به گزارش پارس به نقل از ایسنا، فریدون اصفهانیان، رییس کمیته داوران فدراسیون فوتبال اظهار کرده که داور داربی ۷۷ یک چهره جدید است؛ جدید از این نظر که تاکنون داربی را قضاوت نکرده است. این اظهار نظر اصفهانیان باعث شده که سوالات متعددی در ذهن اهالی فوتبال پدید بیاید که داور داربی ۷۷ بالاخره چه کسی خواهد بود؟ در این جا نگاه کوتاهی داریم به داوران لیگ برتر و سعی می کنیم شرایط آن ها را برای قضاوت در داربی بررسی کنیم.

ابتدا بهتر است به بررسی وضعیت داورانی بپردازیم که پیش از این سابقه قضاوت شهرآورد تهران را داشته اند. محسن ترکی، محسن قهرمانی، علیرضا فغانی و سعید مظفری زاده چهار داوری هستند که قبلا تجربه سوت زدن در داربی را داشته اند. اینک به بررسی وضعیت تک تک آن ها می پردازیم.

محسن ترکی: این داور بین المللی فوتبال ایران متولد سال ۱۳۵۲ است. در کارنامه اش قضاوت در ۴۴ بازی به چشم می خورد اما در این فصل تنها در یک بازی سوت به دست گرفته است. ترکی اواسط فصل قبل دچار مصدومیت شد و چندین ماه از دنیای داوری دور بود تا اینکه در فصل سیزدهم با دیدار استقلال و راه آهن به میادین بازگشت. ترکی ۱۳ قضاوت بین المللی هم داشته است. این داور مطرح در دوران قضاوت خود در لیگ برتر ۱۶۶ بار کارت زرد خود را از جیب درآورده که این آمار برای فصل جاری شش عدد است. او همچنین تاکنون ۱۵ بار از کارت قرمزش استفاده کرده که یکی از این کارت ها را امسال از جیب خارج کرده است.

ترکی که دارای مدرک کارشناسی ارشد تربیت بدنی است، از سال ۷۹ قضاوت در لیگ برتر را آغاز کرده و در سال ۲۰۰۳ موفق به کسب مدرک داوری بین المللی شده است.

سعید مظفری زاده: یکی دیگر از داوران بین المللی فوتبال ایران که ۴۸ بار در لیگ برتر قضاوت کرده است. او در این بازی ها ۱۶۶ کارت زرد و ۱۲ کارت قرمز داده است. مظفری زاده در فصل سیزدهم لیگ برتر در سه بازی حضور داشته و چهار بار از کارت زردش استفاده کرده اما هیچ بازیکنی را با کارت قرمز جریمه نکرده است. او ۱۴ بار هم در میادین بین المللی حضور داشته است.

مظفری زاده ۳۰ ساله، مهندس عمران است و از سال ۸۴ قضاوت در لیگ برتر را شروع کرده است. او در سال ۲۰۰۳ مدرک داوری بین المللی خود را کسب کرد.

علیرضا فغانی: موفق ترین داور بین المللی حال حاضر ایران که از شانس حضور در جام جهانی ۲۰۱۴ برخوردار است. او از سال ۱۳۸۴ که قضاوت در لیگ برتر را شروع کرده تاکنون در ۵۱ بازی سوت زده است. فغانی که متولد ۱۳۵۷ است، علاوه بر قضاوت در لیگ برتر در ۱۹ بازی بین المللی هم سوت زده است. او تاکنون ۱۹۷ بار از کارت زرد و ۱۱ بار از کارت قرمزش استفاده کرده است. فغانی در دو دیداری که امسال قضاوت کرده، ۱۰ کارت زرد و یک کارت قرمز به بازیکنان نشان داده است.

فغانی دارای مدرک کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی است و مدرک داوری بین المللی اش را در سال ۲۰۰۸ گرفته است. قضاوت مسئله دار او در دیدار استقلال و سپاهان در هفته دوم فصل جاری تا مدت ها بحث محافل داوری بود.

محسن قهرمانی: متولد ۱۳۵۴ است و تاکنون ۵۴ بار هم در لیگ برتر قضاوت کرده است. او در این بازی ها از ۱۳۹ کارت زرد و ۱۹ کارت قرمز استفاده کرده است. او امسال در سه بازی حضور داشته و ۹ کارت زرد و یک کارت قرمز به بازیکنان نشان داده است. قهرمانی سابقه قضاوت در پنج دیدار بین المللی را هم دارد.

قهرمانی کارش را در لیگ برتر از سال ۷۹ شروع کرد و در سال ۲۰۰۳ مدرک بین المللی اش را گرفت. تحصیلات او دیپلم تربیت بدنی است.

به جز این چهار نفر که طبق گفته اصفهانیان، شانسی برای قضاوت داربی ۷۷ ندارند، دو داور هستند که در فصل جاری بیشترین قضاوت ها را داشته اند. تورج حق وردی و محمدرضا اکبریان هر دو از هفت هفته سپری شده در لیگ برتر در چهار بازی قضاوت کرده اند.

حق وردی ۴۱ سال دارد و داور ملی است در حالی که اکبریان ۳۵ سال دارد و به تازگی نامش در فهرست بین المللی قرار گرفته است.

بررسی آماری این دو داور نشان می دهد که در مجموع حق وردی تمایل کمتری به نشان دادن کارت زرد دارد چون در ۳۷ بازی ۱۶۵ کارت زرد داده در حالی که اکبریان در ۳۸ بازی ۱۸۱ بار از کارت زردش استفاده کرده است. این آمار در این فصل ۲۰ کارت زرد برای حق وردی و ۱۶ کارت زرد برای اکبریان است.

ماجرا درباره کارت قرمز کاملا بر عکس است. حق وردی در مجموع ۱۵ کارت قرمز (فصل سیزدهم یک کارت قرمز) و اکبریان چهار کارت قرمز (فصل سیزدهم یک کارت قرمز) داده اند.

اکبریان و حق وردی کارشان را در لیگ برتر از سال ۸۵ شروع کردند.

نکته مهمی که درباره این دو داور مطرح است این است که هر دو هفته پیش از داربی برای سرخ آبی ها سوت زده اند و این مسئله شانس آن ها را برای قضاوت داربی کم می کند. در هفته هفتم، حق وردی دیدار پرسپولیس و فولاد را قضاوت کرد و اکبریان در دیدار استقلال خوزستان و استقلال سوت زد.

به گزارش ایسنا پس از داورانی که به آن ها اشاره شد، به داورانی می رسیم که امسال در سه دیدار قضاوت کرده اند. تعداد این داوران هشت نفر است. درباره دو نفر از این هشت نفر – مظفری زاده و قهرمانی - پیشتر صحبت کردیم.

اینک وضعیت شش داور دیگر را از نظر آمار بازی و عملکرد بررسی می کنیم.

موعود بنیادی فر: داور جوان و ۲۸ ساله که امید زیادی دارد امسال به فهرست بین المللی راه پیدا کند. او از سال ۹۰ کار در لیگ برتر را شروع کرد و در این مدت ۲۱ قضاوت انجام داد. او ۹۵ کارت زرد و یک کارت قرمز داده است که این تعداد برای فصل سیزدهم، ۹ کارت زرد و یک کارت قرمز است. بنیادی فر کارشناس ارشد مدیریت ورزش است.

جمشید دانش مهر: داور ملی فوتبال ایران که از سال ۸۵ قضاوت در لیگ برتر را شروع کرده است. او ۲۰ قضاوت داشته و در این بازی ها ۱۰۷ بار از کارت زرد و دو بار از کارت قرمز استفاده کرده است. در سه دیداری که دانش مهر در فصل جاری قضاوت کرده، ۱۰ بار کارت زرد داده و از کارت قرمزش استفاده نکرده است. این داور هم دارای مدرک کارشناسی تربیت بدنی است.

شاهین حاج بابایی: ۴۲ سال سن دارد و از سال ۸۲ که قضاوت در لیگ برتر را شروع کرده، ۳۱ بازی را داوری کرده است. او در این مدت ۱۱۸ بار کارت زرد و سه بار کارت قرمزش را از جیب خارج کرده است. در فصل جاری، بازیکنان هشت بار طعم اخطارهای حاج بابایی را چشیده اند ولی هیچ کس امسال کارت قرمز او را ندیده است.

حاج بابایی کارشناس حسابداری است.

سید احمد صالحی: داور ۴۱ ساله ای که بسیار مورد انتقاد و غضب مدیرعامل اسبق پرسپولیس قرار دارد! امیر عابدینی در فصل جاری بارها از عملکرد او انتقاد کرده و قضاوت او را در دیدار تیمش با استقلال بسیار پرمشکل توصیف کرده بود.

صالحی کارش را در لیگ برتر از سال ۱۳۸۶ شروع کرد و تا این لحظه در ۵۳ بازی سوت زده است. ۲۲۰ کارت زرد و هشت کارت قرمز، حاصل کار او در این بازی ها است. صالحی امسال ۱۲ کارت زرد و یک کارت قرمز داده است.

مهدی سید علی: متولد ۱۳۵۷ است و از سال ۸۸ در لیگ برتر قضاوت می کند. او در ۳۲ بازی که قضاوت کرده ۱۲۵ کارت زرد و ۹ کارت قرمز داده است. از این تعداد، ۱۲ کارت زرد و یک کارت کارت قرمز مربوط به امسال است.

سید علی دارای مدرک کارشناسی مدیریت صنعتی است.

سید حسین زرگر: از سال ۸۹ به جمع داوران لیگ برتری اضافه شد و تا امروز در ۴۵ بازی حضور داشته است. عملکرد او و اصولا حضور او در لیگ برتر همواره با انتقاد بخشی از اهالی جامعه داوری همراه بوده است اما او کماکان با قدرت در لیگ برتر حضور دارد.

زرگر تاکنون ۱۶۰ کارت زرد داده که شش تایش مربوط به امسال است. او همچنین هفت بار از کارت قرمزش استفاده کرده است که هیچ کدام از آن ها در این فصل نبوده است.

به گزارش ایسنا هشت داور، امسال در دو دیدار قضاوت کرده اند که در بین این داوران افراد باتجربه و کم تجربه حضور دارند اما یکی از پرشانس ترین داوران برای قضاوت داربی ۷۷ در همین جمع حضور دارد؛ یدالله جهانبازی که از او به عنوان گزینه اصلی قضاوت داربی نام می برند، امسال فقط در دو بازی سوت به دست گرفته است.

حسن اکرمی: ۲۹ ساله و دارای کارشناسی مهندسی عمران است. او از سال ۹۰ حضور در لیگ برتر را تجربه کره است. اکرمی که شانس زیادی برای حضور در فهرست بین المللی دارد، در ۱۸ بازی که قضاوت کرده ۹۷ کارت زرد (فصل سیزدهم هشت کارت) داده است. او دو بار هم از کارت قرمزش استفاده کرده که هر دو متعلق به همین فصل است.

غلامرضا جباری: او نیز مانند اکرمی ۱۸ بار در لیگ برتر قضاوت کرده اما از کارت های زرد کمتر و کارت های قرمز بیشتری استفاده کرده است. ۸۶ کارت زرد (۱۱ کارت در فصل سیزدهم) و چهار کارت قرمز (یک کارت در فصل سیزدهم) حاصل کار جباری است.

اشکان خورشیدی: داور ۳۴ ساله ای که به تازگی در فهرست بین المللی قرار گرفته و از بخت های ایران برای کسب عنوان داور" الیت" آسیا است. او در دو بازی که امسال قضاوت کرده هفت کارت زرد و یک کارت قرمز داده است. خورشیدی از سال ۸۹ کارش را در لیگ برتر شروع کرده و در مجموع ۳۰ دیداری که قاضی آن ها بوده ۱۲۷ بار کارت زرد و هفت بار کارت قرمز را از جیب خارج کرده است.

یدالله جهانبازی: باتجربه ترین داوری که امسال فقط دو دیدار را قضاوت کرده است. جهانبازی سال گذشته در حالی که جزو داوران الیت ایران بود از فهرست بین المللی کنار گذاشته شد. او ۱۸ دیدار بین المللی را قضاوت کرده است.

جهانبازی از سال ۸۷ حضور در لیگ برتر را تجربه کرد و در سال ۲۰۰۷ مدرک بین المللی را گرفت. او در ۴۰ بازی لیگ برتر قضاوت کرد و در این مدت ۱۳۸ کارت زرد (یک کارت در فصل جاری) و چهار کارت قرمز (صفر کارت در فصل جاری) داده است.

جهانبازی که بیشترین بخت را برای قضاوت داربی ۷۷ دارد، دارای مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی است.

رضا کرمانشاهی: کارش را در لیگ برتر از سال ۸۹ شروع کرد. در ۲۱ بازی ۱۰۸ کارت زرد (۹ کارت در فصل سیزدهم) و هشت کارت قرمز (صفر کارت در فصل سیزدهم) داده است.

قاسم واحدی: ۴۲ ساله است و اولین قضاوتش را در لیگ برتر در سال ۸۳ انجام داد. در ۲۵ بازی ۹۸ کارت زرد (هفت کارت امسال) و پنج کارت قرمز (صفر کارت امسال) داده است.

جمشید محمدی: در ۲۴ بازی سوت زده و در این بازی ها ۱۰۷ بار از کارت زرد (هفت کارت در فصل جاری) و دو کارت قرمز (صفر کارت در فصل جاری) استفاده کرده است.

دیگر داوری که امسال در دو بازی سوت زده علیرضا فغانی است که قبلا درباره آن صحبت کرده ایم.

علاوه بر داورانی که تا اینجا از آن ها نام بردیم، پنج داور هم هستند که امسال تنها در یک بازی قضاوت کرده اند. محسن ترکی، البرز حاجی پور، جواد شرفی، پیروز سیف الله پور و بابک وسیله بر با توجه به تعداد قضاوت های امسال شان از شانس بسیار کمی برای قضاوت در داربی برخوردارند.

به گزارش ایسنا، فرشید افشار، محمدحسین اسدی، اسماعیل آمری، حسین خانبان، حمید حاج ملک، هادی حاج عباسی، محمدرضا فغانی، پیمان فرخی مهر، امیرحسین فتاحی، رضا عادل، محمد کمانی، منصور نوری، رحیم مهرپیشه، محمد ملکی و غلامرضا مستقیم، داورانی هستند که این فصل در هیچ دیداری به میدان نرفته اند و بنابراین به نظر نمی رسد هیچ بختی برای قضاوت داربی داشته باشند.

تنها چند روز تا داربی ۷۷ پایتخت زمان باقی مانده است و اهالی فوتبال و علاقه مند به این رشته در ایران، بی صبرانه منتظرند تا ببینند که قرعه قضاوت در داربی امسال به نام کدام داور می افتد.

آیا کمیته داوران بار دیگر به یکی از چهار داوری که پیش از این تجربه قضاوت در داربی را دارند – ترکی، فغانی، مظفری زاده و قهرمانی – تکیه می کند یا به تجربه بین المللی داوری مثل یدالله جهانبازی اعتماد می کند. هرچند احتمال انتخاب جهانبازی بیش از سایر گزینه های مطرح است ولی شاید کمیته داوران امسال دست به اقدامی متهورانه بزند و قضاوت داربی را به یک داور جوان و جویای نام بسپارد.