پايگاه خبري تحليلي «پارس»- مجيد حسين زاده- قبول کنيد که بعضي جوانان امروزي اين گونه شده اند ديگر! همين که خودروشان روشن نمي شود با تعميرکار خودرو تماس مي گيرند، همين که شير آب خانه شان چکه مي کند به سراغ لوله کش مي روند، همين که مي خواهند يک مهتابي جديد در خانه شان نصب کنند با برق کار تماس مي گيرند و .... . اين ها تنها نمونه هايي از واکنش جوانان امروزي در برابر مشکلات فني پيش و پا افتاده اي است که جوانان قديمي در برابر آنها در چشم بر هم زدني، دست به آچار مي شدند و خودشان مشکل را حل مي کردند. به نظر مي رسد که مقصر اول آشنا نبودن جوانان امروزي با حداقل مهارت هاي ساده فني، خانواده ها و به خصوص پدرها هستند که بايد وظيفه شان را براي آموزش چنين مهارت هايي به فرزندان به خوبي ايفا مي کردند و بعد از آن ها هم، آموزش و پرورش در مدارس و وزارت علوم بايد چنين مهارت هايي را در دانشگاه ها ارائه مي کردند تا جوانان امروزي براي حل چنين مشکلاتي اين قدر درمانده نمي شدند. با اين حال اگر شما هم راه حل بعضي مشکلات ساده فني را نمي دانيد پرونده امروز زندگي سلام را از دست ندهيد.

درخواست نصاب براي تعويض مغزي شير آب!
يک سري مهارت هاي فني وجود دارد که هر جواني بايد، داشته باشد تا بتواند بعضي خرابي هاي پيش پا افتاده را درست کند؛ به طور مثال، صاحب خودرويي را فرض کنيد که سر صبح خودرو اش روشن نمي شود و تنها مشکل، شل شدن بست باتري خودرو است يا جواني که درگير پاتروم لامپي است که با قطع برق به راحتي قابل تعويض است. ادامه اين گزارش، به واکنش جوانان امروزي در مواجهه با مشکلات فني با راه حل هايي ساده خواهد پرداخت.

جلوي چکه کردن شير آب را با چسب مي گيرم!
«اگر شير آب چکه کند به نظرم بايد با چسب، مانع چکه کردن آن شوم!» اين جمله يک دانش آموز پيش دانشگاهي است. حسين مي گويد: «به اين دليل که اجباري براي يادگيري اين مهارت هاي ساده فني نداشته ام، تا حالا ياد نگرفته ام. در مدارس هم که چنين مهارت هايي آموزش داده نمي شود در حالي که لازم به نظر مي رسند.»

به خاطر تنبلي دست به آچار نمي شويم
در حالي که با عجله به سمت محل کارش مي رود، مي گويد: دليل اين که جوانان امروزي کمتر دست به آچار مي شوند، تنبل شدن شان است. به نظرم جوانان قديمي اراده هاي قوي تري داشتند! او ادامه مي دهد: الان ساعت نزديک 12 ظهر است و من تازه دارم سر کار مي روم ولي جوانان قديم کجا اين جوري بودند! حسين بنا مي گويد: البته آموزش هم نديده ايم. من مدرک تحصيلي ام ديپلم است، ولي در مدرسه مان هيچ آموزشي در زمينه مهارت هاي فني نديده ايم.

براي تعويض مغزي شير آب درخواست نصاب کرد
با شنيدن موضوع گزارش ما مي گويد: «متاسفانه بعضي جوان هاي امروزي، حتي نمي دانند که آچار و پيچ گوشتي چه فرقي با هم دارند!» پورحاجي که صاحب مغازه شيرآلات است، مي گويد: «يک روز مشتري آمد و گفت که يک مغزي شيرآب مي خواهم.» بعد از خريد مغزي گفت که لطفا بگوييد که نصاب براي نصب اين مغزي به خانه ما بيايد. به او گفتم نصب مغزي که کاري ندارد، با يک آچار، مغزي قبلي شير را باز کنيد و مغزي جديد را به جاي آن ببنديد. بعد گفت که راستش من تا حالا دست به آچار نزده ام و نمي توانم، شما زحمت بکشيد و بگوييد که نصاب بيايد و نصبش کند. حالا نکته جالب اين بود که او يک مغزي به قيمت 5 هزار تومان خريد و 25 هزار تومان هم به نصاب داد تا مغزي را برايش عوض کند. اين جوان 27 ساله در ادامه صحبت هايش مي گويد: به نظر من، دليل آشنا نبودن جوانان امروزي با حداقل مهارت هاي فني، تک فرزند بودن و توجه بيش از حد پدرانشان به آن ها است. جوان هاي امروزي حتي زماني که ازدواج مي کنند تا يک مشکل فني و بسيار ساده در خانه شان به وجود مي آيد، فوراً با پدرشان تماس مي گيرند و از او درخواست کمک مي کنند.

يادگيري مهارت هاي فني اولويت دهم من هم نيست
او فقط در صورتي که مجبور باشد، دست به آچار مي شود و اگر خودرواش روشن نشود، بدون هيچ تحقيقي سراغ تعميرکار مي رود! سيدي که فروشنده پوشاک است، يادگيري مهارت هاي ساده فني را اولويت نهم يا دهم اش هم در زندگي نمي داند و معتقد است که به دليل عوض شدن فرهنگ، جوانان امروزي به اين سمت و سو مي روند و البته جايي هم براي آموزش چنين مهارت هايي که بسيار مهم است، نداريم.

مشتري ام نمي دانست چگونه شير فلکه آب را ببندد
به همراه دوستش در خيابان قدم مي زند که از او مي پرسم: «دست به آچار هستي يا نه؟».

آرمين 21 ساله، دانشجوي رشته معماري است و در کنار ادامه تحصيل کارهاي تاسيساتي هم انجام مي دهد و مي گويد: «من که دست به آچار هستم ولي جوانان امروزي اوضاع شان خيلي خراب است» او مي گويد که يک روز جواني با من تماس گرفت و گفت که شير آب خانه مان چکه مي کند و من هم گفتم که شايد مغزي اش شل شده است. چند دقيقه بعد با حالتي مضطرب تماس گرفت و گفت که مغزي شکسته است و آب دارد همه لوازم خانه ام را خيس مي کند. به او گفتم که خب برو شير فلکه را ببند که گفت: جان من سريع بيا، نمي دانم شير فلکه چيست! فقط سريع بيا!

يک جعبه ابزار حداقل 150 هزار توماني آب مي خورد
رفيعي طلب که صاحب يکي از ابزار فروشي هاي قديمي مشهد است، مي گويد: شايد يکي از دلايل دست به آچار نشدن جوانان امروزي، قيمت بالاي ابزار آلات باشد. اگر يک خانواده تصميم به خريد حداقل ابزار مورد نياز براي خانه شان بگيرند براي خريد ابزارهايي مانند سري کامل پيچ گوشتي ها، انبردست، نوار تفلون، سيم چين، متر، فازمتر، سري کامل آچارها و چسب برق بايد 150 تا 200 هزار توماني دست به جيب شوند. البته او اشاره مي کند که اين قيمت ها براي اجناسي با کيفيت کاملا متوسط است وگرنه يک جعبه ابزار با کيفيت بسيار خوب تقريبا 500 هزار توماني آب خواهد خورد.

اختياري اما به شدت مورد استقبال
جالب است بدانيد که آشنايي بامهارت‌هاي فني و ساده از سال 2007 در کلاس ها و سمينارهايي با عنوان «مهارت هاي زندگي» به دانشجويان مقطع کارشناسي در دانشگاه «هاروارد» تدريس مي شود. هرچند اين کلاس ها رايگان و اختياري است، اما به گفته مسئولان دانشگاه «هاروارد» بسياري از دانشجويان در اين گونه کلاس ها و سمينارها و دوره هاي آموزشي با عنوان هايي مانند «مباني ابتدايي مراقبت از خودرو» يا «آن چه بايد از لوله کشي ساختمان بدانيم» و... با ميل و رغبت شرکت مي کنند. آشنايي با مهارت ها تا بدان حد اهميت دارد که دانشگاهي در حد «هاروارد» با بيش از 5 قرن پيشينه، در کنار رشته هاي تخصصي و بسيار پيچيده اي چون مکانيک کوانتومي، عمران و کامپيوتر، دوره هاي آموزشي و کلاس هاي تخصصي در قالب مهارت هاي زندگي به دانشجويان خود ارائه مي کند. به گزارش عصر ايران «جوليا گارت فاکس» دستيار رئيس توسعه برنامه هاي مهارت هاي زندگي در دانشگاه هاروارد، در اين باره مي گويد: «دانشجويان هاروارد مي توانند قبل از مواجهه با دنياي واقعي با مقدمه اي چنين سرگرم کننده، درباره مهارت هاي زندگي مختلف کسب دانش کنند و مهارت هاي خود را ارتقا دهند.» هرچند اين آموزش ها در نگاه اول ساده اند، اما بسيار مهم هستند چرا که بسياري از ما در مواقعي واقعا به اين مهارت ها در زندگي شخصي نياز داريم. البته کلاس هاي ويژه مهارت هاي زندگي تنها در دانشگاه هاروارد برگزار نمي شود و بسياري از دانشگاه ها و حتي مدارس در آمريکا و اروپا اين کلاس ها را به صورت اختياري در دوره هاي آموزشي خود گنجانده اند. به نظر مي رسد که يک دانشجوي مکانيک کوانتوم يا ادبيات يا مهندسي کامپيوتر يا رياضي و... در کنار کسب اطلاعات تخصصي از رشته تحصيلي اش، لازم است پيش از پا گذاشتن به بازار کار و دنياي واقعي زندگي، مهارت هاي لازم در حوزه هاي مختلف زندگي را کسب کند.