به گزارش پارس به نقل از تسنیمامروز (یکشنبه) نشست بررسی برنامه جامع اقدام مشترک به میزبانی مؤسسه دیپلماسی ایرانی در مرکز همایش روزنامه اطلاعات برگزار گردید.

در این نشست محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، سید عباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی، معاونان وی، و همچنین علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی هسته‌ای، حضور داشتند.

صادق خرازی، سفیر سابق ایران در سازمان ملل، به عنوان مجری این برنامه با مقدمه‌ای نشست را آغاز کرد.

خرازی: توافق هسته‌ای موازنه منطقه‌ای را به‌نفع ایران تغییر داد

صادق خرازی نماینده سابق کشورمان در سازمان ملل امروز در نشست بررسی توافق هسته‌ای وین گفت این توافق موازنه منطقه‌ای را به‌نفع ایران تغییر داد و شکاف عمیقی بین رژیم صهیونیستی با کشورهای جهان و حامیان غربی‌اش ایجاد کرد.

وی افزود: نکات مهمی که در موضوع توافقنامه برجام است مسائل مهمی را دارد که مورد غفلت واقع شده و آن دستاوردها  نتایج مهم فرامتن برجام است.

رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان با اشاره به اینکه تحلیلگران به تأثیرات مهمی که برجام در ایران و حوزه ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک ایران گذاشته توجهی نداشته‌اند، برخی از این تأثیرات را عنوان کرد: برجام ایران را از نگاه امنیتی ایران خارج کرد، شکاف رژیم صهیونیستی و کشورهای جهان و حتی حامیان غربی آن را تشدید کرد، موجب انزوای این رژیم شد، موازنه منطقه‌ای را به‌نفع ایران تغییر داد.

نماینده سابق کشورمان در سازمان ملل در نشست بررسی توافق هسته‌ای وین گفت این توافق موازنه منطقه‌ای را به‌نفع ایران تغییر داد و شکاف عمیقی بین رژیم صهیونیستی با کشورهای جهان و حامیان غربی‌اش ایجاد کرد.

صادق خرازی تأکید کرد: در برجام می‌توان آزاد شدن قدرت مانور سیاست خارجی را در حل و فصل پرونده‌ها ببینیم، به‌علاوه برجام نشان خواهد داد ایران دارای قدرت امنیت سازی است.  خرازی ادامه داد: هیچ کشوری دارای ویژگی امنیت سازی در خاورمیانه نیست، نه ترکیه نه عربستان نه مصر و نه رژیم صهیونیستی و ترسیم نقشه امنیتی منطقه بدون حضور ایران بسیار محال خواهد بود.

به‌اعتقاد این سیاستمدار کشورمان "برجام ثابت کرد دیپلماسی ایران به‌مثابه قدرت نرم است و بعد از قطعنامه 598 هیچ‌گاه دیپلماسی ایران تا این حد قدرت سازی نرم نکرده است و همان‌طور که آقا فرمودند باید گره هسته‌ای باز شود، دستگاه سیاست خارجی نشان داد که گره گشایی از معضل هسته‌ای ضمناً زمینه برای گشایش معضلات داخلی و بهره برداری از قدرت نرم گامهای بزرگی باشد".

وی در نهایت گفت: برجام در این برهه می‌تواند توانایی‌های زیادی برای قدرت اقتصادی ایران پدید آورد.

ظریف: حضور مردم مذاکرات را به نتیجه رساند

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست بررسی توافق هسته‌ای وین که با حظور ظریف صالحی عراقچی روانچی و صادق خرازی برگزار شد گفت فرصتی به لطف خدا با حضور مردم در انتخابات ایجاد شده  و این حضور بود که مذاکرات را به ثمر رساند.

وی افزود: این شعار نیست بلکه اگر متون علمی درباره تحریمها را مطالعه کنید می‌بینید که هدف آن ایجاد فشار اقتصادی صرف نیست بلکه هدف آن تغییر سیاست است.  به این ترتیب که به مردم فشار آورد و مردم نیز به حاکمیت فشار آوردند و حاکمیت مجبور شود به خواسته‌های تحریم کنندگان تن دهد.

وزیر امور خارجه  تاکید کرد: تحریم‌های شورای امینت همیشه به جنگ یا تغییر رژیم منتهی شده است، اما نتوانستند مردم را از حاکمیت جدا کنند.

محمد جواد ظریف در ادامه گفت: مردم به پای صندوقهای رای رفته  حضور 73 درصدی نشان داد که مردم می خواهند از طریق صندوق خواسته های خود را بیان کنند و غربی ها فهمیدند که از طریق ادامه تحریم ها نمی‌توانند به خواسته های خود برسند.

وزیر امور خارجه کشورمان امروز در نشست بررسی توافق هسته‌ای وین گفت: تحریم‌های شورای امینت همیشه به جنگ یا تغییر رژیم منتهی شده است، اما نتوانستند مردم ایران را از حاکمیت جدا کنند.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: متن نهایی متن متوازنی است ، در این متن ما تمام خاسته‌های مان را به طرف مقابل تحمیل نکردیم

طرف مقابل هم نتوانست چنین کاری بکند. زیرا این دیگر توافق نیست بلکه سند تسلیم است. در داخل متن هم توازن قابل توجهی حتی از نظر تناظر زمانی اقدامات وجود دارد.

ظریف گفت : در فاصله ده ساله پرونده ایران در شورای امنیت به صورت کامل رفع می‌شود و از دستور کار خارج خواهد شد.

وزیر امورخارجه کشورمان درباره قطعنامه شورای امنیت(2231)درباره برجام گفت: در قطعنامه جدید محدودیت داریم اما در قطعنامه های قدیم ممنوعیت داشتیم.‌کشورها مجاز نبودند که در برنامه هسته‌ای ایران حضور داشته باشند اما اکنون کشورها تشویق می‌شوند که در برنامه هسته‌ای ایران حضور یابند.

ظریف گفت : نکته بعدی اینکه از روز پایان مذاکرات برخورد با ایران در حوزه هسته‌ای بر اساس برجام و قطعنامه تغییر کرده است؛ از روزی که برجام جمع بندی شد این تغییر رفتار رخ داده نه از روزی که کاملا اجرایی می شود. لذا از روز اول دیگر برنامه هسته‌ای ایران موضوع تهدید امنیت بین المللی دیگر نیست و یک زمانی نیز دارد که کل این موضوع از برنامه کاری شورای امنیت خارج می شد.

در این نشست علاوه بر وزیر امور خارجه،‌علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و عراقچی و روانچی معاونین وزارت امور خارجه حضور دارند.

وی در مورد برنامه موشکی ایران گفت: قطعنامه 929 هر نوع فعالیتی در حوزه موشک‌های بالستیک که توانایی حمل کلاهک هسته ای داشتند را ذیل فصل هفت ممنوع میکرد و تمام کشرها موظف بودند هر اقدامی را انجام دهند تا این نوع فعالیت های ایران را متوقف کنند. اکنون این تبدیل شده به یک خاسته غیر الزام آور از ایران که نه موشک‌هایی که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای را دارند بلکه برای این منظور طراحی شده‌اند را به مدت هشت سال متوقف کنند، در حالیکه ایران هیچ موشکی با این توانایی طراحی نکرده و نمی‌کند. نکته دیگر این است که در برجام هیچ ممنوعیت و محدودیت موشکی وجود ندارد. اعلام کرده ایم در برجام که توان دفاعی ما ادامه خواهد داشت.  این قطعنامه دستاورد بسیار بزرگی است و بزرگترین خیانت این است که به مردم ما بگویند شما شکست خوردید.

وی درباره مباحث اقتصادی گفت: مهمترین تضمین برجام در هم تندیدن برجام با روابط اقتصادی است. ما هزینه دادیم تا به دنیا بگویی که شما نمی توانید حرفتان را به ما تحمیل کنید. اگر توافق وین یک موفقیت بود موفقیتی بود برای اینکه در دنیا ثابت شود که پارادایم حذف دیگر کارآمد نیست. بازی با حاصل جمع صفر مبنای این پارادایم است که به جنگ مینجامد. اگر ما میخواستیم مبنای پارادایم را بازی جمع صفر بگذاریم، این نیز به جنگ میانجامید. ما مبنای برنامه‌مان  را بر این اساس گذاشتیم که باید بازی برد باخت را کنار بگذاریم. بازی برد باخت برای هیچ کس منفعت ندارد که حتی برای بزرگترین قدرت نظامی دنیا را به یازده سپتامبر کشاند. در این معادله همه بازیگران جز جنگ طلبان شکست خوردند.

صالحی: محدودیت داریم اما فعالیت هسته‌ای ادامه می‌یابد

به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی که در نشست بررسی توافق هسته‌ای وین شرکت کرده بود ضمن تبریک روز خبرنگار گفت: فعالیت های هسته ای کشورمان از دهه 40 شمسی شروع شده است. ما در زمره کشورهای پیشتار منطقه در زمینه هسته ای هستیم. ما جزو اولین کشورهایی هستیم که اولین راکتور هسته ای را در همین محل راکتور تحقیقاتی تهران ایجاد کردیم.

وی در ادامه گفت: در رژیم قبل چشم اندازی بیست ساله را در زمینه اجتماعی اقتصادی آغاز کردند و پیش بینی کردند کشور بیست هزار مگاوات برق هسته ای داشته باشد. پس از انقلاب این موضوع از اولویت خارج شد و آلمان و فرانسه پروژه های خود را رها کردند. هدف در گذشته هم تولید برق بوده است حتی در رژیم گذشته. پس از جنگ تحمیلی هم نظام تصمیم به بازگشت به فعالیت های هسته ای گرفت و اعلام شد راه اندازی نیروگاه بوشهر باید انجام شود و مقام معظم رهبری هم اشاره کردند که ما باید به بیست هزار مگاوات برق هسته ای برسیم. پس هدف ما یک هدف صلح آمیز برای تولید برق   و در کنار آن صنعت  و کشاورزی است. این هدف صلح آمیز یک دوره قبل از انقلاب یک دوره بعد از انقلاب و یک دوره پس از توافق وین تقسیم بندی می شود. درسی که گرفتیم این است که باید خوداتکا باشیم. عقلانیت حکم می کند که برای تضمین نیروگاه بوشهری که شش میلیارد دلار ارزش دارد تامین سوخت هسته ای باید تامین شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی می‌گوید در توافق به گونه ای عمل شده که ظاهرا محدودیت داریم اما فعالیت هسته ای ادامه می یابد.

صالحی با اشاره به موضوع سوخت هسته‌ای کشور گفت: ایران تصمیم گرفت وارد چرخه سوخت شود نه الزاما اینکه کل سوخت را تامین کنیم بلکه این امر که توانمندی این امر را داریم. پس از وین چشم انداز فعالیت هسته ای را می توان گفت مبنای تجاری سازی دارد زیرا قبل از وین تحریم بودیم. ملت بزرگوار مطمئن باشند خطوط قرمز آن هم پس از برگزاری کارشناسی ها و کمیته های فراوان رعایت شده و به گونه ای عمل شده که ظاهرا محدودیت داریم اما فعالیت هسته ای ادامه می یابد.

رئیس سازمان اتمی کشور با ابراز رضایت از توافق وین گفت: بعید میدانم کشور دیگر بتوانند به چنین جایگاهی برسند. غربی ها به زعم خود می خواهند جلوی انحراف ما را بگیرند. در بحث راستی آزمایی ما دو نوع راستی آزمایی داریم. ما به عنوان آژانس و ان پی تی در فعالیت های صلح آمیز هسته ای لاجرم طبق موافقتنامه پادمانی باید بازرسی کنند . سی و اندی سال هست که این بازرسی ها انجام می شوند. ما یک بازرسی دیگری داریم بعد از وین که کمی است، یعنی باید مثلا تعداد سانتریفیوژها را کنترل کنند. در این راستی آزمایی ها که برای یک مدتی است برای خرید یک سری تجهیزات محدودیت هایی را در ظاهر پذیرفتیم . مجموعه ان اس جی لیستی فراهم کرده که تجهیزات دو منظوره در آن ذکر شده است. ما برای خرید از راه هایی به خرید این تجهیزات می پردازیم و از خرابکاری های صنعتی در آزمایشگاه‌های خود از آن با خبر می شویم.طبق توافق وین حالا می‌توانیم تجهیزات را طبق کمک آنها بخریم و می توانیم از خرابکاری صنعتی جلوگیری کنیم و قانونا عمل خرید را انجام دهیم.

صالحی در ادامه گفت: یا باید مثل لیبی عمل می کردیم یا مثل کره شمالی .مواضع مسئولان نظام را که ببینید می بینید که بر تقویت ان پی تی تاکید شده است. ما ایران هستیم نه لیبی و نه کره شمالی. ملت ایران با قدی استوار در مقابل جهان استکبار ایستاد .

وی افزود: برای اولین بار یک کشور در حال توسعه در عرصه دیپلماسی در جایگاه کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است و در حال حاضر در اذهان عمومی جهان ایران به قدرتی بزرگ تبدیل شده است که افتخاری برای کشورهای اسلامی و در حال توسعه به حساب می آید.

وی اضافه کرد: شهید علی محمدی و شهریاری شاگردان من بودند و زمانی که آن ها را از دست دادم نمی توانستم روی پای خود بایستم این را گفتم که بگویم اهل شعار نیستم وقتی به عکس شهدا می نگرم می گویم همه چیز شما هستید .

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: ملت با استواری و شهامت در مقابل جهان استکبار ایستاد و حق خود را گرفت. آن ها مجانی چیزی به کسی نمی دهند بنابراین بدانید که می خواهیم ژاپن علمی باشیم نه ژاپن سیاسی.

نشست ویژه بررسی برجام با حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی اعضای ارشد تیم مذاکره هسته ای توسط دیپلماسی ایرانی در سالن همایش های موسسه اطلاعات برگزار شد.

روانچی: رئیس جمهور بعدی آمریکا نمی‌تواند رفع تحریم‌ها را لغو کند

معاون وزیر امور خارجه کشورمان امروز در نشست بررسی توافق وین گفت ما از ابتدای مذاکرات تاکید داشتیم بر اینکه این توافق به شخص متکی نباشد، یعنی دولت ایران با شش دولت و نماینده اتحادیه اروپا به توافق می‌رسد.

مجید تخت روانچی افزود: اینکه در اجرا ممکن است با مشکلاتی مواجه شود طبیعی است و حتی در خود توافق هم کمیسیونی را تدوین کرده‌ایم که در صورت بروز مشکل وارد عمل خواهد شد.

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در نشست بررسی توافق وین گفت برای اینکه از مشکل دوران بعد از اوباما جلوگیری کنیم در خود توافق بندی گنجانده شده که بر اساس آن برداشته شدن تحریم‌ها به صورت مستمر خواهد بود.

وی گفت: اما اصل در مذاکرات این بود که به توافقی قابل اجرا و خوب دست پیدا کنیم و ما برای اینکه از مشکل دوران بعد از اوباما جلوگیری کنیم در خود توافق بندی گنجانده شده که بر اساس آن برداشته شدن تحریم‌ها به صورت مستمر خواهد بود. به این صورت که نفر بعدی نمی‌تواند رفع تحریم ها را لغو کند، در برجام دولت آمریکا متعهد است که لغو تحریم‌ها را به صورت مستمر اجرا کند.

مذاکره کننده ارشد کشورمان در مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 گفت: قطعنامه شورای امنیت طبیعتا یک وظیفه مضاعفی را برای  همه ایجاد می کند تا برجام را اجرا کنند، حال اگر رئیس جمهوری این را نقض کند می شود نقض فاحش برجام که در خود متن برجام مسیری وجود دارد که بر اساس سیستم حل اختلاف کار پیش رود.

روانچی اظهار داشت که : قطعا اگر کسی این کار را در آمریکا در آینده انجام دهد در برابر کل کشورهای سازمان ملل و کشورهای هم سو  با  آمریکا قرار خواهد گرفت و خود دولت آمریکا منزوی خواهد شد.

عراقچی: من تمام قد از این توافق دفاع می‌کنم و برای آن باید جشن گرفت

سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد کشورمان در نشست بررسی توافق وین گفت: اصل مذاکره بر اساس بی‌اعتمادی صورت گرفته است و سازوکارها به شکلی است که موارد را با درصد کمی از ریسک پیش ببرد. در خصوص تحریم‌ها این نکته همیشه وجود داشته که ما همواره به دلیل عدم اعتماد می‌گفتیم باید آنها اول تحریم‌ها را بردارند تا ما تعهدات را انجام دهیم اما اصل همزمانی راه حل است.

عراقچی گفت: زمانی که به روز توافق برسیم، آمریکا و اروپا تحریم‌های اقتصادی خود را متوقف یا لغو می‌کنند. شورای امنیت هم قبلا قطعنامه‌های خود را لغو کرده است. در روز اجرا، قانون آن‌ها در مورد تحریم‌ها که قبلا صادر شده است اجرایی می‌شود و تحریم‌ها بلافاصله لغو می‌شوند.

معاون وزیر خارجه کشورمان در سخنانی گفت: من تمام قد از این توافق دفاع می‌کنم و برای این توافق باید جشن گرفت.

به گفته وی، محدودیت‌های تسلیحاتی و موشکی در فاصله‌ای معقول که مورد نظر مقام معظم رهبری بود برداشته می‌شوند. در مورد سوئیفت هم، تحریم سوئیفت فقط علیه کسانی است که نام آن‌ها در فهرست سیاه تحریم‌ها وجود دارد که فهرسیتی از افراد حقیقی و حقوقی است که مثلا اموالشان بلوکه می‌شود که سوئیفت هم حف ندارد با آن‌ها کار کند. سوئیفت به دلیل اثر روانی تحریم‌ها به دلیل این به خطر افتادن اعتبار خودش، با ایران کار نمی‌کرد، یعنی تحریم سوئیفت 90 درصد ناشی از اثر روانی بود. یکی از موارد فرو ریخته شده، فرو ریختن فضای روانی تحریم‌ها در نتیجه برجام است. در مرحله اول 800 نهاد حقیقی و حقوقی از فهرست تحریم‌ها خارج می‌شوند و سوئیفت هم تحریمش برداشته می‌شود.

عراقچی در ادامه، در خصوص اینکه آیا این توافق متوازن است یا خیر، گفت: خود توافق، توافق متوازنی ست، زیرا هر دو طرف به خواسته‌های خود رسیدند اما اینکه وزن خواسته‌های آن‌ها یکی است، باید بحث شود. خواسته آن‌ها تغییر نظام و تغییر فضای سیاسی بود که مدتها است آن را کنار گذاشته‌اند. خواسته آنها در مذاکره این بود که اگر ایران اراده کرد به سمت سلاح برود، یکسال زمان ببرد. اما خواسته ما این بود که این فضای امنیتی و ایران هراسی شکسته شود و شش قطعنامه قبلی لغو شود.

خواسته دوم ما تثبیت برنامه هسته‌ای کشورمان و تبدیل آن به یک برنامه مشروع از دید شورای امنیت و داشتن چشم‌انداز تجاری در برنامه هسته‌ای کشورمان است که ظرف 10 سال یا 15 سال به این اهداف خواهیم رسید. سومین هدف لغو تحریم‌ها در ازای مشروعیت برنامه غنی‌سازی است. دستاورد مهمتر این بود که در یک دعوای 12 ساله ما حرف خود را به کرسی بنشانیم. موضوع این دعوا این بود که ایران غنی‌سازی نکند و ما می‌گفتیم که باید غنی‌سازی کنیم و موضوع نبرد اراده‌ها بود. این دعوا در پایان به نفع ایران تمام شد. بالاخره آن‌ها قطعنامه‌ها را کنار گذاشتند و برنامه هسته‌ای ما را پذیرفتند و بدون شک در این نبرد اراده‌ها این ایران بود که پیروز شد.

معاون وزیر خارجه کشورمان در ادامه گفت که من تمام قد از این توافق دفاع می‌کنم و برای این توافق باید جشن گرفت.