به گزارش پارس ، به نقل ازمجله سیب سبز: سرطان های دهان ۲ تا ۴ درصد مجموع سرطان ها را تشکیل می دهد که با وجود شیوع نسبتا کم آن به دلیل قابل پیشگیری بودن، حائز اهمیت است. بعد از ۴۰ سالگی خطر ابتلا به این سرطان افزایش می یابد و میانگین سن ابتلا به این بیماری ۶۰ سال است. این سرطان، هشتمین سرطان شایع در مردان و پانزدهمین سرطان شایع در میان زنان است. بالا بودن شیوع آن در مردان، احتمالا به دلیل مصرف بیشتر سیگار در آنهاست.

این سرطان با سیگار رابطه مستقیم دارد

آمار دقیقی درباره افزایش شیوع سرطان دهان در کشور وجود ندارد اما طی تحقیقی که انجام شده بود ساکنان گنبدکاووس و گرگان بیشترین میزان ابتلا را داشتند زیرا از موادی مانند ناس استفاده می کنند که به شدت سرطان زاست. سرطان دهان بخش های مختلف از جمله لب، کف دهان، مخاط دهان، سقف دهان و قاعده زبان را می تواند درگیر کند و بر همین اساس به انواع مختلف تقسیم می شود. به عنوان مثال سرطان لب بیشتر در افرادی دیده می شود که پیپ استفاده می کنند. استفاده از نیکوتین، قلیان و توتون هایی که مواد آروماتیک دارند محرک های خطرناکی هستند. بیشترین عامل خطر برای سرطان دهان نیز استفاده از سیگار و دخانیات و مواد مخدر و البته ابتلا به برخی ویروس هاست. اما نکته امیدوار کننده درباره این نوع از سرطان این است که اگر به موقع و در مراحل اولیه تشخیص داده شود بیمار می تواند عمر طبیعی داشته باشد. اما در صورتی که سرطان متاستاز داده باشد ممکن است دردسرساز شده و بیمار را از درمان ناامید کند. افراد باید توجه داشته باشند که در صورت وجود ضایعات سفید در دهان و وجود پلاک های سفید و قرمز (لوکوپلازی) که در نهایت منجر به آفت دهان می شود، به پزشک مراجعه کرده و نسبت به تشخیص به موقع اقدام کنند.

عوامل خطر در سرطان دهان

وجود سابقه فامیلی ابتلا به سرطان دهانوجود ویروس HPV۱۶ در بدنجویدن تنباکو خطر ابتلا را ۵۰ برابر می کندکشیدن سیگار خطر ابتلا را شش برابر می کند

عادت ها

مصرف نوشیدنی های الکلی خطر ابتلا را ۶برابر می کند. ۲۵ درصد از افراد مبتلا به سرطان دهان نه سیگاری هستند و نه نوشیدنی های الکلی مصرف می کنند.

علائم

گوش درد طولانی مدتلثه های قرمز یا سفیدوجود زخم طولانی مدت در دهانخونریزیاز دست دادن دندان هاوجود برجستگی در ناحیه گردنبی حسی در ناحیه لب یا چانهوجود درد هنگام بلع

تشخیص

مهم ترین نکته تشخیص زودهنگام است.

۱۴ درصد از تشخیص ها زمانی است که سرطان در مرحله پایانی است. ۴۶ درصد از تشخیص ها در مرحله ناحیه ای است. ۷ درصد وضعیت سرطان مشخص نیست. ۳۳ درصد از تشخیص ها در مرحله موضعی است.

ولسکوپ

از نور برای تشخیص طبیعی یا غیرطبیعی بودن بافت استفاده می کند. بهترین وسیله برای تشخیص زودهنگام است. انجام آن تنها یک تا ۲ دقیقه طول می کشد. تعداد زیادی از دندانپزشکان از آن استفاده می کنند. یک روش غیرتهاجمی است.