به گزارش پارس به نقل از ایسنا در این همایش که با حضور جمعی از مسئولان تجاری کشور و فعالان اقتصادی برگزار شد، مناسبات و مبادلات تجاری بین ایران و چین مورد بحث و بررسی قرار گرفت.


فضای مفاهمه موجود در روابط اقتصادی و تجاری چین با ایران، تحلیل اقتصاد کلان چین، تشریح روش های تامین مالی جهت انجام مبادلات و اجرای پروژه های مشترک، نیازهای وارداتی چین و تبیین فرصت های صادراتی کالاهای ایرانی، نقش اتاق مشترک در تسهیل و افزایش تعاملات تجار ایرانی و چینی، فرصت ها و چالش های ثبت شرکت های مستقل یا مشترک با تجار چینی در ایران و چین از جمله موضوعاتی بود که در این همایش مطرح شد.


** فرش دستباف یکی از فاکتورهای مهم برای چینی هاست.

سفیر سابق ایران در چین در این همایش گفت: در حال حاضر کشور چین قبل و بعد از تحریم ایران یکی از کشورهایی به شمار می رود که هدف صادراتی نفت ایران قرار داشت. در مرحله دوم صادرات فناوری های ایران و در مرحله سوم کشور هدف پتروشیمی ما بود.

مهدی صفری با بیان اینکه در سال گذشته بیش از 8.5 میلیارد دلار محصولات پتروشیمی به چین صادر شد، افزود: به لحاظ صادرات غیرنفتی، کشوری که بیش از یک میلیارد و 400 میلیون نفر جمعیت دارد و در حال حاضر بیش از 500 میلیون نفر قدرت خرید بالا دارد می تواند فضای مناسبی برای صادرات غیرنفتی ما باشد.

وی ادامه داد: از جمله کالایی که می توان به چین صادر کرد، فرش دستباف، صنایع دستی و گیاهان دارویی است. چین موقعیت بسیار مناسبی برای صادرات فرش دستباف دارد.

صفری افزود: فرش ایران جز محصولات لوکس چینی به شمار می آید. قبلا می گفتند آلمانی خوشبخت کسی است که یک آپارتمان، یک خودرو و فرش دستباف داشته باشد که در حال حاضر چین نیز همین وضعیت را پیدا کرده است. زیرساخت های لازم برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی، سرمایه گذاری و پروژه های دارای فاینانس، مهیا شده است.

وی گفت: متاسفانه خرمای ایران در پاکستان بسته بندی می شود و از آنجا به چین صادر می شود. طبع چینی شیرین است و به این لحاظ به طور مثال خرمای ایران در چین طرفدار زیادی دارد. ما نمی خواهیم خودرو به چین صادر کنیم اما کالاهای دیگر خوبی داریم که قابل صادرات است.

سفیر سابق ایران در چین اضافه کرد: در مقابل ایران می تواند با جذب توریسم از چین، صنعت توریسم را گسترش دهد. در حال حاضر چین 80 میلیون نفر توریست به خارج می فرستد که ما می توانیم تعدادی زیادی از این توریست ها را جذب کنیم. به خاطر سابقه تاریخی که ایران دارد؛ چینی ها علاقه مند هستند که چنانچه تسهیلاتی برای آنها قرار دهیم به ایران بیایند.

صفری افزود: براین اساس حدود سه سال پیش تفاهم نامه ای را با چین امضا کردیم. چینی ها وقتی به ایران بیایند فرش و صنایع دستی می خرند و این موجب افزایش صادرات ما خواهد شد.

وی با بیان اینکه حجم مبادلات دو کشور در سال جاری تقریبا 52 میلیارد دلار بوده است، گفت: در سال گذشته این رقم حدود 40 میلیارد دلار بود، ضمن آنکه از پنج سال پیش تاکنون به رشدی 20 میلیاردی دلاری رسیده ایم و این بالانس مثبت است چون ما صادرات نفت، فرآورده ها و در کنار اینها صادرات غیرنفتی داریم.

صفری با بیان اینکه چین در سال 2013 حدود 4 هزار و 300 میلیارد دلار صادرات و واردات داشته است، گفت: اگر کالای چینی بد بود که به این کشورها صادر نمی شد، ولی کیفیت را سفارش دهنده تعیین می کند. خریدار ممکن است کالایی را با بهای پایین سفارش دهد و سفارش دهنده دیگری همان کالا را با بهای بالاتری سفارش دهد که این مساله موجب کیفیت بالاتر همان کالا خواهد شد.



** بیش از 8 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی به چین

مدیرکل دفتر آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه و تجارت نیز گفت: چین همسایه ما نیست ولی بزرگترین شریک تجاری ما محسوب می شود که در طول تاریخ اثرگذاری بسیاری بر اقتصاد ما داشته است.

سیدمجتبی موسویان با اشاره به آمار 10 ماهه تجارت ایران و چین گفت: در این مدت هشت میلیارد و 110 میلیون دلار صادرات غیرنفتی به این کشور داشته ایم که 29 درصد صادرات به جهان را تشکیل می دهد.

وی ادامه داد: در 10 ماهه سال 93 حدود 10 میلیارد و 300 میلیون دلار واردات از چین به کشور ما صورت گرفت. چین به عنوان اقتصاد نوظهور بزرگترین صادرکننده جهان در سال گذشته میلادی محسوب شد که توانست آمریکا را پشت سر گذارد.

موسویان با بیان اهداف سازمان توسعه و تجارت برای گسترش روابط با چین، اظهار داشت: در تلاش هستیم تا روند روبه رشدی در مبادلات با کشور چین داشته باشیم. در این راستا رایزنان بازرگانی به شهرهای مختلف چین اعزام خواهیم کرد تا مسیر روشنی را برای تجار ایرانی و چینی ترسیم کنند.



** خریداری 30 درصد کالاهای لوکس دنیا توسط چین

نایب رییس اتاق مشترک ایران و چین نیز در این همایش گفت: 30 درصد کالاهای لوکس دنیا در سال 2013 از سوی چینی ها خریداری شده است.

مجیدرضا حریری با بیان اینکه درخصوص تجارت ایران و چین نقطه ضعف هایی وجود دارد که ربطی به تحریم ها هم ندارد، اظهار داشت: پس از روی کار آمدن دولت یازدهم دولت ارتباط مناسبی را با کشورهای مختلف دنیا برقرار کرده و بخش خصوصی نیز در سایه همین ارتباط مناسب از جایگاه ویژه ای برای دولت برخوردار است.

به گفته وی، فرهنگ چین به لحاظ مراودات اجتماعی باید مورد مطالعه قرار گیرد چرا که سوءتفاهمات بسیاری میان دو کشور به چشم می خورد.

نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین ادامه داد: چین در سال 2013 حدود 30 درصد از اجناس لوکس دنیا را خریداری کرده و به همین دلیل فرش ایرانی می تواند در سبد خرید ثروتمندان این کشور نقش موثری داشته باشد.

حریری از برگزاری سمینار سرمایه گذاری و تجارت در سه شهر مهم چین از سوی اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در خردادماه سال 94 خبر داد و گفت: امیدواریم این سمینارها بتواند زمینه را برای تولید و سرمایه گذاری کالا افزایش دهند چرا که ایران مزیت های بسیاری از جمله انرژی و نیروی کار ارزان دارد که می تواند زمینه ساز توسعه روابط تجاری با دو کشور باشد.