استاد مدلینگ آلودگی هوا در گفتگو با پارس:
تنها راه حل آلودگی هوای تهران فرهنگ سازی است

به اعتقاد یک استاد دانشگاه: اگر کارخانه ای تولید پاک نمی کند باید تعطیل شود و خودروی تولیدی که آلودگی شهر را بیشتر می کند باید از خط تولید کارخانه های خودرو سازی کنار برود.
قدوسی استاد دانشگاه علوم و تحقیقات در گفتگو با خبرنگار اجتماعی « پارس » ضمن تشریح وضعیت فعلی هوای تهران خاطر نشان کرد: در حال حاضر وضعیت هوای تهران در حالت اضطرار قرار گرفته است؛ به دلیل بالا بودن میزان ریز گردها در هوا و وجود آلاینده های گازی وضعیت هوای تهران نا مناسب است اما به نظر می رسد با ورود جبهه باران زا به کشور از غلظت ریزگردها کاسته شده و جابه جایی در هوای شهر صورت بگیرد.
این ستاد دانشگاه علوم و تحقیقات افزود: جغرافیای تهران به گونه ای است که پدیده وارونگی هوا جزء اقلیم آن به شمار می اید. هر جای دینا هم که پدیده وارونگی هوا رخ دهد باعث می شود آلودگی ها به سمت زمین یعنی جایی که ما در آن زندگی می کنیم _ حد فاصل صفر تا دو کیلومتر _ بیاید؛ این وارونگی سبب می شود آلودگی ها به سمت بالا حرکت نکنند و چون وزش باد نیست انتقال هوا اتفاق نمی افتد.
وی اضافه کرد: مسئله وارونگی هوا به شرایط جغرافیایی شهر تهران بر می گردد چرا که رشته کوه البرز در شمال تهران مانند سدی سبب می شود که هوا نتواند جا به جا شود.
به گفته این کارشناس آلودگی هوا پدیده وارونگی در اواخر پاییز و اوایل زمستان در تهران رخ می دهد و در بهار و تابستان این پدیده را نداریم.
قدوسی معتقد است: فراوانی ایجاد وارونگی در هوای تهران را نمی توان کاری کرد چرا که یک عامل طبیعی است و انسان نمی تواند با آن مقابله کند، البته یک راه حل وجود دارد و آن این است که اگر ابری در آسمان باشد آن را بارور کنند تا با بارش باران مصنوعی از شدت آلودگی هوا کاسته شود، در این صورت یک مکانیسم معکوس ایجاد شده ریزگردها پایین آمده و کم می شوند.
به گفته قدوسی منبع آلودگی هوا چه با منشا ریزگردها و چه منشا آلودگی های گازی، ناشی از سوختهای فسیلی است که عموما کارخانجات مسبب آن هستند در عین حال سیستم گرمایشی منازل و ادارات تا وسایط نقلیه عمومی و خصوصی خارج از استاندارد نیز سبب آلودگی هوای شهر می شود.
به عقیده این استاد دانشگاه یکی از ابتدایی ترین اقدامات در مقابله با آلودگی هوا استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی است حال آنکه عده ای حاضر به استفاده از وسایط نقلیه عمومی نیستند و معتقدند که ناوگان حمل و نقل عمومی برای تردد شهروندان کفایت نمی کند در عین حال حاضر نیستند وسایل نقلیه عمومی خود را برای انجام کارهای کوچک در پارکینگ گذاشته و پای پیاده انجام دهند. در حالی که برای خرید و یا گرفتن پول از عابر بانکها می توان پیاده رفت اما شاهد آن هستیم که در این خصوص فرهنگسازی صورت نگرفته است.
این کارشناس محیط زیست گفت: مشکل حل آلودگی هوای تهران تنها از طریق فرهنگسازی قابل حل است، باید بدانیم آلودگی که ایجاد می کنیم خود و فرزندانمان را تهدید می کند، ما فرهنگ استفاده از خودرو و هوای پاک را نداریم به همین دلیل است که حاضر نیستیم اقلا در زمستان که وضعیت هوای تهران با فصلهای دیگر متفاوت است و وارونگی هوا اتفاق می افتد از مترو استفاده کنیم.
این استاد مدلینگ آلودگی هوا افزود: باید قبول کنیم که فرهنگ آلودگی هوا نداریم مثل فرهنگ استفاده از کمربند ایمنی که برای سالها وجود نداشت اما امروزه نهادینه شده است باید با مسئله آلودگی هوا برخورد شود؛ باید یاد بگیریم که حق نداریم برای هر کاری از وسیله شخصی استفاده کنیم چون در آن صورت هم خود را در معرض خطر قرار می دهیم و هم جریمه خواهیم شد؛ دقیقا مانند فرهنگسازی که برای استفاده از کمربند ایمینی در خودروها رخ داد باید برای حل معضل آلودگی هوا نیز اتفاق بیفتد.
به اعتقاد قدوسی: شهرداری، پلیس و سازمان محیط زیست باید روی فرهنگ محیط سالم کار و تولید پاک فعالیت تخصصی انجام دهند؛ اگر کارخانه ای تولید پاک نمی کند باید تعطیل شود خودروی تولیدی که آلودگی شهر را بیشتر می کند باید از خط تولید کارخانه های خودرو سازی کنار برود. مجلس نیز باید فعالتر عمل کند و با محدودیتهایی که ایجاد می کند مردم را وادار کند تا خود این مشکل را حل کنند.
ارسال نظر