بازخوانی پرونده مشکلات تونل توحید از ابتدا تاکنون
دوای درد کهنه تونل میلیاردی شهر تکذیب است یا راه حل علمی!

باز تونل میلیاردی شهر خبرساز شد و گفتند که سقفش فرور ریخته است. اما سقف این تونل جریان ساز سالهاست که آب می دهد. ترکها بر روی ستونهایش عیان است. آب در کف تونل جاری است. مشکل سالیان سال است که پابرجاست اما دریغ ازیک راه کار اساسی.
به گزارش پارس به نقل از فارس، در بهمن 1388 تونل توحید به عنوان بزرگترین تونل هوشمند پایتخت افتتاح شد. قبل از افتتاح این تونل خبرهای متفاوتی منتشر شده مبنی بر اینکه این تونل آب می دهد و در تاج غربی مشکلاتی وجود دارد اما مسئولان شهرداری تهران به جد این اخبار را تکذیب می کردند.
مروری بر گذشته تونل خبرساز شهر
روز 18 مرداد سال 1388 یکی از جبهههای کاری تونل 2200 متری توحید ریزش کرد. هنگامی که این خبر منتشر شد، بلافاصله مسئولان شهرداری تهران این خبر را تکذیب و اعلام کردند بخشی از بزرگراه نواب نشست کرده و این حادثه ربطی به تونل توحید نداشته است.
"سید مسعود نصر آزادانی"، مدیر عامل وقت سازمان فنی مهندسی شهر تهران بلافاصله، اعلام کرد: حادثه فرونشست ربطی به تونل توحید نداشته و در این حادثه کسی فوت نکرده است.
هنوز از این صحبت نصر آزادانی خیلی نگذشته بود که "رضا دهقانپور" رئیس وقت اورژانس تهران اعلام کرد در این حادثه راننده بیل مکانیکی جان باخته است.
یک فرد میتواند در ابتدا زنده باشد و بعد بمیرد
بعد از آن ایازی سخنگو وقت شهرداری تهران گفت: در حادثه فرو نشست بخشی از بزرگراه نواب یک نفر کشته و 4 نفر مجروح شدند.
وی در پاسخ به این پرسش که مسئولان شهری اعلام کردهاند که در این حادثه راننده بیل مکانیکی کشته نشده است، به فارس توضیح داد:« یک فرد میتواند در ابتدا زنده باشد و بعد بمیرد ما تأیید میکنیم که این راننده فوت کرده است.»
ایازی اضافه کرد: در بین صحبت این دو عزیز تعارض وجود ندارد، میتواند در مقطعی که ایشان اعلام کردند، واقعاً این فرد زنده بوده و بعد از حدود 5 دقیقه فرد فوت کرده باشد. این حق را به ما بدهید.
10 روز از حادثه فرونشست نواب گذشت؛ جسد راننده بیل مکانیکی همچنان زیر آوار بود و مسئولان شهری معتقد بودند که در صورتی که بخواهند این جسد را خارج کنند امکان وقوع حوادث دیگری وجود دارد و بالاخره با کلی تاخیر جسد این کارگر خارج شد.
شهرداری مقصر حادثه ریزش تونل توحید؟
حمزه شکیب که در آن زمان عضو شورای اسلامی شهر تهران بود در یکی از مصاحبههای خود اعلام کرد که شهرداری تهران یکی از مقصران این حادثه بوده است اما احمد دنیا مالی، معاون فنی عمران وقت شهرداری تهران این موضوع را رد کرد و اعلام کرد بهتر است، قبل از اینکه مسئولان قضاوت و حکم صادر کنند، ابتدا کارشناسی و بعد قضاوت کنند.
به اعتقاد معاون فنی عمران وقت شهرداری تهران، دوستان باید به سوابق و توانمندیها مجموعه اعتماد کنند و اگر این اعتماد وجود نداشته باشد خیلی راحت قبل از اینکه بررسی کنند، حکم صادر میکنند.
دانشجو: ارتباط مستقیم ریزش بخشی از تونل با عملیات عمرانی
خسرو دانشجو، سخنگوی وقت شورای شهر تهران اعلام کرد: عملیات اجرایی احداث تونل توحید سبب ایجاد تحریک و در نتیجه باعث ریزش تونل شده، بنابراین ریزش بخشی از تونل در روز یکشنبه 18 مرداد ارتباط مستقیم با عملیات اجرایی تونل توحید داشته است. این در حالی است که مسئولان شهرداری تهران علت وقوع این حادثه را قنات موجود در بین سطح خیابان و تونل عنوان کرده و میگویند: این فرونشست به هیچ عنوان ربطی به تونل توحید نداشته است.
10 روز بود نمی دانستیم آب از کجا نشت کرده است
اما یکی از مسئولان شهرداری تهران به خبرنگار فارس در خصوص حادثه ای که چند سال پیش در نواب رخ داد، گفت: لوله آب شکست. تا متوجه شوند آب از کجا نشتی می دهد حدود 10 روز زمان صرف شد.
وی ادامه داد: نکته بعدی این بود که این تونل در مسیر قنات قرار داشت و تونل به صورت eps (طرح و اجرا) ساخته شد و در حین کار مشکلات را هم متوجه می شدند.
به گفته این مسئول، در نهایت شرکت خاکریز آب محلی که آب می داد را پیدا کرد و توانستند جلوی آب را بگیرند.
وی در خصوص کارگری که در ریزش تونل جان باخت، گفت: به کارگر گفتیم پایین نرود ولی گفت می روم ماشینم را خارج می کنم که رفت و زیر آوار گرفتار شد و جان باخت.
بر اساس این گزارش، در مسیر ساخت تونل قناتهای زیادی وجود داشت و به دلیل نبود نقشه مناسب در طول پروژه مشکلات زیادی به وجود آمد.
ایازی، سخنگوی وقت شهردار تهران در این خصوص به فارس گفت: تونل ریزش نکرده و قسمتهای حاشیهها بر اثر قنات موجود ریزش کرده است.
سخنگوی شهرداری تهران میگوید: دوستان اعلام کردند که تونل توحید ریزش کرده است، تونل توحید که سقف آن بتنی است مگر ممکن است، ریزش کند. اینکه روشن است تونل ریزش نمیکند. وقتی در یک منطقه خاکبرداری صورت میگیرد و قنات نیز وجود دارد امکان ریزش وجود دارد.
در حالی که مسئولان شهرداری تهران پا را در یک کفش کرده و اصرار میکنند که تونل توحید ریزش نکرده است، پروین احمدینژاد عضو وقت شورای اسلامی شهر تهران حادثه ریزش تونل توحید را تأیید کرد.
به گزارش فارس، در حال حاضر ترکهای بر روی بدنه تونل توحید ایجاد شده و همچنین روانی آب برای مردم نگرانیهای ایجاد کرده است.
یکی از شهروندان امروز در این باره به خبرنگار فارس گفت: در طول تونل که حرکت کنید شوره زدگیهای روی بتن ها به چشم می خورد و هر شهروندی هم که عبور کند حتما آب دادن تونل را دیده و دیگر چیزی نیست که از نظرها پنهان باشد.
رضا که راننده تاکسی است و مسیر عبوری هر روزهاش از داخل تونل توحید است، به خبرنگار فارس گفت: در هفته 2 تا 3 بار آب از سقف جاری می شود و دیگر به امر عادی تبدیل شده است.
وی در ادامه گفت: آب به قدری از سقف تونل نشتی می کند که کف زمین خیس می شود و بعضا آب روان می شود ولی باز کسی کاری انجام نمی دهد.
مسئول شهرداری: تونل آب می دهد
پورهاشمی مجری پروژه تونلهای شهر تهران از آب دادن تونل توحید خبر داد و گفت: آب سریز شده آب املاح دار است که باعث خوردگی بتن می شود.
وی به خبرنگار فارس گفت: مشکل ترک سازهای که پروژه را تهدید کند نداریم اما اقداماتی انجام میدهیم که آب در تونل ریزش نکند.
وی با اشاره به اینکه آببندی تونل انجام نشده است، گفت: در زمان اجرا پروژه به صورت طرح و ساخت بود و در آن مقطع آببندی برای پروژه دیده نشده است.
مجری پروژه تونلهای شهر تهران ادامه داد: بعد از افتتاح پروژه تونل توحید متوجه شدند که آبهای سطحی وارد تونل میشود به همین دلیل تصمیم گرفتند که آببندی لازم صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه اگر آب سریز شده خالص باشد برای بتن ضرر ندارد، گفت: اما آبی که سرریز شده آب فاضلاب(آب املاح دار) است و باعث خوردگی بتن میشود.
پورهاشمی ادامه داد: در حال حاضر گروههای تخصصی به کار گرفتهایم تا این مشکل را برطرف کنند.
وی با اشاره به اینکه در بعضی از ستونها که نشتی آب دارد شیارهایی ایجاد میکنیم، گفت: از این شیارها مواد شیمیایی تزریق کرده که یکی از وظایف آن آببند کردن است و ویژگی دوم این است که از فرسایش آرماتورهای داخل بتن جلوگیری میشود.
به گفته پورهاشمی، این پروژه با نام علاجبخشی و آببندی تونل توحید در دست اجراست.
بر اساس این گزارش، ترکهای آشکاری بر روی دیوارهای تونل توحید ایجاد شده است. پروژهای که فقط از عمر آن 6 سال میگذرد و در زمان احداث مسئولان امر اعلام میکردند که این تونل در برابر زلزله 8 ریشتری مقاوم است.
اقبال شاکری "رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران" با بیان اینکه "هجوم آب های سطحی" دلیل ایجاد ترک های ایجاد شده در بدنه تونل توحید است گفت: یا این مسئله در پروژه دیده نشده یا مطالعات ناقص بوده زیرا زهکشی در این پروژه دیده نشده است ولی احتمال خطر وجود ندارد!
به گزارش فارس، در حادثه ریزش بخشی از تونل توحید در سال 88 مسئولان شهرداری تهران در اظهاراتشان ضد و نقیضهای فراوانی عنوان کردند و همین امر باعث سردرگمی رسانهها و مردم شد.
در طول مسیر بیش از 2 کیلومتری تونل توحید شاید به جرأت بتوان گفت که وجود برخی تأسیسات فرسوده و رها شده شهری و قنوات قدیمی بزرگترین مصائب مجریان آن بوده است. چنانچه شناسایی بیش از 24 قنات و لولههای اصلی انتقال آب تهران با قدمت بیش از 40 سال ماهها انرژی و توان مهندسی مجریان این طرح بزرگ را به خود مشغول کرده بود.
چند روز بعد از این حادثه دوباره خبر رسید که همان محل نشست کرد. خبرنگار ما در صحنه حاضر و شروع به اطلاعرسانی در این زمینه کرد. حفرهای مجدد در محل ایجاد شده بود که حداقل 4 بونکر بتن داخل حفره ایجاد شده به منظور پر کردن ریختند. احمد دنیا مالی معاون فنی عمران وقت شهرداری تهران در محل حادثه حضور یافت و فرونشست دوباره را تأیید کرد و گفت: ایجاد این حفرهها امری عادی است چرا که در حال پر کردن حفره قبلی هستیم و فضاهای خالی فرونشست میکند.
اما نکته جالب این است که روز بعد از حادثه، سایت رسمی شهرداری تهران اصل خبر را تکذیب و اعلام کردند که هیچگونه فرونشست مجددی رخ نداده است. این در حالی است که عکسهای این حادثه بر روی خروجی خبرگزاری فارس قرار گرفته بود.
تونل توحید 10 درصد ایراد جدی دارد اینها بخشی از سخنان حسن بیادی نائب رئیس شورای سوم شهر تهران بود.
وی با بیان اینکه تونل توحید ساخته شد، گفت: ساخت تونل کار خوبی است اما به نظر بنده 10 درصد کار ایراد جدی دارد.
به گفته بیادی، جتفنها و طراحی وسط تونل یکی از مشکلات اساسی این پروژه عظیم است.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر این موضوع که باید نواقص هر چه سریعتر برطرف شود، گفت: باید مشاور نظر دهد و پیمانکار نیز ایرادات را برطرف کند.
بیادی تأکید کرد: یکی از ایرادات جدی تونل توحید بحث تقسیم بین دو لاین است؛ این ایراد باید برطرف شود.
وی ادامه داد: اگرچه محاسنی که ما میخواستیم با اجرای این پروژه به دست آمد اما مشکلاتی وجود دارد که باید برطرف شود.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: شهرداری باید در خصوص نشت آب تونل توحید پاسخ دهد و مشکل را برطرف کند.
وی در پاسخ به این پرسش که مازیار حسینی معاون فنی عمران شهرداری تهران اعلام کرده است نشت آب به اداره آب و فاضلاب برمیگردد، گفت: این طور نیست. براساس آزمایشات صورت گرفته نشت از آبهای سطحی بوده و باید خود مازیار حسینی پاسخ دهد.
وی افزود: بنده به عملکرد پیمانکار و بعضی از مشاوران طرح معترض هستم، متاسفانه نتیجه عملشان خوب نبود اگرچه بسیاری از گرههای کور ترافیکی باز شد اما مشکلاتی وجود دارد.
نائب رئیس شورای اسلامی شهر تهران مقصر اصلی در خصوص نشت آب را پیمانکار و مشاورین اعلام کرد و گفت: باید هر چه سریعتر این مشکل برطرف شود.
بیادی ادامه داد: شهرداری تهران موضوع را پیگیری میکند ولی هنوز نتیجهای اعلام نشده است باید هر چه سریعتر این مشکل برطرف شود.
البته مازیار حسینی معاون وقت شهردار تهران گفت که نشت آب مربوط به اداره آب و فاضلاب است و رایزنیها با اداره آب و فاضلاب برای رفع این مشکل صورت گرفته است.
همچنین حسینی گفت که در سال 90 مشکل ریزش آب تونل توحید برطرف میشود.
بر اساس این گزارش، تونل توحید با هزینه هنگفتی ساخته شده و سالهای سال از ساخت آن میگذرد و هنوز هزینه قطعی و تمام شده آن اعلام نشده است. هر بار که از مسئولان شهرداری هزینه تمام شده را سوال می کردیم می گفتند هنوز صورت وضعیت های قطعی نیامنده است و تا این لحظه هم رسانه ها که نماینده افکار عمومی هستند از هزینه قطعی آن خبر ندارد.
باز خبر رسید که سقف تونل توحید سوراخ شده و آب از آن روان شده است و جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی که در حادثه مرگ 2 زن در خیابان جمهوری ابتدا خبر را تکذیب کرد و بعد معلوم شد خبر صحت داشته و اطلاع رسانی دروغین انجام شده گفت: آب ریزش کرده اما گزارشی از وقوع حادثه خاصی به سازمان آتش نشانی اعلام نشده است و شایعات عنوان شده مبنی بر ریزش سقف تونل توحید صحت ندارد.
معلوم نیست مسئولان شهرداری چه زمان می خواهند مشکل کلیدی تونل چند صد میلیاردی تهران را برطرف کنند و یا شاید همچنان می خواهند این مشکل آشکار را تکذیب کنند. سرنوشت این مشکل همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
ارسال نظر