به گزارش پارس ؛ علیرضا جهانگیریان در نشستی خبری در پاسخ به پرسش مهر مبنی بر اینکه وقتی موتور هواپیمای آنتونف ۱۴۰ ، دو ثانیه قبل از پرواز از کار می‌افتد، یعنی اینکه هواپیما قابلیت پروازی نداشته و در واقع ضعف نظارت در این باره مشهود است؟ گفت: در حوزه هوانوردی بخش‌های مختلف دخیل هستند و مسئولیت‌های هر بخش شفاف است.

وی افزود: ۵ عامل در پرواز ایمن نقش دارند که طراحی، ساخت، اپراتور، خلبان و سازمان هواپیمای کشوری است که اینها در ایمنی پرواز دخیل هستند؛ اشکال ممکن است در هرکدام از اینها باشد. هرکدام از این حوزه‌ها هم وظایفی دارند.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه این سازمان در هیچ کجای دنیا مسئولیت ندارد که پای همه هواپیماها باشد و تمامی آنها را چک کند، بیان کرد: سازمان دستورالعمل‌ها را تهیه کرده و به شرکت‌ها ابلاغ می‌کند، آزمون گواهینامه‌های خلبانی را برگزار می کند و رویه‌هایی که در صنعت وجود دارد، آنها را ادیت می کند تا مطمئن شود رویه هایی که در تعمیر و نگهداری و بررسی فنی وجود دارد، با استانداردهای بین المللی همخوانی داشته باشد.

معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: کاری که سازمان در ایران انجام می دهد، همان روشی است که در همه دنیا انجام می دهند؛ به همین جهت در سال ۱۳۸۹ و ۹۰ که تیمی از ایکائو همه کشورهای دنیا را برای نحوه نظارت سازمان های سازمان بر عملیات هوانوردی ادیت کرد، کشورما در میان ۱۵۰ کشور رتبه ۱۰ را به دست آورد.

جهانگیریان تصریح کرد: البته این بدان معنا نیست که خطا و اشتباه نداریم و به صفر رسیده است. نمره ما ۹۳ از ۱۰۰ بود که براین اساس، دهم شدیم که نشاندهنده ۷ درصد کمبود در نظارت است اما به طور حتم این نظارت در سطح کشورهای پیشرفته دنیا است.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به سئوال دیگر مهر درباره اینکه مسئولیت این اتفاق را چه کسی بر عهده می گیرد؟ بیان کرد: اول باید عوامل سانحه مشخص شود و پس از آن قطعا مسئولین آن نیز مشخص می شود و این را مراجع قضایی پیگیری می‌کنند. سازمان وظیفه دارد که اقداماتی را انجام دهد که از تکرار این نوع سوانح جلوگیری کند و ما اولین اقداممان این بود که از پرواز این نوع هواپیما جلوگیری شود.

وی تصریح کرد: بخشنامه ای به همه ایرلاین‌ها داده شد تا موضوع دما، بار، تعداد مسافر و تبحر خلبان تذکر داده شد. این وظایف ما تا الان بوده است و وقتی جمع بندی عوامل سانحه شود، مطالب را بیشتر باز می‌کنیم.

در این خصوص محمد شهبازی رئیس کمیته بررسی سانحه آنتونف ۱۴۰ اظهار داشت: سازمان ناظر به موضوع است، البته من عرض نکردم که مشکلی بود و تشخیص داده نشد، زیرا اگر مشکلی بود، در پارامترهای FDR مشخص شده می شد. اما تا قبل از ۳ ثانیه مشکلی که متخصصان پرواز ببینند و گزارش نکنند، اصلا وجود نداشته است، ضمن آنکه وجود سانحه خاص برای یک هواپیما دلیل نیست که قبلا هم مشکل داشته باشد.

شهبازی افزود: این هواپیما در ارتفاعات شرایط فرودگاه ها و دمای هوای کشور ما محدودیت پروازی دارد. وی افزود: از این نوع هواپیما یکی هم در کشور آذربایجان سقوط کرده است.

اضافه بار در هواپیمای سانحه دیده

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری به حادثه سقوط هواپیمای آنتونف ۱۴۰ اشاره کرد و گفت: این هواپیما در اوکراین طراحی شده بود و در سال ۷۴ طراحی آن به اتمام رسید و پس از آن در سال ۷۵ قرارداد ساخت هواپیما برای اولین بار در ایران با شرکت آنتونوف بسته شد. در سال ۱۳۷۶ هم ساخت هواپیما در اوکراین به پایان رسید و از سال ۷۸ عملیات مونتاژ این هواپیما در ایران شروع شد.

وی تصریح کرد: در سال ۱۳۷۹ این هواپیما گواهینامه پروازی را از سازمان هواپیمایی کشورهای مشترک المنافع در روسیه دریافت کرد و در سال ۱۳۸۰ هم گواهینامه پروازی این هواپیما از سوی سازمان هواپیمایی کشوری صادر شد.

جهانگیریان افزود: اولین فروند از این نوع هواپیما در ایران در سال ۸۰ به پایان رسید و پس از آن فروندهای دیگر هم تولید شدند که الان ۱۰ فروند از این نوع هواپیما که در ایران تولید شده، در داخل کشور موجود است.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری خاطر نشان کرد: بیش از ۲۰ فروند از این نوع هواپیما در خارج از کشور درحال پرواز است و از ۱۰ فروند داخل ایران ۴ فروند در بخش غیرنظامی ثبت شده و ۶ فروند در بخش نظامی فعال است که دو فروند آن در اختیار نیروی انتظامی است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه اولین پرواز هواپیمای آنتونف در شرکت سفیران و در سال ۸۳ بوده است، بیان کرد: سفیران دو سال با این هواپیما مسافر حمل کرد اما به دلیل مشکلات و اختلافات، این شرکت دیگرانجام نداد و در سال ۹۰ هساایر که بعدها به سپاهان ایر تغییرنام داد با ۴ فروند هواپیمای آنتونف کار خود را آغاز کرد.

وی افزود: هواپیمای سقوط شده در سال ۲۰۰۸ ساخته شده و نزدیک به ۱۴۰۰ ساعت پرواز کرده بود ،همچنین خلبان این هواپیما ۹۵۰۰ ساعت پرواز داشته که ۲۲۰۰ ساعت آن با این هواپیما بوده، ضمن اینکه کمک خلبان این پرواز هم ۷۰۰ ساعت پرواز داشته که ۵۰۰ ساعت با این هواپیما بوده است.

جهانگیریان با بیان اینکه آنتونف ۱۴۰ دو جعبه سیاه دارد که ضبط مکالمات و اطلاعات پروازی را در برمی گیرد، بیان کرد: جعبه های سیاه که به شدت آسیب دیده بودند، پیدا شد و با حضور متخصصان این هواپیما که از کشور اوکراین به ایران آمده بودند بررسی شده و با کمک متخصصان ایرانی پیاده سازی شد.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تصریح کرد: تعداد مسافران این پرواز ۴۰ نفر بود و ۸ نفر هم کادر پروازی بودند که ۱۱ نفر از این مسافران قبل از آتش سوزی از هواپیما خارج شدند که یک نفر در میان راه و ۲ نفر پس از چند روز در بیمارستان فوت کردند که در نهایت ۸ نفر از سانحه جان سالم به در بردند، ضمن آنکه مسافران پس از سقوط هواپیما زنده بودند و متاسفانه در اثر آتش سوزی جان خود را از دست دادند.

وی افزود: این هواپیما با مشکلاتی مواجه شده بود؛ از جمله اینکه دمای هوا بسیار بالا بود و وزن این هواپیما هم بیشتر از استاندارد بوده است؛ در واقع وقتی دمای هوا بالا می رود باید وزن بار هواپیما کمتر شود اما در این هواپیما این موضوع رعایت نشده بود.

جهانگیریان درباره ورود قطعات هواپیما به کشور افزود: قیمت‌هایی که شرکت‌های سازنده قطعات هواپیما اعلام کرده‌اند در برخی از موارد پایین‌تر از نرخ بازار آزاد نبوده است و این در مورد بسیاری از کالاها نیز مصداق دارد، زیرا کارخانه تعهداتی نسبت به قطعه دارد و هزینه را بابت این تعهدات افزایش می‌دهد.

رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه تعداد پروازهای عبوری به دلیل حوادث کشور عراق و سقوط هواپیما در اوکراین افزایش پیدا کرده است، بیان کرد: در شهریور و مردادماه بیشترین پرواز عبوری را با روزانه ۹۰۰ پرواز داشتیم و در ۵ ماهه ابتدای امسال ۸۲ هزار پرواز عبوری از آسمان کشور انجام شده که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۶۸ هزار پرواز بود که رشد ۲۰ درصدی را نشان می دهد.

وی با بیان اینکه به تازگی اتحادیه بین المللی هواپیمایی کشوری برای پروازهای عبوری از آسمان ایران در تهران، کوالالامپور و قاهره جلسه هایی را برگزار کرد، اظهار داشت: تعداد هواپیما و صندلی در سال جاری نسبت به سال گذشته تفاوت زیادی نداشت و در حال حاضر ۲۲ هزار صندلی فعال با ۱۴۰ فروند هواپیما در ناوگان داریم.

جهانگیریان با بیان اینکه در سال جاری بیش از ۱۰ وسیله پرنده وارد کشور شد، اظهار داشت: از این تعداد ۳ فروند وارد عملیات شدند و بیش از ۵۰۰ صندلی فعال به ناوگان کشور افزوده شد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه این نشان می دهد شرکت‌ها تعداد پروازها را افزایش داده اند، افزود: آمار تاخیرات در ۵ ماهه امسال نشان می دهد تعداد پروازهای تاخیری نسبت به سال قبل افزایش داشته است که البته تعداد پروازها هم افزایش نشان می دهد.

رئیس سازمان هواپیمایی کشور با بیان اینکه بخشی از این تاخیرهای پروازهای به دلیل عملیات عمرانی در فرودگاه مهرآباد بوده است، بیان کرد: به طور کلی میزان تاخیرات از نظرزمانی کاهش یافته اما تعداد پروازهای دارای تاخیر افزایش داشته است.

وی با اشاره به اینکه سن ناوگان از ۲۲ سال سن به ۲۱ سال رسیده است، اظهار داشت: چندهواپیما با سن بالا از ناوگان خارج شده و هواپیماهای دیگری با سن کم جایگزین آنها شده است.

جهانگیریان به اجرای متنوع سازی نرخ بلیت اشاره کرد و گفت: پس از اعلام متنوع سازی نرخ بلیت، بازرسی و کنترل سازمان هواپیمایی بر شرکت‌های خدمات مسافری انجام گرفت و ۳۰۰ دفتر مورد بررسی قرار گرفت و از این تعداد ۲۰۰ دفتر از سازمان به دلیل برخی تخلفات اخطار و تذکر گرفتند و مجوز ۱۶ دفتر هم تعلیق و ۱۸ دفتر لغو مجوز شد.

معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: همه شرکت‌های هواپیمایی موظفند تا قیمت‌ها را روی سایت شرکت ثبت کنند و هیچ بلیتی نباید به غیر از قیمت شرکت ها به فروش برسد.

وی با اشاره به اینکه در ۵ماه ابتدایی امسال ۱۶۲ هزار نشست و برخاست داشته ایم که سال گذشته این میزان ۱۴۹ هزار بوده است، گفت: نشست و برخاست هواپیماها در ۵ ماهه امسال ۹ درصد افزایش داشته است و در مجموع شاخص عملکرد پرازی ما در کشور نسبت به سال گذشته رشد داشته است.