پل طبیعت مقصد جدید گردشگران در پایتخت؛
از بزرگترین پل عابرپیاده خاورمیانه بیشتر بدانیم

پل طبیعت به دلیل وسعتی که دارد یکی از بزرگترین پلهای عابرپیاده نه تنها در کشور بلکه در سطح خاورمیانه محسوب میشود.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- اگر در 50 سال گذشته تهران تنها به برج آزادی شناخته می شد؛ اما در طول 10 سال اخیر ، پایتخت دارای نمادهای متعددی شده است که با یادآوری هر کدام از این نمادها می تواند دنیایی از خاطره ها و لذت گشت و گذار را به خاطر مسافران این کلانشهر و شهروندان آن به ارمغان آورد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»، نمادهایی که در کنار المان های به یادگار مانده از تهران قدیم توانست پایتخت ایران اسلامی را به یکی از مقاصد گردشگری تبدیل کند، این روزها مقصد بسیاری از گردشگران شده اند. طی سال های اخیر به همت شهرداری تهران اراضی عباس آباد؛ زمین بکری که نزدیک به 40 سال در دل شهر ایزوله شده بود، به نگین سبز گردشگری و فرهنگی تبدیل شد.
دروازه ورود به طبیعت
فضای سبز و محیط زیست بکر اراضی عباسآباد که در دوسوی بزرگراه شهید مدرس قرار دارد، در سالهای اخیر به عنوان یکی از مقاصد گردشگری برای پایتخت نشینان محسوب میشود. با توسعه فضاهای فرهنگی در اراضی عباسآباد و بوستانهایی که در این محدوده وجود داشت، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان شهری لزوم ساخت یک راه دسترسی بین فضاهای این مجموعه احساس میشد.اما در کنار این نیاز شاید بتوان گفت که ایجاد مسیرهای ویژه عابران پیاده، دوچرخهسواری و کالسکههای تفریحی یکی دیگر از دلایلی بود که کارشناسان شرکت نوسازی عباسآباد را نیز به فکر ایجاد پل طبیعت در دو سوی بزرگراه مدرس انداخت.
با توجه به اینکه مدیریت بوستان طالقانی در ضلع شرقی بزرگراه مدرس نیز به شرکت نوسازی عباسآباد واگذار شد برای ایجاد ارتباط بین بوستان بنادر در ضلع غربی بزرگراه با بوستان طالقانی و به نوعی امتداد مسیرهای دوچرخهسواری، عابران پیاده و کالسکههای گردشگری در بین این دوبوستان تصمیم گرفته شد تا این پل ساخته شود. درحال حاضر با افتتاح پل طبیعت تهرانیهایی که برای استفاده از این مسیرهای گردشگری وارد بوستان بنادر یا بوستان طالقانی میشوند میتوانند با دوچرخه یا پای پیاده مسیر خود را به سمت دیگر بزرگراه ادامه دهند.
برآوردهای کارشناسان شهری حکایت از آن دارد که در آیندهای نه چندان دور بوستان بزرگ طالقانی نیز به یکی از قطبهای گردشگری پایتخت تبدیل خواهد شد. محیط زیست بکر این بوستان که به عنوان یکی از بوستانهای نادر درونشهری گونههای درختی متنوعی را در خود جای داده است؛ امکان ایجاد بزرگترین دهکدههای گردشگری طبیعی را در قلب تهران به وجود آورده است در نتیجه پل طبیعت یکی از مهمترین نیازهایی بود که میتوانست دو سوی بزرگراه مدرس را به عنوان یک مجموعه به هم پیوسته گردشگری به یکدیگر وصل کند.
تبلور معماری ایرانی اسلامی به سبک معاصر
کار مطالعاتی پل طبیعت از سال ۸۸ آغاز و در همان سال فراخوانی از سوی این شرکت در رسانهها منتشر شد و طراحی این پل در قالب یک مسابقه انجام و عملیات اجرایی آن از اواخر ۶ ماه دوم سال ۸۹ آغاز شد. قبل از اینکه مسابقه طراحی پل طبیعت برگزار شود، کارشناسان شرکت نوسازی عباسآباد مطالعات اولیهای را در خصوص ویژگیهای این پل انجام دادند. کارشناسان این شرکت چند مسئله مهم را در طراحی این پل مدنظر قرار دادند که اولین اولویت توجه به مسائل محیطزیست در طراحی این پل بود. با توجه به اینکه پل طبیعت در نقطهای واقع شده است که تمامی شاهراههای پایتخت از بزرگراه مدرس، همت، حقانی و رسالت از بالای این پل به خوبی دید دارد، محل جانمایی آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
از سوی دیگر منطقهای که در دو سوی بزرگراه مدرس قرار دارد از نظر زیستمحیطی یکی از مناطق شاخص شهر تهران به حساب میآید، به ویژه اینکه در حاشیه شرقی و غربی این بزرگراه نیز بوستان بنادر و بوستان طالقانی قرار دارد. همچنین هویت این پل به عنوان نماد شهری یکی دیگر از اولویتهایی بود که از سوی کارشناسان شرکت نوسازی عباسآباد مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه آن استفاده از معماری ایرانی-اسلامی در طراحی این پل بود. به گفته مدیرعامل شرکت اراضی عباس آباد، طراحان پل طبیعت با الهام گرفتن از پلهایی که روی رودخانه زایندهرود ساخته شده است مانند پل خواجو توانستند طراحی پل طبیعت را انجام دهند.
پلی برای ثبت خاطرات
مهمترین نکته پل طبیعت تغییر نگرش عمومی مردم نسبت به پلهای عابر پیاده نه فقط در تهران بلکه در کشور و خاورمیانه است. اگر نگاهی کوتاه به پل خواجو یا سی و سه پل در اصفهان بیندازیم، میبینیم که این پلها به غیر از آنکه یک مسیر رفت و آمد برای مردم محسوب میشوند به عنوان یک مقصد گردشگری برای شهروندان این شهر است.
پل طبیعت نیز بیشتر از آنکه یک مسیر عبور و مرور برای عابران پیاده باشد، یک مسیر و مقصد گردشگری به حساب میآید که در فضای داخلی آن فضاهای مختلفی مانند گالری، کافیشاپ و رستوران نیز در نظر گرفته شده است. فضای منظر این پل یکی دیگر از جاذبههای گردشگری در قلب پایتخت به شمار میرود در واقع تهرانیها میتوانند در روزهایی که هوای شهر پاکیزه است، از روی این پل نمای قله دماوند در شرق تهران، نمای جنوب تهران، برج میلاد و فضای سبز اطراف بزرگراه مدرس را نیز به خوبی ببینند و از آن استفاده کنند.
ایمنی پل یکی دیگر از مسائل مهمی است که در طراحی پل طبیعت در نظر گرفته شده است. این پل با محیط طبیعی اطراف خود هماهنگی دارد. پل طبیعت به دلیل وسعتی که دارد یکی از بزرگترین پلهای عابرپیاده نه تنها در کشور بلکه در سطح خاورمیانه محسوب میشود.
شاهکار طراحی سازه های فلزی
این پل ۲۷۶ متر طول دارد که طول بزرگترین دهنه این پل نیز بیش از ۹۰ متر بوده و کوچکترین دهنه آن نیز ۲۰ متر طول دارد. بلندترین ارتفاع این پل از سطح بزرگراه ۳۳ متر و کوتاهترین ارتفاع آن نیز ۲۶ متر است. البته دلیل این اختلاف ارتفاع نیز به خاطر شیب دره اطراف بزرگراه مدرس در نظر گرفته شده است. جالب است بدانید که پل طبیعت در سه طبقه ساخته شده است که طبقه اول آن ۱۴۵۰مترمربع، طبقه دوم ۲۸۷۰ مترمربع و طبقه سوم آن ۵۷۱مترمربع طول دارد. رمپها و راههای دسترسی این پل ۸۰۰ متر است و در مجموع پل طبیعت ۷هزار متر مربع وسعت دارد. جالب است بدانید که در مواقع اضطراری امکان عبور خودرو نیز از روی پل طبیعت در نظر گرفته شده است.
با آرامش قدم بزنید
این پل یکی از مدرنترین سازههای پل در ایران را دارد که تا قبل از این وجود نداشت. برای ساخت این پل ۳۴ هزار کیلوگرم میلگرد استفاده شده است . ۲ هزار تن فولاد نیز در اسکلت این پل مورد استفاده قرار گرفته است که همچنین ۳۸۰۰ متر مکعب بتن در فونداسیون آن مورد استفاده قرار گرفته که تمامی شاخصههای ایمنی در این پل در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر شرایط اقلیمی متفاوت در شهر تهران نیز در ساخت این پل کاملا در نظر گرفته شده است. با توجه به اینکه پل طبیعت در مسیر کریدورهای بادهای تهران قرار دارد، ایمنی شهروندان بر بالای این پل نیز مورد مطالعات دقیق قرار گرفته است. ایمنی عبور و مرور خودروهایی که در بزرگراه مدرس در زیر این پل در حرکت هستند نیز در نظر گرفته شده؛ به طوری که امکان انداختن شیئی از روی پل طبیعت به سمت بزرگراه و احتمال سقوط شهروندان از بالای این پل به هیچوجه وجود ندارد.
مقاومت سازه پل یکی دیگر از مواردی است که طراحان به آن توجه ویژه داشتهاند. نوع خاصی از فولاد را در بدنه این پل استفاده شده است که عمر آن را به حداکثر زمان ممکن که یک قرن است، میرساند.
همچنین عایقهایی که برای این پل در نظر گرفته شده امکان نفوذ آب و خوردگی را از بین میبرد و نوع جوشها هم جوش نفوذی است که باعث میشود کمترین میزان آسیب به سازه رسانده شود و بتواند بار پل را نیز تحمل کند.
ارسال نظر