روماتیسم ستون فقرات و راه های درمان این بیماری
روماتیسم ستون فقرات بیماری ای می باشد که در دسته انواع آرتریت قرار می گیرد که عمده اثرات آن در ناحیه مفاصل ستون فقرات است.
روماتیسم ستون فقرات نوعی از روماتیسم و یک بیماری التهابی است که باعث آسیب به مفاصل مهرهها در ستون فقرات میشود.در این مطلب از پارس نیوز شما با بیماری روماتیسم ستون فقرات بیشتر آشنا می شوید.
روماتیسم ستون فقرات (اسپوندیلیت آنکیلوزان) چیست ؟
روماتیسم ستون فقرات درواقع نوعی آرتریت است که باعث کمردرد میشود. علائم آن ازجمله درد لگن و گرفتگی و خشکی کمر معمولاً بهصورت تکرارشونده ظاهر میشوند. برای بهبود و تسکین علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان و افزایش انعطافپذیری، ورزش یکی از بهترین راهکارها محسوب میشود. در اسپوندیلیت آنکیلوزان حجم مهمی از التهاب در مفاصل ساکروایلیاک واقع در پایه ستون فقرات و لگن متمرکز است (التهاب ساکروایلیت) و یکی از اولین علائم این بیماری است.
در ادامه بیماری، التهاب بهتدریج به مفاصل بین مهرهها نیز گسترش مییابد. به علت تأثیر بلندمدت التهاب روماتیسمی بر مفاصل ستون فقرات، مهرهها ممکن است با گذشت زمان به یکدیگر جوش خورده و دامنه حرکتی آنها بهطور قابلتوجهی کاهش پیدا کند. برخی از افراد مبتلا به روماتیسم ستون فقرات درد شدید و مداوم کمر و لگن را تجربه میکنند اما برخی دیگر علائم خفیفتری دارند که بهصورت عودکننده و تکرارشونده ظاهر میشوند.
اسپوندیلیت آنکیلوزان به گروهی از بیماریها به نام اسپوندیلوآرتروپاتی تعلق دارد که از هر ۱۰۰۰ آمریکایی بین ۳ تا ۱۳ نفر به یکی از این بیماریها مبتلا هستند. هرکسی ممکن است به روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان مبتلا شود اما این بیماری شیوع بیشتری در مردان دارد و علائم معمولاً در سنین ۱۷ تا ۴۵ سالگی ظاهر میشوند. اسپوندیلیت آنکیلوزان یک زمینه ژنتیکی دارد و احتمال بروز در برخی خانوادهها بیشتر است.
همچنین در پارس نیوز بخوانید : مهمترین عوامل ایجاد کننده روماتیسم!
چه عواملی در ابتلا به روماتیسم ستون فقرات تأثیر دارند ؟
حدود ۹۵ درصد از افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان دارای جهش در آنتیژنهای لکوسیت انسانی نوع B(HLA-B) هستند. این ژن تغییریافته، پروتئینی به نام HLA-B۲۷ را تولید میکند که خطر بیماری را افزایش میدهد. البته دارا بودن ژن تغییریافته HLA-B لزوماً به معنی ابتلا به روماتیسم ستون فقرات نیست چراکه بسیاری از افراد داری این ژن هرگز به بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان مبتلا نمیشوند. درواقع، ۸۰ درصد از کودکانی که ژن جهشیافته را از والدین خود به ارث میبرند به این بیماری مبتلا نمیشوند. موارد زیر ممکن است خطر ابتلا به بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان را افزایش دهند:
- مبتلا بودن به بیماری کرون
- کولیت اولسراتیو
- پسوریازیس
علائم روماتیسم ستون فقرات
افراد مبتلا به این عارضه معمولا علائم مشابهی ندارند و بسته به علت ایجاد بیماری، ممکن است ترکیبی از علائم را داشته باشند. کمردرد ناشی از ساکروایلیت (التهاب دردناک در مفاصل ساکروایلیاک) رایجترین نشانه این عارضه است. سایر علائم اصلی عبارتاند از:
- درد لگن؛
- گردندرد؛
- معدهدرد؛
- درد در باسن.
ممکن است فرد مبتلا علائم دیگری هم داشته باشد، مانند:
- اسهال؛
- تنگینفس؛
- بثورات پوستی؛
- مشکلات بینایی؛
- احساس خستگی مداوم؛
- ازدستدادن اشتها یا کاهش وزن ناگهانی و بیدلیل؛
- سفتی مفاصل باسن و کمر یا دردناکبودن آنها هنگام حرکت (بهخصوص اول صبح یا بعد از اینکه مدت طولانی در حالت استراحت بودهاید).
علل ابتلا به روماتیسم ستون فقرات
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری خودایمنی است. بیماریهای خودایمنی زمانی ایجاد میشوند که سیستم ایمنی بدن بهجای محافظت از بدن، به سلولهای خودی حمله میکند. بهعقیده متخصصان، ابتلا به این عارضه علت مشخصی ندارد. بر اساس پژوهشها، جهشهای ژنتیکی خاص یکی از مهمترین علل ابتلا به روماتیسم ستون فقرات هستند. جهشهای ژنتیکی تغییراتی در توالی دیانای هستند که در زمان تقسیم سلولی ایجاد میشوند.
عوامل زمینهساز ابتلا به روماتیسم ستون فقرات
گرچه هر کسی ممکن است دچار روماتیسم ستون فقرات شود، این افراد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این عارضهاند:
- افرادی که فردی در خانوادهشان مبتلا به این عارضه است؛
- افراد زیر ۴۰ سال (بیماری بیش از ۸۰درصد افراد در حدود ۳۰سالگی تشخیص داده میشود).
احتمال ابتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان در افراد مبتلا به این بیماریها نیز بیشتر است:
- بیماری کرون؛
- کولیت روده؛
- پسوریازیس.
اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS) چگونه تشخیص داده میشود ؟
تاکنون آزمایشی که بتواند بهطور قطعی اسپوندیلیت آنکیلوزان را تشخیص دهد، ابداع نشده است. برای تشخیص این بیماری پزشک پس از بررسی علائم و سابقه درمانی بیمار، جهت کمک به تشخیص، یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر را تجویز میکند.
آزمایشات تصویربرداری
آزمایش MRI با ارائه تصاویر وضوح بالا میتواند مشکلات ستون فقرات را زودتر از اشعه ایکس یا رادیوگرافی تشخیص دهد. بااینحال، پزشک ممکن است برای بررسی آرتریت یا رد سایر مشکلات، عکسبرداری ستون فقرات با روش اشعه ایکس را تجویز نماید.
آزمایش خون
آزمایش خون میتواند وجود ژن HLA-B۲۷ را بررسی کند. حدود ۸ درصد از مردم اروپا ژن جهشیافته را در ژنتیک خود دارند اما تنها یکچهارم آنها به اسپوندیلیت آنکیلوزان مبتلا میشوند.
روماتیسم ستون فقرات چگونه درمان میشود ؟
اسپوندیلیت آنکیلوزان یک بیماری مادامالعمر است و اگرچه درمان قطعی ندارد اما با روشهای مراقبتی میتوان شدت علائم و عوارض بلندمدت آن را کاهش داد. اصول مراقبتی و درمانی برای اسپوندیلیت آنکیلوزان به شرح زیر است.
ورزش
برای بیماران مبتلا روماتیسم ستون فقرات ورزش یکی از مهمترین اقدامات درمانی و خود مراقبتی به شمار میرود. ورزش التهاب را کاهش داده و پیشروی بیماری را متوقف میکند. در زمان کمتحرکی علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان نظیر درد شدت میگیرد.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
از این مسکنها و داروهای ضدالتهابی میتوان ناپروکسن و ایبوپروفن را نام برد.
داروهای ضد روماتیسمی
داروهایی مانند سولفاسالازین تورم و درد مفاصل را کاهش میدهند. علاوه بر این، این دسته از داروها خاصیت درمان زخمهای ناشی از بیماری التهابی روده را نیز دارند. گروه جدیدی از دارهای ضد روماتیسمی قادرند بر عملکرد سیستم ایمنی تأثیر گذاشته و التهاب را کنترل کنند. از داروهای جدید میتوان فرمولاسیونهای IL-۱۷ و TNF را نام برد.
داروهای کورتونی
کورتیکواستروئیدهای وریدی در تسکین موقت علائم روماتیسم ستون فقرات ازجمله التهاب و درد تأثیر دارند.
جراحی
برخی از بیماران مبتلا به روماتیسم ستون فقرات ممکن است به جراحی تعویض مفاصل و یا جراحی ترمیم مفصل نیاز داشته باشند.
به گفتهی my.clevelandclinic روماتیسم ستون فقرات پتانسیل تأثیر همزمان بر چندین مفصل ازجمله مفاصل لگن، شانهها و زانوها را دارد. افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان بیشتر از سایرین در معرض شکستگی مهرههای ستون فقرات هستند. از دیگر عوارض روماتیسم ستون فقرات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- به هم چسبیدن مهرهها
- پوکی استخوان
- التهاب دردناک چشمی و یا حساسیت زیاد به نور
- بیماریهای قلبی نظیر آریتمیو التهاب آئورت
- ناراحتی قفسه سینه و تنگی نفس
- التهاب فک
نکات مهم در سبک زندگی مرتبط با روماتیسم ستون فقرات
علاوه بر درمانهایی که برای پیشگیری از بیماری روماتیسم ستون فقرات ذکر شد مراحل و نکات زیر نیز در تسکین و بهبودی بیماری موثر هستند:
- مصرف غذاهای سالم و مغذی: یکی از نکات مهم در رژیم غذایی پرهیز از خوردن مواد غذایی التهابزا مثل فست فودها، مواد غذایی سرخکردنی و گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس است. در مقابل، مصرف غذاهای ضدالتهابی مانند رژیم غذایی مدیترانهای نقش مهمی در مبارزه با التهاب دارد
- رسیدن به وزن سالم: چاقی و اضافهوزن باعث تحمیل فشار دوچندان بر مفاصل میشوند؛ بنابراین توصیه میشود جهت کاهش وزن با پزشک تغذیه مشورت کنید
- پرهیز از مصرف مشروبات الکلی: مصرف الکل یکی از دلایل کاهش تراکم استخوان و مبتلا شدن به پوکی استخوان است
- ترک سیگار: اگر سیگار میکشید توصیه میشود در اسرع وقت آن را ترک کنید چراکه دود سیگار باعث شدت گرفتن آسیب به مفاصل و شعلهور شدن علائم میشود
عوارض اسپوندیلیت آنکیلوزان
روماتیسم ستون فقرات در زنان و مردان ممکن است به غیر از ستون فقرات، سایر نواحی بدن را هم تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری میتواند مفاصل لگن، شانهها، هیپ و زانو و همچنین مفاصل بین ستون فقرات و دندهها را ملتهب کند. افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان بیشتر از دیگران در معرض شکستگی ستون فقرات (مهرههای شکسته) هستند. سایر عوارض عبارتند از:
- جوش خوردن مهرهها (انکیلوز)
- کیفوز (خمیدگی ستون فقرات به سمت جلو)
- پوکی استخوان
- التهاب دردناک چشم و حساسیت به نور (فتوفوبیا)
- بیماری قلبی، از جمله آئورتیت (التهاب آئورت)، آریتمی (غیرطبیعی بودن ریتم قلب) و کاردیومیوپاتی (بیماری عضله قلب)
- درد قفسه سینه که روی تنفس تاثیر میگذارد
- التهاب فک
- سندرم کودا اکوینا یا سندرم دم اسبی (اسکار و التهاب عصبی)
زمان مراجعه به پزشک
اگر کمردردی دارید که به آرامی ظاهر میشود، صبح شدیدتر است یا در نیمه دوم شب شما را از خواب بیدار میکند (به خصوص اگر این درد با ورزش بهبود مییابد و با استراحت بدتر میشود)، به پزشک مراجعه کنید.
اگر به اسپوندیلیت آنکیلوزان مبتلا هستید، در صورت مشاهده علائم زیر به دنبال کمک پزشکی باشید:
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- مشکلات بینایی
- کمردرد شدید یا سایر دردهای مفصلی
- سفتی ستون فقرات
- کاهش وزن ناخواسته
چه افرادی در معرض روماتیسم ستون فقرات هستند ؟
داشتن ژن سازنده پروتئین HLA-B27، سابقه خانوادگی و عفونتهای مکرر دستگاه گوارش، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند. برخلاف انواع دیگر آرتریت و بیماریهای روماتیسمی، این بیماری در افراد 17 تا 45 ساله مشاهده میشود. البته کودکان یا افراد مسنتر نیز ممکن است به آن مبتلا شوند.
آیا روماتیسم ستون فقرات خطرناک است ؟
برخی از افراد مبتلا به این بیماری به دلیل متصل شدن استخوانهای ستون فقرات و آسیب به دیگر مفاصل مانند لگن و زانوها، ممکن است بهشدت ناتوان شوند. با درمانهای جدید اسپوندیلیت آنکیلوزان معمولاً تأثیر قابل توجهی روی امید به زندگی نمیگذارد؛ ولی فرد ممکن است با مشکلاتی مانند ضعیف شدن استخوانها (پوکی استخوان)، شکستگی ستون فقرات، بیماری قلبی عروقی، عفونت قفسه سینه و در موارد نادر، بیماری کلیوی روبرو شود.
چشمانداز روماتیسم ستون فقرات به چه صورت است ؟
معمولاً با افزایش سن، علائم بیماری روماتیسم ستون فقرات نیز تشدید میشود. این بیماری بهندرت تهدیدکننده زندگی است و اگر خوبی مدیریت شود تأثیر چندانی بر کیفیت زندگی نخواهد داشت. البته علائمی مثل درد مفاصل تا حدودی ممکن است در فعالیتهای روزمره و انجام ورزشهای مورد علاقه تأثیر بگذارد.
درمان در مراحل اولیه بیماری میتواند از شدت گرفتن التهاب و درد بهطور چشمگیری بکاهد. ترکیبی از ورزشهای مناسب و مصرف داروهای تجویزشده میتواند زندگی نرمال را به افراد مبتلا به بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان برگرداند. در این زمینه پزشکان انواع ورزشهای مفید را به بیماران خود معرفی میکنند.
چه تخصصهایی از متخصصان مراقبتهای بهداشتی به درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان میپردازند ؟
متخصصان مراقبتهای بهداشتی که اسپوندیلیت آنکیلوزان را درمان میکنند شامل پزشکان مراقبتهای اولیه، متخصصان داخلی، پزشکان خانواده و پزشکان عمومی و همچنین ارتوپدها هستند. روماتولوژیستها فوقتخصص طب داخلی هستند که علاقهی خاصی به تشخیص و درمان بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان دارند.
آزمایش های لازم برای تشخیص بیماری
تشخیص اسپوندیلیت آنکیلوزان بر اساس ارزیابی علائم بیمار، معاینهی فیزیکی، یافتههای رادیوگرافی (رادیوگرافی ساده و همچنین مطالعات MRI) و آزمایشهای خون است. سفتی، درد و کاهش دامنهی حرکتی ستون فقرات از ویژگیهای کمردرد التهابی اسپوندیلیت آنکیلوزان است.
علائم شامل درد و سفتی صبحگاهی ستون فقرات و نواحی خاجی همراه با یا بدون التهاب در سایر مفاصل، تاندونها و اندامها است. علائم اولیهی اسپوندیلیت آنکیلوزان میتواند بسیار فریبنده باشد، زیرا سفتی و درد در ناحیهی کمر را میتوان در بسیاری از بیماریهای دیگر مشاهده کرد. این میتواند به ویژه در زنانی که اغلب (هر چند نه همیشه) درگیری خفیف ستون فقرات دارند، بسیار ظریف باشد. ممکن است قبل از اینکه تشخیص اسپوندیلیت آنکیلوزان در نظر گرفته شود سالها از بیماری گذشته باشد.
معاینه میتواند علائم التهاب و کاهش دامنهی حرکتی مفاصل را نشان دهد. این میتواند به ویژه در ستون فقرات آشکار شود. انعطافپذیری کمر و/یا گردن ممکن است کاهش یابد. ممکن است حساسیت مفاصل ساکروایلیاک بالای کفلها وجود داشته باشد. انبساط قفسهی سینه با تنفس کامل ممکن است بهدلیل سفتی دیوارهی قفسه سینه محدود شود. افراد بهشدت مبتلا ممکن است حالت خمیده داشته باشند. پزشک میتواند التهاب چشم (یووئیت یا آیریتیس) را با افتالموسکوپ ارزیابی کند.
ناهنجاریهای رادیوگرافی ستون فقرات و وجود نشانگر ژنتیکی HLA-B27 که با آزمایش خون شناسایی میشود، سرنخهای بیشتری را برای تشخیص نشان میدهند. سایر آزمایشهای خون ممکن است شواهدی از التهاب در بدن را ارائه دهند. به عنوان مثال، آزمایش خونی بهنام میزان رسوبگذاری یک نشانگر غیراختصاصی برای التهاب در سراسر بدن است و اغلب در شرایط التهابی مانند اسپوندیلیت آنکیلوزان افزایش مییابد.
آزمایشهای رادیوگرافی از مفاصل ساکروایلیاک میتوانند علائم التهاب و فرسایش استخوان را نشان دهند. رادیوگرافی ستون فقرات میتواند به تدریج صاف شدن، «مربع شدن» مهرهها و جوشخوردگی مرحلهی پایانی یک مهره به مهرهی بعدی (آنکیلوز) را نشان دهد. جوشخوردگی در بالا و پایین ستون فقرات میتواند به ظاهر «ستون مهرهی خیزرانی» در آزمایشهای رادیوگرافی همراه با از دست دادن کامل تحرک منجر شود.
آزمایش ادرار اغلب برای بررسی ناهنجاریهای همراه کلیه و همچنین برای حذف امراض کلیوی انجام میشوند که ممکن است باعث ایجاد کمردرد شود که شبیه اسپوندیلیت آنکیلوزان است. بیماران همچنین به طور همزمان از نظر علائم و نشانهیهای دیگر اسپوندیلوآرتروپاتیهای مرتبط مانند پسوریازیس، بیماری مقاربتی، اسهال خونی (آرتریت واکنشی یا بیماری رایتر) و بیماری التهابی روده (کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون) مورد ارزیابی قرار میگیرند.
درمانهای خانگی اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست ؟
فیزیوتراپی برای اسپوندیلیت آنکیلوزان شامل دستورالعملها و تمریناتی برای حفظ وضعیت بدنی مناسب است. آن شامل تنفس عمیق برای انبساط ریه و تمرینات کششی برای بهبود تحرک ستون فقرات و مفاصل است. چون انکیلوز ستون فقرات اغلب باعث انحنای رو به جلو (کیفوز) میشود، به بیماران دستور داده میشود تا حد امکان حالت ایستاده را حفظ کنند و تمرینات فیلهی کمر را انجام دهند.
همچنین به بیماران توصیه میشود برای جلوگیری از انحنای ستون فقرات، روی تشک سفت بخوابند و از استفاده از بالش خودداری کنند. اسپوندیلیت آنکیلوزان میتواند میتواند محل اتصال دندهها به ستون فقرات فوقانی و همچنین مفاصل مهرهای را درگیر کند و بدین وسیله ظرفیت تنفس را محدود سازد. به بیماران دستور داده میشود که قفسه سینه خود را به طور مکرر در طول روز منبسط کنند تا این محدودیت به حداقل برسد.
فیزیوتراپیستها برنامه های ورزشی را برای هر فرد سفارشی میکنند. شنا اغلب میتواند شکل بسیار مفیدی از ورزش باشد، زیرا از ضربههای لرزشی ستون فقرات جلوگیری میکند. اسپوندیلیت آنکیلوزان فعالیت ورزشی افراد را محدود نمیکند. زمانیکه بیماری افراد غیرفعال است، آنها میتوانند ورزشهای هوازی بادقت انتخاب شده را انجام دهند. ورزش هوازی به طور کلی توصیه میشود، زیرا باعث گسترش کامل ماهیچه های تنفسی و باز شدن راههای هوایی ریهها میشود.
سیگار کشیدن در افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان به شدت منع میشود، زیرا میتواند اسکار ریه را تسریع کرده و به طور جدی مشکلات تنفسی را تشدید کند. گاهی اوقات، کسانیکه به بیماری ریوی شدید مرتبط با اسپوندیلیت آنکیلوزان مبتلا هستند، ممکن است به مکمل اکسیژن و دارو برای بهبود تنفس نیاز داشته باشند.
افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان ممکن است به اصلاح فعالیتهای روزمره زندگی خود و تنظیم ویژگیهای محل کار نیاز داشته باشند. به عنوان مثال، کارگران میتوانند صندلیها و میزها را برای وضعیتهای بدنی مناسب تنظیم کنند. رانندگان میتوانند از آینههای دید عقب عریض و عینکهای منشوری برای جبران حرکت محدود در ستون فقرات استفاده کنند.
پیش آگهی بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان چگونه است ؟
چشمانداز بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان بسیار به محل و شدّت تظاهرات آن بستگی دارد. پیشآگهی (دورنمای بهبودی بیماری) برای کسانی که تحت نظارت دقیق پزشکان معالج هستند و فعالیتهای بدنی طراحی شده برای حفظ تحرک را انجام میدهند، بهترین است.
ترک سیگار برای بهترین نتیجهی طولانی مدت ضروری است. مشخص شده است که افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان تا حدودی خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را افزایش می دهند. بهنظر میرسد این افزایش خطر ناشی از التهاب مزمن باشد. بنابراین، بهینهسازی تمام خطرات قلبی قابل اصلاح، از جمله افزایش فشار خون و کلسترول، مهم است.
آیا میتوان از اسپوندیلیت آنکیلوزان پیشگیری کرد ؟
هیچ پیشگیری برای این بیماری ارثی (ژنتیکی) وجود ندارد. اقدامات پیشگیرانه در جهت پیشگیری از عوارض بیماری با درمانهای بهینه و نظارت بر عوارض جانبی درمانها است. ورزش میتواند به حفظ انعطاف پذیری کمک کند.
آیا اسپوندیلیت آنکیلوزان امید به زندگی را کوتاه میکند ؟
امید به زندگی برای اسپوندیلیت آنکیلوزان، به جز در افرادی که بیماری بسیار شدید دارند، مانند عموم مردم است. بیماران اسپوندیلیت انکیلوزان با جدیترین شکل بیماری، یا دارای عوارض خاص، ممکن است امید به زندگی کوتاهی داشته باشند.
در آینده برای بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان چه اتفاقی خواهد افتاد ؟
اسپوندیلیت آنکیلوزان و هر یک از اسپوندیلوآرتروپاتیها حوزه های تحقیقات فعال سلامت هستند. رابطهی بین عوامل عفونی و ایجاد التهاب مزمن به شدت در حال پیگیری است. عواملی که «خود ایمنی» را تداوم میبخشند در حال شناسایی هستند. ویژگی های نشانگر ژن HLA-B27 بیشتر تعریف میشوند. در واقع، اکنون هفت زیرگروه مختلف HLA-B27 وجود دارد.
تأثیر کشف اخیر دو ژن دیگر، ARTS1 و IL23R، مرتبط با اسپوندیلیت آنکیلوزان (که در بالا در بخش «علل» توضیح داده شد) قابل اغراق نیست. بهنظر می رسد این ژنها در تأثیرگذاری بر کارکرد سیستم ایمنی نقش دارند. پیشبینی میشود که محققان، با درک تأثیرات هر یک از این ژنهای شناختهشده، پیشرفت چشمگیری در کشف درمانی برای اسپوندیلیت آنکیلوزان خواهند داشت.
تحقیقات در مورد سایر داروها برای درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان در حال انجام است. توفاسیتینیب (زلجانز) داروی سرکوبکنندهی سیستم ایمنی است که اکنون برای درمان آرتریت روماتوئید و سایر بیماریها تأیید شده است. در حال حاضر، توفاسیتینیب برای درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان تحت بررسی است.
ارسال نظر