به گزارش پارس به نقل از تسنیم، محمد سالاری در جریان دویست‌وهجدهمین جلسه علنی شورای شهر تهران و پس از استماع گزارش نظارتی شورا پروژه‌های سرمایه‌ای سال 1394 در شش ماهه نخست امسال، اظهار داشت: ما در آستانه ارائه لایحه بودجه سال 95 هستیم و از کمیسیون بودجه می‌خواهم این ایرادات را آسیب‌شناسی و دسته بندی کند. از نظر من اشکالات مربوط به مقتضیات جامعه و تصمیماتی بود که شورا در برنامه 5 ساله گرفته بود و برخی از مشکلات هم مربوط به مناطق و شهرداری بود.

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران خاطر نشان کرد: شهرداری در ارائه بودجه باید موضوع مطالبات پیمانکاران را جدی بگیرد و بحث عدم فروش املاک شهرداری و نهادینه کردن اجاره‌داری به عنوان منابع درآمدی جایگزین و کاهش ساخت‌وساز و ایجاد روش‌های نوین باید در دستور کار قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه شهر‌ها به سمت دیجیتالی شدن و هوشمندسازی می‌روند، اظهار کرد: یکی از راه‌های سهل‌الوصول برای درآمد ساماندهی دکل‌ها و ایجاد شبکه نوری است که باید دستورکاری ایجاد شود برای افزایش درآمد از حوزه‌های نرم افزاری.

مجتبی شاکری، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر نیز در این رابطه، عنوان کرد: همین مباحثی که در این جلسه مطرح شد سال گذشته نیز بیان شده بود. این گزارش بهتر بود قبل از قرائت بین اعضا توزیع می‌شد تا گزارش محتوایی موثرتری آماده می‌شد. از 818 پروژه در دست اجرا باید مطالعات زیست محیطی؛ فرهنگی؛ اجتماعی و … را می‌داشتیم اما هیچ گزارشی نداشتیم.

احمد دنیامالی هم خواستار ارایه گزارش به روشنی کمیسیون‌ها پیش از قرائت در صحن بود و خطاب به دبیر، گفت: نمی‌خواهم بگویم همه چیز در شهرداری اصطلاحاً گل و بلبل است و نقصی نیست اما مطمئن باشید من در دوران حضور خود در شهرداری، بسیار بیش از شما اشکالات پروژه‌های شهری را از نزدیک دیده‌ام. بر این اساس معتقدم گزارش مذکور کاملاً کلی بود و با این حال دید درستی به مخاطبانش نمی‌دهد.

رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران نیز گفت: امکان ندارد 64 درصد پروژه‌های تهران بدون مطالعات انجام شود و یا مطالعه آن در خود شهرداری انجام شود. آقای دبیر مطمئن باش من از تو بهتر می‌دانم در پروژه‌های عمرانی شهرداری چه خبر است. به‌ولله من نمی‌خواهم از شهرداری دفاع کنم من می‌خواهم واقعیت نشان داده شود. انصاف را رعایت کنیم.

وی با بیان اینکه برای تهیه این گزارش‌ها هیچ استانداردی در کل کشور وجود ندارد؛ تصریح کرد: مگر می‌شود گزارش تحلیل نداشته باشد. ما باید در جلسه‌ای تخصصی بنشینیم من اگر از این گزارش دفاع کنم از 5 سال گذشته‌ای که در شهرداری بوده‌ام دفاع نکرده‌ام.

دنیامالی ادامه داد: افکار عمومی درباره ما چه می‌گویند؟ می‌گویند ما شما را انتخاب کرده‌ایم و شما در شورای شهر چه کار می‌کنید؟!

اسماعیل دوستی، عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر نیز در ادامه تصریح کرد: تعریف پروژه در شهرداری تهران با تعریف پروژه در دولت را متفاوت دانست و گفت: کار شهرداری اورژانسی است و باید تعریف پروژه در شهرداری را تغییر دهیم.

احمد حکیمی‌پور نیز تأکید کرد: این گزارش باید توسط شهرداری منتشر می‌شد و به اطلاع عموم می‌رسید تا مردم در جریان قرار بگیرند. این کار نظارت اجتماعی مردم را تقویت می‌کند.

وی گفت: انضباط مالی جزو وظایف شهرداری و شورا است و کار جهادی توجیهی برای کنار گذاشتن انضباط مالی نیست. من به عنوان عضو شورای شهر تهران روی هزینه‌های تمام شده کارهای انجام شده در شهرداری تهران بحث دارم چرا که هزینه‌های تمام شده بسیار بیشتر از هزینه‌های مرسوم در کشور است.

این عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: برآورد پروژه‌ها با هزینه‌های تمام شده تفاوت بسیار زیادی دارد و اعداد جای تعجب دارد. کار اصلی ما همین است. مگر می‌شود در زیر یک کد پروژه‌ای کار غیر مرتبط انجام شود؟

حکیمی‌پور در پایان اظهار کرد: بر کیفیت اجرای پروژه‌ها چطور نظارت می‌شود؟ پلی که ساخته می‌شود و بعد از 9 ماه شکاف بر می‌دارد چه کسی پاسخگو است؟ روی موضوع برآورد کیفی به گزارش کمیسیون عمران نیازمندیم.

در ادامه هادی ساعی نیز این طور اظهارنظر کرد: در این گزارش شهرداری برای اتمام پروژه‌های فعلی به 37 هزار میلیارد تومان پول نیاز دارد. شهرداری برای سال 95 تعهد جدید ایجاد نکند و پروژه‌های فعلی را به اتمام برساند.

وی افزود: در جدول علت تأخیر پروژه‌ها مهم‌ترین دلیل کمبود نقدینگی بود و 40 درصد پروژه‌ها با مشکل مالی مواجه بودند و این وحشتناک است. اگر این مبالغ پرداخت نشود هم موضوع دیون پیش می‌آید و هم این دیرکرد‌ها ضررهای مالی برای شهرداری تهران به همراه خواهد داشت.

ساعی خاطرنشان کرد: درباره پروژه‌های استعلامی باید فکری کرد و تعداد آن‌ها باید به حداقل برسد. مطالبات پیمانکاران نیز باید پرداخت شود.

در همین رابطه مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران نیز یادآور شد: در دوره‌های گذشته 70 درصد پروژه‌ها استعلامی بود و در حال حاضر به 9 درصد رسیده است. این گزارش سیاه نمایی نبود و هر آنچه را دیده بودند را در این گزارش ارائه دادند.

رحمت الله حافظی، رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر هم این طور، اظهارنظر کرد: ما شاهدیم برخی دوستان راهنمای یک سمت را می‌زنند و به سمت دیگر می‌پیچند! به نظرم این گزارش از نظر شکلی مشکلی ندارد.

وی ادامه داد: هزینه تمام شده پروژه‌ها از قیمت عرف بیشتر است. مگر می‌شود بپذیریم نقاشی روی دیوار در یک منظقه متری 250 هزار تومان باشد در یک منطقه متری یک میلیون و 200 هزار تومان؟

حافظی تاکید کرد: قرار بود تا پایان سال 90 هر کسی طلبی از شهرداری دارد اعلام کند و شهرداری نیز تمام آن‌ها را تسویه کند، اما این اتفاق نافتاده است.

در خاتمه جلسه و پس از استماع نظرات اعضای شورای شهر، علیرضا دبیر، رییس کمیسیون برنامه و بودجه نیز تصریح کرد: شورا در بحث نظارتی بسیار جدی است و این اولین بار است که چنین اطلاعاتی از شورا بیرون می‌آید.

وی در پاسخ به انتقادات دنیامالی گفت: عده‌ای از گزارش‌های کمیسیون تعریف می‌کنند و عده‌ای هم با این گزارش‌ها مرا زیر سوال می‌برند؟ اما من با هیچ کدام این حرف‌ها کاری ندارم و معتقدم اگر کار برای خدا باشد رضایت مردم هم در آن هست.

دبیر با اشاره به اینکه آمار این گزارش مورد تایید شهرداری نیز هست تصریح کرد: شهرداری در سیستم خود به ما گفته مشاور 64 درصد پروژه‌ها داخل شهرداری بوده است. این آمار با شهرداری چک شده است و هیچ اشتباهی در اطلاعات ما وجود ندارد.

وی بر ضرورت اصلاح ذی‌حسابی تأکید کرد و گفت: ‌ ما به همه ذی‌حسابان گفته‌ایم که پروژه‌های غیرمرتبط را امضا نکنند. وقتی زیرپروژه‌ها را رعایت نکنیم قیمت تمام شده بالا می‌رود.