فریضه الهی است که اقامه آن برمبنای ولایت مومنین بر مومنین در جامعه دینی و برای حفظ بنیان جامعه در آیات و روایات متعددی مورد تاکید قرار گرفته است. در آیه هفدهم از سوره مبارکه لقمان امر به معروف و نهی از منکر از اموری برشمرده شده که ملازمت بر آن از واجبات است. هم چنین امر به معروف و نهی از منکر کی از ویژگیهای اهل ایمان است که به خدا و روز قیامت ایمان دارند و در صورت تمکن یافتن در زمین آن را اقامه میکنند. در روایات متعددی نیز بر اهمیت این فریضه الهی تاکید شده است. حضرت امیر علیه السلام در مقایسه امر به معروف و نهی از منکر با تمامی کارهای خوب دیگر و حتی جهاد فی سبیل الله بیان میکنند که “همه کارهای خوب و جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهی از منکر چون قطرهای در دریای عمیق است” (نهج البلاغه- ۳۷۴) پیامبر اکرم(ص) نیز در روایتی تسلط اشرار امت را نتیجه ترک امر به معروف و نهی از منکر بیان میکنند و میفرمایند: “هرگاه مردم امر به معروف و نهی از منکر نکنند و از برگزیدگان خاندان من پیروی ننمایند، خداوند بدانشان را بر ایشان مسلط گرداند” (امالی شیخ صدوق-۲۵۴) جایگاه امر به معروف و نهی از منکردر روایات چنان رفیع است که وجود پیامبر اعظم (ص) در تبیین اهمیت فریضه امر به معروف و نهی از منکر و آثار آن در جامعه میفرمایند: “تا زمانی که مردم امر به معروف و نهی از منکر کنند و در کارهای نیک و تقوا به یاری یکدیگر بشتابند در خیر و سعادت خواهند بود اما اگر چنین نکنند برکتها از آنان گرفته شود و گروهی بر گروه دیگر سلطه پیدا کنند در حالی که یاوری در آسمان و زمین برای آنان نیست.”
۲- این فریضه الهی در اصل هشتم از اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تبلور یافته و دعوت به خیر و امر به معروف و نهی از منکر به عنوان وظیفه همگانی و متقابل در سه حوزه مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مرد نسبت به دولت معرفی گردیده است. به موجب همین اصل تعیین شرایط، حدود و کیفیت امر به معروف و نهی از منکر به قانون ارجاع شده است. اکنون سی و پنج سال از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میگذرد ولی اصل هشتم قانون اساسی به سبب بهانه های متفاوتی تا کنون اجرایی نشده است.این در حالی است که از ابتدای شکلگیری نظام جمهوری اسلامی ایران همواره دغدغه و دلنگرانی هایی از سوی مسوولان و دلسوزان نظام برای اجرایی شدن فریضه امر به معروف و نهی از منکر و عمل به این واجب موکد دینی وجود داشته که تا به امروز فعالیت ها و اقدام های صورت گرفته نتوانسته غبار مظلومیت از سیمای این فریضه الهی بزداید. ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر به عنوان نهادی مستقل به دستور امام راحل عظیم الشان(ره) نیز با هدف احیاء، گسترش و ترویج امر به معروف و نهی از منکر در جامعه و به منظور جامه عمل پوشاندن به دغدغه اجرای امر به معروف و نهی از منکر تاسیس گردیده است.
۳- وقوع رویدادهای تاثر برانگیزی که موجب آسیبهای گسترده جانی و جسمی نسبت به آمران به معروف و ناهیان از منکر گردید سبب شد تا مجلس شورای اسلامی حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را در دستور کار خود قرار دهد. اولین ویژگی این طرح که تصویب جزئیات آن در جلسه علنی مجلس در حال بررسی میباشد این است که برای اولین بار به تعریف معروف و منکر و هم چنین امر به معروف و نهی ازمنکر پرداخته و حدود آن را به عنوان یک شیوه تعامل و نظارت متقابل اجتماعی تعیین کرده است. امر به معروف و نهی از منکر موضوع این طرح محدود به مرحله زبانی و نوشتاری است و اقدام عملی تنها وظیفه دولت است. هم چنین امر به معروف و نهی از منکر ناظر به رفتاری تعریف شده که علنی بوده و بدون تجسس مشخص باشد و نمیتوان در اجرای امر به معروف و نهی از منکر متعرض حیثیت، جان، مال، مسکن، شغل و حریم خصوصی افراد گردید.
حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر برای اولین بار در قوانین موضوعه، دیگر ویژگی این طرح میباشد. مقاومت، تهدید، توهین و یا مزاحمت از جمله موانعی هستند که در برابر اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه وجود دارد و جرمانگاری آن میتواند به نوعی حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در برابر رفتارهای افرادی باشد که با لجاجت اصرار بر شکستن حریمها در فضای عمومی جامعه دارند. همچنین پرداخت دیه از محل ماده ۱۰ قانون بیمه اجباری مسوولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در مقابل اشخاص ثالث مصوب ۱۳۹۰ در مواردی که جانی شناسایی نشود یا در مهلت مقرر ناتوان از پرداخت دیه باشد یکی دیگر از موارد حمایت کیفری از آمران به امر به معروف و نهی از منکر و ناهیان از منکر در این طرح است. به موجب این طرح هم چنین آمران به معروف و ناهیان از منکر که در مقام اجرای امر به معروف و نهی از منکر آسیب جسمی یا جانی دیدهاند از حمایتهای قانون جامع خدماتسانی به ایثارگران مصوب ۱۳۹۱ بهرهمند میگردند.
۴- وقوع جنایت اسیدپاشی علیه چهار نفر از بانوان اصفهانی در روزهای اخیر که موجب جریحه دار شدن احساسات و عواطف عمومی و ایجاد احساس ناامنی در میان شهروندان بویژه زنان گردیده است و تقارن و همزمانی آن با مطرح شدن طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در مجلس سبب شده تا عدهای با بهرهگیری از پوشش گسترده رسانهای در فضای واقعی و مجازی و با همکاری شبکههای فارسیزبان معاند این چنین القاء کنند که تصویب این طرح و اجرای امر به معروف و نهی از منکر موجب تفرقه و جدایی مردم و ایجاد ناامنی در فضای عمومی جامعه میگردد و زمینه تعرض و تجاوز به حقوق شهروندان فراهم میگردد. این عده هم چنین با نسبت دادن ناامنی ها به نهادهای انقلابی و نیروهای ارزشی تلاش میکنند تا پروژه مشروعیت قهقرایی و اعتبار زدایی از نهادهای انقلابی را پیادهسازی کنند. این در حالی است که اجرای طرح امر به معروف و نهی از منکر بستر قانونی مناسبی برای تشدید و تقویت مشارکت مردم در اداره جامعه و نظارت اجتماعی فراهم میآورد و موجب ارتقای امنیت فرهنگی و اجتماعی میگردد. کسانی امروز تصویب طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را زمینهساز ناامنی در جامعه معرفی و از اجرایی شدن آن ابراز نگرانی میکنند که مواضع فرهنگیشان مبتنی بر پلورالیسم فرهنگی، اباحهگری و تسامح و تساهل در تعارض صریح با فرهنگ دینی قرار دارد و تهدید کننده نظام ارزشی و امنیت فرهنگی جامعه است.
ارسال نظر