به گزارش پارس، علی نقی مصلح شیرازی کارشناس اقتصادی در گفت وگو با فارس در خصوص اولویت های اقتصادی دولت آینده، اظهار داشت: با توجه به اینکه قیمت ها افزایش پیدا کرده و قدرت خرید مردم را کاهش داده، بنابراین مهم ترین اولویت مهار تورم است که به چند دلیل از جمله مربوط به هدفمندی یارانه ها ایجاد شده است.

وی افزود: این تورم قابل پیش بینی بود به دلیل اینکه با افزایش نقدینگی و عدم وجود تولید تورم ایجاد می شود که این یک واقعیت اقتصادی است و تمام نظریه پردازان و کارشناسان این مورد را پیش بینی کرده بودند.

*تبدیل شدن یارانه نقدی به کوپن برای مصارف ضروری اقشار کم درآمد

ریاست خانه صنعت و معدن استان فارس با بیان اینکه دولتمردان تا حدود چند ماهی با نظارت و کنترل بر بازار مانع افزایش قیمت ها شدند، گفت: اما به دلیل کاهش شدید تولیدات دخلی و عدم رشد اقتصادی علاوه بر افزایش تورم باعث از دست دادن کنترل بازار شد هر چند این هدفمندی یک مکانیزم است و با توجه به نفع آن باید از دولت های قبل اجرا می شد.

وی با بیان اینکه اجرای کنونی هدفمندی در حقیقت عادلانه، هدفمند و راه گشا نیست و حتی از برخی اهداف خود دور شده است، عنوان کرد: از جمله اهداف هدفمندی باید در برخی مصارف خاص باشد به عنوان مثال برای تهیه شیر یارانه تعلق می گیرد تا بهداشت سلامتی و جسمی خانواده ها را تأمین کند و اثر دراز مدت داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی بیان داشت: پرداخت یارانه برای اقشار کم درآمد و نیازمند بخشی از هدفمندی است نه کل هدف و از طرف دیگر برخی از خانواده ها بدون برنامه ریزی این مبالغ را صرف چیزهای بیهوده می کنند و امکان دارد پزداخت یارانه برای رسیدن به برخی از اهداف سیاسی بوده است.

وی عنوان کرد: این یارانه باید برای فعال کردن تولید و بخش ها دیگر صورت گیرد و از طرف دیگر برخی مصارف ضروری از جمله نان و گوشت را می توان حواله ای کرد مانند کوپن که علاوه بر هدفمند بودن باعث کاهش تقلب شده و دارای اثرات فرهنگی بوده که مشکلات دهک های پایین را می تواند برطرف کند و این خود سند فقرزدایی است.

مصلح شیرازی اظهار داشت: با استفاده از روانشناسی مردم و با اجرای سیاستی صحیح می توان علاوه بر جلوگیری از خرید و فروش کوپن و ایجاد بازار سیاه، کالاهای ضروری را با سوبسید به اقشار کم درامد پرداخت کرد.

*تقویت پول ملی با افزایش قدرت خرید و متعادل کردن قیمت ارز

این کارشناس اقتصادی در خصوص تقویت پول ملی و کنترل نظام ارز، گفت: تبادل پول ملی باید منعطف کننده تورم داخلی باشد از سا ل های گذشته که شامل دولت های قبل و کنونی است قیمت ارز با دخالت مستقیم دولت در بازار به صورت شناور بود و دولت آن را مدیریت و زیر قیمت واقعی نگه داشته بود.

وی اظهار داشت: این مسأله به ضرر تولید داخلی و اشتغال بود در عوض منفعت آن برای کشورهایی مانند چین بود که اجناس خود را با قیمت و کیفیت پایین داخل بازار می کردند.

ریاست خانه صنعت و معدن استان فارس عنوان کرد: یکی از راه های کنترل ارز، قیمت مناسب است اما اگر این قیمت بیشتر از قیمت واقعی باشد باعث قاچاق تولیدات داخلی به خارج می شود که این هم باعث افزایش تولید و اشتغال ایجاد می کند اما منابع مملکت از دست می رود.

وی با بیان اینکه بهترین و عقلایی تر این است که قیمت ارز متعادل باشد، گفت: به عبارت دیگر نباید مانند برخی کالاها که بر اساس هیچ مبنایی افزایش پیدا کرده قیمت ارز نیز افزایش پیدا کند یعنی انعکاسی از تورم داخلی نباشد که این هم قدرت خرید مردم را کاهش می دهد.

مصلح شیرازی یادآور شد: قدرت خرید از طریق پول داخلی افزایش پیدا می کند بر این اساس کشورهایی مانند آمریکا و اروپا از طریق برخی کشورها دارایی های خود را با نرخ دلار در این کشورها حفظ کرده اند.

وی ادامه داد: اگر این کشورها قیمت دلار را پایین نگه دارند به کشورهای دوست زیان وارد می کنند و برای اینکه اقتصاد خود را در این کشورها به خوبی حفظ کنند به میزان اندکی قیمت دلار را کاهش داده اند.

*خردورزی، مدیریت صحیح و انضباط مالی عوامل کاهش ناآرامی در بازار

این کارشناس اقتصادی در خصوص مسأله تحریم، اظهار داشت: بحث تحریم از بعد روانی تأثیر بیشتری دارد به طوری که با یک سیاست غلط و عملکرد نامناسب فشارهای ناشی از تحریم مضاعف می شود که در این میان خردورزی مهمترین عملکرد برای مقابله است که اکنون نیز برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری بر این نکته تأکید می کنند.

وی عنوان کرد: اقتصاد دارای دو بعد است یک بخش آن مربوط به مکانیزم و بخش دیگر آن به بعد روانی مربوط می شود که باید هر دو را با هم دید، به عنوان مثال با واریز شدن پول خام در بازار و افزایش نقدینگی و قیمت ها این جزو مکانیزم اقتصاد است و می توان عقلایی آن را کنترل کرد.

مصلح شیرازی ادامه داد: اما همین افزایش نقدینگی و قیمت ها در بعد روانی تشدید کننده است و مشکلات آن بیشتر است اکنون نیز در خصوص بحث ارز با عرضه و تقاضا در بازار می توان قیمت ارز را به دست آورد و معتقدم آثار روانی در این قضیه نقش دارد در غیر این صورت قیمت واقعی پایین تر است.

وی یادآور شد: با بازگشت به ریشه ها و با تحقیق و محاسبه صحیح نیز می توان قیمت واقعی ارز را به دست آورد که از طریق تفاضل قیمت سبد کالای داخلی در بازار آزاد و همان سبد در خارج پایه ای به دست می آید که همان پایه قیمت ارز است.

این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: در حقیقت دولت با یک مدیریت صحیح و با انضباط پولی و مالی می تواند این ناآرامی ها و اقدامات غیرعقلایی در بازار را کاهش دهد.