به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، بورس اوراق بهادار به ویژه به دلیل تحرک دیپلماتیک دولت دکتر روحانی و همچنین برقراری عقلانیت اقتصادی در حوزه های مختلف، شاهد رونق معاملات و ورود نقدینگی جدید است. در شرایطی که اکثر حقوقی های بزرگ بازار درگیر تغییرات مدیریتی هستند بازار سهام شاهد سهم بی سابقه حقیقی ها در معاملات است که روز سه شنبه سهم حقیقی ها از ارزش خالص خرید به ۲۵/۷۲ درصد و از ارزش خالص فروش به ۳۱/۷۲ درصد و در کل به ۲۸/۷۲ درصد ارزش کل معاملات رسید که این ارقام نشان دهنده حضور نقدینگی فعال و جدید در بازار است. همین مساله باعث شده است تا بازار علاوه بر رشد ارزش معاملات، جریان سرزنده و جذابی از معاملات را نیز شاهد باشد.

اکثر کارشناسان انتظار دارند با توجه به حمایت دولت از بازار سرمایه و همچنین احتمال عرضه شرکت های جدید، بازار سهام همچنان جذاب ترین بازار سرمایه گذاری در کشور باقی بماند. در این میان نحوه انتشار گزارش های شش ماهه و تحولات سیاسی و اقتصادی نیز تاثیر مهمی بر وضعیت کلی بازار سهام و به تبع آن بازارهای موازی خواهد داشت. در همین حال معامله گران طی هفته گذشته همچنان خبرهای مناسب را در حوزه سیاسی شاهد بودند؛ در این حوزه وزیر خارجه آمریکا با وجود ابراز امیدواری نسبت به دستیابی به توافق هسته ای با ایران، گفت: این مذاکرات بر اساس گام های عملی تهران پیش خواهد رفت.


به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز، « جان کری» وزیر خارجه آمریکا روز پنج شنبه بار دیگر با تاکید بر امکان دستیابی به راهکاری مسالمت آمیز برای پایان دادن به مناقشه هسته ای با ایران تاکید کرد.
در همین حال در گامی دیگر به سوی کاهش تنش ها، کنگره آمریکا بررسی بسته تحریمی جدید علیه اقتصاد به ویژه صنعت نفت ایران را تا پس از مذاکرات ژنو در ۱۵ و ۱۶ اکتبر به تعویق انداخت.


یک مشاوره کنگره گفت: کمیته بانکداری سنا قرار بود در ماه سپتامبر بسته تحریمی جدیدی را که در ماه جولای به تصویب مجلس نمایندگان رسیده بود، بررسی کند، اما حداقل تا چند هفته آینده این کار را نخواهد کرد.
کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز صراحتا اعلام کرد که ترجیح می دهد قانون گذاران آمریکایی و دیگران پیش از برگزاری مذاکرات هسته ای در ژنو، تحریم های بیشتری علیه ایران وضع نکنند و مایل است تا در فضای بهتر به استقبال این مذاکرات برود.


در همین حال در صحنه اقتصادی سرمایه گذاران با خبرهای مهمی مواجه هستند؛ با کاهش تنش ها در بازار ارز و فرو کش کردن این بازار نگاه ها به سوی تصمیمات دولت و بانک مرکزی با هدف یکسان سازی نرخ ارز و حذف نظام چند نرخی کنونی است. در همین رابطه سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در خصوص جلسه مشترک اخیر مجلس و دولت گفت: رییس جمهور قول داده در سیاست اقتصادی جدید ارز تک نرخی شده و نوسانات قیمت کنترل شود، همچنین ساماندهی اقتصادی و تولید کشور صورت بگیرد. ایرج عبدی گفت: در مسائل اقتصادی تاکید هر دو طرف بر اصلاح اقتصاد داخلی، ساماندهی معیشت مردم، هدفمند کردن یارانه ها، کنترل تورم و تامین کالاهای اساسی و مورد نیاز بود.


در هفته های گذشته نگرانی جدی در حوزه اقتصاد کشور از محل احتمال افزایش نرخ سود بانکی وجود داشت، اما با مهار تورم از سوی دولت اینک این نگرانی جای خود را به امیدواری ها برای کاهش سود بانکی داده است. اکثر کارشناسان معتقدند در صورت مهار تورم کاهش سود بانکی به منزله شتاب بیشتر بازار سرمایه و حضور بیشتر سرمایه ها در این بازار خواهد بود. در همین حال هفته گذشته خبرهایی در مورد توقف اجرای اصل ۴۴ منتشر شد. این خبر در میانه هفته منتشر و اندکی بعد با تردیدهایی مواجه شد؛ در همین زمینه رییس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی مجلس با بیان اینکه اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی متوقف نشده است و برداشت رسانه ای مبنی بر توقف آن اشتباه بوده است.


فولادگر با اشاره به جزئیات اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و توقف برخی واگذاری ها گفت: برخی از واگذاری ها در برخی شرکت ها به عنوان مثال برخی نیروگاه ها در وزارت نیرو به صورت موقت متوقف شده تا روش واگذاری بررسی و اصلاح شود و واگذاری ها به دور از عجله و منطبق بر قانون، رقابت و از طریق مزایده در بورس صورت گیرد.
در حوزه اقتصادی در عین حال، در هفته گذشته رکود بازارهای موازی همچنان ادامه داشت؛ این رکود که با فرارسیدن فصل پاییز به حوزه املاک و مستغلات نیز سرایت کرده موجب افزایش شانس بازار سرمایه برای جذب سرمایه ها شده است. در همین حال در حوزه کالایی نیز با دور نمای یکسان سازی نرخ ارز تحولاتی در حوزه کالایی و بورس کالا در انتظار شرکت های بورسی است.


در این تحولات بازار محصولات پتروشیمی در هفته گذشته با افزایش ناگهانی قیمت های پایه در روز سه شنبه مواجه شد و قیمت اکثر محصولات تا یک هزار ریال افزایش پیدا کردند. در همین حال با تغییر در نحوه عرضه محصولات در بورس کالا انتظار می رود برخی از قیمت های نامناسب در حوزه بورس کالا اصلاح شود. در حال حاضر به دلیل محدودیت نرخ گذاری براساس نرخ مبادلاتی و قیمت گذاری بازار آزاد براساس ارز آزاد بهای مس قراضه در مواردی از مس کاتد نیز کمتر است. بنابراین در صورت یکسان سازی نرخ ارز انتظار می رود شرکت های عرضه کننده محصولات در حوزه بورس کالا وضعیت بهتری پیدا کنند. در همین حال روز چهارشنبه پالایشگاه بندرعباس توانست یک محموله سنگین را در بورس انرژی برای صادرات بفروشد. در این معامله ۳ میلیون لیتر (معادل ۳ هزار مترمکعب) حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندر عباس با قیمت پایه هر لیتر، ۹۴ سنت آمریکا فروخته شد. ارزش این محموله بالغ بر ۲ میلیون و ۸۲۰ هزار دلار آمریکا بود که به صورت نقد از سوی خریداران پرداخت شد.


در بازار چه خبر بود؟


بازار روز چهارشنبه همچنان بازار مثبتی بود که در آن شاخص کل هر چند تحت فشار عرضه های سنگین با کاهش سرعت رشد همراه بود، اما توانست ۱۵۶واحد رشد را به ثبت برساند؛ امری که شاخص را به میانه ۶۶هزار واحد رساند. شاخص روز چهارشنبه به ۶۶هزار و ۵۰۶ واحد رسید که حکایت از بازدهی فوق العاده بازار در سال جاری دارد؛ با احتساب بازدهی هفته گذشته، بازدهی کل بازار از ابتدای سال جاری تاکنون به ۸/۷۴ درصد رسید. در بازار روز چهارشنبه انتشار گزارش های شش ماهه با انتشار گزارش دو شرکت البرز دارو و سرامیک های اردکان شروع شد که گزارش شرکت البرز دارو به اقبال معامله گران به این شرکت و همچنین دیگر اعضای گروه دارویی منجر شد. در بازار روز چهارشنبه مخابرات همچنان نماد خبر ساز بازار بود؛ پس از اعلام حکم جدید دولت در مورد سهم ۲۸درصدی دولت از درآمد پیامک، موضوع افزایش تعرفه تلفن ثابت نیز با مخالفت دولتی مواجه شده و این موضوع مسکوت مانده است.


در همین حال روز چهارشنبه اعلام شد همراه اول و ایرانسل مجموعا ۷۰ میلیون آوای انتظار و آهنگ پیشواز را ۲۰۰ تومان گران تر به مردم فروختند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، تخلف همراه اول و ایرانسل در تبعیت از مصوبه سال گذشته سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (شهریور ماه ۹۱) موجب شد که ۱۴ میلیارد تومان پول اضافی از جیب مردم به حساب اپراتورهای اول و دوم واریز شود؛ رقمی که طبق گفته حسن رضوانی، معاون نظارت رگولاتوری، ۸ میلیارد تومان از این رقم متعلق به آوای انتظار همراه اول و ۶ میلیارد تومان آن نیز در ارتباط با آهنگ پیشواز ایرانسل است؛ این رقم باید به استفاده کنندگان عودت داده شود.


در گروه غذایی، رییس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران استان تهران با اشاره به حذف ارز ۱۲۲۶ نهاده های دامی گفت: قیمت شیر حدود ۳۲ درصد افزایش می یابد. احمد مقدسی در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران با بیان مطلب فوق اظهار کرد: طی جلسه ستاد تنظیم بازار مصوب شد قیمت شیر افزایش پیدا کند. وی افزود: این تصمیم طی یک دو روز آینده پس از اعلام نظر سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان اجرایی می شود. مقدسی اضافه کرد: پیشنهاد ما در این جلسه این بود که با توجه به افزایش قیمت سه نهاده اساسی دام (ذرت، سویا و جو) قیمت شیر از ۱۱۱۰ تومان درب دامداری به ۱۴۵۷ تومان افزایش یابد. وی ادامه داد: البته شرکت پشتیبانی امور دام پذیرفته که تا دهم مهرماه نهاده ها را به قیمت سابق در اختیار دامداران قرار دهد. در گروه پالایشگاهی روز گذشته گزارش سه ماهه پالایشگاه شیراز به صورت حسابرسی شده منتشر شد که انتظار برای بازگشایی این نماد را افزایش داده است. براساس این گزارش شراز در سه ماه یک هزار و ۲۸۹ ریال سود را محقق کرد که ۳۶ درصد کل سود پیش بینی شده شرکت برای سال جاری است.


در همین رابطه مدیر امور مالی شرکت پالایش نفت شیراز در گفت و گو با بورس نیوز با بیان وضعیت بازگشایی نماد معاملاتی « شراز» عنوان کرد: گزارش های سه ماهه حسابرسی شده « شراز» تهیه و به سازمان بورس و اوراق بهادار تحویل داده شده، اما متاسفانه این سازمان در خصوص سود تقسیمی شرکت در مجمع عمومی سال مالی ۹۱ و همچنین پیرامون نرخ تسعیر ارز موجودی پایان دوره نفت خام در سال گذشته ایراداتی را بیان کرده است.
سنگستانی در خصوص نرخ تسعیر ارز موجودی پایان دوره نفت خام « شراز» برای سال مالی ۹۱ گفت: شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به شرکت های پالایشی اعلام کرده تا موجودی پایان دوره سال ۹۱ را می بایست با نرخ ارز مبادلاتی در صورت های خود تسعیر کنند. حال آنکه پالایش نفت شیراز موجودی مذکور را با نرخ ارز ترجیحی در حساب های خود آورده است. از همین رو اختلاف نظر مطرح شده به عنوان یکی از دلایلی است که سازمان بورس تا رفع کامل آن اقدام به بازگشایی نماد « شراز» نخواهد کرد. وی ادامه داد: امیدواریم با توجه به پیگیری های انجام شده مشکل مذکور نیز مرتفع شده و نماد این شرکت به تابلوی معاملات باز گردد.
این مقام مسوول با اشاره به نحوه تقسیم سود نقدی در مجمع سال ۹۱ « شراز» نیز اظهار کرد: با توجه به بالا بودن میزان سود تقسیمی در مجمع سال ۹۱ شرکت پالایش نفت شیراز، سازمان بورس به این امر نیز ایراداتی وارد کرده که البته از نظر هیات مدیره « شراز» موضوع مطرح شده از سوی آن سازمان قابل قبول نیست.
سنگستانی همچنین در بیان وضعیت مالی این شرکت اظهار کرد: در حال حاضر اطلاعات دقیق از عملکرد دوره شش ماهه نخست سال جاری جمع آوری نشده، اما به طور کلی وضعیت تولید و فروش شرکت روندی مطلوب پشت سرگذاشته و در صورت بروز تغییرات با اهمیت، احتمال بهبود شرایط سودآوری « شراز» دور از ذهن نخواهد بود.


در گروه بانکی همچنان این گروه با فشار انتظار برای تغییرات همراه است؛ در این گروه همچنان شمار قابل ملاحظه ای از بانک ها بلاتکلیف هستند. در این گروه ونوین با توجه به صدور موافقت نامه اولیه برای افزایش سرمایه با صف خرید همراه بود.


در گروه تجهیزات برنامه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی آذراب به صف خرید این نماد منجر شده است. انتظار می رود آذرآب افزایش سودی ۲۳۳ درصدی را پیش رو داشته باشد.


در گروه شیمیایی معدنی املاح، جهشی عجیب را در بازگشایی نماد تجربه کرد. این شرکت که با افزایش سرمایه ۲۰۰درصدی سود هر سهم را یک هزار و ۶۶۵ریال اعلام کرده، روز چهارشنبه با جهش ۴۰ درصدی به P/E ۹ رسید. در گروه واسطه گری مالی سرمایه گذاری توسعه ملی با شایعات مبنی بر احتمال افزایش سرمایه با صف خرید همراه شد. در این گروه سرمایه گذاری سایپا با اعلام فروش سهام سایان کارت باز گشایی شد.
در گروه نفتی نیز ایرانول در غیاب دو شرکت نفت بهران و نفت پارس در حالی معامله شد که این شرکت نیز با احتمال تعدیل سود مواجه است.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات به ۲۹۷ میلیارد تومان رسید که ۸/۱۵ درصد آن را معاملات پالایشگاه بندر عباس تشکیل داد. از ۲۷۹ نمادی که به روی تابلو رفتند نیز ۱۰۷ نماد با کاهش قیمت و ۱۶۸نماد با رشد ارزش معامله شدند. با کارنامه روز چهارشنبه در کل هفته ارزش معاملات به ۱۷۱۷میلیارد تومان رسید که ۱/۷ درصد رشد را نسبت به هفته ماقبل خود نشان داد. شمار خریداران نیز با رشد ۱۹درصدی به ۱۴۸هزار و ۴۵۹نفر رسید.